Superfoodien alkeet

Lupasin kertoa hiukan enemmän superfoodeista, joita sain luomutar.fi-verkkokaupasta. Mielestäni helpoin tapa lisätä superfoodeja omaan ruokavalioon, on smoothiet. Olen käyttänyt erilaisia superfoodeja nyt n. vuoden ajan säännöllisesti ja varmasti jatkan käyttöä myös jatkossa. Smoothiemix on kätevä tapa aloittaa superfoodien käyttö, varsinkin jos ei oikein tiedä, mitä kannattaisi ostaa. Se sisältää seuraavia aineita:  luomu-maca (Peru), luomu-lucuma (Peru), luomu-kaakaojauhe (Peru), gojijauhe (Kiina), luomu-psyllium (Intia) 

 

Kerron nyt hiukan erikseen näistä smoothiemixin sisältämistä aineista ja niiden vaikutuksista. 

 

Maca

 

Maca on ensimmäisiä superfoodeja, joita aloin syömään säännöllisesti. Luettuani hiukan tästä ihmelääkkeestä, en vain voinut olla ostamatta sitä. Maca toimii adaptogeeninä, eli sen avulla keho pystyy mukautumaan helpommin haastaviin tilanteisiin, kuten esimerkiksi stressiin. Tämän lisäksi se tasapainottaa hormooneja ja parantaa sekä miesten, että naisten hedelmällisyyttä. Urheilijoille Maca sopii myös hyvin, sen parantaessa energisyyttä, kestävyyttä ja fyysistä suorituskykyä. Macaa on käytetty lukuisien vaivojen, kuten masennuksen, unettomuuden, seksuualisen haluttomuuden tai kroonisen väsymyksen hoitoon.                                                                                                  Lähde

 

Lucuma

 

Lucuma on hedelmästä tehtyä jauhetta, joka sisältää runsaasti B-vitamiineja, rautaa, kalsiumia, fosforia ja A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Se on oiva tapa lisätä vitamiineja ruokavalioon.   Lähde

 

 

Kaakaojauhe

 

”Raaka kaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja huikeat 10% kaakaon painosta on antioksidantteja. Tämä vie kaakaon täysin eri tasolle antioksidanttien läheenä verrattuna käytännössä mihin tahansa muuhun ruoka-aineeseen. Suomessa esimerkiksi mustikka tunnetaan huikeana antioksidanttipommina, mutta mustikkakin sisältää vain kymmeneksen kaakaon antioksidanttimäärästä. Raaka kaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia sekä korkeita pitoisuuksia rautaa, kromia, sinkkiä, rikkiä ja kuparia. Kaakao on hyvä kuitujen lähde ja kuumentamattomassa muodossa se sisältää myös paljon E- ja C-vitamiineja sekä suuren määrän aivojemme mielihyvää tuottaviin välittäjäaineisiin vaikuttavia ainesosia ja niiden rakennusaineita (mm. tryptofaani, 5-HTP, serotoniini, dopamiini, fenyylietyyliamiini jaanandamidi). Kun kehomme muodostaa näitä välittäjä-aineita, koemme mielihyvää, innostuneisuutta. Tämän “Jumalten ruoan” uniikit ominaisuudet linkittyvätkin kaikkein selkeimmin aivojemme toimintaan ja hyvän olon tuntemuksiimme.”                                                      Lainaus

 

Gojijauhe

 

Gojijauhe on valmistettu gojimarjoista, joita pidetään maailman ravinnerikkaimpana marjana. Ne sisältävät hurjan määrän kivennäis- ja hivenaineita, sekä jopa 18 eri aminohappoa, jonka takia ne ovat myös hyvä proteiinin lähde. Marjat sisältävät myös runsaasti vitamiineja ja antioksedantteja.    Lähde

 

Psyllium

 

Psyllium valmistetaan kuivatun ratamokasvin siemenkuoresta. Se on todella kuitupitoista, sekä gluteiinitonta, joten se hellii vatsaa.                                                                                             Lähde

 

 

 

 

Olen juonut nyt joka päivä jonkun simppelin supersmoothien. Eilen tein myös proteiiniversion treenin jälkeen. Laitoin siihen vain kauramaitoa, yhden banaanin, smoothiemixiä, sekä suklaaproteiinia.

 

Tänään minulla on viimeinen lomapäivä. Maanantaina koittaa taas paluu arkeen. Tuntuu, että aivotkin ovat olleet kesälomalla. Varmasti hiukan syvällisempiä juttuja tulossa ensi viikolla! Välillä tosin tekee hyvää ottaa rennosti. Tämä onkin ollut yksi parhaista lomista ikinä. Toivottavasti teilläkin on ollut ihana kesä. Olen myös päässyt taas treenaamaan ja kuvailinkin jo eilen yhden kuminauhatreenin teille. Siitäkin lisää ensi viikolla. 

 

Vielä tämän päivän otan rennosti! Terkut divaanilta.

Kommentit (12)
 1. Varoitus! Ethän syö macaa raakana

  Maailmalla ja Suomessa on joku outo raakahippi ilmiö, kaikki mitä suuhusi pistät pitää olla raakaa. Vaikka joidenkin ruokien syönti raakana on järkevää, tiettyjen kasvien/juureksien kuten macan syöminen raakana on täyttä typeryyttä ja haitallista terveydelle. Maca pitää paahtaa tai lämmittää ennen käyttöä tai ainakin tehdä se kuumaan juomaan.

  Perinteisesti maca on aina valmistettu joko keittämällä tai paahtamalla, eikä sitä ole koskaan syöty raakana. Raaka maca sisältää ihmiselle sopimattomia entsyymejä ja antiravinteita, jotka voivat aiheuttaa erittäin pahoja vatsakramppeja, kuumetta ja heikentää muiden ravinteiden imeytymistä (tämän takia useat saavat macasta vatsavaivoja ja ties mitä muuta). Ihmiskeho ei osaa hyödyntää macaa raakana, se ei imeydy kunnolla, toisin sanoen sen biosaatavuus on heikko.

  Paahtaminen, kuumentaminen (gelatinointi) heikentää haitallisia entsyymeja jonka jälkeen maca on turvallista syödä. Kuumennus vähentää macasta vain proteiineja, vitamiineja, hiilihydraatteja ja itseasiassa parantaa macassa olevia sekundaarimetaboliitteja, joista macan terveysvaikutukset tulevat. Kun kuumennat macaa sen sekundaarimetaboliittien biosaatavuus parantuu ja ihmiskeho pystyy hyödyntämään ne paremmin. Näin saat macan hyödyt paremmin, ilman haitallisia entsyymejä tai antiravinteita.

  Jos joku ei ymmärtänyt mistä on kyse… Kun kasvi kasvaa vaikeassa olosuhteissa kuten maca, kasviin syntyy sellaisia aineosia mitä se kasvi ei tarvitse normaaleissa olosuhteissa, näitä aineosia kutsutaan sekundaarimetaboliiteiksi. Tunnetuin sekundaarimetaboliitti jonka kaikki luultavasti tuntee on kokaiini, joka muodostuu kokapensaan lehteen. Useista kasveista eristetään näitä aineosia lääkkeiksi ja huumeiksi. Macasta kuitenkaan ei vielä ole eristetty yhtäkään lääkettä tai huumetta, joten se on edelleen sallittu markkinoilla ja normaalit kuluttajat voivat hyötyä siitä.

  ”Primary metabolites in maca are the proteins, carbohydrates, fibers, fats, vitamins, and minerals while secondary metabolites relate to the medicinal properties, although exact mechanisms are still largely unknown. The secondary metabolites of maca include macaridine, macaene, macamides, and maca alkaloids, which are only found in the Maca plant. Other secondary metabolites include glucosinolates and sterols.” – Hyvä artikkeli macasta: An Ancient Superfood!

  Kuumenettu maca on tehokkaampaa ja ihmiskeho pystyy hyödyntämään sen paremmin.

  Harmillista että Maca kauppiaat Suomessa eivät ole merkinneet pakkaukseen tätä ja useat saavat oireita macan käytöstä. Suomessa harva kauppias näyttää olevan kiinnostunut tuotteen laadusta tai oikeasta käyttötavasta, heitä kiinnostaa vain raha… Käy sääliksi niitä superfood innostuksessa olevia, jotka poimii kaupasta halpaa maca jauhoa. Super-ruoka innostus voi lopahtaa nopeasti kun makaat viikon kuumeessa ja vatsakivuissa. Samalla kun luet ne kuuluisat sanat ”ei välttämättä toimi kaikilla…” No ei tietenkään toimi, ellet käytä sitä niin kuin se on tarkoitettu käytettävän. Vaikka et saisi mitään ongelmia raa’asta macasta, se kannattaa silti kuumentaa, jotta et rasita kehoa turhaan ja saat macan hyödyt paremmin irti.

  Biohakkeri Dave Asprey kertoo totuuden macasta suositussa Joe Rogan Podcastissa:

  ”A lot of stuff, like Maca root. Maca root is really good for you but you want to cook Maca root. I actually was about to launch Maca root. But the source I had was super high end, it was raw, hand crafted all that stuff. And then I did the research and it turns out raw Maca is not safe to consume. And traditional people always gelatinize it. They cook the heck out of it.” – Kuuntele lisää aiheesta: JRE #361 – Dave Asprey, Tait Fletcher 53:36

  Jos olet jo ostanut raakaa macaa, ei hätää. Voit helposti paahtaa macan itse. Kaada pussi pellille tai vuokaan ja heitä uuniin ~100-150 astetta ja anna olla ~10 minuuttia (kunnes se muuttuu tummaksi, älä kuitenkaan polta sitä mustaksi). Testaa vaikka aluksi pienellä määrällä, tai ota mallia tästä videosta. Tämä varmasti tuhoaa jotain vitamiineja ja ravinteita, mutta macan hyödyt eivät tule vitamiineista vaikka joku raakahippi muuta väittäisi.

  Voit oppia lisää tekemällä raa’an macan haitoista Google haun: raw maca not healthy. OSAATKO KERTOO PITÄÄKÖ TÄÄ PAIKKAANSA? OSTIN TÄNÄÄN EKAN KERRAN MACAA JA PISTIN PUURON SEKAAN JA PELKÄSIN ET TUHOSIN RAVINTOAINEET KUUMENTAMALLA JA NYT EN TIEDÄ JATKOS KUUMENNANKO VAI VEDÄNKÖ RAAKANA? :d

 2. Moikka! Haluaisin kysyä, että mihin aikaan päivästä yleensä juot tuon smoothien, jos juot sellaisen joka päivä? Onko se treenin jälkeen hyvä ottaa?

  1. Vaihtelee oikeastaan aikalailla! Treenin jälkeen juon usein jonkun proteiinismoothien jos juon. Muunlaisia juon yleensä välipaloina joskus kesken päivää:)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *