Raha kiinnostaa

Olen ennen kuulunut vahvasti siihen porukkaan, joka Hesarissa skippaa talousuutiset ja ajattelee että sijoittaminen on vain varakkaiden ihmisten puuhaa. Minua valveutuneemmat ystävät ovat vuosia jo yrittäneet takoa päähäni sitä, että sijoittaminen kannattaa ja siihen pitää ryhtyä nyt. He ovat selittäneet korkoa korolle -ilmiötä ja sanoneet, että talousasiat ovat oikeasti todella mielenkiintoisia kun niitä alkaa vain aktiivisesti seuraamaan. 

Viime vuoteen asti se on kuitenkin ollut to-del-la kuiva aihe mielestäni. En tiedä mitä sitten tapahtui, luultavasti mielenkiinnon heräämisen taustalla oli monta tekijää. Yksi niistä oli ehdottomasti Juliaihmisen loistavat rahapostaukset, jotka löytyvät #minäpuhunrahasta hashtagin alta täältä. Toinen tekijä on ollut Miikka Luukkosen ja Martin Paasin pitämä rahapodi, jota on tullut jo yli sata jaksoa. Nostan kummatkin esimerkeistä sen takia, että sijoittamista ja rahaa käsitellään hyvin helposti lähestyttävällä tavalla. Myös oman asunnon ostaminen ja lainan ottaminen sai tietysti miettimään sijoittamista. Yrittäjänä on tullut toki pohdittua myös eläkeasioita (tai sen olemattomuutta) ja on ollut hiukan pakotettuna miettimään jonkinlaista tulevaisuuden suunnitelmaa henkilökohtaiselle taloudelle. 

Nyt myös ymmärrän sen mitä ystäväni ovat yrittäneet minulle selittää. Kun termistöä alkaa oppimaan ja asiat selitetään mahdollisimman yksinkertaisesti, ei aihe olekaan enää niin kuiva. Tilasin tänään adlibriksestä Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulisi tietää sijoittamisesta -kirjan, vaikka en kotiäiti olekaan. Uskon kuitenkin, että kirja jatkaa tätä helposti lähestyttävää linjaa ja varmasti opettaa myös jotain uutta. 

Olen sellaista sorttia, et kun jostakin kiinnostun, hyppään heti täysillä mukaan. Lähipäivinä olenkin aloittanut Nordenetin verkkokursseja, rekisteröitynyt Sharevilleen ja surffaillut sijoitustieto.fi -verkkosivuilla, lukenut "Miten sijoitan pörssiosakkeisiin"- kirjaa, jonka löysin kirjahyllystämme ja miettinyt omaa sijoitusstrategiaani. 

Ymmärrän hyvin, jos raha ja sijoittaminen ovat mielestäsi kuivia aiheita, niin ne olivat minunkin mielestäni. Pienikin mielenkiinto sammuu nopeasti kun puhutaan P/E ja P/B -luvuista, kirja-arvoista, substanssiarvoista, bondeista, shorttauksesta tai ETF:stä silloin kun termit eivät ole tuttuja. Kun sen sijaan lukee tai kuuntelee mahdollisimman selkokielisesti ja "sijoittaminen for dummies" kulmalla kirjoitettuja opuksia, pääsee nopeasti jyvälle ja saa mielenkiinnon heräämään. 

Täytyykö sijoittamisesta sitten olla lainkaan kiinnostunut? Ei tietenkään. Usein kuitenkin käy niin, että sijoittamisesta lähtökohtaisesti kiinnostuneempia ovat miehet. Pahimmassa tapauksessa käy niin, että perheen sisällä mies on se, joka tuo leivän pöytään ja samalla sijoittaa omaisuutensa fiksusti naisen ollessa esimerkiksi kotona lapsen kanssa. Mikäli jonain päivänä tulee ero, ovat perheen raha-asiat melko epätasapainossa.

Sijoittamiseen ei tarvitse myöskään suhtautua kovin intohimoisesti sitä tehdäkseen. En suhtaudu esimerkiksi hampaiden pesuun kovin intohimolla, mutta teen sen silti kaksi kertaa päivässä koska se nyt yksinkertaisesti on järkevää. Sijoittaminen voi olla paljon tätäkin helpompaa, voit laittaa esimerkiksi 50 euroa suoraveloitukseen ja unohtaa sen jälkeen koko homman.

Eikä sijoittamista tietenkään kannata harrastaa vain pahan päivän varalle - mentaliteetilla, vaan ihan muutenkin. Mikäli edes pieni osa sinua on kiinnostunut aiheesta, suosittelen ehdottomasti tutustumaan esimerkiksi rahapodiin tai Juliaihmisen blogikirjoituksiin. Tällä hetkellä itseäni harmittaa juurikin se, etten tajunnut silloin kaksikymppisenä aloittaa sijoittamista, vaikka ystäväni yrittivät sitä toitottaa. Mitä nuorempana aiheeseen tutustuu, sitä nopeammin korkoa korolle -ilmiö alkaa realisoitumaan. 

Minkälaisia sijoittajia teistä löytyy? Vai onko aihe muillekin ollut yhtä vaikeasti lähestyttävä? Pants - here* , Shoes - here*, Shirt -Lindex (similar here*), Jacket - Monki, suspenders - borrowed from boyfriend, Bag - Kooples, Sunnies - Max Mara *adlinks

Pictures: Sara Vanninen

Kommentit

Minnapa (Ei varmistettu)

Sijoitus aiheena kiinnostaa minua, sillä haluan turvata elämäni myös silloin, kun pitäisi päästä eläkkeelle, mutta eläkeikä vain nousee ja eläke pienenee :D ylimääräistä rahaa ei tällä hetkellä ole niin paljon, että kokisin suorat osakeostot järkeviksi kaupankäyntikulujen ja rajallisten hajautusmahdollisuuksien vuoksi, joten laitan sitten kuukausittain rahaa indeksirahastoihin. Jotain on myös vähäriskisemmissä korkorahastoissa vaikka ne eivät tällä hetkellä juuri tuotakaan mitään. Ajatus on, että ostan ja unohdan, eli en sijoita rahoja joita voisin joutua käyttämään lyhyen ajan sisällä. Facebookissa on muuten useita sijoitusryhmiä, joita kannattaa seurailla. Esimerkiksi Sijoituskerho tai Vauras Nainen -ryhmät ovat molemmat mielenkiintoisia.

Elisa Lepistö

Todella samanlaisia mietteitä mulla. Suorat osakeostot kiinnostavat ajatuksen tasolla, mutta tällä hetkellä itselleni tärkeintä on ne kuukausittaiset pienet erät ja pitkän aikavälin säästäminen. Ehkäpä jos jossain vaiheessa elämää on ylimääräistä hiukan enemmän, ja on päässyt vähän myös enemmän jyvälle, kokeilen myös niitä. Ja hei kiitos vinkeistä. Ompeluseuran talousgurut ei nimittäin tällä hetkellä ota lisää jäseniä, joten pitää liittyä noihin!

Reets (Ei varmistettu)

Itsellä ihan sama tilanne tällä hetkellä! Yritän olla kiinnostunut ja harjoitella sijoittamiseen liittyviä asioita, että tiedän mitä teen :D myös minun kohdalla oman asunnon osto toi sijoittamisajatukset pintaan... Täytyy itsekin harkita tuota kirjaa ! Rahapodi myös itselle tuttu sekä muutamat fb-ryhmät, nordnetillä nuo kurssit myös ihan hyviä niin kuin sanoit! Eiköhän meistä vielä kelpo sijoittajia kuoriudu :)

Elisa Lepistö

Ihan varmasti kuoriutuu! Ja se mielenkiinto kasvaa sitä mukaa, kun alkaa ymmärtää asioista enemmän. Nyt kun on vähääkään tutustunut aiheeseen, olen tajunnut myös kuinka suuri aukko yleissivistyksessä on se, että esimerkiksi skippaa aina ne taloussivut. :D Mutta kai se on parempi myöhään kun ei milloinkaan. 

ElizabethRinne
Fashion Poetry

Kiitos tästä postauksesta! :) Itsekin olen alkanut miettimään näitä asioita eli vinkkisi tulevat tarpeeseen ja siitä syystä pinnasinkin tämän tekstin Pinterestiini! :)

Elisabet | www.fashionpoetry.eu

Elisa Lepistö

Mahtavaa! Siihen tarvitsee vain sen pienen kipinän jostain innostuakseen :)

Juliaihminen
Juliaihminen

YAZZZZZ QUEEEEN! Just näin! <3 <3 <3

serpo (Ei varmistettu)

Itsellä yli 10v osakesijoittamista takana. Kuusinumeroinen salkku. Strategia muuttunut useampaan kertaan. Shareville on omasta mielestäni hyödytön. 4020.se ja dividendgrowthinvestor.com ovat olleet minulle suunnanmuuttajia ja aukaisseet silmäni. Suosittelen muillekin osakesijoittamista.

Kommentoi