Mitä syön päivässä & kuinka löytää oma ruokavalio?

 

collage.jpg

Olen elämäni aikana kokeillut monia eri ruokavalioita. On ollut vähähiilihydraattista, lihatonta, nuudelia & tonnikalaa jokaisella aterialla ja McDonaldsia aamiaiseksi. Olen ottanut paljon selvää eri ruokavalioista ja välillä ollut sitä mieltä, että ainoa mitä kannattaa seurata on hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinin suhteita toiseensa, olen miettinyt makroja ja kuullut että päivän tärkein ateria on aamupala. 

Olen tutustunut raakaruokaan, fodmappiin, ayurvedaan ja superfoodeihin. 

Veikkaan, että tiedän melko paljon ruokavalioista ja siitä, miten pitäisi syödä. Se mikä kuitenkin usein unohtuu kaiken ruokavaliohössötyksen keskellä, on että olemme kaikki yksilöitä. Se mikä toimii sinulla, ei välttämättä toimi minulla. Ja vaikka jonkinlainen ruokavalio olisikin optimaalisin sinulle, mutta et nauti siitä, ei se välttämättä ole pelkän fyysisen hyvinvoinnin arvoista. Rakastan ruokaa, eikä se ole koskaan ollut minulle vain polttoainetta. Jos alan suhtautua siihen niin, voin henkisesti huonosti. 

Vaikka kaikki toitottavat aamiaisen tärkeyttä, minulla ei yksinkertaisesti ole ruokahalua heti aamusta. Sen takia keskitynkin aamulla veden juomiseen ja syön kyytipojaksi riisikeksit, leivät tai juon smoothien. Joskus saatan juoda vain itsepuristetun porkkanamehun. Kroppa kyllä kertoo, jos ei ole aamulla energiaa asioiden hoitamiseen, tai verensokerit romahtavat heti töihin tullessa. 

Lounaalla minun on puolestaan saatava lämmintä ruokaa. Välillä pakon edessä syön vain salaatin ja huomaan, kuinka energia menee kropan lämmittämiseen ja nälkäkin yllättää pian uudestaan. Yleensä kasaan lautaselle mahdollisimman paljon kasviksia, riisiä ja kalaa/lihaa tai kasvisproteiinia. 

Lämpimän ruoan jälkeen keho tuntuu ravitulta ja rauhalliselta. Sen jälkeen on hyvä taas tarttua hommiin. 

Lounaan ja illallisen välissä syön välipalaa, varsinkin niinä päivinä kun on treenit. Jos olen toimistolla, on se yleensä kauramaitoon tehtyä puuroa, avokado tai ruisleipä. Kotona se saattaa olla lämmintäkin ruokaa tai vaikkapa riisikeksit keitetyllä munalla ja juustolla. 

Illallisella pyrin syömään erivärisiä kasviksia, riisiä ja esimerkiksi kikherneitä. Yleensä syön sen verran tuhdin illallisen joskus kahdeksan aikoihin, ettei illalla ole enää nälkä. Pelailen hiilihydraattien kanssa sen verran, että syön enemmän esimerkiksi riisiä niinä päivinä kun olen urheillut. Kasvisten määrä on aika vakio. 

Jos iltapalaa tekee mieli, löytyy syy yleensä siitä, etten ole syönyt tarpeeksi ravitsevaa ruokaa päivän aikana. Kuulin kuitenkin, että keho tarvitsisi 13 tunnin paaston päivittäin, jolloin on hyvä ettei ihan viimeisenä illalla syökään. Joskus on myös olo, että jotain tekee mieli, mutta ei ole oikeasti nälkä. Tällaisina hetkinä keitän teetä. 

Välillä tekee myös mieli pitsaa, pastaa tai hampurilaisia ja silloin myös syön niitä. Ne ovat kuitenkin poikkeustapauksia, eikä sillä ole mielestäni kamalasti tekemistä ison kuvan kanssa. Niitäkin voi varioida terveellisemmiksi, kun tekee itse. Esimerkiksi bataattipurilaiset tai omatekemä pitsa ei edes ole välttämättä mitenkään epäterveellistä. Karkkia tai makeisia en oikeastaan syö lainkaan, joitain poikkeustapauksia lukuunottamatta. Arkiruokailuun ne eivät kuitenkaan kuulu. 

Tärkeintä ruokafilosofiassani on kuitenkin se, että ruoan täytyy maistua hyvältä. Oli kyseessä sitten se pitsa, kasvikset tai vihersmoothie, pitää niiden olla herkullista. Pelkkien ravintoarvojen perusteella en suostu syömään. Jos esimerkiksi tofu ei ole sinun juttusi, ei se haittaa. Sen voi korvata vaikka herkullisella hummuksella. Mikä ikinä itselleen maistuukaan.

Miten sitten selvittää, minkälainen ruokavalio omalla kohdalla toimii?

Mielestäni kaikkien kannattaisi hiukan tutustua eri ruokien ravintosisältöihin tai ainakin saada perustiedot kuntoon. Jos kuvittelee esimerkiksi valmisnuudelien ja raejuuston olevan hyvä ja ravitseva ruoka, voi olla aika päivittää omia uskomuksiaan. Saatat tehdä kaupassa valintoja joiden luulet olevan hyviä, mutta joista et kuitenkaan saa kovin paljoa ravintoaineita. Klassinen esimerkki on jääsalaatti, jonka voi korvata paremmilla vaihtoehdoilla kuten vaikkapa lehtikaalilla.

Kun on ottanut perusasioista selvää, suosittelisin kokeilemaan erilaisia ruokia ja vaikkapa ihan kirjaamaan omia tuntemuksia sen jälkeen. 

Jos syöt esimerkiksi kypsentämätöntä ruokaa, jossa on paljon kasviksia, pähkinöitä ja papuja. Mikä on fiilis heti ruoan jälkeen? Onko sinulla ravittu olo? Entä miltä tuntuu tunnin tai parin päästä? Koitko saavasi energiaa vai onko olosi raskas? Miten vatsasi voi?

Toista sama kokeilu esimerkiksi pitkään haudutettujen kasvisten ja lihan kohdalla. Entä miltä tuntuu kun ruokavalioon lisää superfoodeja? Toimisiko jollain aterialla ravitseva smoothie? Miten vaikuttaa jos pastan korvaa kvinoalla, bataatilla tai riisillä? Miltä tuntuu pelkkä kasvisruoka? Tai miten vaikuttaa maidon jättäminen pois ruokavaliosta? Kirjaa tuntemuksiasi ylös vaikkapa numeroilla jos et jaksa syvempää analyysiä kirjoittaa. 

Kokeile myös eri annoskokoja. Miten vaikuttaa energisyyteen se, jos syöt vain kaksi isoa ateriaa päivässä? Miten olo muuttuu jos jaat saman määrän neljälle eri aterialle? 

Koska olemme kaikki niin erilaisia, ei oikeaa tapaa syödä voi oikein ottaa annettuna joltain muulta. Kun sen oman tavan löytää, pysyy päivien mittaan vireystila kohdillaan ja kropassa on aina ravittu olo. 

Kommentit (2)
  1. Hyvä teksti 🙂 Itsekin oon koittanut ties mitä ruokavalioita maitorahkasta ja funlightista karppaukseen, mutta tällä hetkellä meen pääosin kasvisruualla enkä jaksa liiemmin stressata jos välillä tekee mieli herkkuja.

    1. Funlight!! 😀 hahaha! Ja siis just noin. Hyvä asenne 🙂 kasvispohjasella ruokavaliolla harvoin voi mennä pieleen!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *