Stereotypiat

Olen ajatellut lähipäivinä stereotypioita melko paljon. Silläkin uhalla, että poikkean nyt blogin varsinaisesta linjasta haluan kirjoittaa vähän niistä. Toivon, että tämä herättäisi hiukan keskustelua aiheesta.

Olit sitten minkä näköinen vain, suurella todennäköisyydellä sinut lokeroidaan jossain vaiheessa elämääsi pelkän ulkonäkösi ansiosta. Hippi, ernu, pissis, hipsteri, nörtti, satanisti, gootti, punkkari… Lista on loputon. Ihmiset kuvittelevat myös luonteesi olevan tietynlainen sen perusteella miltä näytät. Kuten ylläoleva kuva kärjistää, jos olet tukeva, olet laiska, epävarma ja huoleton, jos olet hoikka, sinun täytyy olla pinnallinen, ilkeä ja itsevarma. En usko, että yksikään meistä olisi välttynyt elämänsä aikana tällaisilta leimoilta. Ja mitä oikeastaan ulkokuoremme edes kertoo meistä?

Jos kiinnität ulkonäköösi huomiota, et ole niin älykäs kuin muut?
Jos  tarvitset silmälasit, olet varmasti vähän muita fiksumpi?
Jos sinulla on viikset, asut luultavasti punavuoressa ja olet ammatiltasi graafikko?
Jos sinulla on rastat, olet vetelehtijä hippi joka kasvattaa kotona kannabista?

 Usein saattaa kuulla tutustuttuaan johonkin ihmiseen, että ”Et olekaan yhtään sellainen kun kuvittelin”. Olen itsekin valitettavasti syyllistynyt tähän. Myös minuun on kohdistunut jos jonkinlaisia ennakkoluuloja. Huolestuttavaa tässä on se, että ihmisillä on taipumus alkaa käyttäytyä niin, kuin heidän odotetaan käyttäytyvän. Me alamme käyttäytyä siis sen roolin mukaisesti, minkä muut ihmiset meille luovat.   Olen itse kasvanut mielestäni melko paljon tässä suhteessa. Pyrin aina tutustumaan ihmiseen, ennen kun luon hänestä minkäänlaista mielipidettä. Ajoittain myös mietin omia valintojani, käyttäytymistä ja syitä niihin. Käyttäydynkö jollain tavalla sen takia, että sitä odotetaan minulta? Ovatko ne minun oikeita mielihaluja vai sosiaalisia paineita? Välillä noita on vaikea erottaa toisistaan.  Haluaisinkin kuulla nyt teidän mielipiteitä asiasta. Oletteko kohdanneet ennakkoluuloja itse? Tai oletteko itse tehneet vääriä johtopäätöksiä ihmisten ulkonäön perusteella?  Muistutuksena siis: älä anna muiden määritellä sitä, millainen ihminen olet. Äläkä itse syyllisty muiden ihmisten tuomitsemiseen ulkonäön perusteella. 🙂

Kommentit (21)
  1. ProjectMe2013
    9.1.2013, 20:50

    Siis ihan sama, mullakin sanotaan olevan sellainen perusilme, ja just noilla sanoilla 😀

  2. Hieno kommentti Iina-Maria!Niistä on varmaan ihan mahdotonta kokonaan luopua koskaan. Mutta tosiaan, hienoa huomata kuinka monet ovat päässeet suurilta osin niistä eroon. Täytyy pyrkiä olemaan avarakatseinen ja olla tuomitsematta muita ihmisiä ulkonäön perusteella. Sellaiset tilanteet juuri, missä pitää ”pakon edessä” tutustua habitukseltaan todella erilaisiin ihmisiin, ovat mielestäni aivan loistavia. Usein ne ujoimmat ihmiset ovat todella älykkäitä. He puhuvat vähän – mutta asiaa. Siksi on sääli jos sellaiset tuomitaan ulkonäkönsä perusteella tietynlaisiksi, eikä viitsitä tutustua siihen persoonaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *