PAREMPIA VALOKUVIA PART 3

Tällä kertaa ajattelin paneutua kuvanmuokkaukseen. Aikalailla jokainen kuvani on jollain tavalla muokattu. Ihan jo siitäkin syystä, että kamera usein ”syö” osan väreistä, eli tekee kuvasta paljon tylsemmän näköisen. Kaikki joskus auringonlaskua kuvanneet tietävät tuskailun sen kanssa, kun kuva ei näytäkään läheskään yhtä hienolta, kuin edessä näkyvä maisema.

Muokkaamalla voi korostaa värjeä, lisätä tai vähentää valoa, rajata sitä uudestaan tai korjata väritasapainoa. Jos haluaa tosissaan opetella valokuvaamaan, suosittelen hankkimaan joko Photoshopin tai Lightroomin. Minulla on kummatkin, ja käytän niitä ristiin. Lightroom on kuitenkin ehkä helppokäyttöisempi, ja jos tarvii ohjelmaa vain valokuvien muokkaamiseen, eikä esimerkiski piirtämiseen, on se varmasti riittävä yksinäänkin.

Lightroomin etuja ovat sen helppokäyttöisyys ja aikaasäästävät ominaisuudet, kuten presetit. Voit siis muokata yhden kuvan valmiiksi ja luoda niistä asetuksista presetin, jonka voit laittaa suoraan myös loppuihin kuviin. Tällöin säästät huomattavasti aikaa verrattuna siihen, että muokkaisit jokaisen kuvan alusta loppuun asti. Photoshop on hyvä silloin, jos haluat piirtää kuvaan, luoda erilaisia efektejä tai tehdä monipuolisempaa kuvien muokkausta.

Jos panostat graafisten ohjelmien hankintaan, tärkein asia mitä kannattaa tehdä, on alkaa kuvata RAW-muotoisia kuvia JPG-kuvien sijaan. Muokkausominaisuuksia on nimittäin hurjan paljon enemmän näillä RAW- eli raakakuvilla. Voi esimerkiksi kuvata todella hämärässä tarkkoja kuvia, sillä valoa voi lisätä vielä muokkaustilanteessa ihan eri tavalla kuin jpg-kuviin.

Jos et halua panostaa maksullisiin ohjelmiin, löytyy netistä pixlr.com- niminen kuvanmuokkaussivu, joka on maksuton. Siellä voit käyttää joko PIXLR editoria, joka on hiukan Photoshopia vastaava ohjelma, tai PIXLR expressiä, joka toimii taas Instagramin tyyliin. Siellä voit laittaa suoraan filttereitä kuvaan tai säätää valotuksia ja värejä.

Näytän nyt aiemmin blogissani julkaisemiani kuvia ennen ja jälkeen versioina, ja kerron mitä olen kuvalle tehnyt. Olen muokannut nämä kuvat Lightroomissa. Alkuperäisissä kuvissa hieno auringonlasku on jäänyt vähän värittömäksi ja valotaulut ovat menettäneet valonsa. Kuvat ovat mielestäni jopa aika tylsiä.

Olen jokaisessa kuvassa tehnyt seuraavat perussäädöt:

Selitän vielä jokaisen kohdan auki, jotta se olisi mahdollisimman helppo ymmärtää. Exposure lisää tai vähentää koko kuvan valoisuutta. Näissä kuvissa olen himpun verran lisännyt sitä, sillä alkuperäinen kuva oli melko tumma. Contrast tarkoittaa luonnollisestikin kontrastia, eli sitä kuinka suuret erot pimeiden ja valoisien kohtien välillä on. Tähän kuvaan sopi vahvat kontrastit, joten lisäsin sitäkin.

Highlights tarkoittaa kohtia, joihin valo osuu. Melko usein vähennän siitä valoisuutta, jotta esimerkiksi taivaasta saadaan sen luonnolliset värit esiin. Aurinko helposti vie koko shown muuten, ja tekee taivaasta hiukan valjun näköisen. Shadows taas merkkaa varjoisia kohtia valokuvasta. Kuten esimerkkikuvissa näemme, valotaulut ovat jääneet täysin varjoon. Lisäämällä varjokohtiin valoa, saadaan sieltä esiin ihan eritavalla asioita.

Whites ja Blacks kohdat osoittavat valkoiset ja mustat kohdat kuvasta, ja yleensä säädän ne kuvakohtaisesti niin, että kuva näyttää hyvältä. Toisinsanoen ne kohdat, jotka kuuluvat mustiksi ovat mustia ja ne joiden pitäisi olla valkoisia, on valkoisia.

Claritya on ehkä hiukan vaikea selittää (jos joku osaa paremmin, niin saa mielellään kertoa). Se on vähän kuin Instagramin keskimmäinen nappi ”lux”, eli kuvasta tulee vähän niinkuin terävämpi. Maisemakuvissa tykkään aina lisätä tätä, mutta henkilökuvissa se tuo esimerkiksi ihon virheet ja rypyt esiin todella vahvasti. Clarity samalla syö hiukan värikylläisyyttä, joten mikäli sitä lisää, kannattaa myös lisätä Vibrancea ja Saturaatiota.

Nämä edellämainitut ovat siis todella yksinkertaisia säätöjä, ja kaikkien kuvien muokkaukseen meni yhteensä ehkä minuutti aikaa, sillä tein ensimmäisen kuvan perusteella presetin, jonka käytin sitten muissakin kuvissa. Todella simppeliä, mutta kuvista tuli paljon kivemman näköisiä. Aukesiko kuvienmuokkaus yhtään tämän postauksen avulla?

Kommentit (12)
  1. Hei Elisa! En ole varma, onko sulla MacBook, mutta sen omalla Kuvat -ohjelmalla pystyy muokkaamaan aivan samanlailla, mitä kerroit noilla kuvanmuokkausohjelmilla pystyvän. Osaatko sanoa, mitä eroa sillä on noihin maksullisiin? 🙂 Ja kiitokset tästä valokuvaussarjasta, tästä on ollut valtavasti hyötyä! Ja muutenkin blogisi on aivan mahtava ja kuuluu ehdottomasti suosikkeihini. 🙂

  2. Moikka Elisa ja kiitti vastauksesta! 🙂

    Joo tosiaan tuossa Saran postauksessa olikin tosi kivasti lueteltu noita paikkoja, ehdottomasti testataan jotkut noista. Ja hei kiitti salaatti paikkojen vinkeistä, niitä on varmasti kiva syödä välillä ainakin lounaaksi. Meidän hotelli on ihan Empire State Buildingin vieressä Korea Townissa, mutta todella mielelläni kuulen sinun suosittelemia ravintoloita muiltakin alueilta. Esim dinnerille voi hyvin suunnata ihan tarkoituksella jonnekin tietylle suunnalle ja Soho, East Village ja Lover East Side varmasti meitä alueina kiinnostaa muutenkin. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *