MITÄ NAISEUS MINULLE MERKITSEE?

Muutamia viikkoja sitten olin poikien kanssa oluella ja keskustelun keskellä yksi heistä kysyi mitä mieltä minä olen asiasta, koska olisi kiva kuulla feministin mielipide. Kommentin jälkeen keskustelu ajautuikin feminismiin ja siihen, olenko tosiaan aatteen kannattaja? En ollut aiemmin oikeastaan ajatellut kantavani feministin viittaa, mutta mitä enemmän kuulin vastaväitteitä aiheesta, sitä vankemmin huomasin asettuvani aatteen taakse. 

Feministi-sanalla on melko ikävä klangi ja senkään takia en mielelläni sitä käytä. Se yhdistetään helposti äärimmäisyyksiin tai sovinistin vastakohdaksi. Jos kuvitellaan, että feminismillä on jotain yhteistä miehien vihaamisella, ollaan todella kaukana totuudesta. Oikeastihan on kyse vain siitä, että kummallakin sukupuolella on samat mahdollisuudet ja oikeudet. Suomessahan me olemme jo todella pitkällä tässä ja sen takia feminismi-keskustelu ajautuu usein epäolennaisuuksiin. Kaikissa muissa maissa ei kuitenkaan vielä valitettavasti tasa-arvo toteudu samalla tavalla. 
 
Asia nousi mieleeni kun luin Didemin postauksen naiseudesta ja se herätti paljon ajatuksia. Mielestäni on aina mielenkiintoista kuulla eri ihmisten maailmankuvista, varsinkin kun ne poikkeavat hyvin paljon omastani. Usein tulee eleltyä liikaa omassa kuplassa ja pienen, hyvin saman arvomaailman omaavan porukan keskellä, joten tällaisten näkökulmien kuuleminen avartaa taas omaakin maailmaa ihan uudella tavalla. Kukin meistä kokee naiseuden eri tavalla, eikä yksi tapa ole sen parempi kuin toinenkaan. Ajattelinkin kuitenkin kirjoittaa nyt siitä, mitä naiseus minulle merkitsee? 
 
Pienestä pitäen tärkeimpiä asioita minulle on ollut itsenäisyys. Vanhempani osasivat antaa minulle jo lapsena paljon tilaa ja mahdollisuuksia toteuttaa itseäni. Minua rohkaistiin myös omaan kriittiseen ajatteluun ja sain päättää itse omista harrastuksistani, elämänkatsomuksestani ja arvoistani.Tänä päivänäkin itsenäisyys on minulle todella tärkeää, niin vanhempieni, ystävieni ja poikaystäväni suhteen. Haluan olla taloudellisesti riippumaton muista ja tietää, että selviydyn kiperästäkin tilanteesta omin avuin. Koen itseni vahvaksi silloin, kun pystyn seisomaan itse omilla jaloillani ja tiedän että voin myös auttaa muita ihmisiä. Parikymppisenä, kun otin ensimmäisen asuntolainani ja ostin asuntoni, tunsin olevani voittamaton. Saman tunteen haluan pitää läpi elämäni. 
 
Taloudellinen riippumattomuus merkitsee minulle koulutusta ja mielekkään työn etsimistä. Samalla ne ovat minulle tärkeitä keinoja sivistää itseäni, avartaa omaa maailmankuvaani ja kehittyä sellaiseksi ihmiseksi, joka haluan olla. Työn ei tarvitse olla elämän tärkein asia, mutta sen pitää olla mielekästä ja omalta osalta haastavaakin. Nostan hattua kotiäideille ja -rouville ja arvostan heitä paljon. Itse en pystyisi kokonaan kotiin jäämään, mutta onnekseni tänä päivänä ei täydykään. 
 
Koen myös olevani naisena melko vahvatahtoinen ja päämäärätietoinen. Vaadin miehiltä tasa-arvoista kohtelua ja haluan olla kumppanini kanssa niin sanotusti samalla viivalla. Sain vanhemmiltani todella tasapuolisen mallin myös parisuhteeseen. Vanhempani olivat saman alan hommissa, eikä sukupuoliroolit näkyneet arjessamme kovinkaan paljoa. Isäni teki myös kotitöitä ja äitini omisti puolet asunnostamme. 
 
En haluaisi, että parisuhteessa kumpikaan on riippuvainen toisesta. Toki eteen voi tulla tilanteita, joissa täytyy elää toisen tuloilla tai muuten olla hetkellisesti täysin toisen ihmisen varassa. Haluan kuitenkin että rakkaus on se asia, joka meidät pitää yhdessä pidemmän päälle. Suhteessa kummankin osapuolen on tehtävä kompromisseja, eikä toinen saa mielestäni alistua aina toisen toiveisiin. Silloin, jos tuntuu että oma hyvinvointi joutuu aina väistymään toisen miellyttämisen edeltä, on hyvä miettiä miksi on itse aina urhautuvana osapuolena? 

Minulle on myös aina ollut tärkeää olla oma persoonani, johon liittyy myös vahvasti omat mielipiteet, visiot ja unelmat. Haluan myös, että kumppanillani on omia kiinnostuksen kohteita ja tavoitteita. En halua määritellä itseäni toisen ihmisen kautta ja toteuttaa vain hänen unelmiaan, enkä toisaalta toivo myöskään kumppaniltani tätä. 

Miehillä ja naisilla on eri vahvuuksia, eikä sitä kannata alkaa kieltämään. Meillä naisilla on kuitenkin kaikki mahdollisuudet tehdä ihan mitä me itse haluamme. Ympäristömme vain välillä tuuppii mietä tiettyyn suuntaan. Tutkimukset jo todistavat, että pieniä tyttöjä kehutaan enemmän siitä, millaisia he ovat kun taas poikia kehutaan heidän teoistaan ja saavutuksistaan. Pienestä pitäen meidän annetaan ymmärtää, että on tärkeää näyttää oikealta, käyttäytyä kiltisti ja hymyillä nätisti. Mitä vanhemmaksi kasvamme, sitä enemmän esimerkiksi media maalaa meille kuvaa naiseudesta. Ulkonäön merkitys kasvaa ja älyllisten saavutuksien merkitys vähenee. Jos kaikki käyttäisivät saman ajan vaikka kirjojen lukemiseen ja uutisten katseluun kuin ulkonäköasioihin, niin ehkä naiset eivät tarvitsisi samalla mitalla miestä rinnalleen tunteakseen itsensä arvokkaaksi. 

Naisena haluankin omalta osaltani puhua tasa-arvon puolesta ja kannustaa nuoria tyttöjä kouluttautumaan ja tekemään asioita oman tulevaisuutensa eteen. En ihaile asennetta, jossa halutaan paljon, mutta ei olla valmiita itse ahkeroimaan niiden eteen. Miespuolinen ystäväni tiivisti loistavasti: ”Tämä kielii esimerkillisesti elämänasenteesta – itse en jaksa mitään tehdä, mutta olisi hienoa jos joku muu auttaisi minua loistavuudessani. Harmillista tässä on se, että kyseinen asenne vahvistaa sovinistisia ajatuksia ja vetää mattoa alta niiltä kauniilta naisilta, jotka haluavat itse olla oman onnensa seppiä.”

Miten te koette naiseuden?

Kommentit (22)
  1. Kiitos tästä!

  2. 1000 pistettä ja papukaijamerkki!
    Meidän perheessä on äiti sekä isä tehnyt aina uraa, ja meillä ei oo ollut naisten ja miestentöitä. Lisäksi en missään nimessä jäisi kotiäidiksi, koska haluan tehdä omaa uraa PLUS koen myös, että lapsille on etua tarhassa olemisesta sosiaalisuuden, leikkiminen, kaverit yms kannalta..pisti vihaksi toi kolleegasi kirjoitus, kuinka kaikkien naisten pitäis mennä naiseus kursseille. 😀 AIVAN. herätyyyys!

    1. Kiitos kovasti Marre! Veikkaan että kirjoituksessa olikin kirjoitettu melko kärkkäästi ihan tahallaan provosoidakseen meitä muita. Ja hyvin myös tässä tarkoituksessa onnistuttukin 😀 Kaikille kuitenkin kaikki oikeus elää sellaista elämään, jossa kokee pääsevänsä toteuttamaan itseään parhaalla mahdollisella tavalla 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *