SÄÄNTÖSUOMALAISET

Vasta maailmalla reissatessani olen tajunnut, kuinka suomalaiset ovat sääntökansaa. Täällä ihmiset eivät välitä ollenkaan siitä, sattuvatko valot olemaan vihreällä silloin, kun ylittävät kadun. Ei, vaikka autoja tulisi niin, että ne joutuvat pysähtymään. Autoilijat näyttävät olevan myös tottuneita tähän, sillä anavat kyllä aina rauhassa tietä. Jotenkin itselläni on niin takaraivossa se, että silloin kun on punaiset, odotetaan.

Berliinissä ollessani istuimme taksin kyytiin italiaisen tytön kanssa ja iskin tietysti tuttuun tapaan heti turvavyön kiinni. Hän ihmetteli, että minkä ihmeen takia laitan turvavyön? Eihän kukaan käytä takapenkillä turvavyötä…siiis mitä?? Tottakai käytän ja katson myös, että muillakin on vyö kiinni. 

Balilla vuokrasimme poikaystäväni kanssa skootterin ja pyysimme myös kypäriä lainaksi. Vuokraamon tyyppi katsoi meitä huvittuneen näköisenä ja totesi ”You don’t need helmets, no police on this island!”. Ja yritimme selittää, ettei tässä nyt ole kiinni poliiseista, vaan ihan oman pääkopan turvallisuudesta. Saimme lopulta jostain takahuoneesta kaksi pölyttynyttä kypärää, ja olimme tosiaan ainoat koko saarella, jotka niitä pitivät. 

Pekingissä huomasin yhden kummallisuuden jonotussäännöistä, niitä kun ei tunnu olevan. Esimerkiksi vessassa, jossa on useampi koppi, on ihan samantekevää, milloin olet tullut ”jonoon”. Kun koppi aukeaa, joudut ryntäämään vessaan, jottei kukaan ehdi ennen sinua. Jotenkin se tuntuu todella kummalliselta suomalaisesta.

Aikataulut ovat myös sellaisia, joista suomalaiset pitävät orjallisesti kiinni. Jos sovitaan, että tavataan huomenna klo 12, kumpikin on paikalla tuolloin. Esimerkiksi Meksikossa tuo saattaa tarkoittaa, ettei treffejä välttämättä olekaan, tai ainakin niistä ollaan myöhässä. 

Olen kyllä iloinen tästä suomalaisesta sääntöjen noudattamiskulttuurista, vaikka välillä sen ansiosta törmääkin pieniin kulttuurieroihin reissatessa.

Laukku – Urban Outfitters (vanha), Paita ja housut – Monki, Kengät – täältä

*sis. mainoslinkin

Kommentit (20)
  1. Mä huomaan että nyt kun oon asunut ulkomailla useassa eri maassa useamman vuoden, muhun on tarttunut tosi paljon asuinmaideni tapoja, jotka sitten ihmetytti kun olin kesällä käymässä Suomessa. Esim se että jonottaessa mun täytyy olla ihan kiinni siinä edellisessä, koska muuten joku tulee siihen väliin (eihän Suomessa tule mutta monessa muussa maassa se rako jonossa tarkottaa vapaata paikkaa). Ja toisaalta taas aikakäsitys, eli jos sovitaan tapaaminen niin mua ärsyttää suunnattomasti et aika ei joustakaan kun tulee heti hirveen kiireinen ja stressaantunut olo jos tietää ettei saa olla myöhässä. En nyt puhu mistään pitkistä myöhästymisistä vaan et just on ihan ok olla 5-15min myöhässä tai et sovitaan jo etukäteen et nähään kolmen aikaan eikä kolmelta. Mua ei toisaalta itseäni haittaa odotella muita niin ehkä sen takia kestää myöhästelyä hirveen hyvin. Toi aika on ehkä pahin kulttuurishokin aiheuttaja sitten kun muutan takas suomeen. Muhun on tosi hyvin tarttunut nyt sellanen ei ole kiire mihinkään mentaliteetti, mitä Suomessa ei kyllä katota hyvällä. Onneks muutin ulkomaille koska olin ennen just sellanen pikkutarkka nipottaja joka soitti kaverille jos ne oli minuutinkin myöhässä!

    1. Hahaha, no mut ihana et oot löytänyt sellaisen paikan, jossa siitä ei tarvitse stressata! Ja hauska tosiaan huomata, että kulttuurierot sitten ajan myötä tarttuu ja saattaa tuntea itsensä kummajaiseksi Suomessa.

  2. Haha, tää on kyllä niin totta! Itse tällä hetkellä Saksassa ja täällä oon kiinnittäny huomiota siihen, että ihmiset ylittää tien ihan mistä huvittaa vaikka ois suojatie ihan vieressä. Multa ei myöskään oo kysytty missään kertaakaan papereita, Suomessa on turha yrittää ees yhtä siideriä ostaa ilman henkkareita. Ja että voit ruokaostosten yhteydessä ostaa Lidlistä vaikka pullon viinaa 😀

    1. Se on kyllä totta 😀 Mutta Saksassa taitaa olla ikäraja 16? Mutta joo, Suomeenkn vois kyllä mun mielestä tulla kauppoihin viinit!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *