NÄIN SAAT PAREMPIA VALOKUVIA PART 1

Joku toivoi valokuvausta käsitteleviä postauksia, niin päätin tehdä ihan tällaisen postaussarjan. Olen itsekin tuskaillut näiden ihan samojen juttujen ääressä aiemmin. Monet ovat myös kyselleet minulta vinkkejä kuvaukseen liittyen, joten jaan nyt kaikki niksini täällä. Ostin ns. kunnon kameran, eli Nikonin D610 vasta tänä kesänä, ja se on nostanut omaa kuvausintoani todella paljon. 

Tämä ensimmäinen "oppitunti" koskee valotusta, sillä se on mielestäni yksiä tärkeimpiä asioita hyvän kuvan saamisessa. Ja muistakaa, etten todellakaan ole mikään ammattikuvaaja. Toivon silti, että näistä voisi olla hyötyä jollekin toiselle harrastelijalle. 

1. Älä koskaan kuvaa automaattiasetuksilla, sillä silloin et ikinä opi tekemään säätöjä itse. Automaattiasetuksilla otetut kuvat ovat harvoin myöskään erityisen hyvän näköisiä, ainakaan omaan silmääni. Niihin on myös melko mahdoton saada taltioitua sitä oikeanlaista tunnelmaa. 

2. F-luku oli itselleni ehkä vaikein ymmärtää, joten selitän sen mahdollisimman yksinkertaisesti. F-luku kertoo aukon suuruuden, eli sen reiän objektiivissa, jonka läpi valo pääsee. Mitä isompi aukko, sitä enemmän läpäisevää valoa, ja sitä valoisampi kuva. Hullunkurisesti kuitenkin tiivistettynä = mitä pienempi F-luku, sitä suurempi aukko -> sitä valoisampi kuva. Objektiivissa lukee aina pienin mahdollinen F-luku, joka sillä objektiivilla on mahdollista saavuttaa. Oma objektiivini on 85mm f/1.8. F-luku vaikuttaa myös muihin asioihin, kuten syväterävyyteen, mutta siitä lisää seuraavassa osiossa. 

3. Toinen, millä valoitusta säädetään, on valotusaika. Lyhyesti sanottuna, mitä pidempi valotusaika, sitä kauemmin kameran suljin on auki. Eli toisinsanoen, jos valotusaika on pitkä, valoa pääsee kauemmin läpi = kuva on valoisampi. Tämä kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että kuva saattaa tulla helposti epätarkaksi, sillä kuvanotto kestää kauan. Yleensä pyrin itse pitämään suljinajan mahdollisimman lyhyenä ja säätämään valotusta muiden työkalujen avulla ensisijaisesti. Tripodilla tai alustan päällä voi toki ottaa pitkälläkin valotusajalla kuvia saadakseen makean efektin aikaan. Omassa kamerassani valotusaika näkyy sellaisena mittarina kuvaa otettaessa alareunassa ja rullaa pyörittämällä sitä saa liikutettua suuntaan tai toiseen. 

4. Kolmas, joka vaikuttaa valotukseen on ISO. Se kertoo kameran herkkyydeen, mutta taas mahdollisimman paljon yksinkertaistettuna se vaikuttaa valotukseen. Mitä pienempi ISO, sitä pimeämpi kuva. Jos kuvaat hämärässä, kannattaa nostaa ISOa, jotta valotusaikaa ei tarvitse pitää niin pitkänä ja kuvasta tulee tarkempi. Jos ISOn nostaa liian korkeaksi, on kuitenkin vaarana että kuvaan tulee kohinaa. Yleensä itse en kuvaa yli 600 ISOlla, ellei olla todella hämärässä paikassa. 

Kommentit

tykkäänmuotokuvata (Ei varmistettu)

Näin itsekin kameraa melko paljon käsitelleenä voin komapa kaikkea! Hyviä neuvoja, jotka osasit selittää selkeästi. :) Monelle tuntuu tuo aukkojuttu olevan epäselvää – ja en ihmettele, koska se ei ole kovin loogista, että mitä pienempi luku sitä suurempi aukko :D Innolla odotan jatko-osia, varmasti tulee uusia vinkkejä mullekin!

Elisa (Ei varmistettu)

Kiva kuulla, että ohjeet olivat selkeät! Ja joo, se on jotenkin superhankala hahmottaa aluksi :D

Anna (Ei varmistettu)

Heippa Elisa, sait kyllä niin loistavasti tiivistettyä kuvan valotukseen vaikuttavat asiat yhteen lyhyeen postaukseen. Itse olen aloitellut valokuvausharrastusta, ja tällä hetkellä kaikki yksinkertaistukset ovat kieltämättä tarpeen. ;) Ihanaa syksynjatkoa sulle! xx http://www.arcticvanilla.com/

Elisa (Ei varmistettu)

Kiva, että tuli tarpeeseen! Näitä tulossa lisää vielä :) Valokuvaus on kyllä kiva harrastus! Ihanaa syksyn jatkoa myös sinne Anna! :)

Em (Ei varmistettu)

Vau tosi hyviä vinkkejä! :)

Elisa (Ei varmistettu)

Hyvä kun oli jotain apua! :)

Mikaela (Ei varmistettu)

kiitos tästä! viel monen vuoden jälkeenki taistelen, et tajuisin miten mun kannattaa aina mun kamerassa kaikki asetukset säätää :D

Elisa (Ei varmistettu)

Eipä mitään :) Ja jooo tiedän, se kyllä parhaiten tulee vaan kun kuvaa kuvaa ja kuvaa :D

Tinja / Ps. I love organic (Ei varmistettu)

Tosi hyviä vinkkejä! Oon itekki innostunut valokuvaamisesta ja oon yrittänyt vähän itseopiskelua. Olisi hienoa jos voisin saada blogiin entistäkin laadukkaampia kuvia :-)

http://tinjakarlsson.blogspot.fi/

Elisa (Ei varmistettu)

Kiva että oli apua näistä! Lisää vinkkejä tulossa vielä varmaan ainakin parin postauksen verran ;)

Piu (Ei varmistettu)

Elisa! Opetan valokuvaamista ja voin sanoa että kerroit ja tiivistit jutun superhyvin! :)

Elisa (Ei varmistettu)

Hei mahtavaa!! Kiitos paljon Piun:) Mietin just että hölötänköhän mä täällä jotain ihan höpöhöpöjuttuja :D

Lina-Maria (Ei varmistettu)

Jeij hyvin maanläheisesti selitit! :D Oon myös kiinnostunut valokuvaamisesta ja voi hitsi minkä tuskan hien takana oli oppia noi luvut ja niiden tarkoitukset. En tiedä miten se oli niin vaikeaa käsittää.

Edelleen tosin ISO-arvo hämmentää välillä. Ja tämän postauksen innoittamana tutkin taas aihetta ja tajusin, että ISO-arvon kanssa vois kyllä leikkiä vähän enemmän. Oon viime aikoina kuvannut aika paljon hämärissä olosuhteissa, joten liikkeen pysäyttämiseksi valotusaika pitäisi olla mahdollisimman lyhyt ja ISOa voisi sitten suurentaa. Jostain syystä ISOa ei kuitenkaan haluaisi muuttaa 800 suuremmaksi. Se tuntuu melkein rikokselta. :D haha! Vaikka oikeastaan sen avulla nimenomaan saisi parempia kuvia hämärässä, jos pitää kuvata esim. ihmisiä.

No mutta, kiva postaussarja. :)

Elisa (Ei varmistettu)

Joo, mä en tykkää myöskään kuvata kovin isolla ISOlla, koska sitten ne on niin kohinaa täynnä, mutta niinkuin sanoit joskus se on vain välttämätöntä. Ja nykyäänhän kamerat pääsee ihan hurjan suuriin ISOihin. :)

Mirjam (Ei varmistettu)

Kiitos kovasti, että otit toiveeni huomioon! Tuon f-luvun ja aukon koon olen jo aiemmi tajunnut, mutta ISOa en ole oikein osannut säätää, välillä sitten vahingossa olen osunut oikeeaan. Olen käyttänyt aina liian iso ISOa, mutta nyt pitääkin näköjään yrittää käyttää pienempää. Kiitos neuvoista ja tällaisia saa tulla lisää!

Elisa (Ei varmistettu)

Hei mahtavaa että oli apua! Näitä on tulossa tosiaan lisää vielä :) Ja mietin, josko tekisin myös kuvanmuokkauksesta yhden postauksen :)

Sanna/Beauty Box (Ei varmistettu)

Tosi hyviä yksinkertaisia vinkkejä valokuvaukseen. :)

www.beautyboxblog.com

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos Sanna! :)

Kommentoi