Omat vinkit elämäntaparemonttiin

Sain tällaisen kommentin erääseen aiempaan postaukseen: ”Sun tipsit elämäntaparemonttiin? Pitäisi itsekin aloittaa, mutta se on jäänyt sille kuuluisalle pitäisi-asteelle. Olo on väsynyt ja voimaton. Vedän vaan herkkuja, koska masentaa, mutta sitten masentaa vaan entistä enemmän. Mistä löysit voimaa aloittamiseen? Millaisia muutoksia oot tehnyt? Kaikki kerralla vai pienin askelin?”. Ja päätin tehdä aiheesta ihan kokonaisen postauksen, sillä siitä on niin paljon sanottavaa.

Aloitin tosiaan tämän projektin heinäkuun alussa, ja kohta on pari kuukautta jo terveellistä elämäntapa takana. Kirjoitin projektin alusta silloin näin. Homma lähti käyntiin melko rytinällä, sillä olen tällainen nollasta sataan -tyyppi. Mikäli yhtään malttia löytyy, suosittelisin kuitenkin tekemään tiettyjä muutoksia pikkuhiljaa. Varsinkin jos ei ole koskaan treenannut kovaa tai noudattanut terveellistä ruokavaliota.

Mitä tämä projekti on sitten ihan käytännössä tarkoittanut omalla kohdallani? Suurimmat muutokset ovat olleet säännöllinen salitreeni (3-4 treeniä viikossa) ja hyvä ruokavalio. Kesällä on tullut syötyä paljon runsaita salaatteja erilaisilla variaatioilla, joissa pohja on usein todella samanlainen: lehtikaalia/pinaattia, kurkkua, paprikaa ja siemeniä. Täytteitä ja kastikkeita olen vaihdellut päivän ja mielihalujen mukaan. Nyt kun ilmat alkavat viilentyä, alan tekemään enemmän uuniruokia ja kasvispatoja, jotka sopivat muutenkin keholleni paremmin. Jätin myös kahvin pois ja vähensin reippaasti alkoholin käyttöä.

Ensimmäinen viikko oli hiukan totuttelemista, mutta jo toisella viikolla alkoivat rutiinit olla jo muodostuneet. Kaiken kaikkiaan koko projekti on edennyt melkein naurettavan helposti. Kaikki osa-alueet ruokkivat toisiaan, ja sen takia niistä on helppo pitää kiinni. Kun treenaa kovaa, tekee mieli syödä terveellisesti ja näiden ansiosta myös nukkuu hyvin. Kun saa tarpeeksi unta, on taas energiaa treenata, eikä tee mieli herkutella. Positiivinen lumipalloefekti siis.

Puhuin juuri ystäväni kanssa siitä, miten hyvä olo nyt on ja kuinka on resursseja ihan kaikille elämän osa-alueille paljon enemmän kun pitää fyysisesti itsestään huolta. Ja kuinka hullunkurista se on, että tämän aina muistaa vain silloin kun tosiaan elää terveellisesti. Kun on siinä toisessa kierteessä, tuntuu mahdottomalta edes ajatella salille lähtöä kun energiaa ei tunnu olevan edes sohvalta ylös nousemiseen. Ja silloin ei yksinkertaisesti muista sitä, että se olo kyllä helpottuisi kun jaksaisi sen ensimmäisen viikon läpi puskea.

Joten, minun vinkit ovat seuraavanlaiset. Herkuttelukierre kannattaa laittaa katki kerrasta. Mikäli on sokeriin kovin addiktoitunut, voi ensin korvata sen hedelmillä. Tiedän, että sokeri on hurjan addiktoivaa kamaa, joten siitä pääsee eroon parhaiten vain suhtautumalla sen lopetukseen samalla tavalla kuin tupakanpoltonkin. Sokeri pitää yllä tulehdustiloja, joten kannattaa miettiä haluaako sitä laittaa päivittäin kehoonsa.

Samalla voi laittaa muunkin ruokavalion kuntoon. Parhaiten se yleensä onnistuu istumalla alas ja suunnittelemalla useamman päivän ruokailut valmiiksi. Kun kaapista ei edes löydy epäterveellisiä vaihtoehtoja, on helpompaa pysyä suunnitelmassa. Pahinta on lähteä kauppaan nälkäisenä, ilman suunnitelmaa ruoasta.Oma filosofiani on se, että melkein mistä vaan ruoasta saa terveellisemmän version ja mitä enemmän tekee itse ruoasta, sen parempaa se on kropalle aina.

Treenien kohdalla suosittelisin aloittamaan puolestaan kevyesti. Vaikka olisit joskus treenannut kovaa, ei kroppa välttämättä ole enää niin hyvässä kunnossa. Aloittaisin vaikkapa kevyellä hölkkälenkillä tai jollain helpolla treenillä. Itse hain Youtubesta kotitreenivideoita hakusanoilla ”easy home workout for beginners”. Kun tuntuu että haastetta saisi olla enemmänkin, voi sitä lisätä pikku hiljaa. Kropalla kestää myös palautua treeneistä aluksi, eikä siinä ole mitään järkeä että vetää itsensä aina ihan kävelykyvyttömäksi jokaisilla treeneillä.

Mikäli joku tietty syy on ajanut sinut tähän epäterveelliseen elämäntapaan, kannustan kääntämään sen voimavaraksi ja energiaksi. On helppoa ajautua itsesääliin ja syyttää olosuhteita omasta tilanteesta. Kuitenkin sen voi yhtä hyvin kääntää taisteluasenteeksi, joka vie eteenpäin silloin kun tekisi mieli luovuttaa.

Mieti myös joku päämäärä, minkä takia projektiin lähdet. Se voi olla mikä tahansa, mikä sinua motivoi. Silloin kun tuntuu siltä, ettet jaksaisi lähteä treenaamaan tai tekisi mieli tilata pitsa, vaikka jääkaapissa on terveellisempään versioon ainekset, palauta tavoite kirkkaaksi mieleen.

Kuvat: Tomi Taskula

Kommentit (8)
 1. Oon pitkään seurannut blogiasi ja tykkään niin sun rehellisestä mutta kuitenkin positiivisesta tavasta pureutua asioihin.
  Minä kans havahduin yhtä suureen painonnousuun tässä loppukesästä ja elämäntaparemontti sen vuoksi menossa. Koko elämäni olen ollut hoikka mutta nämä tulleet kilot ei silti sinällään häiritse vaan se tukkoinen, turvonnut ja väsähtänyt fiilis kropassa, joka säteilee myös mielialaan. Muutosta nyt on onneksi tullut ruokavaliomuutosten ja liikunnan ansioista. Itsellä myös pahana tapana tuo nollasta sataan -tyyli ja nyt olenkin koettanut edetä tapani vastaisesti maltilla, että saisin itseni taas takaisin niille vanhoille hyville raiteille pysyvästi.

  Postaustoivetta esittäisin minäkin ja olisi kiva kuulla tarkemmin sun ruokavalioista ja liikunnasta sekä vertailua siihen, mitä ne oli ennen tätä remppaa. Olisi kiva päästä fiilistelemään muiden elämäntaparemontteja tarkemmin. Silloin muistaisi, että kyllä niitä heikkoja hetkiä tulee muillekin eikä se elämäntapojen muutos käy helposti vaikkei olisikaan laiminlyönyt hyviä valintoja koko elämänsä ajan vaan kärsinyt ennemminkin tämmöisestä hetkellisestä lässähtämisestä.

  1. Kiitos paljon kommentista ja toiveesta. Aloinkin heti raapustamaan laajempaa postausta omasta ruokavaliosta tällä hetkellä ja siitä, miten se on muuttunut. Treeneistä voisin kirjoitella ihan oman postauksensa myös. Perustin äsken myös oman instagram-tilin tälle elämäntaparemontille (@startlivingyourhealthylife) ja ajattelin sinne päivitellä vähän pienemmällä kynnyksellä kaikkea tähän liittyvää, vähän kuin blogini alkuaikoina oli tapana! Koska just toi vertaistuki on niin tärkeää tällaisessa <3

 2. Sini / Thunder Road
  4.9.2019, 10:02

  Loistava postaus, tosi hyviä pointteja! Oon miettinyt näitä asioita viime aikoina paljon itsekin, kun on pitkään ollu niin saamaton ja voimaton olo. Täälläkin siis elämäntaparemppa työn alla ja valoa sen kuuluisan tunnelin päässä, heh.

  1. Kiva kuulla! Se alku on aina hankalaa, mutta luota muhun, se helpottaa tosi nopeasti! <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *