Kiinnitetty postaus

Taloudellista mielenrauhaa myös tulevaisuuteen

Jos jotain vuosi 2020 on opettanut, on säästämisen ja puskurirahaston merkityksen. Kun lapsi ilmoitti tulostaan, Korona vei leijonanosan töistä ja uusi isompi asunto sekä sen remontoiminen samalla vuokralla asuen, kasvattivat asumiskuluja melkoisesti, olin todella kiitollinen siitä, että olin elänyt säästeliäästi aiemmin.

Olen ollut äärimmäisen iloinen myös siitä, että ostimme ensimmäisen yhteisen oman asuntomme kaksi ja puoli vuotta sitten. Ilman sitä, sekä remontoinnista johtuvaa ja asuntojen yleisestä hintojen noususta johtuvaa arvon ylenemistä, meillä ei varmaan olisi ollut varaa  perheasuntoon kantakaupungissa.

Tälläkin kerralla otimme asuntolainan Nordeasta, sillä olemme olleet erittäin tyytyväisiä asiakkaita aina. Asuntolainan yhteydessä kilpailutimme silloin muutama vuosi sitten muutkin pankit, mutta parhaimmat ehdot saimme Nordeasta. Samoihin aikoihin kiinnostuin kunnolla myös sijoittamisesta ja säästämisestä.

Luin silloin”Mitä jokaisen kotiäidin (ja muidenkin naisten) tulee tietää sijoittamisesta”-kirjan, jossa avattiin hyvin selkokielellä esimerkiksi termistöä, selitettiin korkoa korolle -ilmiötä ja esimerkitettiin tuotto-odotuksia sen mukaan. Yrittäjänä näihin asioihin tuli kiinnitettyä entistä enemmän huomiota, koska työnantaja ei huolehdi puolestani esimerkiksi eläkevakuutusmaksuista, vaan niille täytyy olla oma suunnitelma.

Samalla, kun aloin maksamaan asuntolainaa, aloitin myös kuukausittaisen sijoittamisen 200 eurolla. Halusin sellaisen summan, joka ei horjuta talouttani liikaa tai ole esimerkiksi jostain tarpeellisesta pois, sillä sijoitushorisonttini on pitkä. Tuo 200 euroa menee automaattisesti tililtä joka kuukausi ja olen hajauttanut sen erilaisiin rahastoihin. Aika tasaa riskiä, aivan kuten tuo säännöllinen sijoittaminenkin. Koska ostot tapahtuvat kuukausittain, ei tule ostaneeksi juuri silloin kun esimerkiksi osakkeet ovat kalleimmillaan, vaan tulee oltua paikalla myös ”alennusmyyntien” ollessa päällä.

Nordea tarjoaa tällaista kuukausittaista säästösopimusta, missä raha menee automaattisesti tililtä valitsemiisi rahastoihin. Silloin sen voi tehdä kerran, ja sen jälkeen ei tarvitse miettiä koko asiaa. Toinen tällainen nerokas automaattisen säästämisen mahdollistaja on e-possu. Se siirtää automaattisesti jokaisesta ostosta pienen määrän rahaa sivuun. Voit itse päättää summan, joka säästöön menee.

Kuukausisäästämisen lisäksi pidän tililläni aina puskuria, joka ei ole kiinni missään. Kaikki mitä palkasta jää yli, menee puskuriin. Tavoitteena on jossain vaiheessa käyttää tätä rahaa myös sijoitusasunnon ostoon. Myös suorat osakeostot kiinnostavat, vaikka tiedostan, että se on hyvin erilaista kuin vaikkapa osakerahastoihin sijoittaminen. En kuitenkaan halua, että koko omaisuuteni on kiinni yhdessä omaisuuslajissa.

Sen takia en myöskään halunnut ottaa liian isoa asuntolainaa. Pidensimme asuntolainan pituutta tämän myös uuden asunnon kohdalla ja vaikka asunto oli kalliimpi, ei kuukausierä noussut. Tämä luo ainakin itselleni paljon turvallisuuden tunnetta talousasioissa ja mahdollistaa myös sen, että samalla on mahdollista sijoittaa ja säästää.

En näe mitään syytä maksaa asuntolainaa mahdollisimman nopeasti pois, varsinkaan nyt kun korot on niin alhaalla. Vaikka olen ehdottomasti sitä mieltä, että asunto Helsingissä on hyvä sijoitus, on se samalla myös epälikvidi omaisuuslaji. Eli siitä ei voi myydä tiukan paikan tullen vain pientä osaa. Sen takia omaisuus kannattaa hajauttaa, jotta joustoa löytyy mikäli tilanne niin vaatii.

Haluan myös nauttia näistä nuoruusvuosistakin ilman jatkuvaa penninvenytystä ja kitsastelua, jonka pidempi laina-aika mahdollistaa. Omalla kohdalla tietynlainen ”käänteentekevä” asia oman talouden tuntemisessa ja hallinnassa oli Nordea Walletin lataaminen. Koska kaikki tilini ja ovat Nordeassa, näen sovelluksen avulla tarkkaan, mihin rahani käytän.

Ennen sijoittamisen aloittamista minulla oli todella harhainen käsitys omasta taloudestani. Kuvittelin etten esimerkiksi juurikaan syö ulkona ja ajattelin ettei mistään voi säästää, ilman että oma elämänlaatu jollain tapaa merkittävästi heikkenee.

Kun katsoin kuitenkin kuukausittaisia menoeriä ja näin mustaa valkoisella sen summan, joka meni esimerkiksi ravintoloihin, oli se melkoinen herätys. Vaikka hienoilla illallisilla ei tullut usein istuttua, kävin kuitenkin paljon viinillä tai lounailla, joihin upposi ihan järkyttävä määrä kuussa rahaa. Nämä ovat sellaisia asioita, joista minun oli helppo säästää. Voin kutsua ystävät illanistujaisiin kotiin ja kokkailla lounasta kotona. Aloitimme myös arkiruokakerhon, jossa vuoroviikoin teimme naapuripariskunnan kanssa illallista koko porukalle. Tuli uusia rutiineja, jotka olivat niin kivoja, ettei edes tuntenut pihistelevänsä. 

Kiinnostaako säästäminen tai sijoitttaminen tai haluatko kuulla vinkkejä, ja hyödyllistä tietoa aiheesta lyhennä ja säästä? Nordealla on nyt tulossa ilmainen Säästä!-päivät LIVE webinar 17.9.2020 klo 17-18. Tapahtumaan ilmoittaudutaan osoitteessa nordea.fi/säästäpäivät.

Ilmoittautumisen yhteydessä voi myös vastata halutessaan muutamaan säästämistä ja sijoittamista käsittelevään kysymykseen. Ilmoittautuneille lähetetään linkki tapahtumaan sähköpostilla. Ilmoittautua voi tilaisuuden päättymiseen saakka. Niille ilmoittautuneille, jotka eivät kuitenkaan jostain syystä päässeet osallistumaan LIVE-tapahtumaan, toimitetaan sähköpostilla linkki tallenteeseen.

Kaikki tapahtumaan ilmoittautuneet osallistuvat 100 € säästämisen pohjakassan arvontaan. Palkintoja on jaossa viisi kappaletta.

Minkälaisia säästötavoitteita tai sijoitustrategioita teillä on?

Työ ja raha Puhutaan rahasta
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.