URA VAATEALALLA? VESTONOMITUTKINTO

Koulun kanssa on ollut hiukan kiire tällä viikolla, kun olen töissä kaikki ne päivät, jolloin meidän tulisi työskennellä itsenäisesti. Juttuaiheita on ollut vaikea keksiä, kun kaikki ajatukset pyörivät suunnittelutehtävän ympärillä. Sen takia ajattelinkin kertoa hiukan koulustani. Jos ala vaatteiden tai muodin parissa ei kiinnosta, voit suosiolla skipata tämän postauksen. Opiskelen Metropolian ammattikorkeakoulussa vestonomiksi, joka on siis vaatetusalan tutkinto. Opinnot jakautuvat kolmeen osaan: suunnitteluun, kaavoitukseen ja vaatetusalan kaupalliseen puoleen.

Koulutusohjelmaan haetaan pääsykokeella, jota edeltää ennakkotehtävät. Tehtävät tulevat nettiin muistaakseni joskus alkuvuodesta ja niitä on 3. Niissä katsotaan kykyä hahmottaa muotoja ja visuaalista ilmaisukykyä. Ennakkotehtävien perusteella valitaan henkilöt, jotka jatkavat pääsykokeisiin. Pääsykokeet kestävät kaksi päivää ja niihin kuului ainakin meillä haastattelu, mallinuken päälle muotoilua, helppo matematiikan koe ja suunnittelutehtävä.

Itse koulu taas on todella monipuolista. Ensimmäiset vuodet olivat itselleni mieluisimpia, kun oli niin paljon luovia aineita. Harjoittelimme eri esitystekniikoita muotipiirustukseen ja vartalon plastisuutta elävän mallin piirustuskurssilla. Itseäni jännitti se, joudunko ompelemaan paljon. Olen nimittäin edelleen aivan surkea ompelukoneiden kanssa. Lopulta ompelua ei ole ihan hirveästi jos ottaa vain pakolliset kurssit.

Kurssitarjonta on melko laaja aina muotivalokuvauksesta visuaaliseen markkinointiin tai erityisvartalon kaavoitukseen. Luokkakoko on kuitenkin niin pieni, että aina niitä kursseja joihin haluaisit, ei järjestetä koska ei riitä tarpeeksi porukkaa. Itse olen pyrkinyt valitsemaan mahdollisimman paljon suunnittelua ja kaupallisia kursseja sen tueksi. 

Tänä vuonna meillä on varmaankin koko kouluhistoriani kivoin kurssi, kansainvälinen messukäytäntö. Meillä on yhteistyöyritys, jolle minä ja 7 muuta suunnittelijaa suunnittelemme lastenvaatemalliston. Lähdemme syyskuussa Pariisiin Première Vision-messuille ostamaan kankaita mallistoa varten. Olen todella innoissani koko matkasta ja projektista. Lastenvaatteet ovat minulle melko vieraita, mutta se tekee prosessista vieläkin kiinnostavamman. Alkuviikosta pitäisi olla 20 luonnosta avattavista ylöosista, joten tämä viikonloppu menee luultavasti kynä kädessä. 

Jos jäi jokin asia mietityttämään, vastailen mielelläni kysymyksiin! 

Kommentit

tytteli (Ei varmistettu)

Mielenkiintoinen postaus. Mikä olis unelmaduuni sitkun valmistut?

Elisa (Ei varmistettu)

Aika vaikea kysymys! Vaikka valmistuminen on ihan nurkan takana, en tiedä vielä mitä haluaisin tehdä. Lopullinen unelma on alkaa yrittäjäksi jossain vaiheessa tai olla osana jotain pientä yritystä missä pääsee itse ideoimaan ja toteuttamaan visioitaan. Nyt kiinnostaa journalismi ja pr ehkä eniten. Tämä ala on onnekseni niin monimuotoinen, että voi päätyä todella erilaisiin tehtäviin. :)

pia (Ei varmistettu)

Cool post!

Elisa (Ei varmistettu)

Thank you! :)

(Ei varmistettu)

Olen pitkään miettinyt miksi haluan "isona". Näin parinkympin paremmalla puolella olisi luullut jo tietävän, mutta ei.. Vasta nyt se alkaa hiljalleen hahmottua. Luovaa, suunnittelua, valmistusta. Tuo on lähellä sitä mitä olen etsinyt. :)

Elisa (Ei varmistettu)

Suosittelen lämpimästi! :) Voin uskoa että tää koulutusohjelma sopisi sulle tosi hyvin!

emma (Ei varmistettu)

Kuinka vaikea koulutukseen on päästä esimerkiksi noin prosentuaalisesti? Entä minkälainen työllistyminen on mahdollista?
Itse olen miettinyt lähiaikoina kaikenlaisia vaihtoehtoja, ja muotiala olisi yksi kiinnostavimmista. Suunnittelijaksi minusta ei kuitenkaan ole, ja epävarma työllistyminen pelottaa...
Kiitos vastauksesta!

Elisa (Ei varmistettu)

Meillä on tosi iso työllistymisprosentti, aikalailla kaikki pääsevät oman alan töihin valmistuttuaan. Luokkakoko on aika pieni (max 20?) joten sisäänpääsyprosentti on myös pieni. Itse alunperin jätin huonojen mahdollisuuksien takia hakematta parina vuonna, mikä oli todella tyhmää. Kun vihdoin hain, sain täydet pisteet valintakokeista. Aina kannattaa siis yrittää, mikäli ala kiinnostaa! :) Tässä video meidän koulutuksesta: https://www.youtube.com/watch?v=7_PlzwhmOwQ En viittinyt linkata sitä tuohon postaukseen kun siinä on tollanen ärsyttävä piipitys taustalla. Mutta siinä on kuitenkin vähän tuosta työllistymisestä ja siitä millaisiin tehtäviin vestonomit yleensä päätyy. :)

(Ei varmistettu)

Voiko alalle oikein hakea jos opiskeli ammattikoulussa ihan eri alaa ? Vaikka on hyvin kiinostusta tästä alasta.

Sara (Ei varmistettu)

Moikka, olisiko sulla jotain vinkkejä vestonomin pääsykokeisiin? Matematiikan, äikän ja suunnittelun kannalta? Ja kuinka hyvä piirtäjä pitää olla jotta pääsisi sisään? :)

Elisa (Ei varmistettu)

Heii, matematiikka oli ihan tosi perusjuttuja, voit vähän kertailla jotain prosenttilaskuja sun muita, mutta ne menee aikalailla maalaisjärjellä :) Suunnittelutehtävässä on varmaan kyse mittasuhteista ja eri vartalotyypistä. Siinä katsotaan, osaatko sommitella tietyntyyppiselle vartalolle asun, joka korostaa hänen hyviä puoliaan. Ei tarvitse olla hyvä piirtäjä, liiasta taiteellisuudesta voi jopa olla haittaa :D Kunhan osaat suurinpiirtein piirtää ihmisen oikeilla mittasuhteilla. Sitä voi treenata vaikka hiukan ennen kokeita. Tsemppiä hurjan paljon! :)

Kommentoi