REISSU & RAHA

Kuinka säästää rahaa kahden kuukauden reissua varten?

Olette toivoneet paljon postausta matkastani. Olen lykännyt sen kirjoittamista, koska siihen liittyy niin paljon asiaa. Monia on kiinnostanut se, kuinka paljon budjetoimme matkalle rahaa ja riittikö se. En rehellisesti osaa sanoa, kuinka paljon matkalla meni rahaa. Silläkin uhalla, että kuulostan idiootilta, myönnän etten juuri koskaan tee budjettia matkoilleni. Käytän niin vähän rahaa täällä Suomessa ollessani,että minulla on varaa tehdä reissuja säästämättä sitä varten kamalasti. Jos tämä kuulostaa teistä hullulta, miettikää kuinka moni ostaa esimerkiksi vaatteita budjetoimatta niitä varten. Niihin saattaa upota rahaa useammasta sadasta jopa tuhansiin euroihin. Minä ostan sillä rahalla mielummin lennot johonkin.

Lennoista sen verran, että yhdensuuntaiset lennot ovat lähes poikkeuksetta kalliimpia kuin meno-paluut. Sen takia kannattaa ostaa myös paluulento. Paluun ei tarvitse olla samasta paikasta kuin meno. Itse ostin seuraavat lennot: Helsinki- San Francisco – New York- Helsinki. Ne maksoivat hiukan yli 600 €. Sen lisäksi ostin Los Angeles- Guadalajara & Guadalajara – Mexico City – Puerto Escondido – Mexico City – Guadalajara & Guadalajara – Los Angeles & Los Angeles – New York lennot. Kaikki nämä ostin taas halpalentoyhtiöiltä ja halvimmat lennot maksoivat vain parikymmentä dollaria. Yhteensä kaikki lentoni maksoivat alle 1000 euroa. 

Lentojen lisäksi kuljimme bussilla Meksikon sisällä. Bussit olivat ilmastoituja ja todella mukavia. Niillä pääsi myös liikkumaan vaivattomammin kuin lentäen. Suuriin kaupunkeihin, kuten Losiin tai Nyciin matkatessa kannattaa majoitus varata etukäteen. Muihin paikkoihin mennessä voi paikan päällä etsiä hostellin. Esimerkiksi hostelworld.com on hyvä paikka etsiä halpaa majoitusta, mikäli sen haluaa hoitaa etukäteen, mutta kannattaa muistaa ettei siellä ole kaikkia paikkoja. Jenkeissä asuminen oli toki kallista, mutta Meksikossa viettämäni kuukausi tasoitti tilejä huomattavasti. 

Porukalla matkustaminen on lähes aina halvempaa kuin yksin. Maksoin esimerkiksi Losissa samassa hotellissa ollessani saman hinnan yksin, kuin silloin kuin olimme siellä ystäväni kanssa jolloin maksoimme hinnan puoliksi. Myös takseissa ja muissa kuljetuksissa kuten auton vuokraamisessa ja bensoissa tietysti säästää kun on useampi henkilö jakamassa laskua.

Kuitenkin ehkä tärkein asia, mitä itse olen oivaltanut lähivuosien aikana, on se että rahaan pätee aivan samat lainalaisuudet kuin muihinkin asioihin elämässä. Jos keskityt jonkun puutteeseen, vahvistat sitä samalla. Toistelemalla aina sitä, kuinka sinulta on rahat loppu eikä ole varaa tehdä sitä ja tätä, kerrot alitajunnallesi tätä tarinaa. Kuten kaikessa muussakin, vedät tällöin puoleesi niitä tilanteita, joissa köyhdyt entisestään. Et varmaankaan usko minua, koska tämä kuulostaa aivan hullulta. Kannattaa silti kokeilla sitä, että lopettaa ainakin näiden fraasien toistelun.

Jos tuntuu että on vaikea kuvitella varallisuutta itselleen silloin kun tili on tyhjillään, kokeile lompakkokikkaa. Äitini kertoi tästä minulle jonkin aikaa sitten ja mielestäni se on nerokas. Siinä nostat lompakkoosi 100 euron setelin ja aina kun näet jotain haluamaasi, mietit että sinä voisit nyt käyttää sen 100 ja hankkia itsellesi haluamasi asian. Et kuitenkaan tee sitä, mutta saat itsellesi sen olon, että sinulla on varaa. Toista sama ajatusleikki joka kerta kun näet jotain mukavaa. Kävelet kampaamon ohi ja mietit kuinka kiva olisi saada tukanleikkuu, tee se mielessäsi. Sen jälkeen voit leikitellä ajatuksella, että istahdat pitkälle illalliselle lempiravintolassasi ja tuhlaat koko 100 euroa itseesi. Jatka tätä niin kauan kuin haluat. Niin että olet käyttänyt mielessäsi tuhansia euroja, kuitenkaan oikeasti köyhtymättä senttiäkään. Saat itsellesi vahvan tunteen siitä, että oikeastaan sinullahan olisi varaa vaikka mihin. Silloin myös alitajuntasi toimii sen mukaan. Eikä sinun tarvitse uskoa tähän oikeastaan ollenkaan hyödyntääksesi kikkaa. 

Kommentit (23)
  1. On totta, että kaikki on suhteellista, myös raha. Itse olen ollut paljon onnellisempi, kun en enää hanki turhaa materiaa ympärilleni. Elämässä on paljon muutakin, mistä nauttia, eikä turha valittaminen ainakaan paranna päivää. 😀 Kiitos positiivisista postauksista, tää blogi on sellainen hyvän mielen paikka, jonne on kiva aina tulla lukemaan kirjoituksia! 🙂

  2. Hyvä kirjoitus! Mulla tuo kikka ei välttämättä toimisi, mä yleensä vaan aattelen että tarvitsenko mä sitä todella? 😀 Sama vaatteiden kanssa, mutta pari kertaa vuodessa sitä vaan tarvitsee retail therapya… Silloinkaan mulla ei silti mene kuin muutama kymppi, järkeä saa käyttää shoppaillessakin 😀

    Mulla on toiminut se, että jos menen kaupoille niin annan itselleni luvan ostaa ihan mitä haluan. Kun ostokset ei oo ”kielletty hedelmä”, tulee mietittyä paljon tarkemmin haluanko tämän vai en. Välttyy myös shoppailumorkkikselta, kun takaraivossa ei jyskytä ajatus siitä, että ”mitään en saisi ostaa”.

    Mulla myös menee tililtä automaattisesti kaksisataa kuukaudessa säästötilille, aina kiva yllätys kun ei itse ole siirtänyt rahaa vaan se siirtyy automaattisesti 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *