TOIVEVIIKKO : USKO

Toivoitte toiveviikkoon myös syvällisempiä pohdintoja ja yhteenä aiheena oli usko ja uskonto. Koska uskonasiat ovat usein todella herkkä aihe monelle, painotan vielä että hyväksyn kaikki mahdolliset tavat uskoa tai olla uskomatta, tämä on vain oma tarinani suhtautumisestani uskontoon.

Pienenä perheeni ei kuulunut kirkkoon, mutta meillä oli sellainen ilmapiiri, että kaikki saivat itse päättää mihin uskoivat. Olen edelleen tästä kiitollinen ja näin kasvattaisin myös omat lapseni. En tiedä mistä se sitten lähti, mutta halusin jossain vaiheessa että minut liitetään kirkkoon. Se saattoi johtua siitä, että olen aina halunnut olla jotenkin erilainen kuin muut. Dyykkailin 7-vuotiaana kirkon roskalavalta jotain virsikirjoja ja laitoin koko perheen rukoilemaan ennen ruokailua. Myös iltaisin polvistuin sängyn reunalle ja kiittelin Jumalaa kädet ristissä. Kai minussa on aina piilenyt pieni ”mielummin överit kuin vajarit”-mentaliteetti, jonka takia heittäydyn asioihin, niitä sen kummemmin kyseenalaistamatta.

Joskus teininä sitten kävin rippikoulun ja pari viikkoa myöhemmin myös Prometheus-leirin. Protu-leiri on siis uskonnollisesti sitoutumaton vaihtoehto rippileirille ja siitä puhutaan myös ”aikuistumisleirinä”. Koettuani nämä kaksi leiriä melkein peräkkäin, aloin kyseenalaistamaan tätä omaa kirkkoonkuulumistani melko paljon. Siinä missä riparilla opin lähinnä ulkoa uskontunnustuksen, Protu-leirillä kävin ensimmäiset elämää suuremmat keskusteluni kaikista mahdollisista aiheista maan ja taivaan väliltä. Jokaisella päivällä oli oma teema ja niitä oli esimerkiksi erilaisuus ja syrjinä, huumeet ja päihteet ja maailmankuvat ja -katsomukset. 

Olin kovin mustavalkoinen nuorempana ja erosin silloin myös kirkosta. Jos ääriuskovainen tuli käännyttämään minua, en voinut antaa asian olla vaan halusin haastaa ne omilla kysymyksilläni. Tällaisissa tilanteissa julistin olevani ateisti. Sivusimme tätä aihetta viikonloppuna keskustellessani ystäväni kanssa ja hän totesi, että väittelyntahdossa usein hukkaa oman mielipiteensä kokonaan. Ärsyyntyy vain siitä, että toisen ihmisen maailmankuva on niin mustavalkoinen, että on pakko asettua keskustelussa täysin toiselle puolelle. Silloin ei välttämättä enää tiedä, mitä mieltä oikeasti on asiasta. 

Nykyään suhtautumiseni on tietysti muuttunut myös tästä, mutta en edelleenkään kuulu kirkkoon. En koe tarvetta löytää edes sanaa omalle suhtautumiselleni uskoon. En ole uskovainen, ateisti tai edes agnostikko. Olen kovin hengellinen ja spirituaalinen, eikä maailmankuvani ole kovin tieteellinen. Olen utelias henkimaailman asioita kohtaan ja opiskelen mielelläni pseudotieteitä, kuitenkin omalla suodattimellani. Mielestäni olisi outoa, jos täällä ei vaikuttaisi minkäänlainen suurempi voima. En kuitenkaan tarvitse mitään instituutiota uskoakseni niihin asioihin, mihin haluan. 

Olen myös aivan varma, että kymmenen vuoden sisällä oma suhtautumiseni uskoon on taas täysin erilainen. Ainoa mikä tuntuu olevan varmaa, on se että mitä vanhemmaksi kasvan, sitä vähemmän asioita pidän ehdottomana. Siinä missä 14-vuotiaana tunsi tietävänsä kaikesta kaiken, huomaan nykyään päivä päivältä asioita joista haluan oppia lisää. 

Kommentit (10)
  1. Hitsit, nyt lienee pakko kommentoida 🙂 Olen itsekin käynyt peräkanaa protun ja riparin. Itse asiassa äitisi oli protuohjaajani, ja voi, paljon antoisia keskusteluja siellä käytiinkin!! Hieno leiri, ehdottomasti. Nykyisin kuulun kirkkoon(olen aina kuulunut), ja vaikka en ole kovin uskonnollinen, niin olen ihan tyytyväinen näin, enkä koe tarvetta erota kirkosta.Olen jossain määrin konservatiivinen ja pidän mm. kirkollisista juhlaperinteistä (esim. häät ja hautajaiset)ja kirkon tekemästä hyväntekeväisyystyöstä (mm. perhekerhot, vanhustyö, ulkomaanapu jne). En usko jumalaan ihan siten miten ev. lut. seurakunta opettaa, mutta varsinkin jos on hankalaa, niin on lohduttavaa ajatella jotain ”suurempaa voimaa”, oli se sitten jumala tai joku muu. Ja tuo on kyllä totta, että mitä vanhemmaksi tulee, niin sitä vähemmän ehdottomaksi muuttuu, siis ihan kaikissa asioissa.

    1. Eikä!! Onpa maailma pieni 🙂 Mun äiti on tosiaan ohjannut monta leiriä. Mutta mua kiinnostaa, että miten sä tiesit että se oli mun äiti? 😀 Ja tosiaan, kyllä mullakin kirkossa tulee edelleen sellanen tietty fiilis, mitä ei oikein osaa sanoiksi pukea.

  2. Ajattelen hyvin pitkälti samalla tavalla. Itseäni on ajoittain vähän ahdistanut se, että oma usko tai ”uskottomuus” pitäisi jonkun tahon mukaan määritellä. Koen jollakin tasolla olevani hengellinen, mutta en koe tarvetta lokeroida itseäni, enkä varsinkaan kaipaa ulkopuolista instituutiota sen määrittämiseen. Niin sanottu hengellisyys muodostuu monesta asiasta, ja niitä harmaansävyjä on ainakin minun maailmani pullollaan, nyt ja jatkossa.

    1. Sama täällä! Mutta eipähän sitä tarvitsekaan määritellä. Usein ne määritelmät ovat ainakin itselleni turhan ahtaita lokeroita, noin niinkuin ihan muissakin asioissa kuin uskonnossa 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *