SÄÄNTÖSUOMALAISET

Vasta maailmalla reissatessani olen tajunnut, kuinka suomalaiset ovat sääntökansaa. Täällä ihmiset eivät välitä ollenkaan siitä, sattuvatko valot olemaan vihreällä silloin, kun ylittävät kadun. Ei, vaikka autoja tulisi niin, että ne joutuvat pysähtymään. Autoilijat näyttävät olevan myös tottuneita tähän, sillä anavat kyllä aina rauhassa tietä. Jotenkin itselläni on niin takaraivossa se, että silloin kun on punaiset, odotetaan.

Berliinissä ollessani istuimme taksin kyytiin italiaisen tytön kanssa ja iskin tietysti tuttuun tapaan heti turvavyön kiinni. Hän ihmetteli, että minkä ihmeen takia laitan turvavyön? Eihän kukaan käytä takapenkillä turvavyötä...siiis mitä?? Tottakai käytän ja katson myös, että muillakin on vyö kiinni. 

Balilla vuokrasimme poikaystäväni kanssa skootterin ja pyysimme myös kypäriä lainaksi. Vuokraamon tyyppi katsoi meitä huvittuneen näköisenä ja totesi "You don't need helmets, no police on this island!". Ja yritimme selittää, ettei tässä nyt ole kiinni poliiseista, vaan ihan oman pääkopan turvallisuudesta. Saimme lopulta jostain takahuoneesta kaksi pölyttynyttä kypärää, ja olimme tosiaan ainoat koko saarella, jotka niitä pitivät. 

Pekingissä huomasin yhden kummallisuuden jonotussäännöistä, niitä kun ei tunnu olevan. Esimerkiksi vessassa, jossa on useampi koppi, on ihan samantekevää, milloin olet tullut "jonoon". Kun koppi aukeaa, joudut ryntäämään vessaan, jottei kukaan ehdi ennen sinua. Jotenkin se tuntuu todella kummalliselta suomalaisesta.

Aikataulut ovat myös sellaisia, joista suomalaiset pitävät orjallisesti kiinni. Jos sovitaan, että tavataan huomenna klo 12, kumpikin on paikalla tuolloin. Esimerkiksi Meksikossa tuo saattaa tarkoittaa, ettei treffejä välttämättä olekaan, tai ainakin niistä ollaan myöhässä. 

Olen kyllä iloinen tästä suomalaisesta sääntöjen noudattamiskulttuurista, vaikka välillä sen ansiosta törmääkin pieniin kulttuurieroihin reissatessa.

Laukku - Urban Outfitters (vanha), Paita ja housut - Monki, Kengät - täältä

*sis. mainoslinkin

Kommentit

Katja (Ei varmistettu)

Asukokonaisuus täysi kymppi!!! Aivan täydellinen punaista huulipunaa myöten :) Eikä tuo kuvien taustakaan kerää mitään muuta kuin huokauksia ja unelmia.

Elisa (Ei varmistettu)

Voi kiitos Katja! Joo täällä näitä kuvauslokaatioita löytyy joka kulman takaa :)

Kaneli (Ei varmistettu)

En nyt tiedä liittyvätkö mainitsemasi esimerkit erityisesti "sääntösuomalaisuuteen". Tällä termillä tarkoitetaan enemmänkin viranomaisen tms. asettamia sääntöjä (lait, asetukset, kriteerit jonkin luvan saamiselle yms.), joita on yksinkertaisesti pakko noudattaa. Mainitsemasi asiat liittyvät enemmänkin kulttuurinormeihin, jotka vaihtelevat paikoittain. Se että ei käytä kypärää tai turvavyötä on vain yksinkertaisesti typerää. Suomalaisille on vain mennyt älyttömän hyvin turvallisuusopetus läpi. Hyvä näin. Itse asiassa, kun Pekingissä oli nämä edelliset (ei viimeksi olleet) olympialaiset, siellä oli ollut kampanjoita, joissa ihmisiä oli opetettu jonottamaan. Kyllä ne kiinalaisetkin osaa jonottaa ja jonottavat. Ongelma on vain maalta tulleet ihmiset, joille tämä ei ole vielä selvinnyt :D Esimerkkinä sanottakooon vaikka junalippujen ostaminen. Niitähän ei voi siis ostaa automaatista, jollei ole kiinalaista pankkitiliä (eli ulkomaalaiset joutuu menemään automaattisesti lippukassalle). Noh ihmiset ei siellä vissiin oikein luota teknologiaan tai osaa käyttää laitteita, koska lippukassoille on aina ihan älytön jono, vaikka vieressä oli automaatteja tyhjinä :D Ulkomaalaisena tämä ottaa lievästi sanottuna päähän, koska automaatista saisi niin paljon nopeammin lipun ostettua.... Mun mielestä ihmisten pitäisi enemmän matkustella, jotta he tutustuisivat näihin kulttuurieroihin. Sitä kautta tulisi opittua lisää uudenlaisia ajatteluatapoja ja toimintamalleja. Voisi Suomikin vähän rentoutua tuon sääntelyn kanssa ja luottaa kansalaisten omaan järjenkäyttöön..

Elisa (Ei varmistettu)

Hups! :D Mä en ollut edes ajatellut että se on oikea sana. Aina sitä oppiii jotain uutta! Ja voi ei :DD Aika raskasta. Siis toi lippuautomaattijuttu. Mutta hyvä että ovat oppineet jonottamaan!

ronja (Ei varmistettu)

Kroatiassa vuokrasimme pyörät. Kypärät meille annettin automaattisesti, sillä "olette suomalaisia, ainoastaan suomalaiset käyttävät kypärää" :D

Elisa (Ei varmistettu)

HAhahah! :D eikä!!

mirena (Ei varmistettu)

Eikä, vähemmän reissanneena tuo kuulostaa todella huvittavalta :D mites sitten aremmat ihmiset, varsinkin kulttuurin ulkopuolelta tulevat, eivät pääse vessaan lainkaan?! Tai Meksikossa tuo tapaamisten peruuttamatta jättäminen, miten ihmeessä se toimii käytännössä? Tulee vaan mieleen tilanne jossa tapaaminen on toiselle todella tärkeä, ja siellä sitten koko päivä odotellaan että josko se toinen kuitenkin saapuisi... :D

Elisa (Ei varmistettu)

Joo siis tää onkin just rasittavinta, kun on tottunut että asiat toimivat tietyllä tavalla ja lupauksista pidetään kiinni. Ja sitten kun tajuaa ettei se olekaan kaikissa kulttuureissa niin. Siinä pitää sitten ujommankin vaan rohkeasti rynniä sinne vessaan. Kun hätä on tarpeeksi kova ja alkaa ärsyttää etuileminen, niin sitten se onkin yhtäkkiä ihan helppoa :D Ja nykyään tosiaan kun on puhelimet, niin tuo tapaamishommakin on helpottunut. Sitten kannattaa vain soitella vaikka ennen kuin lähtee, että onhan se toinen nyt tulossa ja mihin aikaan :D

(Ei varmistettu)

Meidät suomalaiset on kyllä aivopesty noudattamaan sääntöjä :) Mutta ehkä se johtuu siitä, että arvostamme omaa henkeämme ja haluamme olla kohteliaita toisia ihmisiä kohtaan. Itseäni raivostuttaa tuo jonottamisen osaamattomuus. Olen muutaman kerran joutunut vähän käsirysyynkin, kun olen puolustanut omaa vuoroani.:) Luonto ei anna periksi tinkiä oikeudenmukaisuudesta, haha.

Elisa (Ei varmistettu)

Hahaha! No oon kyllä ihan samaa mieltä. Mun mielestä on ihanaa, että suomalaiseen sanaan voi luottaa, ja että kaikki tehdään turvallisesti :)

Elina (Ei varmistettu)

Wau mitä kuvia, näytät ihan tyrmäävän upealta! :) Täytyy heti udella millä kameralla nää on otettu? :)

Elisa (Ei varmistettu)

Voi kiitos Elina! Nää on otettu NIkonin D610 rungolla ja 85mm/1.8 objektiivilla. :)

Teea (Ei varmistettu)

Minulla meni yhdellä Italian-matkalla hermot, kun sovittuun tapaamiseen saavuttiin 45 minuuttia myöhässä mitään selittämättä, vaikka olin yrittänyt soittaa ja tekstailla jo kaverin perään. Vaan maassa maan tavalla... :)

Elisa (Ei varmistettu)

Jooo tää taitaa olla monessa maassa tapana! Mulla menee ihan täysin hermot odotteluun :D

Anita (Ei varmistettu)

En kyllä huomannu Pekingissä yhtään tollasta, mitä kuvailit. :D Aina joka paikkaan jonon mukaan, niin vessaan ku esim. vaatekaupan sovituskoppiinki. (:

Elisa (Ei varmistettu)

Voi olla, että sekin on vuosien saatossa muuttunut. Joku tuolla kommentoikin, että olympialaisten aikana siellä oli opetettu ihmisiä jonottamaan :D Ja hyvä niin!

szz (Ei varmistettu)

Haha, tää on kyllä niin totta! Itse tällä hetkellä Saksassa ja täällä oon kiinnittäny huomiota siihen, että ihmiset ylittää tien ihan mistä huvittaa vaikka ois suojatie ihan vieressä. Multa ei myöskään oo kysytty missään kertaakaan papereita, Suomessa on turha yrittää ees yhtä siideriä ostaa ilman henkkareita. Ja että voit ruokaostosten yhteydessä ostaa Lidlistä vaikka pullon viinaa :D

Elisa (Ei varmistettu)

Se on kyllä totta :D Mutta Saksassa taitaa olla ikäraja 16? Mutta joo, Suomeenkn vois kyllä mun mielestä tulla kauppoihin viinit!

Ippu (Ei varmistettu)

Mä huomaan että nyt kun oon asunut ulkomailla useassa eri maassa useamman vuoden, muhun on tarttunut tosi paljon asuinmaideni tapoja, jotka sitten ihmetytti kun olin kesällä käymässä Suomessa. Esim se että jonottaessa mun täytyy olla ihan kiinni siinä edellisessä, koska muuten joku tulee siihen väliin (eihän Suomessa tule mutta monessa muussa maassa se rako jonossa tarkottaa vapaata paikkaa). Ja toisaalta taas aikakäsitys, eli jos sovitaan tapaaminen niin mua ärsyttää suunnattomasti et aika ei joustakaan kun tulee heti hirveen kiireinen ja stressaantunut olo jos tietää ettei saa olla myöhässä. En nyt puhu mistään pitkistä myöhästymisistä vaan et just on ihan ok olla 5-15min myöhässä tai et sovitaan jo etukäteen et nähään kolmen aikaan eikä kolmelta. Mua ei toisaalta itseäni haittaa odotella muita niin ehkä sen takia kestää myöhästelyä hirveen hyvin. Toi aika on ehkä pahin kulttuurishokin aiheuttaja sitten kun muutan takas suomeen. Muhun on tosi hyvin tarttunut nyt sellanen ei ole kiire mihinkään mentaliteetti, mitä Suomessa ei kyllä katota hyvällä. Onneks muutin ulkomaille koska olin ennen just sellanen pikkutarkka nipottaja joka soitti kaverille jos ne oli minuutinkin myöhässä!

Elisa (Ei varmistettu)

Hahaha, no mut ihana et oot löytänyt sellaisen paikan, jossa siitä ei tarvitse stressata! Ja hauska tosiaan huomata, että kulttuurierot sitten ajan myötä tarttuu ja saattaa tuntea itsensä kummajaiseksi Suomessa.

Kommentoi