REISSU & RAHA

Kuinka säästää rahaa kahden kuukauden reissua varten?

Olette toivoneet paljon postausta matkastani. Olen lykännyt sen kirjoittamista, koska siihen liittyy niin paljon asiaa. Monia on kiinnostanut se, kuinka paljon budjetoimme matkalle rahaa ja riittikö se. En rehellisesti osaa sanoa, kuinka paljon matkalla meni rahaa. Silläkin uhalla, että kuulostan idiootilta, myönnän etten juuri koskaan tee budjettia matkoilleni. Käytän niin vähän rahaa täällä Suomessa ollessani,että minulla on varaa tehdä reissuja säästämättä sitä varten kamalasti. Jos tämä kuulostaa teistä hullulta, miettikää kuinka moni ostaa esimerkiksi vaatteita budjetoimatta niitä varten. Niihin saattaa upota rahaa useammasta sadasta jopa tuhansiin euroihin. Minä ostan sillä rahalla mielummin lennot johonkin.

Lennoista sen verran, että yhdensuuntaiset lennot ovat lähes poikkeuksetta kalliimpia kuin meno-paluut. Sen takia kannattaa ostaa myös paluulento. Paluun ei tarvitse olla samasta paikasta kuin meno. Itse ostin seuraavat lennot: Helsinki- San Francisco - New York- Helsinki. Ne maksoivat hiukan yli 600 €. Sen lisäksi ostin Los Angeles- Guadalajara & Guadalajara - Mexico City - Puerto Escondido - Mexico City - Guadalajara & Guadalajara - Los Angeles & Los Angeles - New York lennot. Kaikki nämä ostin taas halpalentoyhtiöiltä ja halvimmat lennot maksoivat vain parikymmentä dollaria. Yhteensä kaikki lentoni maksoivat alle 1000 euroa. 

Lentojen lisäksi kuljimme bussilla Meksikon sisällä. Bussit olivat ilmastoituja ja todella mukavia. Niillä pääsi myös liikkumaan vaivattomammin kuin lentäen. Suuriin kaupunkeihin, kuten Losiin tai Nyciin matkatessa kannattaa majoitus varata etukäteen. Muihin paikkoihin mennessä voi paikan päällä etsiä hostellin. Esimerkiksi hostelworld.com on hyvä paikka etsiä halpaa majoitusta, mikäli sen haluaa hoitaa etukäteen, mutta kannattaa muistaa ettei siellä ole kaikkia paikkoja. Jenkeissä asuminen oli toki kallista, mutta Meksikossa viettämäni kuukausi tasoitti tilejä huomattavasti. 

Porukalla matkustaminen on lähes aina halvempaa kuin yksin. Maksoin esimerkiksi Losissa samassa hotellissa ollessani saman hinnan yksin, kuin silloin kuin olimme siellä ystäväni kanssa jolloin maksoimme hinnan puoliksi. Myös takseissa ja muissa kuljetuksissa kuten auton vuokraamisessa ja bensoissa tietysti säästää kun on useampi henkilö jakamassa laskua.

Kuitenkin ehkä tärkein asia, mitä itse olen oivaltanut lähivuosien aikana, on se että rahaan pätee aivan samat lainalaisuudet kuin muihinkin asioihin elämässä. Jos keskityt jonkun puutteeseen, vahvistat sitä samalla. Toistelemalla aina sitä, kuinka sinulta on rahat loppu eikä ole varaa tehdä sitä ja tätä, kerrot alitajunnallesi tätä tarinaa. Kuten kaikessa muussakin, vedät tällöin puoleesi niitä tilanteita, joissa köyhdyt entisestään. Et varmaankaan usko minua, koska tämä kuulostaa aivan hullulta. Kannattaa silti kokeilla sitä, että lopettaa ainakin näiden fraasien toistelun.

Jos tuntuu että on vaikea kuvitella varallisuutta itselleen silloin kun tili on tyhjillään, kokeile lompakkokikkaa. Äitini kertoi tästä minulle jonkin aikaa sitten ja mielestäni se on nerokas. Siinä nostat lompakkoosi 100 euron setelin ja aina kun näet jotain haluamaasi, mietit että sinä voisit nyt käyttää sen 100 ja hankkia itsellesi haluamasi asian. Et kuitenkaan tee sitä, mutta saat itsellesi sen olon, että sinulla on varaa. Toista sama ajatusleikki joka kerta kun näet jotain mukavaa. Kävelet kampaamon ohi ja mietit kuinka kiva olisi saada tukanleikkuu, tee se mielessäsi. Sen jälkeen voit leikitellä ajatuksella, että istahdat pitkälle illalliselle lempiravintolassasi ja tuhlaat koko 100 euroa itseesi. Jatka tätä niin kauan kuin haluat. Niin että olet käyttänyt mielessäsi tuhansia euroja, kuitenkaan oikeasti köyhtymättä senttiäkään. Saat itsellesi vahvan tunteen siitä, että oikeastaan sinullahan olisi varaa vaikka mihin. Silloin myös alitajuntasi toimii sen mukaan. Eikä sinun tarvitse uskoa tähän oikeastaan ollenkaan hyödyntääksesi kikkaa. 

Kommentit

Rena (Ei varmistettu)

Looks still like you have a dream time!
xx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com

Elisa (Ei varmistettu)

These are old photos from my trip! :)

Lanal (Ei varmistettu)

Siis sitähän se just on, kun ei ole rahaa, että joutuu katsomaan asioita sivusta ja jättämään ne väliin. Eikä siitä mitenkään kiva olo tule :D Jos ei ole rahaa, sitä ole ole. Mielikuvitusleikit ei tuo sitä lisää.

Elisa (Ei varmistettu)

Tarkoituksena ei ollutkaan miettiä kaikkia niitä asioita, mihin ei ole varaa. Valitettavasti ihmiset tuppaavat tehdä juuri niin. Ja niin minäkin ennen tein. Ja aivan oikeassa olet siinä, ettei siitä mitenkään kiva olo tule. Minä kuitenkin rohkaisin tekemään juuri päin vastoin! Ja tuossa, tuoko mielikuvitusleikit sitä lisää vai ei, on monta mielipidettä :D Minä uskon että tuo. Sen takia mulla onkin varaa tehdä useampi reissu vuodessa. Silloin kun keskityin siihen, mihin mulla ei ole varaa, ei mulla ollut varaa tehdä edes yhtä.

Laura (Ei varmistettu)

Jos mieleeni tulee jotain, mitä haluaisin ostaa, mutta en aivan raaski ostaa, kirjoitan sen ylös kalenteriini jouluaaton kohdalle ja pyydän toivomiani asioita joululahjaksi/synttärilahjaksi, sillä syntymäpäiväni on joulukuussa. Lopulta huomaan, että en oikeastaan tarvitsekaan aivan kaikkea :) Aloitin tänään tämän joulun "lahjalistan" pellavapyjamalla!

Elisa (Ei varmistettu)

Ihana! Munkin pitää varmaan alkaa tehdä noin ;) Munkin synttärit on joulukuussa!

Gabriela (Ei varmistettu)

Ohh that looks like perfect place♥

http://anetagabriela.blogspot.com

Elisa (Ei varmistettu)

:) They are all around my trip!

Aliisa (Ei varmistettu)

Taidan itse aina välillä olla juuri tuommoinen pääni sisällä, "rahaa ei muka ole siihen eikä siihen ja elämä on kurjaa ja epäreilua yhyy". Aion ehdottomasti kokeilla tuota lompakkokikkaasi :)

Elisa (Ei varmistettu)

Kannattaa!!! En oikeasti voi melkein uskoa kuinka paljon mun elämä on muuttunut sen myötä kun aloin miettiä mitä pääni sisällä itselleni hoen :D

missa (Ei varmistettu)

Olen kanssasi samaa mieltä tuosta, miten rahasta kuuluu ajatella! Ihmiset usein valittelevatkin sitä rahan puutetta juuri matkoista puhuttaessa. Itsekään en ole mitenkään erityisen rikas, mutta jo opiskeluaikoina tuli kuitenkin kierrettyä milloin missäkin.. Tällä hetkellä hyväksi koettu keino itsellä on laittaa kolmasosa palkasta säästöön sellaiselle tilille, mihin pääsee käsiksi vain pankin konttorissa, ja jäljellä olevasta palkasta menee vielä neljäsosa toiselle säästötilille ja pikkusumma rahastoon. Jäljellä oleva raha meneekin laskuihin ja ruokaan. Kummasti sitä ihminen vaan tottuu pieneen sniiduiluun, kun tietää että matkakassa kasvaa ja kohta pääsee uusiin seikkailuihin. Kaikillehan tämä ei sovi, mutta mulle se on jo elämäntapa. Ennen viime reissua olin tarkoituksella 1,5 vuotta shoppaamatta. En osanut yhtäkään vaatetta, kenkää, laukkua,sukkia, alusvaatteita tms. Ainoastaan kosmetiikkaa sai ostaa, kun edellinen oli loppu. Siinä tuli todistettua, kuinka kiinni on ollut materiassa ja kuinka paljon sitä vain tarvitsi sen uuden tuotteen omistamisen tunteen. Mulla ei ole sitä enää, ja se on vapauttavaa ja lompakkoystävällisempää. Joskus saatan sortua haikailemaan uusien vaatteiden perään ja silloin olen kokenut hyväksi keinoksi mennä verkkokauppaan, täyttää ostoskori kaikesta haluamastani ja sitten luvata itselleen, että huomenna käyn klikkaamassa ne kotiin. IKINÄ en ole seuraavana päivänä käynyt vinguttamassa korttia, vaan yön aikana ajatukset ovat taas jossain ihan muualla. En sano, että koskaan ei saisi ostaa mitään. Ostan minäkin tarpeeseen, mutta semmoinen kaupoissa kiertely ja ostaminen ostamisen ilosta on poissa. Seuraavan kerran kun halajaa matkalle, niin voi miettiä montako kympin paitaa osti henkalta viime viikolla ja montako kahvia haki take-awayna. Pienistä puroista syntyy suuri joki, vai miten se nyt meni. Suurimmalla osalla ihmisistä se nyt on vaan niin, että kaikkea ei voi saada. Pitää vain itse päättää se mitä haluaa elämältään ja tähdätä sitä kohti. Anteeksi avautuminen :D

Elisa (Ei varmistettu)

Amen! Kyllä oli hyvin tyhjentävä kirjoitus ;) Kiitos kun kommentoit! Toi on muuten tosi hyvä kikka toi yön yli nukkuminen. Oot myös ihan oikeassa tossa, että monet haluavat sen tavaran sijaan sen uuden tuotteen omistamisen tunteen!!

Itse mietin vaan aina että miten niillä ihmisillä on tilaa niille kaikille tavaroille :D Siis sellaiset ketkä ostaa esimerkiksi useamman vaatteen viikossa. Pakko se tila on johonkin loppua!

Jossain vaiheessa itsekin ostin aamuisin töihin lähtiessä laten mukaan, kun se oli "vain 2,90€", kunnes laskin että niistä kahveista tulee jo 696€ vuodessa. Siinähän mulla onkin jo yksi kaukomatka ;)

Marissa (Ei varmistettu)

Hyviä ajatuksia suhtautumisesta rahaan. Monet työkaverini valittavat jatkuvasti, ettei heillä ole varaa matkustaa/ostaa uusia vaatteita/muuttaa kivempaan kämppään/lähteä festareille tms. Negatiivisuus ruokkii negatiivisuutta. Rahankäytössäkin on pitkälti kyse priorisoinnista. Yleisestikin haluan välttää valittamista. Olen huomannut, että överistä materian haalimisesta eroon pääseminen on todella vapauttavaa, ja samalla jää kuin huomaamatta rahaa (itselleni) tärkeämpiin juttuihin kuten matkusteluun.

Elisa (Ei varmistettu)

Juuuri näin! Ihanaa ettet kuitenkaan itse ole mennyt siihen negatiivisuuteen mukaan. Ja tosiaan, priorisointiahan se hiukan on. Monet kuitenkin uskottelevat, ettei heillä ole varaa mihinkään vaikka todellisuudessa samalla rahalla toinen ihminen tekee vaikka mitä! :)

Plug. (Ei varmistettu)

Mie rakastan sinua ja sinun postauksia! Ihana positiviinen energia.

Elisa (Ei varmistettu)

Voi ihana! Kiitos kultanen <3

Siiri (Ei varmistettu)

Minusta tämä oli oikein mielenkiintoinen juttu ja ajatus ,mikä kirjoituksestasi kumpusi,on ihana-allekirjoitan sen täysin!Eli ainakin omalla kohdallani toimii ja olen sitä tiedostamatta käyttänytkin.
Rakastan matkustamista ,uusia paikkoja ja ihmisiä.Aina ei tarvitse mennä edes kauas.
Kahden viikon päästä olen menossa reissulle,johon minulla ei ollut varaa.Matkasta tuli kaksi kuukautta sitten prioriteetti ykkönen.Ajattelin,että minulla on vain yksi vaihtoehto-päästä reissuun.Asiat ohjautuivat kuin itsestään niin,että matka on kohta ja niin totta. Monet muut mukavat jutut,kuten uudet vaatteet ja sen sellaiset saivat jäädä.Ja tässä ollaan,olen niiiiin iloinen. Ja tosiaan,rahaa ei mennyt paljoakaan.Ja tuskin menee myöhemminkään,vaikken nuukailemaan lähdekään. Monet kokemukset kun tuppaavat olevan ihan ilmaisia!

Elisa (Ei varmistettu)

Oot niiiiiin oikeessa! Vitsi, just noin se aina menee. Ja kun on jotain mitä oikeasti haluaa niin ei tunnu että joutuis kauheesti edes luopumaan mistään sen takia kun se on ainoa asia mielessä ;)Ihanaa reissua ja uusia seikkailuja sulle!

Mia (Ei varmistettu)

Salaisuus toimii :)
Tapasi kirjoittaa on ihana, jään seuraamaan. Kiitos!

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitos! Ihana kuulla :)

(Ei varmistettu)

Mielenkiintoinen kirjoitus. Vaikka toki jos on esim. opiskelija ja ei käy töissä, niin voi olla hankala säästää kun opintotuki ei riitä kunnolla edes vuokraan, bussikorttiin ja ruokaan. :D Mutta se on kyllä hyvä pointti, että kaikkea haluamaansa ei tarvitse omistaa. Kauniista asioista voi nauttia ihan vain katsomallakin. Aina ei tarvitse ostaa vaikkapa uusia vaatteita, voi vain selailla kauniita kuvia ja iloita niistä :)

(Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus! Mulla tuo kikka ei välttämättä toimisi, mä yleensä vaan aattelen että tarvitsenko mä sitä todella? :D Sama vaatteiden kanssa, mutta pari kertaa vuodessa sitä vaan tarvitsee retail therapya... Silloinkaan mulla ei silti mene kuin muutama kymppi, järkeä saa käyttää shoppaillessakin :D

Mulla on toiminut se, että jos menen kaupoille niin annan itselleni luvan ostaa ihan mitä haluan. Kun ostokset ei oo "kielletty hedelmä", tulee mietittyä paljon tarkemmin haluanko tämän vai en. Välttyy myös shoppailumorkkikselta, kun takaraivossa ei jyskytä ajatus siitä, että "mitään en saisi ostaa".

Mulla myös menee tililtä automaattisesti kaksisataa kuukaudessa säästötilille, aina kiva yllätys kun ei itse ole siirtänyt rahaa vaan se siirtyy automaattisesti :D

Linda (Ei varmistettu)

On totta, että kaikki on suhteellista, myös raha. Itse olen ollut paljon onnellisempi, kun en enää hanki turhaa materiaa ympärilleni. Elämässä on paljon muutakin, mistä nauttia, eikä turha valittaminen ainakaan paranna päivää. :D Kiitos positiivisista postauksista, tää blogi on sellainen hyvän mielen paikka, jonne on kiva aina tulla lukemaan kirjoituksia! :)

Kommentoi