Stereotypiat

Olen ajatellut lähipäivinä stereotypioita melko paljon. Silläkin uhalla, että poikkean nyt blogin varsinaisesta linjasta haluan kirjoittaa vähän niistä. Toivon, että tämä herättäisi hiukan keskustelua aiheesta.

Olit sitten minkä näköinen vain, suurella todennäköisyydellä sinut lokeroidaan jossain vaiheessa elämääsi pelkän ulkonäkösi ansiosta. Hippi, ernu, pissis, hipsteri, nörtti, satanisti, gootti, punkkari... Lista on loputon. Ihmiset kuvittelevat myös luonteesi olevan tietynlainen sen perusteella miltä näytät. Kuten ylläoleva kuva kärjistää, jos olet tukeva, olet laiska, epävarma ja huoleton, jos olet hoikka, sinun täytyy olla pinnallinen, ilkeä ja itsevarma. En usko, että yksikään meistä olisi välttynyt elämänsä aikana tällaisilta leimoilta. Ja mitä oikeastaan ulkokuoremme edes kertoo meistä?

Jos kiinnität ulkonäköösi huomiota, et ole niin älykäs kuin muut?
Jos  tarvitset silmälasit, olet varmasti vähän muita fiksumpi?
Jos sinulla on viikset, asut luultavasti punavuoressa ja olet ammatiltasi graafikko?
Jos sinulla on rastat, olet vetelehtijä hippi joka kasvattaa kotona kannabista?

 Usein saattaa kuulla tutustuttuaan johonkin ihmiseen, että "Et olekaan yhtään sellainen kun kuvittelin". Olen itsekin valitettavasti syyllistynyt tähän. Myös minuun on kohdistunut jos jonkinlaisia ennakkoluuloja. Huolestuttavaa tässä on se, että ihmisillä on taipumus alkaa käyttäytyä niin, kuin heidän odotetaan käyttäytyvän. Me alamme käyttäytyä siis sen roolin mukaisesti, minkä muut ihmiset meille luovat.   Olen itse kasvanut mielestäni melko paljon tässä suhteessa. Pyrin aina tutustumaan ihmiseen, ennen kun luon hänestä minkäänlaista mielipidettä. Ajoittain myös mietin omia valintojani, käyttäytymistä ja syitä niihin. Käyttäydynkö jollain tavalla sen takia, että sitä odotetaan minulta? Ovatko ne minun oikeita mielihaluja vai sosiaalisia paineita? Välillä noita on vaikea erottaa toisistaan.  Haluaisinkin kuulla nyt teidän mielipiteitä asiasta. Oletteko kohdanneet ennakkoluuloja itse? Tai oletteko itse tehneet vääriä johtopäätöksiä ihmisten ulkonäön perusteella?  Muistutuksena siis: älä anna muiden määritellä sitä, millainen ihminen olet. Äläkä itse syyllisty muiden ihmisten tuomitsemiseen ulkonäön perusteella. :)

Kommentit

Anonymous (Ei varmistettu)

Oon todellakin tehny kaikkia vääriä kuvitelmia, niinki oudoista asioista kun "toi pukeutuu vähän erilaisesti ku mä, se on ehkä sellanen enemmän runoilija tyyppi, ihan erilainen ku mä" ja sitte onkin osottautunu ihan erilaiseks ja tosi ihanaks ihmiseksi.Sulla on ihana tää blogi ja vaikutat tosi järkevältä ja mukavalta ihmiseltä!:)-sanni

Elisa (Ei varmistettu)

Tiedän mitä tarkoitat :) Mutta olen itse juuri tällaisessa tilanteessa pari kertaa huomannut, kuinka vääriä olivatkaan kuvitelmani. Ja jälkikäteen on nolottanut, kun on tutustunut kunnolla ja tajunnut kuinka fiksu ja sydämellinen ihminen sieltä löytyykään.Se, että kovasti meikkaa ja kohentaa ulkonäköään (mikä luokitellaan usein pinnalliseksi), ei sulje missään nimessä pois sitä, etteikö voisi olla syvällinen samaan aikaa. Usein visuaaliset ihmiset käyttävät paljon energiaa ulkoiseen habitukseensa, eikä se tarkoita, että he olisivat muita tyhmempiä :)Niinkuin itsekin tuossa jo totesit. Mutta pitää pitää mielessä!

Elisa (Ei varmistettu)

Veikkaan, että suurin osa ihmisistä on syyllistynyt juuri tuollaisiin juttuihin. Tuossa sinun tapauksessasi, ihminen osottautui erilaiseksi, mutta usein emme edes anna toiselle mahdollisuutta osoittaa meidän olevan väärässä, ennen kuin tuomitsemme ne jostain. Tämä on surullista! Kiva kun kommentoit Sanni! :) Ja kiitos paljon!

Elisa (Ei varmistettu)

Hieno kommentti Iina-Maria!Niistä on varmaan ihan mahdotonta kokonaan luopua koskaan. Mutta tosiaan, hienoa huomata kuinka monet ovat päässeet suurilta osin niistä eroon. Täytyy pyrkiä olemaan avarakatseinen ja olla tuomitsematta muita ihmisiä ulkonäön perusteella. Sellaiset tilanteet juuri, missä pitää "pakon edessä" tutustua habitukseltaan todella erilaisiin ihmisiin, ovat mielestäni aivan loistavia. Usein ne ujoimmat ihmiset ovat todella älykkäitä. He puhuvat vähän - mutta asiaa. Siksi on sääli jos sellaiset tuomitaan ulkonäkönsä perusteella tietynlaisiksi, eikä viitsitä tutustua siihen persoonaan.

Suvi (Ei varmistettu)

Todella hyvä postaus. Itse oon tietoisesti yrittänyt välttää ennakkoluuloja, koska olen törmännyt niihin niin paljon. Vihaan luokittelua yli kaiken, olisi ihanaa jos jokainen saisi olla sellainen kun on ilman että heitetään johonkin kategoriaan.Itse olin ennen blondi, ja oli kyllä huvittavaa miten paljon hiustenväri saa ihmisissä aikaan stereotypioita - monesti saanut kuulla juuri tuosta että olen ihan erilainen kuin mitä ulkonäön perusteella luulee. Ei pitäisi välittää, mutta kyllä se harmittaa, jos joku jättää ulkonäön vuoksi tutustumatta.Nyt olen värjännyt hiukset tummaksi, ja tntuu, että saa olla enemmän "rauhassa stereotypioilta" niin typerältä kuin kuulostaa.

Elisa (Ei varmistettu)

Olen ihan samanlainen! Tai ehkä nykyään en ole niin ujo, mutta ennen kyllä. Ja olen kuullut ihan samaa. Ja myös sitä, että ihmiset on kuvitellut etten pidä niistä. Mulla on kuulemma sellanen perusilme :D Se on jotenkin tosi harmillista, koska en lähtökohtaisesti kyllä ajattele kenestäkään mitään pahaa.

ProjectMe2013 (Ei varmistettu)

Siis ihan sama, mullakin sanotaan olevan sellainen perusilme, ja just noilla sanoilla :D

Elisa (Ei varmistettu)

Kiitokset kommentistasi! Toi on kyllä mielenkiintoinen juttu. Ja juuri tuo, että koska he pitivät sinua kauniina, he ajattelivat sinun olevan myös ylimielinen. Tuli mieleen, että ajattelevatko ihmiset, että "koska tuo on kaunis, se ei voi olla ujo?" vai pitävätkö he vähemmän viehättäviäkin ylimielisinä heidän ollessaan ujoja? Suomalaisiahan pidetään muutenkin hirmu usein töykeinä, kun ei meillä ole sellaista small talk kulttuuria kuin monissa muissa maissa. Eikä täällä paljoa tuntemattomille höpötellä :D

Elisa (Ei varmistettu)

Tiedän mitä tarkoitat! Tuo on niin harmillista. Itse olen kokeillut kaikkia hiusvärejä pikimustasta platinan vaaleaan, ja on se kyllä hassua miten kumpikin ääripää saa ihmisissä voimakkaita reaktioita aikaan. Kuitenkin sama ihminen siellä hiusvärin takana on. Olet varmaankin ihan oikeassa tuossa, että ruskeatukkaisena välttyy ainakin tietynlaisilta leimoilta helpommin kun blondina. Hienoa, että olet yrittänyt itse välttää omia ennakkoluuloisia asenteita!! :) Toivoisin, että useammat ihmiset havahtuisivat tuohon.

Erika (Ei varmistettu)

Hyvä kirjoitus! Itsekin joskus nuorempana tuli harrastettua tuota luokittelua, mutta nykyään ainakin omasta mielestäni oon tosi avoin ja ennakkoluuloton ja tutustun mielelläni kaikenlaisiin ja kaikenikäisiin ihmisiin :)Itse oon pienikokoinen blondi, joka meikkaa paljon, pukeutuu naisellisesti jne, joten ihmiset ei meinaa millään uskoa mua kun kerron harrastavani moottoripyöräilyä... Ja luonnollisesti varsinkin miesten on vaikea hyväksyä sitä, että moottoripyöristä keskustellessa myöskin tiedän aiheesta usein enemmän kuin he :DYllättyneitä reaktioita oon saanut osakseni myös silloin, kun kerron opiskelevani yliopistossa elektroniikkaa ja sähkötekniikkaa, koska näytän kuulemma enemmän parturikampaajalta tai kosmetologilta tms, ja tämmöinen blondityttöhän ei voi olla tarpeeksi fiksu teknilliseen yliopistoon kun ei ole niitä silmälasejakaan 8)

Elisa (Ei varmistettu)

Noinhan se valitettavasti tuntuu olevan. Se on jotenkin mun mielestä tosi kummallista. Minkä takia tummilla hiuksilla saa jotenkin enemmän uskottavuutta? Noi on inhottavia juttuja, kun pitää taistella stereotypioita vastaan. Mutta tosiaan tarpeellisia. Niin kuin sanoit, ei saa alkaa käyttäytymään niin kuin joltain roolilta odotetaan. :)

Elisa (Ei varmistettu)

Haha, aivan! Mun mielestä ne hetket on parhaita, kun jonkun ennakkokäsitys romuttuu täysin, ja oikeen huomaa kuinka ne menee hämilleen. Sulle varmasti käy tosiaan usein tuota, mikä on sinänsä aika mahtavaa. Se osoittaa juuri sen, että ei ne meikit tai korkokengät tee susta yhtään sen hölmömpää, päin vastoin! Sulla oli muuten tosi kivan näköinen blogi =)

Senja (Ei varmistettu)

todella hyvä teksti.ja oi kyllä, olen joutunut koko elämäni puolustelemaan vaaleuttani! vaikka blondiläppä on tavallaan ihan hauskaa ja varsinkin nuorempana ihan hyväksyttävää, niin nykyään se jopa hieman loukkaa. varsinkin kouluttautuessani, hankkiessani akateemisen pätevyyden, olisi ihan kiva jos otettaisiin vähän enemmän tosissaan ja unohdettaisiin ne hiustenvärit :)aina kun joku kysyy pääainettani, pyydän arvaamaan. ja markkinointihan sieltä tulee vastauksena joka kerta. olen kuulema "markkinoinnin blondi" -tyyppiä. ja kun vastaan että ehei, laskentatoimi ja rahoitus niin "oooh enpä olisi uskonut, ne on aina niin kuivia, ja miehiähän suurin osa"eli nykyään varsinkin näissä koulutukseen ja ammatinvalintaan liittyvissä kysymyksissä helposti oletetaan ulkonäön perusteella jotain. naiseus ja vaaleus lokeroidaan yhä tietynlaisiin ammatteihin ja se ärsyttää. no mutta pitää vaan pitää pää ylhäällä ja olla oma itsensä ja varsinkin varoa ajatumasta tohon, että alkaa käyttäytyä niin kuin johonkin tiettyy rooliin kuuluisi=)onneksi ollaan kai jo kasvettu sen iän ylitse, että "blondi=tyhmä" :D

ProjectMe2013 (Ei varmistettu)

Olen alkuun hiljainen, mutta tutustuessani ihmisiin ujous karisee pois. Jostain syystä ujoista ihmisistä on ilmeisen helppo saada ylimielinen kuva. Olenkin useampaan otteeseen kuullut, että "Siis mä aattelin että sä oot kauheen ylimielinen, mutta ethän sä olekaan ollenkaan."

jasmine (Ei varmistettu)

hyvä kirjoitus ja ihana blogi sulla! toi on nii totta että ennen kun on tutustunu johonkin ihmiseen ni on jo aatellu millane se on tavallaa etukätee et "toi o iha salee joku pinnalline". tää pitää nii muistaaa mitä ikinä tekee! kiitos :)http://smile-jass.blogspot.fi/

Anonymous (Ei varmistettu)

Itse olen kohdannut saman ennakkoluulon, kuin ProjectMe2013. Etenkin huomasin tämän asuessani ulkomailla, missä on muutenkin paljon avoimempi kultturi kuin Suomessa. Jälkeen päin hyvä kaverini tuli sanomaan, että: "you know, at first i thought you must be really snobby or full of yourself...but when i actually started talking to you, I realized i was SO wrong. You were just really shy. You're probably one of the kindest girls i've ever met". Tämän johtopäätöksen hän oli kuulemma tehnyt sillä perusteella, että olin niin "kaunis", joten mun täytyi siis pitää itseäni muita parempana (whaaaatt??!) ja toinen syy oli se, että saatoin olla alussa hiljaisempi ja vähäsanaisempi (kielimuuri ja ujous tuntemattomien seurassa).Toinen ennakkoluulo liittyi sitten puolestaan ulkonäköön. Tyypillisellä skandinaavisella ulkonäölläni poikkesin paljon siitä, miltä muut paikalliset näyttivät... tyttö, josta tuli yksi parhaista kavereistani, avautui mulle ennakkoluuloistaan myöhemmin tähän tyyliin:"When i first saw you i thought you wouldn't even talk to me. I mean you were so beautiful...like a doll. I had never seen anyone like that. I thought you must think you're better that everyone else...". Onneksi rupesin tytölle juttelemaan tai me ei oltaisi varmaan koskaan tutustuttu..!Aivan järkyttävää, miten ihmiset voivat tosiaan tehdä johtopäätöksia vain ja ainoastaan toisen ulkonäon tai elekielen perusteella. Ennen kuin ovat edes vaihtaneet yhtä lausetta henkilön kanssa.En väitä, ettenkö olisi itse ikinä sortunut ennakkokäsityksien muodostamiseen. Jokainen varmaan tekee niitä ihan huomaamattaankin. Tämä oli hyvä kirjoitus ja taas muistutus itsellenikin, että pitää vaan rohkeasti tutustua ihmisiin, vain sillä tavalla voi oppia, mimmoisia ne oikeasti ovat :)

Elisa (Ei varmistettu)

Nyt on vaikeaa! Paradoksi :D

Anonymous (Ei varmistettu)

Toi oli hyvä pointti. Sellaiseen ajatusmaailmaan olen tosiaan törmännyt, että "kaikkihan tahtoo olla kauniiden kavereita" ja saatetaan olettaa, että "kauniit" sitten valkkaavat kenet "kelpuuttavat" kavereikseen ja näin ollen jotkut pitävät kauniita automaattisesti ylimielisinä. Ehkei myöskään ajatella, että "kauniitkin" voivat olla ujoja. Jotkut tuntuvat helposti ajattelevan, että sellaisilla ihmisillä ei ole mitään jännitettävää, kun kaikkihan niitä ihailevat ja niistä tykkäävät. So wrong. Ujous tai hiljaisuus on osa persoonaa. SIllä ei ole mitään tekemistä ulkonäön tai hiusten värin kanssa.Se on kyllä jännä, että mistä nuo kaikki stereotypiat ja ennakkoluulot oikein tulevat...Kaunis ei voi olla fiksuBlondit on vähän "höpsöjä"Merkkivaatteita käyttävät on pinnallisiaHiljaiset leimataan ylimielisiksiPaljon meikkaava ja itsestään huoltapitävä on itsekeskeinenjneIhan hullua :P

Nanna (Ei varmistettu)

Kiinnostava postaus tärkeästä aiheesta! Kukapa ei joskus sortuisi luokittelemaan ihmisiä ja tekemään heistä päätelmiä jonkun ulkoisen ominaisuuden perusteella... Itse koen olevani muuten suhteellisen avarakatseinen, mutta sen olen huomannut, että suhtaudun helposti vähän epäluuloisesti erittäin laittautuneisiin naisiin (siis sellaisiin, joilla on aina meikki ja hiukset viimeisen päälle, tekoripset, hiustenpidennykset, merkkilaukut jne.) ja pidän heitä vähän tyhjäpäisinä, vaikka tiedän ihan hyvin, ettei sen tarvitse pitää paikkaansa. Jotenkin niistä mielikuvista vaan on tosi vaikea päästä eroon :/

Anonymous (Ei varmistettu)

Entä jos kiinnitän huomiota itseeni, mutta minulla on silmälasit? Olenko normaalia tyhmempi vai fiksumpi? Etenkin kun olen blondi....hmm.

Iina-Maria (Ei varmistettu)

Voi että onkin tullut törmättyä ennakkoluulihin niin muiden kuin itsenikin osalta.Olen blondi, pieni kokoinen, ollut aina hoikka, harrastan tanssia, pidän ulkonäöstäni huolta... Onhan tuossa jo muille ihmisille aaaaika paljon ulkoisia juttuja, joiden mukaan asettaa ennakkoluuloja minua kohtaan. Yleensä minua pidetään snobina, hienohelmana ja ylimielisenä. Oli suuri yllätys, kun jotkut saivat tietää, että innostuin vaeltamisesta, Putous -telkkariohjelmasta, treenaan isommilla painoille kuin jotkut miehet ja olen iloinen, ystävällinen ja eloisa persoona enkä yhtään ylimielinen. Ja juuri ne hetket, kun rikkoo muiden ennakkoluuloja, ovat ihan mahtavia!Ja toki asetan ennakkoluuloja muihin ihmisiin. Oon myös yrittänyt vähentää tätä. Mutta erityisesti ihmisistä, jotka asettavat itsensä kohteiksi eli ovat näkyvillä, olettaa kaikennäköisiä juttuja. Vaikka itsekin bloggaan ja oon blogannut jo monta vuotta, oletan jostain muista bloggaajista erinäisiä asioita. Tosin tiedän kokemuksesta, että jotkut ihmiset antavat netissä itsestään aivan erilaisen kuvan, kuin mitä he ovat todellisuudessa. Joten nykyään ennakkoluulot bloggaajia kohtaan kumpuavat ehkä juuri sieltä? Mutta haluan kovasti uskoa, että osa on myös ihan aitoja omia itsejään täällä netissä, kuten itse olen ja myös kokemuksesta voin sanoa, että moni muukin on.Itse olen aika paljon päässyt eroon ennakkoluuloista ja niiden asettamisesta täällä uudessa koulussani. Muutin uudelle paikkakunnalle ja aloitin koulun. Piti verkostautua ja tutustua uusiin ihmisiin "pakosti". Luokallani ei ole yhtäkään ULKOISESTI samantyylistä ihmistä kuin minä (ja tämä on varmasti herättänyt ennakkoluuloja luokkamme muissa oppilaissa), ja uusi kaveripiirini koostuukin ulkoisesti ja ehkä vähän myös sisäisestikin täysin erilaisista ihmisistä, mutta tulemme toimeen ja joka päivä meillä on yhä hauskempaa yhdessä.Toivon kasvavani vielä tämän asian suhteen, mutta oon ylpeä itsestäni, että oon kasvanut näinkin paljon viime vuosina. :-) Enpä usko, että kukaan meistä tulee koskaan olemaan "täysin valmis" tässä asiassa ja pystyisi olemaan asettamatta ennakkoluuloja kenestäkään. Se on vaan osa ihmisluonnetta ja se pitää hyväksyä. Mutta ois hyvä, jos kaikki ajattelisivat yhtä avoimesti kuin esim. sinä! Ja nykyään minä? Ja muut tähän kommentoineet.

Kommentoi