Naiset huomio! Nyt loppuu se toisten arvostelu!

Välillä Liian usein blogien kommenteissa on armotonta arvostelua kirjoittajan ulkomuodosta. Säännöllisin väliajoin joku täälläkin kokee aiheelliseksi kommentoida vartaloani. Olen tosiaan hoikka ja kurveja minussa on samanverran kuin lyhtypylväässä. Sen kertominen minulle on hiukan sama, kuin osoittaisi punaisen paidan olevan punainen. Viihdyn vartalossani vallan mainiosti ja urheilen pitääkseni siitä huolta. En kuntoile mahtuakseni yhteiskunnan asettamiin ulkonäköstandardeihin ja toivon ettei se ole teidänkään syy terveelliseen elämäntyyliin. 

 

Minulle tulee silti kurja mieli näitä kommentteja lukiessani. Ei sen takia, että kommentti loukkaisi minua. Kurvittomuus ei ole minulle mikään ongelma. Olen ollut jossain vaiheessa elämääni muodokkaampi, eikä se ollut minun juttuni. Satun vain viihtymään parhaiten tällaisessa vartalossa. Pahoitan mieleni sen takia, että se tuntuu olevan jollekin muulle ongelma. Aivan kuin se koettaisiin nyt uhaksi, että kirjoitan hyvinvointiblogia, mutta minulla ei ole mitään fitnessmallin vartaloa. Tai, että joku kirjoittaa muotiblogia, muttei ole mallin mitoissa.

 

En usko että kyse on kateudesta, vaikka se tuntuu yleisin puolustuspuheenvuoro olevan. Näen sen niin, että näillä ihmisillä on oma kapea käsityksensä siitä, miltä täydellinen naisvartalo näyttää. Jos joku ei hänen lokeroonsa mahdu, on siitä ehdottomasti huomautettava asianomaiselle. Haluan, että tällainen arvostelu loppuu. Se aiheuttaa hallaa vain arvostelijalle itselleen, eikä siitä hyödy kukaan. Arvostelu ajaa vertailuun ja negatiivisten ajatusten kierteeseen.  

 

Kaikkien ei kuulu olla saman näköisiä. Ei lietsota siis sellaista käytöstä. Tavallisilla naisilla on luultavimmin selluliittia, rinnat eriparia, naamassa näppyjä ja hiuksissa kaksihaaraisia- mitä sitten? Itsevarmuus, älykkyys ja hymy painavat näitä asioita enemmän vaakakupissa jos punnitaan henkilön viehätysvoimaa. Ainakin omalla mittapuullani.

 

Jos keskittyisimme itsessämme ja muissa ulkonäön sijaan näihin muihin asioihin, maailma olisi vähän mukavampi paikka. Media yrittää tunkea meitä naisia samaan muottiin, mutta herranjestas ei nyt itse lähdetä siihen mukaan. Täydellisyys on ainakin omasta mielestäni hirveän tylsää. Iloitaan siitä, että meissä on jotain mikä tekee meidät ainutlaatuisiksi ja persoonallisen näköisiksi, eikä edes yritetä näyttää samalta kuin muut. Kehutaan muita naisia ja yritetään löytää muista ihmisistä vikojen sijaan positiivisia asioita.

 

Tässä voisimme ottaa mallia miehiltä. Kuinka monessa poikaporukassa puhutaan muiden miesten ulkonäöistä arvostelevaan sävyyn? Niinpä.

 

Haastan kaikki bloggaajakollegani kirjoittamaan aiheesta omasta näkövinkkelistä. Miltä tuntuu asettaa oma ulkonäkö kritiikin kohteeksi? Mitä sanottavaa teillä on arvostelijoille? Lopetetaan tämä "nainen on naiselle susi"-juttu porukalla.

 

Kuva

Kommentit

endorfiinikoukussa (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus! Mielestäni jokainen sielultaan ja mieleltään kaunis, on myös ulkoisesti kaunis, oli hän minkä kokoinen tai näköinen tahansa. Niin se vaan on. Jokainen ihminen on kaunis.

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos Elina! Mä oon ihan samaa mieltä!! :) Ei ulkoisilla jutuilla vaan ole mitään merkitystä siinä ihmisen ihanuudessa.

Iida (Ei varmistettu)

Hieno kirjoitus! Itse huomaan enemmänkin kadehtivan bloggaajien hymyjä, itsevarmuutta ja rohkeutta tehdä omaa juttuaan. Minun oma juttuni on hieman kadoksissa, vaikka korkeakoulutodistus onkin taskussa. Mutta mikäs tässä funtsiessa, ehtiihän sitä vaihtaa alaa ja alkaa harrastamaan vielä monta kertaa. :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos Iida! Kannattaa muistaa kuitenkin sekin, että bloggaajatkin on vain ihmisiä. Itsevarman näköinen hymy ei välttämättä kerro kaikkea. Uskon, että jokaisella on ne omat sudenkuoppansa ja heikkoudet;) Ja tosiaan alaa ehtii vaihtamaan vaikka vielä 60-vuotiaana! Siitä ei kannata stressata:)

Saara (Ei varmistettu)

Go Elisa! Tää sun blogi on huippu, oot hyvä kirjoittamaan monipuolisista, tärkeistä ja mielenkiintoisista aiheista. Oon tän jo livenäkin sulle sanonut, mutta sanotaan täälläkin. Jatka samaan malliin! <3 -Saara

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos ihana Saara!! <3

Jenni Puoliväli (Ei varmistettu)

Hei!

Aivan ihana blogikirjoitus!:) Itse ainakin olen huomannut sellaisen asian, että välttämättä erittäin kauniskaan ihminen ei näytä enää niin kauniilta jos hän ei ole myös sisäisesti kaunis. Ja sitten toisaalta taas se, että tutustuu johonkin ihmiseen ja huomaa hänen olevan ihan mielettömän ihana persoona niin kummasti se ulkonäkökin tavallaan näyttää aivan erilaiselta omissa silmissä. Jos ymmärsit mitä tarkoitan:)

Meidän kaikkien ei todellakaan tarvitse olla samasta muotista tehty ja itse ainakin tykkään erottua ja olla erilainen kuin muut. Olla juuri sellainen kuin olen. Hieno, että olet sinut itsesi kanssa, jatka samaan malliin!:) Ehkä mä vielä tässä tartun tohon sun haasteeseen!

Terkuin,
Jenni
http://jennipuolivali.blogspot.fi/

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos Jenni! Ja ymmärrän mitä tarkoitat, olen huomannut saman. Toivottavasti tartut haasteeseen ;)

sannara (Ei varmistettu)

Ihana kirjoitus, ja niin asiaa! Turha ja täysin asiaton arvostelu tuntuu kuuluvan nettikirjoituksiin, väitetään että oman naaman laittaminen nettiin esimerkiksi blogin muodossa "oikeuttaa" muut arvostelemaan sinua. Ja se pitäisi ottaa rakentavana kritiikkinä. Näitä väitteitä lukiessa tulee usein läpsäistyä käsi otsalle, mitä ihmettä?! Käytöstavat tuntuvat välissä joillain katoavan tietokoneen aukaisemisen myötä. Oma ohjenuorani nettikirjoitteluille on, että kirjoitan vain sen mitä voisin sanoa henkilölle kasvotustenkin.

Olisi tosiaan ihanaa, jos vikojen sijasta etsittäisiin parhaita puolia toisistamme ja itsestämme. Tuntemattoman ihmisen kehusta tulee ihan älyttömän hyvä mieli ja myös toisinpäin. Toiselle annettu kehu lämmittää omaakin mieltä, kun huomaa kuinka iloiseksi toinen tulee :-)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos Sannara! Joo toi on ihmetyttänyt mua ihan hirveästi, että miten niin se on rakentavaa kritiikkiä, kun kertoo jonkun olevan vaikka läski tai ruma. "ai hitsi, tosi kiva ku kerroit, mä korjaan asian tuotapikaa että sun on helpompi hengittää!". Oon miettinyt tuota, että ujostelen tosi paljon tuntemattomien kehumista ja saatan miettiä sitä tosi kauan ennen kun uskallan avata suuni. Ja kun oon miettinyt että miksi on näin, ni se johtuu osaksi myös siitä että suomalaiset on hirveän huonoja ottamaan kohteliaisuuksia vastaan. Olin itsekin ennen, kun tajusin että se on tosi epäkohteliasta lytätä sen ihmisen kohteliaisuus sanomalla jotain mikä kumoaa kohteliaisuuden.
Mutta kun miettii, niin kenestäpä ei olisi kiva kuulla jotain kohteliaisuutta? :) Pitää vaan rohkeasti sanoa, kun siitä tulee kummallekin hyvä mieli!

Helmi (Ei varmistettu)

Wau! hyvä kirjoitus taas kerran!

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos Helmi! :)

Aino (Ei varmistettu)

Ihana kirjoitus Elisa. Tartun haasteeseen innolla, tuun huutelemaan sitten kun oon löytänyt aikaa panostaa kunnolla tähän tärkeään aiheeseen:) Ihanaa sunnuntaita!<3

Elisa (Ei varmistettu)

Jess! Hienoa Aino! Odotan innolla ;) Samoin sulle! <3

tsane (Ei varmistettu)

Mielestäni kirjoituksesi on hieman tekopyhää. Satun tietämään sinut IRL ja tiedän sinun olevan yksi pahimmista muiden ihmisten arvostelijoista. Olen useampaan kertaan kuullut/nähnyt sinut arvostelemassa ja nauramassa muille ihmisille. Minunkin mieleni olet pahoittanut käytökselläsi. Uskon, että haluaisit varmasti olla hyväsydäminen ja suvaitseva ihminen, muttet sellainen valitettavasti ole, vaan yksi kaksinaamaisimmista ihmisistä mitä tiedän. Ehkä kirjoititkin tekstin muistuttaaksesi myös itseäsi asiasta.

Elisa (Ei varmistettu)

Kurjaa, että sulla on tullut tuollainen olo ja ettet ole viitsinyt tulla siitä sanomaan. Monet asiat on helppo tulkita väärin, sillon kun ei ihmistä kunnolla tunne. Mulla ei ole tapana nauraa muille ihmisille, joten pahoittelen jos olet sellaisen käsityksen saanut. Niinkuin kirjoituksessanikin sanoin, siitä arvostelusta tulee paha mieli sille arvostelijalle!

Linda (Ei varmistettu)

Ihana postaus, Elisa! Tartun kanssa tähän aiheeseen :)

Elisa (Ei varmistettu)

Hienoa Linda! Innolla odotan sun kirjoitusta ;)

Citrinella (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus, tämä on tärkeä asia! :) Monilla työpaikoilla tämä naisten inhottava tapa arvostella toistia tulee niin ikävästi esille. Osaksi siinä on varmasti kyse kateudesta mutta varmasti myös siitä, että yritetään pönkittää omaa olaa sanomalla toista rumaksi ja jollain tapaa tekemällä toisesta huonompi omissa silmissä. Esimerkkinä toimii mielestäni hyvin tämä (ja en nyt puhu Sinusta vaan tämä on "sä-passiivi" :D, en usko tuohon IRL-kommettiin tuossa ylhäällä ettet muka tarkoittaisi tätä kirjoitustasi): kävelet kadulla ja vastaan tulee kaunis nainen päällään kiva punainen mekko ja kädessä hieno käsilaukku, joku sellainen mitä itsekin olet halunnut. Katsot tätä ilmestystä hetken ja lopuksi toteatkin vihaisena itsekseni, että tuo mekko on kyllä viime kesän muotia, laukku on sovi yhtään noiden kenkien kanssa ja minä olen kyllä paljon hoikempi kuin hän. Tämä on vähän tämmöistä hyökkäämistä toisia kohtaan, ikään kuin kaikki muut naiset olisivat joku uhka itselle, jos ovat kauniita mutta eihän kenenkään kauneus ole omasta kauneudesta pois! Ja toistaalta esimerkiksi ylipainoisten haukkuminen läskeiksi saamattomiksi ihmisiksi ja vain surkea yritys koittaa pönkittää itseään ja omaa hoikkaa urheilullisuuttaan. Kannattaa vähän tutkia itseään, jos löytää itsensä haukkumasta muita, syynä on usein omat ongelmat jos tuntee tarvetta hyökkäilä muita kohtaan.

Elisa (Ei varmistettu)

Ihan oikeassa olet tuossa, että kannattaa silloin miettiä itseään ja sitä minkä takia joku asia harmittaa. Yleensä se syy löytyy sieltä, eikä niistä muista ihmisistä:) Kiitos kommentistasi!

Anneli (Ei varmistettu)

Just näin! :-) Hauskaa ja positiivista viikon alkua!

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos samoin Anneli! :)

Jannica (Ei varmistettu)

Ihana! Olen täysin samaa mieltä! :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos Jannica!! Ihana!:)

Pirita (Ei varmistettu)

"Olen tosiaan hoikka ja kurveja minussa on samanverran kuin lyhtypylväässä. Sen kertominen minulle on hiukan sama, kuin osoittaisi punaisen paidan olevan punainen. "
Jes :) Mahtava asenne sulla!
Viimeistään tässä kohdassa, kun on 9kk raskaana, niin on joutunut päästämään irti aika monesta vartalokompleksista. Ihan se ja sama onko vyötärön ympärys 100 vai 200 cm, rasvoittuuko tukka jo ennenkuin ehtii suihkusta ulos ja onko ketteryys samaa luokkaa virtahevon kanssa. Nyt on jotain tärkeämpää tehtävää tällä kropalla <3

Elisa (Ei varmistettu)

Voiii! <3 Se on kyllä ihan totta! Meidän vartalot on ihan uskomattomia, kun ne pystyy synnyttämään toisen ihmisen! Mä oikein odotan sitä aikaa, että on raskaana ja voi olla maha pömpöllään ihan kokoajan ;D

Ipa (Ei varmistettu)

Asiaa! Jotenkin varsinkin suomalaiset naiset on tosi kateellisia ja vähän katkeria jos itsellä menee huonommin kuin muilla mutta ei sitten tehdä asialle mitään vaan myrkytetään koko ilmapiiri. Ja se on kamalaa kun oletetaan uudesta ihmisestä jotain: "Sä oot liian nuori, sä et tiedä elämästä mitään jne."

Elisa (Ei varmistettu)

Näinhän se on! Joku joskus sanoi "have you ever met hater that is doing better than you?". Ja niinhän se on, että silloin omassa elämässä ei varmaan ole kaikki palikat kohdallaan. Itsekin olin joskus todella negatiivinen ja se johtui vain siitä, että itsellä oli niin huono olo! Se on kamalaa, että sitten sen tosiaan tartuttaa sen pahan olon kaikkiin muihinkin :(

Niin samaa mieltä (Ei varmistettu)

Olen vaatekaupassa töissä ja tässä taannoin luokseni tuli asiakas. Yritin auttaa häntä löytämään oikeankokoista tuotetta aikuiselle mutta kuulemma hyvin pienikokoiselle tyttärelleen. Keskustelu oli hyvin asiallista ja ystävällistä kunnes yhtäkkiä tämä vanha, reilusti ylipainoinen rouvashenkilö toteaa minulle iloisesti "Jos nyt näin voi sanoa niin sä oot kyllä aika pullukka siihen verrattuna". Siinä sai kyllä laittaa kaiken ammattitaidon peliin että naama pysyi iloisena ja ääni oli ystävällinen. Päässä vaan jyskytti "kuka toi on? miten ihmeessä toi voi sanoa tuntemattomalle ihmiselle ilman minkäänlaista provosointia noin julmasti/ilkeästi?". Olen (monta tuntia viikossa) urheileva nuori nainen, joka on hoikka mutta pientä kurvia löytyy lantionseudulta. Minun mielestä vaatemyyjän työ ei liity millään tavalla myyjän ulkonäköön, jotta sitä olisi oikeus arvostella tuollaisessa tilanteessa. Muutenkaan ei toisen ihmisen ulkonäköä kuulu sen pahemmin kommentoida varsinkaan jos toinen on tuntematon ja sanoma ei ole kovin positiivinen. Voin kertoa että tän tapahtuman jälkeen oli muutaman päivän mieli aika maassa. En koe olevani millään tavalla pullea saatikka ylipainoinen. Eipä tainnut rouva ymmärtää kuinka pahasti hänen kommenttinsa sivalsi.

Elisa (Ei varmistettu)

Voi ei ! Mulla tuli ihan tosi paha mieli tästä sun puolesta. Joillain ihmisillä ei ole käytöstapoja ollenkaan valitettavasti. Ja jotkut sanovat tuollaisia asioita, eivätkä edes tajua loukanneensa. Toivottavasti kommentti ei ole jäänyt liikaa kummittelemaan. <3 Tuollaisten kannattaa antaa mennä toisesta korvasta ulos ja keskittyä siihen, että itsellä on hyvä olo omissa nahoissa.

mmiraaa (Ei varmistettu)

Hei!

Tämä teksti kosketti minua erittäin paljon, sillä olen itsekkin ruumiinmuodoltani hyvin hoikka - mikäli en kävisi salilla säännöllisesti, pysyisivät tuskin kauppojen pienimmätkään housut jalassani. Rintoja lukuunottamatta kehossani ei ole ainuttakaan naisellista kurvia, ja koska olen ollut asiasta nuorempana kiusattu, se hieman vaivaa minua.
Eikä se vaivaisi muuten - miksi vaivaisi, olenhan terve nuori nainen, rakastan urheilua ja viihdyn vartalossani, minun on hyvä olla? Mutta ihmettelen sitä, kuinka ihmiset ottavat vapauksia kommentoida toisten vartaloita. Kehua saa aina ja se on suotavaakin, mutta omalle kohdalleni sattuu vain ne kaikista "katkerimman" kuuloiset arvostelut normaali- tai hieman ylipainoisilta ihmisiltä, jotka kuuluvat usein sanoin "Hyi kuinka laiha oletkaan", "Miten ihmeessä olet noin laiha", tai "Kyllä se elintaso alkaa sinustakin vielä joskus näkyä".
Hyvä esimerkki tuli mieleeni viime kesältä, kun olimme poikaystäväni kanssa ulkomailla, ja eräällä veneretkellä bikineissä ollessani eräs hieman ylipainoinen nainen tuli kauhistelemaan sitä kuinka laiha olen, aivan kuin minun olisi pitänyt tuntea huonoa omaatuntoa asiasta. Tämä todella herätti minussa raivokkaita, surullisia tunteita. Ehkä ihmiset eivät vain tajua asiaa, mutta laihuudesta huomauttaminen on esimerkiksi minulle aivan samanlainen haukku kuin ylipainoiselle hänen lihavuudestaan huomauttaminen. Onko siis ihme, ettei itsetunto kohoa?
Itse olen sitä mieltä, että ihminen voi olla kaunis, oli hän ruumiinmuodoltaan minkälainen hyvänsä, sillä niin kauan kuin ihminen on sinut itsensä kanssa ja tuntee olonsa hyväksi kehossaan, hän on itsevarma ja itsevarma ihminen on kaunis.
Voin siis sanoa, I feel you. Toivon että ihmiset voisivat löytää jonkin toisen keinon huomioida toisiaan, esimerkiksi kehu. Yksikin kehu voi pelastaa päivän, mutta yksikin haukku voi alentaa itsetuntoa ja saada mielen pitkäksikin aikaa matalaksi.

Toivon että vielä joku päivä osaan suhtautua asiaan yhtä ihanan positiivisesti kuin sinä, kiitos tsempistä :)

Elisa (Ei varmistettu)

Moi Mira!

Toi on tosi tylsää ja olen joskus aiheesta kirjoittanutkin. Yleensä tuollaiset kommentit loppuu sitten, kun sanoo ihan suoraan että "toi ei ollut kivasti sanottu". Vaatii hiukan rohkeutta, mutta se kannattaa! Ja joskus nämä kommentoijat eivät ole edes tarkoittaneet sitä loukkaukseksi. Ensi kerralla kannattaa avata siis suunsa ja vaatia kommentoija vastuuseen möläytyksistään <3

Räyhis (Ei varmistettu)

Älyttömän hyvä postaus tärkeästä, mutta silti niin vaietusta asiasta!

Olen itse ollut aina se tyttö, jota kauhistellaan pukukopissa luurangoksi. Pitkän aikaa mä pidin hoikkuutta pelkkänä plussana itsessäni, mutta sitten kyllästyin siihen ainaiseen vouhotukseen, että tyttö koetapa nyt lihoa. Aloin treenaamaan ja kasvattamaan lihaksia ihan toden teolla. Nykyään näytänkin ihan normaalikokoiselta, hoikalta mutta sporttiselta. Olen saanut liikuntaan myös muitakin päämääriä kuin se lihasmassan kasvattaminen ja parempi ulkonäkö. Näin jälkeenpäin olen kumminkin alkanut miettimään, että miksi oikeastaan näin ja näen sen kaiken vaivan. Olenko oikeasti onnellisempi, kun käytän toistakymmentä tuntia viikossa sopiakseni yhteiskunnan asettamaan ulkonäkömuottiin?
No, sikäli olen onnellisempi, että liikunta antaa mulle suurta iloa. Liikunta höystettynä muutenkin terveillä elintavoilla antaa kaikkinaista hyvinvointia myös henkiselle puolelle. Mutta vasta tänään juostuani cooperin testin koulussa ryhmän parhaiten ja jäätyäni hiukan alle tavoitteen mä ymmä ymmärsin jotakin. Siinä kyyneleitä nieleskellessä ymmärsin vihdoin myös omalla kohdallani, ettei ihmisarvo ole millään tavalla kiinni mun suorituksista tai ulkonäöstä. Ei ihmiset rakasta mua sen perusteella, mitä mä olen saavuttanut ulkonäköni suhteen, tai muutenkaan elämässä. Ihmiset rakastaa mua sen takia, mistä kaikesta mä koostun ja mitä mä olen.

Nykyään mediassa esillä olevilta vaaditaan hyvää profiilia - luonnollisesti myös bloggaajilta. Musta se on sikäli ymmärrettävää, että totta kai kaikki asiat "myy paremmin", kun niitä esittelemässä on ihminen, jonka kaltaisuuteen kaikki tahtovat pyrkiä. Se on silti väärin. Ei keltään voi vaatia täydellisyyttä.

Elisa (Ei varmistettu)

Se on just näin! Se on tärkeää välillä muistuttaa itselleen, et hei mä kelpaan ihan just tällaisena. Tietenkin on hyvä pyrkiä eteenpäin elämässä ja pitää tavoitteet korkealla, kunhan ne on niitä omia päämääriä, eikä muiden. Ja uskon, että monille on saattanut käydä niin että on alkanut urheilemaan esimerkiksi laihtuakseen tai kohentaakseen ulkonäköä jossain suhteessa ja sen kautta on tajunnut kuinka paljon urheilusta saa noin niinkun henkisesti. Sen jälkeen ulkonäköasiat tuntuu aika pieniltä :)

Lara (Ei varmistettu)

Mä otin sun haasteen vasteen ja kirjoitin samasta aiheesta. Vähän eri näkövinkkelistä mutta sama setti eri paketissa :D http://larafeelgoodinc.blogspot.fi/2013/09/arvostelun-abc.html#.UjBoExas3dk

Amanda (Ei varmistettu)

Tosi hyvä postaus !

Meillä oli koulussa tehtävänä kirjoittaa mielipidekirjoitus ja tämän postauksen innoittamana kirjoitin vähän samasta aiheesta. Julkaisin tekstin myös blogissani. Käy ihmeessä kurkkaamassa, vaikka hevosblogi onkin :)

http://life-withhorses.blogspot.fi/2013/09/305-armotonta-arvostelua.html

jee (Ei varmistettu)

Ja sitä paitsi kaikilla on oma makunsa! Itse ihailen sinun kaltaistasin pitkää, hoikkaa ja urheilullisen lihaksista vartaloa kuin tosi isoja lihaksia naisilla. Teen samoin paljon töitä sen eteen miltä näytä, syön ja treenan tasapuolisesti eikä minusta kenenkään tarvitse puuttua tavoitteisiini :) Jatka samaan tahtiin, oot mun mielestä mainio ja terve esimerkki hiemna hoikkemmasta fit-blogaajasta !!

Elisa (Ei varmistettu)

Ihana! "kaltaistasi pitkää", mä oon oikeastaan aika mini! Mutta kiitos ihan hirmuisesti kauniista sanoistasi! Piristivät kovasti iltaani:)

Kommentoi