Viikon ruokapreppaus: proteiinipitoinen kasviruoka
Puhuin jo loppuvuodesta tästä ruokapreppauksesta, jossa tehdään siis useamman päivän ruoat kerrallaan. Aloin vasta nyt tosissani toteuttamaan tätä käytäntöä, ja eilen valmistinkin tällaisen setin ruokaa. Toivon mukaan tällä määrällä pärjää ainakin muutaman päivän. Ruokapreppaus on kannattavaa monesta syystä, sillä ruoanlaittourakkaan menee vain yhtenä päivänä aikaa, kaupassa ei tarvitse ravata jokapäivä, tulee syötyä terveellisemmin kun ateriat on tehty jo valmiiksi jääkaappiin ja kaikenlisäksi suuria määriä valmistamalla säästyy pitkä penni rahaa.
Aamiaisen olin jo aloittanut aiemmin, ja silloin syön hirssipuuroa, jota teen myös isomman satsin kerran viikossa valmiiksi. Täällä ohje sen tekoon! Välipaloiksi voi hurauttaa helposti myös isomman määrän smoothieta ja napata vaikka juomapullossa mukaan jääkaapista.
Olin jotenkin ajatellut, että tämä lounaiden valmistus olisi koko illan urakka, mutta loppujen lopuksi tähän ei mennyt kamalasti pidempään kuin tavallista ruokaa tehdessä. Tavoitteena on siis syödä joka päivä mahdollisimman monipuolisesti ja terveellisesti. Niinpä yksi annos koostui seuraavista osista: tuore pinaatti, porkkanaraaste, munakoiso-kesäkurpitsa-feta-paistos, chili sin carne extra pavuilla, quinoa, maissi, parsakaali, ja tapenade. Ajattelin, ettei ruokaan myöskään kyllästy niin nopeasti, mikäli se sisältää useamman eri ainesosan.
Kauppalistalle:
Lisukkeet
– 1 parsakaali
– 1 rasia baby pinaattia
– maissia
– avokadoa
– porkkanoita
– Quinoaa
Hummus
– kikherneitä 1-2 pakettia
– 1 valkosipulin kynsi
– 1 rkl tahinia
– oliiviöljyä loraus
Tapenade
– 1 lasipurkki hyviä kalamata oliiveja
– 1 tl kapriksia
– 1 valkosipulin kynsi
Fetapaistos
– 1/2 patros feta
-1 munakoiso
-1 kesäkurpitsa
– 1 muna
– yrtillä maustettu tomaattimurska (voit myös maustaa itse mikäli jaksat)
-1 tl suolaa
-tilkka öljyä paistamiseen
Chili sin carne
– tilkka öljyä paistamiseen
– 2 valkosipulia
– 1 chili
– 1 tl grillimaustetta
– 1 tavallinen sipuli
– linssejä 1 pkt
– valkoisia papuja
– kidney papuja
– 500 gr tavallista tomaattimurskaa
– 2 x 390 gr valkosipulimaustettua tomaattimurskaa
Aloitin itse tapenaden ja hummuksen valmistuksista, jotka on kaikkein helpoin tehdä. Laita vain kaikki ainekset blenderiin ja surauta tasaiseksi mössöksi. Valmiin tapenaden ja hummuksen voi laittaa jääkaappiin odottamaan muiden ruokien valmistusta.
Munakoisopaistos vie pisimmän ajan, joten sen voi tehdä seuraavaksi. Laita uuni lämpenemään 180 asteeseen ja leikkaa mahdollisimman ohuita levyjä kesäkurpitsasta ja munakoisosta ja suolaa ne kummaltakin puolelta. Anna suolan olla sen aikaa, että ne tihkuvat nestettä ja kuivaa hyvin kummaltakin puolelta. Paista kummaltakin puolelta pienessä tilkassa öljyä kunnes pinta on saanut hiukan väriä. Laita vuokaan vuorotellen yrttitomaattimurskaa, munakoiso- ja kesäkurpitsalevyjä, sekä murustettua fetaa. Kaada päälle vielä yksi raaka muna ja murusta loput fetat. Anna olla uunissa 180 asteessa 45 minuuttia.
Sillä aikaa voi valmistaa chilin. Keitin ensin linssit, mutta aloin miettiä olisiko niitä edes tarvinnut keittää erikseen. Leikkaa valkosipuli, sipuli ja chili pieniksi paloiksi ja kuullota kattilassa öljyn kanssa. Lisää suola, grillimauste ja sekoita tasaiseksi. Lisää tomaattimurskat, pavut ja linssit ja hauduta kannen alla n. 15-20 minuuttia. Chilin poristessa kattilassa voi keittää quinoan valmiiksi toisella levyllä, huuhdella pinaatin, raastaa porkkanat ja jakaa maissin ja raasteen eväsrasioihin.
Kun munakoisopaistos on pois uunista, kannattaa sen antaa vetäytyä n. 15 minuuttia. Tällä aikaa voi uuniin laittaa parsakaalit, jotka itse tietysti myös unohdin uuniin ja löysin ruokailun jälkeen palaneina kun aloin ihmettelemään miksi uuni on päällä. Sen takia niitä ei tässä annoksessa näy. :D
Annoksesta tuli kuitenkin todella ravitseva ja hyvän makuinen. On myös ihana tietää, että ainakaan pariin päivään ei tarvitse ravata kaupassa ja kökkiä keittiössä vaan kaikki on valmiina jääkaapissa odottamassa.