PAREMPIA VALOKUVIA PART 3

Tällä kertaa ajattelin paneutua kuvanmuokkaukseen. Aikalailla jokainen kuvani on jollain tavalla muokattu. Ihan jo siitäkin syystä, että kamera usein "syö" osan väreistä, eli tekee kuvasta paljon tylsemmän näköisen. Kaikki joskus auringonlaskua kuvanneet tietävät tuskailun sen kanssa, kun kuva ei näytäkään läheskään yhtä hienolta, kuin edessä näkyvä maisema. 

Muokkaamalla voi korostaa värjeä, lisätä tai vähentää valoa, rajata sitä uudestaan tai korjata väritasapainoa. Jos haluaa tosissaan opetella valokuvaamaan, suosittelen hankkimaan joko Photoshopin tai Lightroomin. Minulla on kummatkin, ja käytän niitä ristiin. Lightroom on kuitenkin ehkä helppokäyttöisempi, ja jos tarvii ohjelmaa vain valokuvien muokkaamiseen, eikä esimerkiski piirtämiseen, on se varmasti riittävä yksinäänkin.

Lightroomin etuja ovat sen helppokäyttöisyys ja aikaasäästävät ominaisuudet, kuten presetit. Voit siis muokata yhden kuvan valmiiksi ja luoda niistä asetuksista presetin, jonka voit laittaa suoraan myös loppuihin kuviin. Tällöin säästät huomattavasti aikaa verrattuna siihen, että muokkaisit jokaisen kuvan alusta loppuun asti. Photoshop on hyvä silloin, jos haluat piirtää kuvaan, luoda erilaisia efektejä tai tehdä monipuolisempaa kuvien muokkausta. 

Jos panostat graafisten ohjelmien hankintaan, tärkein asia mitä kannattaa tehdä, on alkaa kuvata RAW-muotoisia kuvia JPG-kuvien sijaan. Muokkausominaisuuksia on nimittäin hurjan paljon enemmän näillä RAW- eli raakakuvilla. Voi esimerkiksi kuvata todella hämärässä tarkkoja kuvia, sillä valoa voi lisätä vielä muokkaustilanteessa ihan eri tavalla kuin jpg-kuviin. 

Jos et halua panostaa maksullisiin ohjelmiin, löytyy netistä pixlr.com- niminen kuvanmuokkaussivu, joka on maksuton. Siellä voit käyttää joko PIXLR editoria, joka on hiukan Photoshopia vastaava ohjelma, tai PIXLR expressiä, joka toimii taas Instagramin tyyliin. Siellä voit laittaa suoraan filttereitä kuvaan tai säätää valotuksia ja värejä. 

Näytän nyt aiemmin blogissani julkaisemiani kuvia ennen ja jälkeen versioina, ja kerron mitä olen kuvalle tehnyt. Olen muokannut nämä kuvat Lightroomissa. Alkuperäisissä kuvissa hieno auringonlasku on jäänyt vähän värittömäksi ja valotaulut ovat menettäneet valonsa. Kuvat ovat mielestäni jopa aika tylsiä. 

Olen jokaisessa kuvassa tehnyt seuraavat perussäädöt:

Selitän vielä jokaisen kohdan auki, jotta se olisi mahdollisimman helppo ymmärtää. Exposure lisää tai vähentää koko kuvan valoisuutta. Näissä kuvissa olen himpun verran lisännyt sitä, sillä alkuperäinen kuva oli melko tumma. Contrast tarkoittaa luonnollisestikin kontrastia, eli sitä kuinka suuret erot pimeiden ja valoisien kohtien välillä on. Tähän kuvaan sopi vahvat kontrastit, joten lisäsin sitäkin. 

Highlights tarkoittaa kohtia, joihin valo osuu. Melko usein vähennän siitä valoisuutta, jotta esimerkiksi taivaasta saadaan sen luonnolliset värit esiin. Aurinko helposti vie koko shown muuten, ja tekee taivaasta hiukan valjun näköisen. Shadows taas merkkaa varjoisia kohtia valokuvasta. Kuten esimerkkikuvissa näemme, valotaulut ovat jääneet täysin varjoon. Lisäämällä varjokohtiin valoa, saadaan sieltä esiin ihan eritavalla asioita. 

Whites ja Blacks kohdat osoittavat valkoiset ja mustat kohdat kuvasta, ja yleensä säädän ne kuvakohtaisesti niin, että kuva näyttää hyvältä. Toisinsanoen ne kohdat, jotka kuuluvat mustiksi ovat mustia ja ne joiden pitäisi olla valkoisia, on valkoisia. 

Claritya on ehkä hiukan vaikea selittää (jos joku osaa paremmin, niin saa mielellään kertoa). Se on vähän kuin Instagramin keskimmäinen nappi "lux", eli kuvasta tulee vähän niinkuin terävämpi. Maisemakuvissa tykkään aina lisätä tätä, mutta henkilökuvissa se tuo esimerkiksi ihon virheet ja rypyt esiin todella vahvasti. Clarity samalla syö hiukan värikylläisyyttä, joten mikäli sitä lisää, kannattaa myös lisätä Vibrancea ja Saturaatiota

Nämä edellämainitut ovat siis todella yksinkertaisia säätöjä, ja kaikkien kuvien muokkaukseen meni yhteensä ehkä minuutti aikaa, sillä tein ensimmäisen kuvan perusteella presetin, jonka käytin sitten muissakin kuvissa. Todella simppeliä, mutta kuvista tuli paljon kivemman näköisiä. Aukesiko kuvienmuokkaus yhtään tämän postauksen avulla? 

Kommentit

Lina-Maria (Ei varmistettu)

Heii, photoshopissa on sellainen toiminto kuin "actions" jossa voit ns. nauhoittaa mitä teet kuvalle ja seuraavat kuvat avatessa yhdellä klikkauksella teet samat säädöt muillekin kuville. :) Kannattaa tsekata!

Ja mun mielestä photoshopissa ihan ylivertaista on layereiden käyttö. Kaikki säädöt pystyy tehdä erillisille layereille ja näin ennen tallentamista mikään säätö ei ole vielä pysyvästi muuttanut kuvaa (tosin ei muistaakseni Lightroomissakaan, vaikkei siinä layereita käytetäkään)! Ja tietty jos tiedoston tallentaa .psd muotoon, voi sitä vielä helposti muokkailla jälkeenpäinkin. :)

Ja muuten, kysymys Lightroomista - käytin sitä nimittäin vuosia. En koskaan ymmärtänyt miksi se loi omia kansioita kaikista avatuista kuvista. :o Lightroom siis varastoi kaikki siinä avatut kuvat, onko näin?
Muistan että Lightroom oli mulle jotenkin epäselvä, mutta en tosin koskaan tajunnut paneutua sen toimintoihin mitenkään sen syvemmin...

Elisa (Ei varmistettu)

OIKEESTI?! Wau :D Kiitos ihan hurjasti! Laitan heti kokeiluun!!! Joo mä tykkään kyllä myös layereistä, ja siitä että voi piirtää esimerkiksi omalle layerille sotkematta kuvaa ollenkaan.
Lightroom tosiaan varastoi kuvat, jota siinä on muokattu, mutta ne saa kyllä poistettuakin. Mun tietääkseni myös Photari tekee näitä temp. fileja? Ne vaan on vaikeampi löytää :D Mun kone oli jossain vaiheessa ihan tukossa kun yritin etsiä että missä mulla muka on tiedostoja kun pidän kaiken ulkosella kovolla. Nyt pitäis taas tehdä pieni siivous.

Laura (Ei varmistettu)

Tää postaussarja on ollut tosi selkeä ja hyödyllinen -kiitokset siitä :) Kysyisin vielä että millä kalustolla kuvaat? Voi olla että oot sen jossain välissä maininnutkin mutta multa on vaan mennyt ohi.. :D

Elisa (Ei varmistettu)

Tosi kiva kuulla Laura! Ja hei oon itseasiassa nyt viikonloppuna tekemässä kokonaista postausta kamerakalustosta esimerkkikuvineen :) Nykyään mulla on Nikonin D610 ja siinä 85mm/ f.1.8 ja 35mm/ f. 1.8. Selitän vielä enemmän siitä, mitä noi numerot tarkoittavat ja höpötän myös mun edellisestä edullisesta kamerasta ja näytän sillä otettuja esimerkkikuvia.

Santtu (Ei varmistettu)

Hauska nähdä "behind the scenes", miten näin upeat kuvat syntyvät! Löysin blogisi vasta äskettäin ja ihastuin etenkin kuviisi ja kuvaustyyliisi. :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kiva kuulla! Tervetuloa lukemaan :) Ja kiitos!

H (Ei varmistettu)

Tämä ei nyt liity tähän postaukseen, mutta poistitko jonkun postauksen joka liittyi paino/terveysasioihin? Muistelin vilkaisseeni ja aioin lukea jutun paremmin myöhemmin, mutta nyt en löydä sitä enää..

Elisa (Ei varmistettu)

Heips! En ole poistanut mitään postauksia, mutta en muista kyllä kirjoittaneenkaan mitään painoon tai terveyteen liittyvää postausta ainakaan lähiaikoina. Voisikohan se olla jonkun muun blogissa? :)

Laura (Ei varmistettu)

Moikka, :)

Olen tykännyt blogistasi jo pidempään, mutta viime aikoina on ollut erityisen kiva lukea sinun blogiasi. Ollaan nimittäin tulossa New Yorkiin lomalla mieheni kanssa ensi viikolla. Joten ajattelin kysäistä sinulta muutamia vinkkejä, eli onko sinulla suositella jotain terveellisiä aamiaispaikkoja tai ravintoloita? Mielellään Manhattanin alueelta. Saako esim Whole Foodsista ostettua valmista ruokaa mukaan? Ollaan aikamoisia terveysintoilijoita, joten ei ajateltu koko lomaa nauttia pelkästään perinteisiä Amerikkalaisia ruokia. :)

Sitten vielä kysymys ilmoista, eli kirjoitit vähän aikaa sitten että siellä on tosissaan ollut lämmintä verrattuna Suomen marraskuuhun. Joten pärjääkö ihan syksytakilla, vai kannattaako ottaa jo joku talvitakki mukaan? Kiitti hirveesti jos jaksat vastailla minulle. :)

Elisa (Ei varmistettu)

Moi Laura! Manhattanilta löytyy tosi paljon terveysruokapaikkoja. Itseasiassa Sara oli juuri käymässä täällä ja teki hyvän postauksen aamiaispaikoista. Se löytyy täältä: http://www.lily.fi/blogit/tickle-your-fancy/5-x-aamiaispaikka-new-yorkissa Wholefoodsista saa ostettua mukaan lämmintä ruokaa tai salaattia. Tykkään itse ainakin tosi paljon salaateista siellä, kun valikoimaa on runsaasti. Ainoa miinuspuoli on se, että ne on loppupeleissä melko kalliita. Kannattaa myös tsekata salaattipaikat nimeltä chopp't ja just salads. Ne on vähän sellaisia "pikaruokapaikkoja" eli tunnelma ei ole mikään paras, mutta salaatit hyviä! Ravintoloita löytyy myös vaikka kuinka. Missäpäin Manhattania asutte? Suurin osa omista suosituksista löytyy täältä Soho & East Village & Lower East Side akselilta. Ja tosiaan, säät on ollut tosi lämpimiä. Eilen yöllä oli vielä 21 astetta ja ihmiset kävelivät ihan pelkissä hellemekoissa ja sandaaleissa. Kuitenkin välillä on ollut satunnaisia päiviä, jolloin on ollut tosi kylmä. Joten säätilan vaihtelut on aika rankkoja. Veikkaisin että pärjää syystakilla, mutta kannattaa ottaa varuiksi ainakin lämpimät huivit & villapaidat mukaan, koska on inhottava palella jos haluaa kävellä paljon ja nauttia ulkoilmasta! :) Teillä tulee varmasti ihana reissu!

Laura (Ei varmistettu)

Moikka Elisa ja kiitti vastauksesta! :)

Joo tosiaan tuossa Saran postauksessa olikin tosi kivasti lueteltu noita paikkoja, ehdottomasti testataan jotkut noista. Ja hei kiitti salaatti paikkojen vinkeistä, niitä on varmasti kiva syödä välillä ainakin lounaaksi. Meidän hotelli on ihan Empire State Buildingin vieressä Korea Townissa, mutta todella mielelläni kuulen sinun suosittelemia ravintoloita muiltakin alueilta. Esim dinnerille voi hyvin suunnata ihan tarkoituksella jonnekin tietylle suunnalle ja Soho, East Village ja Lover East Side varmasti meitä alueina kiinnostaa muutenkin. :)

Sanni (Ei varmistettu)

Hei Elisa! En ole varma, onko sulla MacBook, mutta sen omalla Kuvat -ohjelmalla pystyy muokkaamaan aivan samanlailla, mitä kerroit noilla kuvanmuokkausohjelmilla pystyvän. Osaatko sanoa, mitä eroa sillä on noihin maksullisiin? :) Ja kiitokset tästä valokuvaussarjasta, tästä on ollut valtavasti hyötyä! Ja muutenkin blogisi on aivan mahtava ja kuuluu ehdottomasti suosikkeihini. :)

Kommentoi