TIE LUOVUUTEEN

Täällä asuessa on todella usein hirmu luova olo. Lähes joka päivä tekee mieli maalata, piirtää tai vaikka säveltää musiikkia. Luomisen kaipuu tuli yhtenä päivänä niin suureksi, että marssimme taidetarvikeliikkeeseen ostamaan vähän taiteiluvälineitä. Aloin miettiä, kuinka usein kuulen jonkun sanovan ”en ole ollenkaan luova” tai että ”olisipa mukava osata maalata, mutta ei pysy lainkaan pensseli kädessä.” Tulen aina hiukan surulliseksi tällaisista, sillä uskon että kaikilla meillä on luovuutta, toiset vain hiljentävät sen äänen sisällään. 

Ajattelinkin kannustaa kaikkia kokeilemaan vaikka maalaamista tai piirtämistä. Siitä tulee niin mahtava olo, kun uppoutuu hetkeksi ihan omaan maailmaansa. Ja tämä postaus on erityisesti niille, jotka haluaisivat taiteilla, mutta eivät ole oikein vielä kosketuksissa oman luovuutensa kanssa. Tässä muutamia vinkkejä, jotka itselleni toimivat silloin kun haluan kaivaa sisäisen taitelijani esiin. 

1. Lue kirja, katso elokuva tai kuuntele musiikkia, joka saa luovuutesi valloilleen. Omia lemppareita kirjoissa ovat tällä hetkellä lukemani Just Kids Patti Smithiltä ja Virpi Hämeen-Anttilan Alastonkuvia. leffoissa ovat esimerkiksi Factory Girl, Vicky Cristina Barcelona ja Pollock. Lisää samantyylisiä kirjoja ja elokuvia saa suositella. Maalaamista varten minulla on ihan oma Spotify-lista, josta löytyy esimerkiksi seuraavat kappaleet:

 • Giulia Y Los Tellarini – La Ley Del Retiro
 • Brigitte Bardot – Une Histoire De Plage
 • Manu Chao – Me Gustas Tu
 • Louis Armstrong – La Vie En Rose
 • Sidney Bechet- Si Tu Vois Ma Mère

2. Käy museossa tai taidenäyttelyssä ja tutki erilaisia kuvia. Pidä silmät auki ulkona ollessasi ja etsi kauniita yksityiskohtia ja yllättäviä väriyhdistelmiä. Voit mennä vaikka paperiarkin ja kynän kanssa ulos ja hahmotella mielenkiintoisia muotoja, joita ympärilläsi näet. Katsele rakennuksia, kasveja, erilaisia geometrisia muotoja, ihan mitä tahansa, joka näyttää mielenkiintoiselta. 

3. Kun vihdoin saat paperin eteesi, tuota ilman kritiikkiä. Mielemme usein yrittävät rationalisoida liikaa. Luovissa ratkaisuissa usein kiehtovimmat ideat tulevat siitä, kun ei liikaa mieti. Älä vertaile muiden tekemiin töihin. Jos omat tuotoksesi ovat täysin erinäköisiä, kuin taide yleensä, hyvä! Olet luonut jotain erilaista. 

4. Kokeile eri välineitä. Joillekin sopii yksityiskohtainen lyijykynäpiirtäminen, kun toiselle suurpiirteiset vesivärit. Myös sekatekniikalla saa mielenkiintoisia kuvia aikaan, esimerkiksi sekoittamalla mustaa ohutta tussia guassivärien kanssa. Kokeile myös hiilellä piirtämistä ja pastelliväreillä tummalle kartongille taiteilua. Älä masennu, jos ensimmäiset työt ovat katastrofeja, vaan vaihda välinettä ja ota uusi paperi eteen. 

5. Mieti ja kokeile mikä tyylilaji sinulle sopii parhaiten. Jotkut pitävät realistisista töistä ja käyttävät kuvia tai mallia töidensä pohjana. Voit myös kokeilla tehdä kollaaseja esimerkiksi lehdistä leikatuista kuvista ja piirtää niiden pohjalta jotain ihan uutta. Tai voit pysyä täysin abstraktilla puolella maalaten, mitä mieleen tulee.  

Taiteessa mielestäni on parasta se, että on niin montaa eri estetiikan tajua kuin on ihmisiäkin. Maalaamisessa tai piirtämisessä ei siis ole ikinä mitään oikeaa tai väärää. On vain erilaisia tapoja katsella maailmaa ja tuottaa omista fiiliksistä kuvia. 

Mukavia taiteiluja! 

Kommentit (7)
 1. Minun on pakko kiittää sinua tästä postauksesta. Olen kuukausia miettinyt, miten minun pitäisi alkaa taas maalata. Viimeisimmät maalaukseni ja ylipäätänsä piirustukseni ovat 10 vuoden takaa. Kynnys tarttua siveltimeen pitkän tauon jälkeen oli korkea. Luettuani tämän tekstin kaivoin pölyttyneet akryylivärit esiin ja aloin maalata! Miten hyvä fiilis maalaamisesta tulikaan! Iso kiitos sinulle inspiroivasta ja kannustavasta tekstistä! 🙂 Ps. Upeita nuo tekemäsi maalaukset kollaasissa!

  1. Voiiii! Miten ihana kuulla!!!! <333 mahtavaa, että teksti sai sut maalaamaan! Ihan parasta!

 2. Onko noi sun maalauksia tuossa kollaasissa?! Aivan mielettömän hienoja kenen sitten ovatkaan!

  1. Voi kiiitos ihana 🙂 On ne minun tekemiä!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *