Remonttibudjettimme eriteltynä
Pyysin teitä laittamaan kysymyksiä remonttibudjettiin liittyen, ja niitähän tuli! Kiitos paljon kaikille, niiden perusteella oli helppo lähteä kasaamaan tätä postausta. Eniten tuntui kiinnostavan lattian ja keittiön, sekä työn hinta eri työvaiheissa. Aion nyt olla hyvin avoin kustannuksien suhteen ja kertoa rehellisesti, mitä mihinkin on mennyt. Silti näistä rahajutuista puhuminen jännittää aina.
Tähän heti alkuun täytyy nyt kuitenkin mainita, että tätä remonttia emme tehneet budjetti edellä. Koti on meille maailman tärkein paikka ja halusimme siitä sellaisen, missä viihdymme itse parhaalla mahdollisella tavalla. Käytimme varmasti monen mielestä ”turhaa” rahaa johonkin, mikä toiselle saattaisi olla ihan merkityksetön juttu. Jos remontin tarkoituksena on esimerkiksi lähtökohtaisesti pelkkä arvonnousu myyntiä ajatellen, ei tämä anna kovin realistista kuvaa hinnasta. Olisimme siinä tapauksessa myös tehneet erilaisia valintoja esimerkiksi materiaalien ja huonejakojen suhteen (tehneet toisestakin makuuhuoneesta ikkunallisen).
Toisin sanoen, tämän kokoisesta remontista selviäisi hyvin paljon halvemmallakin. Emme myöskään tehneet mitään itse, mikä tietysti nostaa kustannuksia melko paljon (työn osuus oli yli puolet lopullisesta hinnasta). Toisaalta tiedän myös esimerkkejä, joissa remonttikustannukset ovat olleet yli 2000 euroa/neliö, eli mikään kalleinkaan remppa tämä ei ollut.
Edellinen remonttimme maksoi muistaakseni noin 35 000 töiden kanssa ja siinä uusittiin kaikki pinnat, kaadettiin yksi seinä, rakennettiin uusi tavallinen sekä lasiseinä, hiottiin ja maalattiin lattia, sekä uusittiin keittiö. Tämä voi toki heittää paljonkin, sillä en tajunnut silloin laittaa kustannuksia mihinkään ylös. Siinä oli 56 neliötä ja tässä nykyisessä on 73.
Yksi kysytyimmistä asioista oli, mikä oli budjetti ja ylittyikö se?
Tällä kertaa meillä oli tarkoituksena uusia myös kylpyhuone, joten tiesimme sen nostavan kustannuksia edelliseen verrattuna. Olin tehnyt karkean arvion ennen aloitusta, että remonttiin menisi 70 000 euroa. Olin ajatellut sen jakautuvan suunnilleen näin: 20 000 kylpyhuone, 15 000 keittiö, 35 000 purkutyöt, uuden seinän rakennus, vaatehuoneiden rakennus, kaikkien pintojen uusiminen, sähkö & putkityöt ja viimeistelyt. Tässä vaiheessa voin paljastaa, että ylihän se meni. Vielä on maksamatta urakoitsijan loppulasku, mikä tulee sitten kun viimeisetkin työt on tehty. Tässä vaiheessa remontti on maksanut 76 300 euroa. Olemme siis hiukan yli 1000 e/neliö hinnassa.
Tuliko yllätyksiä kuluissa ja jouduitteko luopumaan jostain mitä olisitte halunneet?
Tuli, niin kuin remontissa varmaan aina. Ja se on oikeastaan syy sille, miksi kulut ovat ylittyneet. Meillä oli ihan ensin tarkoituksena kaivaa alkuperäinen lankkulattia esiin ja hioa se. Se paljastui kuitenkin olevan niin huonossa kunnossa, ettei siitä olisi saanut hyvää. Uusi lattia olikin iso kuluerä, jota emme olleet budjetoineet.
Toinen yllätys oli kylpyhuone, sillä tämä oli ensimmäinen kylpyhuoneremonttimme. Kysyin arviota sen hinnasta ennen remontin aloitusta, eikä urakoitsija osannut arvioida sitä ennen kun esimerkiksi materiaalivalintamme olisi selvillä. Kuitenkin kuulemma 20 000 pitäisi hyvin riittää. Olimme sitten ummikkoina menneet valitsemaan niin kovan kivilaadun, että laattamiehellä meni moninkertainen aika sitä leikatessa ja asentaessa. Kuulimme tästä vasta jälkikäteen, eikä laattaa enää siinä vaiheessa olisi ollut järkeä vaihtaa. Pelkästään laattamiehen työkustannuksista tuli 23 000 euroa, joka oli paljon enemmän kuin olimme kuvitelleet. Siihen kuului myös purkuhommat kylppärin ja olohuoneen seinän osalta.
Tässä vaiheessa olisimme voineet toki vaihtaa suunnitelmia ja säästää jossain paikassa, jotta olisimme pysyneet paremmin suunnitellussa budjetissa. Päätimme kuitenkin, että emme tingi mistään, ennen kuin on aivan pakko. Edellisen remontin kohdalla nimittäin muistan, että kaikki ne asiat joihin kirpaisi laittaa rahaa, olivat niitä joista oli monta kertaa jälkikäteen kaikkein iloisin ja ne kohdat joissa oli säästänyt, ärsytti joka kerta ne nähdessään.Mihin panostitte ja missä pihistitte?
Pihistimme pikkujutuissa, kuten siinä että vaatehuoneet, joissa on kuitenkin jonkin verran neliöitä, jäivät ilman parkettia. Meillä oli myös puuseppä, jonka oli tarkoitus tehdä vanhoista komeron ovista pariovet olohuoneen ja makuuhuoneen välille. Hän kuitenkin joutui perumaan työn aikatauluhaasteiden takia. Kyselin uutta tarjousta useammalta puusepältä ja monillä työ olisi mennyt vasta ensi vuodelle (en osannut odottaa, että puusepät ovat näin työllistettyjä).
Ainoa, joka olisi ollut aikataulullisesti meille mahdollinen olisi veloittanut ovien kunnostamisesta 3000 euroa, joka tuntui melko kalliilta, kun ovet kerran oli jo melko hyvässä kunnossa ja aukot tehty niiden mittojen mukaan. Kysyimme, voisiko urakoitsijamme tehdä ne. Hän sanoi, ettei jälki tule olemaan yhtä hyvää kuin puusepällä, mutta tässä olimme valmiita joustamaan. Uskon, että ovista tulee kuitenkin todella kivat, kun ne on saatu valmiiksi.
Ja vaikka emme tosiaan kamalasti pihistelleet remontin osalta, pihistelemme sitten muissa asioissa arjessa. Esimerkiksi automme oli todella edullinen ja käytettynä ostettu, eikä kummallekaan ole mitään merkitystä sillä, miltä se esimerkiksi näyttää. Myös lastentarvikehankinnoissa olemme säästäneet todella reippaasti, kun olemme hankkineet melkein kaiken käytettynä.
Miten valitsimme remonttifirman?
Meillä oli sama urakoitsija, kuin edellisessä asunnossamme. Hän on isäni ystävä ja osittain eläkkeellä. Hän toimi sellaisena työnjohtajana töiden lisäksi, ja rekrytoi kaikki tarvittavat työntekijät eri vaiheisiin, joita tarvitsimme, kuten purkutyypit, laattamiehen, putkimiehen ja sähkömiehen. Meille oli tärkeää, että on sellainen tyyppi johon voi luottaa, sillä usein on kuullut kauhutarinoita siitä, millä eri tavoin remontit ovat menneet pieleen. Oli myös ihanaa, ettei tarvinnut aina pitää lankoja omissa käsissä vaan pystyi delegoimaan esimerkiksi keittiöfirman ja lattiafirman olemaan suoraan urakoitsijaan yhteydessä.
Mitä lattia maksoi?
Tätä kysyttiin hurjan paljon. Täytyy sanoa että itselleni lattian hinta tuli alkuun hiukan yllätyksenä kun aloimme niitä selvittämään. Meillä purettiin olohuoneen ja keittiön välistä seinä, jonka takia lattiassa oli todella suuri tasoero huoneiden välillä. Kalanruotoparketti pitää asentaa täysin tasaiselle alustalle, joten urakoitsijamme kautta tullut parkettimies ei suostunut edes operaatioon lähtemään. Kävimme lopulta todella monta parkettifirmaa läpi ja lopulta löysimme Floordecorin, joka otti lattian tasoituksen positiivisena haasteena.
He kävivät työnjohtajan kanssa käymässä ennen kuin teimme sopimuksen, jotta saisimme jonkinlaisen arvion kustannuksista. Pyysimme silloin saavamme jonkinlaisen ”pahimman mahdollisen arvion”, jotta tietäisimme voimmeko ylipäätään lähteä koko projektiin. Olimme oppineet kylpyhuoneen jälkeen sen, että kannattaa olla aina jotain mustaa valkoisella ennen kun töitä aloitetaan. Sen mukaan vaikeimmassa tapauksessa hinta olisi pohjatöiden ja asennuksen kanssa hiukan yli 15 000 euroa. Pelkän lattian hinta (70 neliötä) n. 5000 euroa.
Pohdimme tätä melko pitkään, sillä hinta oli todella kova. Lopulta lattia saatiin hyvin tasoitettua, ja jopa niin ettemme tarvinneet kynnyksiä makuuhuoneiden ja olohuoneen välille. Tämä on harvinaista noin isoissa tiloissa ja olin jo sanonut, että olen valmis joustamaan siitä, mikäli se ei onnistu. Onneksemme siihen ei ollut tarvetta ja lopullinen hintakin jäi hiukan alle arvion (14 300 e). Jälkikäteen olemme miettineet, että lattia on niin näkyvä osa asuntoa ja olemme siihen niin tyytyväisiä, ettei kova hinta haittaa lainkaan.
Mitä keittiö maksoi?
Keittiö maksoi asennuksen kanssa 19 500 euroa. Siitä kalusteiden asennuksen osuus (ilman LVIS-töitä) oli 1700 euroa ja tason asennuksen ja mittauksen osuus 540 euroa. Pidimme vanhan uunin ja kaasuhellan, mutta muut kodinkoneet tulivat keittiöfirman kautta. Keittiön suunnittelun kustannuksista kysyttiin myös, ja se kuului hintaan. Menimme inspiraatiokuvien ja mittojen kanssa sinne ja he tekivät suunnitelmat sen mukaan. Oli ihanaa ulkoistaa edes yksi osa remontista jonkin muun vastuulle.Paljon työn osuus oli remontista?
Yhteensä töiden osuus 39 342 euroa. Työn hinta kylpyhuoneen osalta n. 26 000 euroa (sis. laattatyöt, sähkötyöt, putkimiehen ja urakoitsijan). Työn hinta keittiön osalta 2240 euroa. Muut työt (purkutyöt, uusien seinien rakennus, seinien tasoitus ja maalaus, katon maalaus jne.) n. 11 000 euroa (tähän asti).
Näiden lisäksi meni 1194 euroa teknisen isännöitsijän palkkioihin (alkukatselmus, vesieristystarkastukset) sekä asbestikartoitukseen. Tekninen isännöitsijä tulee tekemään vielä lopputarkastuksen kylpyhuoneeseen ja keittiöön, kun ne on saatu valmiiksi, joten sitä ei ole vielä mukana tässä.
Käytittekö sisustussuunnittelijaa ja paljon se kustansi?
Emme käyttäneet, sillä meillä oli melko vahva visio siitä, mitä halusimme. Mikäli rahaa olisi ollut rajaton määrä, olisi ollut kyllä mielenkiintoista käyttää sisustussuunnittelijaa tai -arkkitehtia, sillä he varmasti olisivat keksineet todella käytännöllisiä ja luovia ratkaisuja moneen paikkaan, mitä itse ei olisi tullut edes ajatelleeksi. Ehkäpä vielä joskus on varaa myös tällaiseen.Otitteko remonttiin lainaa?
Emme ottaneet lainaa, sillä olimme eläneet todella säästeliäästi ja pystyimme käyttämään esimerkiksi hääbudjettiamme (joka ei suinkaan toki ollut näin iso) tähän, sillä häät siirtyivät johonkin hamaan tulevaisuuteen viime keväältä. Mikäli säästöjä ei olisi ollut, olisimme varmasti hakeneet remonttilainaa. Valitettavasti en osaa kuitenkaan sanoa, kuinka helposti niitä saa ja minkälaisin ehdoin. Uskoisin kuitenkin, että jos on hyvät suunnitelmat ja asunto on alueelta jolla arvonnousu on odotettavissa, sellaisen saisi melko helposti.
Paljon kattolistat ja rosetit maksoivat?
Tilasimme rosetit ja kattolistat Wallarkista, jonka olin bongannut joskus Instagramista ja olemme olleet niihin todella tyytyväisiä. Niistä tuli todella suuri ero yleisilmeeseen. Tilasimme ensin mallipalat muutamasta eri kattolistavaihtoehdosta ja päädyimme lopulta melko massiiviseen malliin. Olohuoneeseen tuli kaksi Adornment 2 kattorosettia (89 e/kpl), vauvanhuoneeseen hiukan minimalistisempi Adornment 1 (59 e). Kattolistaksi tuli näyttävä Ceiling 6 (34 €/m). Eteiseen ja vaatehuoneisiin ei tullut listoja, joten kokonaisuus maksoi 2005 euroa.
Yritin vastailla kaikkiin, mitä kysymysboksin kautta kysyttiin. Mutta jäikö jokin vielä mietiyttämään?