NÄIN SAAT PAREMPIA VALOKUVIA PART 1

Joku toivoi valokuvausta käsitteleviä postauksia, niin päätin tehdä ihan tällaisen postaussarjan. Olen itsekin tuskaillut näiden ihan samojen juttujen ääressä aiemmin. Monet ovat myös kyselleet minulta vinkkejä kuvaukseen liittyen, joten jaan nyt kaikki niksini täällä. Ostin ns. kunnon kameran, eli Nikonin D610 vasta tänä kesänä, ja se on nostanut omaa kuvausintoani todella paljon.

Tämä ensimmäinen ”oppitunti” koskee valotusta, sillä se on mielestäni yksiä tärkeimpiä asioita hyvän kuvan saamisessa. Ja muistakaa, etten todellakaan ole mikään ammattikuvaaja. Toivon silti, että näistä voisi olla hyötyä jollekin toiselle harrastelijalle.

1. Älä koskaan kuvaa automaattiasetuksilla, sillä silloin et ikinä opi tekemään säätöjä itse. Automaattiasetuksilla otetut kuvat ovat harvoin myöskään erityisen hyvän näköisiä, ainakaan omaan silmääni. Niihin on myös melko mahdoton saada taltioitua sitä oikeanlaista tunnelmaa.

2. F-luku oli itselleni ehkä vaikein ymmärtää, joten selitän sen mahdollisimman yksinkertaisesti. F-luku kertoo aukon suuruuden, eli sen reiän objektiivissa, jonka läpi valo pääsee. Mitä isompi aukko, sitä enemmän läpäisevää valoa, ja sitä valoisampi kuva. Hullunkurisesti kuitenkin tiivistettynä = mitä pienempi F-luku, sitä suurempi aukko -> sitä valoisampi kuva. Objektiivissa lukee aina pienin mahdollinen F-luku, joka sillä objektiivilla on mahdollista saavuttaa. Oma objektiivini on 85mm f/1.8. F-luku vaikuttaa myös muihin asioihin, kuten syväterävyyteen, mutta siitä lisää seuraavassa osiossa.

3. Toinen, millä valoitusta säädetään, on valotusaika. Lyhyesti sanottuna, mitä pidempi valotusaika, sitä kauemmin kameran suljin on auki. Eli toisinsanoen, jos valotusaika on pitkä, valoa pääsee kauemmin läpi = kuva on valoisampi. Tämä kuitenkin tarkoittaa myös sitä, että kuva saattaa tulla helposti epätarkaksi, sillä kuvanotto kestää kauan. Yleensä pyrin itse pitämään suljinajan mahdollisimman lyhyenä ja säätämään valotusta muiden työkalujen avulla ensisijaisesti. Tripodilla tai alustan päällä voi toki ottaa pitkälläkin valotusajalla kuvia saadakseen makean efektin aikaan. Omassa kamerassani valotusaika näkyy sellaisena mittarina kuvaa otettaessa alareunassa ja rullaa pyörittämällä sitä saa liikutettua suuntaan tai toiseen.

4. Kolmas, joka vaikuttaa valotukseen on ISO. Se kertoo kameran herkkyydeen, mutta taas mahdollisimman paljon yksinkertaistettuna se vaikuttaa valotukseen. Mitä pienempi ISO, sitä pimeämpi kuva. Jos kuvaat hämärässä, kannattaa nostaa ISOa, jotta valotusaikaa ei tarvitse pitää niin pitkänä ja kuvasta tulee tarkempi. Jos ISOn nostaa liian korkeaksi, on kuitenkin vaarana että kuvaan tulee kohinaa. Yleensä itse en kuvaa yli 600 ISOlla, ellei olla todella hämärässä paikassa.

Kommentit (18)
 1. Sanna/Beauty Box
  1.11.2015, 23:00

  Tosi hyviä yksinkertaisia vinkkejä valokuvaukseen. 🙂

  http://www.beautyboxblog.com

  1. Kiitos Sanna! 🙂

 2. Kiitos kovasti, että otit toiveeni huomioon! Tuon f-luvun ja aukon koon olen jo aiemmi tajunnut, mutta ISOa en ole oikein osannut säätää, välillä sitten vahingossa olen osunut oikeeaan. Olen käyttänyt aina liian iso ISOa, mutta nyt pitääkin näköjään yrittää käyttää pienempää. Kiitos neuvoista ja tällaisia saa tulla lisää!

  1. Hei mahtavaa että oli apua! Näitä on tulossa tosiaan lisää vielä 🙂 Ja mietin, josko tekisin myös kuvanmuokkauksesta yhden postauksen 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *