Mitä suomalaiset voisivat oppia muilta mailta?

Entinen kollegani heitti minulle pari päivää sitten loistavan postausidean siitä, mitä voisimme suomalaisina oppia muiden maiden kansalaisilta. Tartuin heti tuumasta toimeen ja mietin kaikkia maita joissa olen vierraillut ja niiden kansalaisten hyveitä. Olen itse monessa asiassa hyvin "suomalainen", vaikka en tällaisesta kategorisoinnista yleensä välitä. 

Istun kuitenkin aina bussissa sellaiselle penkille, jossa ei ole ketään vieressä, jätän raitiovaunupysäkillä tarpeeksi pitkän hajuraon kanssaodottelijoihin ja kysyttäesä mitä kuuluu, vastaan yleensä lyhyesti ja ytimekkäästi "hyvää, mitäs sulle?". Olisi ehkä vähän hassua väittää, etteikö monia meitä yhdistäisi tietyt piirteet. 

Voisimme kuitenkin oppia muilta mailta yhtä sun toista. 

Amerikka. Saataisiinpa mekin edes pieni ripaus sitä itseluottamusta, mikä jenkeillä on omaa tekemistään kohtaan. Oli kyseessä sitten mikä tahansa elämän osa-alue, kaikki tuntuvat omien puheiden perusteella olevan parhaita monessa asiassa. Small talk- taidoista olisi myös paljon hyötyä. Vaikka tämä "tyhjänpuhuminen" tuntuu suomalaisista usein käsittämättömältä ajanhukalta, saattaa juuri näiden pienien kohtaamisten ansioista tapahtua vaikka mitä suuriakin muutoksia, kun tielle sattuu oikea tyyppi.

Ruotsi. Ruotsalaisilla on puolestaan usein vähän enemmän rohkeutta tavoitella isoja unelmia kuin meillä. Oli kyseessä sitten henkilökohtainen, tai vaikkapa yrityksen menestyminen, se johtuu usein siitä että niitä on lähdetty tavoittelemaan ihan täysillä. Ei lähdetä "vähän kokeilemaa mitä tästä tulisi", vaan mennään sata lasissa ilman varasuunnitelmia. Koen myös, että ruotsalaisilla on välillä myös tietynlailla kevyempi suhtautuminen elämään ja itseensä. Hullutellaan enemmän, eikä kaikkea oteta niin vakavasti. 

Ranska. Nautiskelu ja elämästä nauttiminen luonnistuu ranskalaisilta todella hyvin. He osaavat myös pitää kaiken kohtuudessa. Oli kyseessä sitten leivoksilla herkuttelu, vaalea patonki aamiaiseksi tai lasi viiniä lounaalla, he nautiskelevat pieniä hetkiä päivittäin. 

Bali. Onnellisimman tuntuiset ihmiset koko elämässäni olen tavannut Balilla. Koko kansalla tuntuu olevan jotenkin ihan käsittämättömän hieno suhtautuminen elämään. He osaavat olla kiitollisia mitä pienimmistä asioista, ja kasvoja koristaa aina leveä hymy, päivästä riippumatta. Tästä elämänasenteesta voisimme oppia paljon. 

Iso-Britannia. Käytöstavat ovat briteillä todellakin hallussa. Koskaan ei kuule "ai hups"-tyyppisiä ilmaisuja, vaan kaikki ovat aina todella kohteliaita, pyytävät anteeksi kauniisti ja puhuttelevat kunnioittavasti tuntemattomiakin ihmisiä. 

Costa Rica. En tiedä puhuinko tästä ikinä Costa Ricassa majaillessamme, mutta heillä on siellä tällainen "Pura Vida!"-elämänasenne. He toivottelevat sitä kaikille hyvän päivän sijaan. Suora käännös tarkoittaa "puhdasta elämää", mutta fraasi merkitsee paljon muutakin. Näen sen itse optimistisena, rentona otteena elämää kohtaa, jossa pyritään elämään mahdollisimman puhtaasti, niin ruoan kuin muunkin suhteen. Ollaan yhtä luonnon kanssa ja arvostetaan sen kaikkia muotoja. 

Tanska. Suomalaisiin nähden tanskalaiset ovat jollain tapaa rennompia. Esimerkkinä se, kun viime kesänä vähän hienommassa viinibaarissa Köpiksessä kysyimme voimmeko ottaa viinilasit mukaan ja mennä juomaan ne lähellä olevalle laiturille. Ravintolan työntekijä katsoi meitä huvittuneena ja totesi että tietysti voimme, miksi emme voisi? Hymyillen hän pyysi vain tuomaan lasit lopulta takaisin ravintolaan. En usko että Suomessa tällainen onnistuisi, sillä noudatamme välillä liiallisuuksiinkin sääntöjä. 

Italia. Ihailen italialaisia intohimosta, seksikkyydestä, aistillisuudesta ja pienestä pilkkeestä silmäkulmassa. Suomalaisetkin voisivat välillä mielestäni vähän flirttailla enemmän ja uskaltautua esimerkiksi pyytämään tuntematonta tyyppiä treffeille. 

Mitä muut maat voisivat puolestaan oppia suomalaisilta? Ainakin sisukkuutta, täsmällisyyttä, loistavaa työmoraalia, rehtiyttä ja rehellisyyttä, tietynlaista aitoutta ja muiden tilan kunnioittamista. 

Mitä te haluaisitte suomalaisten oppivan muista kulttuureista? Tai mitä puolestaan haluaisitte viedä ulkomaille suomesta?

 

Pictures: Patrick Karkkolainen

Kommentit

Millie's
Randomilla

Hyvin oot listannut asioita. :) Myös australialaisilta vois oppia
rentoa elämänasennetta ja erityisesti mutkatonta suhtautumista ruokaan.

Elisa Lepistö

Totta! Tosi hyvä lisäys :) Olen kuullut että esimerkiksi työntekoon osataan suhtautua tosi paljon rennomalla otteella :)

suvi.annikki
Suvi Annikki

Hyvä lista - tosiaan kaikki kansat voivat oppia jotakin toisilta. Suomesta haluaisin tosiaan viedä muualle sen (tai edes ymmärryksen siitä) ettei koko ajan tarvitse olla äänessä ja omaa tilaa voi ottaa ilman, että mikään on hätänä. Asuin nuorempana Espanjassa, ja multa aina kysyttiin mikä hätänä, jos en puhunut hetkeen tai halusin viettää illan yksin bileiden sijasta. :D 

Elisa Lepistö

Hahaha joo totta! Itsekin aina välillä ahdistun esimerkiksi jenkeissä kun heillä on aina tarve täyttää kaikki hetket puheella. Tuntuu ettei ehdi antaa ajatuksen edes juosta. :D

Vierailija (Ei varmistettu)

No, ranskalaiset voisi oppia aamiaisen syömisen Suomesta - eihän ne juuri syö aamiaista, edes sitä valkosta patonkia. Ehkä voitaikinaa ja kokista, jos heittäytyvät. Ehkä Ranskasta voitaisiin pölliä taito idealisoida omaa maatamme jotenkin myyttisenä ja eleganttina, vaikka totuus onkin kummassakin maassa jotain aivan muuta. ;D

Jenkkeihin vois viedä vähän nöyryyttä, etenkin mitä tulee toisten kuuntelemiseen ja hyvän jakamiseen. Ja muun maailman näkemiseen! Kyllä meillä Suomessakin on iskostettu mieliin, että Suomi on monella asteikolla vapain ja paras maa, mutta silti löydetään parantamisen varaa monessa asiassa omassa kulttuurissamme. Asiat ei myös ole niin mustavalkoisia, Jenkkien asennekulttuurissa ne usein tuntuvat olevan.

(Pakko myös viilata, että Balihan ei ole maa.)

Elisa Lepistö

Joo italialaisilla on toi aamusyöminen mun mielestä vielä enemmän hakusessa :D sieltä ei meinaa löytää mitään aamiaista koskaan. Ranskassa mulla ei kyllä tosin koskaan oo ollut sitä ongelmaa. 

Ja joo, tiedän että Bali on saari :D en vaan oo käynyt Indoissa muualla niin en tiennyt voiko yleistää.

minnapa (Ei varmistettu)

Eikö suomalainen yleensä vastaa turhan pitkästi kysymykseen "mitä kuuluu". Täällä saatetaan kertoa että joo vähän väsyttää ja on kiirettä, kun taas muualla maailmassa (esim Jenkeissä) se ei oikeastaan ole edes kysymys vaan pelkkä tervehdys, johon käytännössä ainoa oikea vastaus on good how are you. Hämmentyneitä katseita saa jos alkaa mitään muuta kertoilemaan :D

Elisa Lepistö

No toikin on totta! :D muistan kun yksi amerikkalaistunut sukulainen tuli Suomeen ja kyseli kaikilta kätellessään mitä kuuluu, ja siirtyi aina seuraavaan kuuntelematta vastausta. Olin silloin ihan pieni mutta muista edelleen tilanteen humoristisuuden kun kaikki aloittivat kertomaan omia kuulumisiaan ja hölmistyneinä lopettivat kun huomasivat ettei tämä ollutkaan kysymykseksi tarkoitettu. 

jappeq

Tiskien kuivauskaapin haluaisin viedä ulkomaille! :D En tiedä onko sitä euroopassa kuinka paljon muualla, mutta jenkeissä ei ainakaan. Nyt kun on pidemmän aikaa Jenkeissä ja on airbnb majoitus ja tiskien tiskaamista, niin sitä kyllä kaipaisi :D 

Elisa Lepistö

Jooo, ja myös tiskiharjaa on joskus vaikea löytää kun on vain niitä sieniä. Tai mites pussilakanat joissa on ne reiät päissä!!! :D

Elinaaaa (Ei varmistettu)

Tätä lukiessa tuli mieleen, että olis kiva kuulla myös sun omakohtaisia tarinoita kulttuurien erilaisuudesta.
Esim Aasian matkustaessa söin aina kaiken mitä lautaselle annettiin. Jonkun ajan päästä huomasin että osan (etenkin tietyt kasvinosat) voi vain pureskella ja loput (kovat lehtiruodit yms) voi sylkäistä lautaselle.

Tai myös ajatukset kulttuurishokista kiinnostais. Mitä se sulle tarkoittaa, miten sopeutua uuteen kulttuuriin, onko sopeutuminen helpompaa kun on matkustanut enemmän yms.

Elisa Lepistö

Hyvä postausidea! Laitan heti mietintään :) Kiitos!

Anumaaria78
Mis(s)Fit

Tämä kirjoitus osui kyllä maaliinsa täydellisesti. Olen briteissä asuneena samaa mieltä erityisesti Iso-Britannia-kohdasta. Myös Amerikan, Ranskan ja Ruotsin kuvaukset voin ehdotta omien kokemuksieni perusteella vahvistaa. Itävallasta tulee mieleen eräänlainen järkevän tyylikäs suhtautuminen elämään. Voi olla suomalaisen käytännöllinen ja realistinen sortumatta kuitenkaan murheen alhoon ja turhaan valittamiseen, voi siis nauttia elämästä ja sen kauniista vivahteista.

Elisa Lepistö

Itävallassa en olekaan käynyt koskaan, joten oli mielenkiintoista kuulla! :) 

Anumaaria78
Mis(s)Fit

Lähdössä pian taas Wieniin. Pistä ainakin se ja Salzburg matkalistalle! 

jennijenni

Nyt täytyy sanoa, että tää oli ehkä paras blogipostaus koskaan! <3 Aina löytyy opittavaa muista maista, ja siks onki niin mahtavaa päästä vierailemaan niissä ja ihmettelemään kuinka erilailla ihmiset toimii. Senki vois vielä lisätä listaan et Kanadalaiset ja niiden ystävällisyys. Kaikki siellä on tosi kiinnostuneita ja jotenki just se kun kerto olevansa Suomesta innosti ihmisiä vielä enemmän ja tosi monet jäi juttelemaan ihan pidemmäksi aikaa. Tosi mahtavaa! 

Vierailija (Ei varmistettu)

Huikee postaus :) Allekirjoitan ehdottomasti ne missä oon käynyt eli Jenkit, Ruotsi ja Bali. Miten ihmiset voikaan olla niin erilaisia eri maissa.. ja miten täällä Suomessa ollessa suomalaisuus vaan tarttuu vaikka olisi ollut useitakin vuosia ulkomailla.

Kommentoi