Suvaitsevaisuutta lisää

Kun muutama päivä sitten kuulin Pori Jazzin nyt jo entisen toimitusjohtajan kommentit siitä, kuinka hän ei usko että homoja on, on vain homoutta, aloin kihistä raivoa. Päällimmäisenä tunteena oli kuitenkin epäusko. En voinut kuvitella, että vielä vuonna 2018 voi joku oikeasti ajatella näin. Kun olin siinä ärsyyntynyt tarpeeksi pitkään, yritin vetää happea ja miettiä että tällaisia tyyppejä on varmaan vielä aika paljon Suomessa. Yritin taas muistaa, että ihmiset tekevät parhaansa ja asenteet ovat sellaisia mitkä on yleensä opittu jo nuorena. Nyt on aika taas ottaa pää sieltä pensaasta ja todeta ettei vielä olla niin pitkällä kuin haluaisi.

Olen itse kasvanut varmaankin poikkeuksellisen liberaalissa ympäristössä, ainakin koko Suomen mittakaavassa. Meidän taloyhtiö oli sellainen, jossa kaikki asukkaat tunnettiin nimellä. Parin muun perheen lisäksi siellä asui myös lesbopari ja homopari. Tanssiopettajallani oli myös naisystävä. Muistan elävästi kun joskus lapsena olin kuullut homo-sanan haukkumatarkoituksessa ja käytin sitä ensimmäistä kertaa itse, vailla sen parempaa tietoa siitä mitä se tarkoittaa.

Isäni kysyi, että miksi ihmeessä käytän sitä sanaa? Tiedänkö mitä se tarkoittaa? Vastasin varmaan, että jotain tyhmää tyyppiä. Hän kertoi minulle, mitä se oikeasti tarkoittaa ja otti esimerkiksi vielä naapurimme ihanan pariskunnan. Muistan hämmentyneeni silloin. Minkä takia sitä oikein käytettiin haukkumasanana? Hehän olivat yksiä kivoimpia tyyppejä, joita olin koskaan tavannut. 

Minusta on kasvatettu suvaitseva. Olen itse seurustellut vain poikien kanssa, mutta en näe omalla kohdallani sukupuolta mitenkään määrittävänä tekijänä siinä, kehen ihastuu. Tuntuu ihan käsittämättömältä, että edelleen löytyy tyyppejä joiden mielestä samasta sukupuolesta kiinnostuminen on asia, josta voi eheytyä. Uskon kuitenkin vakaasti, että tämä on asia jossa otetaan suuria harppauksia lähivuosina. 

Tänä vuonna tuntuu että pride näkyy ja kuuluu enemmän kuin koskaan aiemmin. Kauppojen hyllyt täyttyvät sateenkaaritavarasta ja itsellenikin on tullut kutsu jo useampaan pride-juhlaan. Oli ihanaa huomata, kuinka Pori Jazzin hallitus reagoi ja myönsi Ruotsalan valinnan toimitusjohtajaksi olleen virhe. Jos jotain positiivista tästä voidaan löytää, on se että tällainen mediahuomio ehkä herättää myös heitä, ketkä eivät ole koskaan joutuneet näitä kysymyksiä miettimään. Ehkä joku alkaa kyseenalaistaa omia esimerkiksi vanhemmiltaan opittuja arvoja tämän myötä. 

Kommentit

Justsaying (Ei varmistettu)

Ei ollutkaan 2018. Ei liittynyt Pori Jazzeihin mitenkään. Olikohan tämä muita suvaitseva ihminen nähnyt paljonkin vaivaa, onnistuttuaan kaivamaan vuonna 2011 aivan eri julkaisusta löytyneen kommentin, jonka perusteella potkut nyt vuonna 2018 annettiin.

Elisa Lepistö

https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/pori-jazzin-uuden-toimitusjohtajan-mukaan-homoseksuaalisuudesta-voi-eheytya-siina-missa-huumeistakin-voi-paasta-irti-en-mina-voi-sita-kyseenalaistaa-200993027/ ei tästä nyt kauheasti mun mielestä tarvitse kaivella.

"Uskotko, että kristinuskon avulla homoseksuaali voi muuttua heteroseksuaaliksi?

–Minulla on muutamia ystäviä, joilla on vahva huumetausta. Heille on sitten ollut tällainen vahva uskoontulon kokemus. Heidän elämänsä on saanut ison käännöksen. Olen seurannut heidän elämäänsä ja huomannut tällaisen positiivisen vaikutuksen. En minä voi sitä kyseenalaistaa, jos ihminen näin kokee.

Huumeiden käyttö on kuitenkin eri asia kuin homoseksuaalisuus?

–No niin varmasti on, mutta ajattelin rinnastaa elämänmuutokseen. Jos ihminen itse näin kertoo, niin ihminen pystyy itse määrittelemään identiteettinsä. En minä voi sitä kyseenalaistaa. Mielipiteenvapaus on tärkeää niille, jotka kokevat olevansa homoseksuaaleja sekä heille, jotka kokevat muuttuneensa siitä."

Justsaying (Ei varmistettu)

Ok. Minulla ei ole mielipidettä homo-tai homousasiasta. Sen minä tiedän, että usko muuttaa ihmistä ja siitä minulla on omakohtainen kokemus. Koska tiedän asian, siis omasta kokemuksesta tiedän asian, hänen kanssaan olen tästä (ihmisen muuttuminen jollain x tavalla) samaa mieltä. Eniten jotain kauheaa vihaa uskovia kohtaan näyttää tulevan juuri heiltä jotka eivät asiasta mitään ymmärrä. Mutta nyt hän ei varmaankaan sitten puutu kenenkään asioihin, ja kaikki saavat olla tyytyväisiä.

susanneli (Ei varmistettu)

Word! Hieno ja tärkeä kirjoitus!

Uskomatonta miten nykymaailmasta ja etenkin niin kehittyneestä maasta kuin Suomesta voi löytyä hyvin mittava määrä ihmisiä, joiden mielestä mm. minä olen sairas ja viallinen, koska rakastan tyttöystävääni ja haluan elää elämäni hänen kanssaan.

Nämä eheyttämispuheet ovat äärettömän vaarallisia, sillä itsemurhat on yleisiä seksuaalivähemmistöön kuuluvien keskuudessa, ja etenkin nuorten turvallinen kasvaminen häiriintyy, kun kehoitetaan olemaan rohkeasti oma itsensä ja samaan aikaan toisaalla toitotetaan sen oman itsen olevan viallinen.

Onneksi asioilla on aina kaksi puolta ja vastareaktiona tämä aivopieru eheyttämisestä saa aikaan paljon keskustelua seksuaalivähemmistöön suhtautumisesta ja siitä, että me olemme tavallisia ihmisiä siinä missä heterotkin.

Karen_ (Ei varmistettu)

Olen itse seurustellut molempien kanssa ja kokenut aina olevani bi. Nyt luin ton Hesarin jutun eriyttämisestä (toimittaja oli mennyt eheytysleirille) ja koska olen avoin uusille näkökulmille, aloin miettiä, pitäisikö minun "eheytyä"? Vielä kun tavallaan uskon tietynlaiseen jumalaan ja olen ns. hengellinen.

Aloin miettiä johtuuko "suuntautumiseni" äitisuhteesta, isäsuhteesta, väärästä naisen mallista? Liian vähästä naissukupuoleen kasvamisen korostuksesta...? Tuli aika ahdistuneet fiilikset.

Onkohan kellään muilla samoja ajatuksia?

Vierailija (Ei varmistettu)

Yksi vinkki/mielipide Etsiydy lähemmäs Jumalaa vaikka rukoilemalla. (Varmaankin löydät pian tämän jälkeen Jeesuksen sillä hänen sovituksensa ansiosta olemme sujut Jumalan kanssa) muut asiat asettuu varmaankin tämän jälkeen uskoisin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Ainiin, ja se piti sanoa että minua auttoi kun halusin vain löytää totuuden kaikesta (heh :D ja koen/uskon löytäneeni) Siis muistan miettineeni jotenkin, että miksi tämä maailma on tällainen jne. Siis se auttoi, että tiedostan ettei kaikki ole sitä minä esiintyvät. Voi esiintyä uskovana mutta teot on jotain muuta TAI sitten ei ole vielä päässyt kovin pitkälle , mutta tänäkin on minusta eräänlaista kasvamista. Kaikkea hyvää.

Karen_ (Ei varmistettu)

Huh huh mikä kommentti, täytyy sanoa. Lähinnä odotin kommentteja muilta, joita eheytyspuheet ovat rikkoneet. Niitä on monessa lähteessä sanottu henkiseksi väkivallaksi. Toivon ettet jatka sitä kohdallani :D Minä tiedän mitä on rakkaus ja ensirakkauteni oli nainen. Se ei ollut pervoa tms. hauskanpitoa.

Mitä ihmettä, "voi esiintyä uskovana"? Suoritat uskovaisuutta? Minä olen hyvin lähellä Jumalaa mutten koskaan tuo sitä esille, tyyliin että olisin parempi kuin muut :D Voi hyvänen aika.

Jos on muita joita eheytyspuheet ovat rikkoneet niin mielellään kuulen kokemuksia :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Näytä tekstistäni se kohta, jossa sanon olevani parempi kuin muut, jos se on väitteesi. Näytä myös henkinen väkivalta. Kumman meistä kommentti on hyökkäävä? Kumman meistä kommentti on toisen elämää arvosteleva?

Vierailija (Ei varmistettu)

ps. Lopetan kommentoinnin tähän, minulla ei ole tarvetta alkaa riidellä tuntemattomien kanssa toisen ihmisen blogissa. Kerroin yhden näkökulman asiaan mutta ilmeisesti se ei ollut mitä oikeasti halusitkaan. Kannattaa sanoa mitä oikeasti tarkoittaa (tasan samaa mieltä olevien kommentteja) niin ei mene turhaan aikaa muilta ihmisiltä, saati palstatilaa.

Sofiaaaa (Ei varmistettu)

Kiitos Elisa tästä mielettömän tärkeästä tekstistä. Toivon todella että tämä herättää ajattelemaan. Kun itselle asia on niin normaali ja hyvällä tavalla asia muiden joukossa, on hämmästyttävää miten osa menee lähes pois tolaltaan toisen suuntautumisen vuoksi. Tai kommentoi sitä todella epäinhimillisesti. Ja vaikka sanoin että asia muiden joukossa, puolustan kyllä kaikkia, joiden tiedän kohtaavan jonkinlaista väheksyntää ko aiheen vuoksi. Ehkä vielä on toivoa, kuitenkin. Toisen asemaan asettumista ja toisen syrjintään eläytymistä voi harjoitella. Siinä saattaa oppia itsestään ja muista jotain mittaamattoman arvokasta, ajattelen.
Peace and love, sillä pääsee jo melko pitkälle.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei,
Tämä oli varsin asiallinen teksti mutta Instaan aiemmin laittamasi kuva jossa taisi lukea jotain että homofobia ei ole sairaus vaan kusipäisyyttä tms oli minusta vähän typerästi sanottu. En itsekään suvaitse mitään huonoa käytöstä homoja kohtaan mutta se, että alat haukkumaan toista kantaa edustavia, joista osa ihan oikeasti jotenkin pelkää homoutta esimerkiksi kasvatuksensa vuoksi, ei minusta edistä asiaa mitenkään. Mieti, että sanoisitko vaikkapa 90-vuotiaalle mummolle, että olet kusipää, kun sinut on kasvatettu ajattelemaan homoista näin.

Vierailija (Ei varmistettu)

Pointtini oli siis, että älä vastaa vihaan ja pahoinvointiin vihalla. Hyödyllisintä on yrittää nähdä, mitä ilmiöiden taustalla on. Emme me ole yhtään sen parempia ihmisiä kuin nämä homofoobikotkaan, vaikka emme heidän ajatuksiaan voisikaan ymmärtää.

Vierailija (Ei varmistettu)

Tälle iso peukku. Eikö suvaitsevaisuus ole juurikin se, että yrittää ymmärtää (vaikkei täysin hyväksyisikään tai omia arvojaa alkaisi muuttamaan) myös ne toisten mielipiteet ja ajatusmaailman, eikä väkisin tuputa omaa näkemystä toisille. Kaikilla ajatuksilla voi herätellä, mutta ei vaatia toista muuttumaan toiseen suuntaan.

Tänä päivänä usein törmää siihen mm. kirkko vs saman sukupuolen avioliitto -keskusteluissa, että nähdään vain suvaitsevaisina ne, jotka ovat näiden avioliittojen puolella, vaikka todellisuudessa suvaitsevaisuus on sitä, että antaa toisillekin tilaa elää omien arvojensa mukaan.

Meni ehkä hiukan ohi aiheesta, mutta otsikkoon sopiva :D

Sara T. (Ei varmistettu)

Olen lukenut blogiasi mielenkiinnolla nyt jonkin aikaa. Huomasin heti alussa, että emme välttämättä jaa aivan kaikkia samoja arvoja, mutta se ei kuitenkaan saanut minua lopettamaan blogisi seuraamista. Olen seurannut surullisena keskustelua, joka virisi Ruotsalan erottamisen jälkeen. Minua harmittaa, että moni pitää nykypäivänä arvoliberaaliutta suvaitsevaisuutena. Kuitenkin arvoliberaaliin maailmaan mahtuu harvoin konservatiivisia mielipiteitä. Eikö suvaitsevaisuus juuri tarkoita myös muunlaisten mielipiteiden sietämistä?

mariannemi (Ei varmistettu)

Mun näkökulmasta tässä on vastakkain toisen ihmisryhmän mielipide, jolle en ole tähän ikään mennessä kuullut yhtäkään loogista perustelua ja toisen ihmisryhmän oikeus elää vapaasti omaa elämäänsä, rakastamansa ihmisen kanssa, vahingoittamatta _yhtään_ketään_. Mun moraalitajulla ihmisen oikeus olla oma itsensä ja mm. valita itselle sopiva parisuhde on huomattavasti korkeammassa arvossa kuin toisen ihmisen oikeus puuttua muiden elämään (silloin kun nämä eivät vahingoita itseään tai muita).

Verrataan vaikka siihen, että 4-v poika tykkää leikkiä nukeilla. Joo kyllä sulla periaatteessa on oikeus tulla sanomaan, ettei se ole normaalia ja lapsella saattaa olla päässä vikaa, kun käyttäytyy sillä tavalla. Mutta tosi epäkohteliasta se silti on ja alkaa tuntua ennen pitkää kiusaamiselta ja vaikuttaa itsetuntoon yms. kun tarpeeksi moni katsoo asiakseen tulla siitä ilmoittamaan.

Mun näkökulmasta suvaitsevaisuus = annetaan ihmisten olla just sellasia kun on, niin kauan, kun eivät vahingoita ketään. Homot ja nukeilla leikkivä poika on harmittomia, mutta heitä suvaitsemattoman ihmisen mielipide loukkaava ja voi siten vahingoittaa toista, ja siksi sitä ei mun mielestä tarvitse tai edes pidä suvaita.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei,
Ajattelitko vastata yllä oleviin kommentteihin? Jäin miettimään, mitä ajattelet asiasta.

Kommentoi