Suvaitsevaisuutta lisää

1528365443968 copy.jpg

Kun muutama päivä sitten kuulin Pori Jazzin nyt jo entisen toimitusjohtajan kommentit siitä, kuinka hän ei usko että homoja on, on vain homoutta, aloin kihistä raivoa. Päällimmäisenä tunteena oli kuitenkin epäusko. En voinut kuvitella, että vielä vuonna 2018 voi joku oikeasti ajatella näin. Kun olin siinä ärsyyntynyt tarpeeksi pitkään, yritin vetää happea ja miettiä että tällaisia tyyppejä on varmaan vielä aika paljon Suomessa. Yritin taas muistaa, että ihmiset tekevät parhaansa ja asenteet ovat sellaisia mitkä on yleensä opittu jo nuorena. Nyt on aika taas ottaa pää sieltä pensaasta ja todeta ettei vielä olla niin pitkällä kuin haluaisi.

Olen itse kasvanut varmaankin poikkeuksellisen liberaalissa ympäristössä, ainakin koko Suomen mittakaavassa. Meidän taloyhtiö oli sellainen, jossa kaikki asukkaat tunnettiin nimellä. Parin muun perheen lisäksi siellä asui myös lesbopari ja homopari. Tanssiopettajallani oli myös naisystävä. Muistan elävästi kun joskus lapsena olin kuullut homo-sanan haukkumatarkoituksessa ja käytin sitä ensimmäistä kertaa itse, vailla sen parempaa tietoa siitä mitä se tarkoittaa.

Isäni kysyi, että miksi ihmeessä käytän sitä sanaa? Tiedänkö mitä se tarkoittaa? Vastasin varmaan, että jotain tyhmää tyyppiä. Hän kertoi minulle, mitä se oikeasti tarkoittaa ja otti esimerkiksi vielä naapurimme ihanan pariskunnan. Muistan hämmentyneeni silloin. Minkä takia sitä oikein käytettiin haukkumasanana? Hehän olivat yksiä kivoimpia tyyppejä, joita olin koskaan tavannut. 

Minusta on kasvatettu suvaitseva. Olen itse seurustellut vain poikien kanssa, mutta en näe omalla kohdallani sukupuolta mitenkään määrittävänä tekijänä siinä, kehen ihastuu. Tuntuu ihan käsittämättömältä, että edelleen löytyy tyyppejä joiden mielestä samasta sukupuolesta kiinnostuminen on asia, josta voi eheytyä. Uskon kuitenkin vakaasti, että tämä on asia jossa otetaan suuria harppauksia lähivuosina. 

Tänä vuonna tuntuu että pride näkyy ja kuuluu enemmän kuin koskaan aiemmin. Kauppojen hyllyt täyttyvät sateenkaaritavarasta ja itsellenikin on tullut kutsu jo useampaan pride-juhlaan. Oli ihanaa huomata, kuinka Pori Jazzin hallitus reagoi ja myönsi Ruotsalan valinnan toimitusjohtajaksi olleen virhe. Jos jotain positiivista tästä voidaan löytää, on se että tällainen mediahuomio ehkä herättää myös heitä, ketkä eivät ole koskaan joutuneet näitä kysymyksiä miettimään. Ehkä joku alkaa kyseenalaistaa omia esimerkiksi vanhemmiltaan opittuja arvoja tämän myötä. 

Kommentit (17)
 1. Hei,
  Ajattelitko vastata yllä oleviin kommentteihin? Jäin miettimään, mitä ajattelet asiasta.

 2. Olen lukenut blogiasi mielenkiinnolla nyt jonkin aikaa. Huomasin heti alussa, että emme välttämättä jaa aivan kaikkia samoja arvoja, mutta se ei kuitenkaan saanut minua lopettamaan blogisi seuraamista. Olen seurannut surullisena keskustelua, joka virisi Ruotsalan erottamisen jälkeen. Minua harmittaa, että moni pitää nykypäivänä arvoliberaaliutta suvaitsevaisuutena. Kuitenkin arvoliberaaliin maailmaan mahtuu harvoin konservatiivisia mielipiteitä. Eikö suvaitsevaisuus juuri tarkoita myös muunlaisten mielipiteiden sietämistä?

  1. Mun näkökulmasta tässä on vastakkain toisen ihmisryhmän mielipide, jolle en ole tähän ikään mennessä kuullut yhtäkään loogista perustelua ja toisen ihmisryhmän oikeus elää vapaasti omaa elämäänsä, rakastamansa ihmisen kanssa, vahingoittamatta _yhtään_ketään_. Mun moraalitajulla ihmisen oikeus olla oma itsensä ja mm. valita itselle sopiva parisuhde on huomattavasti korkeammassa arvossa kuin toisen ihmisen oikeus puuttua muiden elämään (silloin kun nämä eivät vahingoita itseään tai muita).

   Verrataan vaikka siihen, että 4-v poika tykkää leikkiä nukeilla. Joo kyllä sulla periaatteessa on oikeus tulla sanomaan, ettei se ole normaalia ja lapsella saattaa olla päässä vikaa, kun käyttäytyy sillä tavalla. Mutta tosi epäkohteliasta se silti on ja alkaa tuntua ennen pitkää kiusaamiselta ja vaikuttaa itsetuntoon yms. kun tarpeeksi moni katsoo asiakseen tulla siitä ilmoittamaan.

   Mun näkökulmasta suvaitsevaisuus = annetaan ihmisten olla just sellasia kun on, niin kauan, kun eivät vahingoita ketään. Homot ja nukeilla leikkivä poika on harmittomia, mutta heitä suvaitsemattoman ihmisen mielipide loukkaava ja voi siten vahingoittaa toista, ja siksi sitä ei mun mielestä tarvitse tai edes pidä suvaita.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *