VIISI TIIBETILÄISTÄ RIITTIÄ

Juuri ennen kun niskani meni jumiin, kysyin äidiltäni mistä löytäisin ohjeet tiibetiläisten riittien tekoon. Selkäni oli ollut jumissa New Yorkista lähtien ja kaipailin jotain jokapäiväistä rutiinia, joka vetreyttäisi kehoa. Muistin, että ollessani pieni, äitini teki joka aamu tällaisen 15 minuutin ”jumpan”, jolla oli kaikenlaisia terveydellisiä hyötyjä. 

Äitini lähetti minulle linkin liikkeisiin, ja ajattelin että aloittaisin rutiinin heti seuraavana aamuna. Ironista kyllä, aamulla heräsin niska niin jumissa, etten pystynyt enää liikkumaan. Nyt kun niska taas toimii, olen tehnyt näitä liikkeitä päivittäin. Aamu alkaa aina sillä, että kävelen liinani kanssa rantaan ja teen saman rutiinin.  

Kyseessä on siis periaatteessa joogaharjoitus, jossa 5 eri liikettä toistetaan, kutakin aina 21 toistoa. Aloittelijalle voi riittää pienempikin toistomäärä, kuten esimerkiksi 7 ja sitten toistoja voi lisätä asteittain. Liikkeet ovat peräisin tiibetiläisiltä munkeilta, ja niitä pidetään heidän terveytensä salaisuutena. Paras hyöty liikkeistä saadaan juuri silloin, kun ne toistetaan päivittäin. 

Riittien toistamisen uskotaan hidastavan vanhenemista, tuovan ketteryyttä, elinvoimaa, notkeutta, liikkuvuutta ja terveyttä. Ne auttavat myös painonpudotuksessa ja parantavat ryhtiä. Olen huomannut jo nyt viikon tekemisen jälkeen energiatasoni nousseen ja selkäni vetreytyneen huomattavasti. Harjoituksesta on apua myös stressin vähentämisessä ja kroonisten kipujen kanssa painiville. 

Ensimmäinen riitti

Seiso pienessä haara-asennossa ja nosta kädet sivuillesi olkapäiden korkeudelle. Pyörähdä myötäpäivään molemmilla jaloilla askeltaen. Etsi jokin kiinnekohta, jossa pidät katseesi mahdollisimman pitkään ennen pyörähdystä ja johon taas käännät katseesi pyörähdettyäsi. Älä kuitenkaan tietoisesti tuijota tiettyä asiaa vaan anna katseen kohteen hämärtyä. Hengitä samalla syvään niin, että hengenveto tuntuu vatsassasi asti. Pyörimisvauhdilla ei ole väliä. Jatka hengittelyä jonkin aikaa, kun olet pysähtynyt.

Toinen riitti

Makaa selälläsi kädet kylkiesi vieressä maassa tai ristissä niskan takana. Pidä jalkasi suorana ja hengitä sisään. Nosta sitten jalkasi ylös 90 asteen kulmaan. Voi olla, että joudut aluksi pitämään polvia hieman koukussa, jotta liike onnistuu. Tuo samalla pääsi ylös lattiasta leuka rintaasi vasten. Hengitä ulos, kun palaat alkuasentoon.

Kolmas riitti

Polvistu lattialle kädet sivuillasi, kämmenet reisiä vasten. Laske leuka rintaa vasten ja aloita sisäänhengitys. Nosta pääsi ja nojaa sitten taaksepäin. Tuo kädet takareisillesi tukemaan painoasi. Päästä myös pääsi ja kaulasi painumaan taaksepäin ja rentouta alaselkäsi. Aloita uloshengitys ja palaa alkuasentoon.

Neljäs riitti

Istu lattialla jalat suorana edessä lähes hartianlevyisessä haara-asennossa. Pidä kädet sivuillasi, kämmenet maata vasten ja sormenpäät varpaitasi kohti. Laske pääsi rintaa vasten ja aloita sisäänhengitys. Nosta takapuoli lattiasta ja nosta keskivartalosi ylös antaen polviesi koukistua. Painosi on lopulta kokonaan käsiesi ja jalkojesi varassa. Laske samalla pää kevyesti maata kohti. Aloita sisäänhengitys ja palaa aloitusasentoon.

Viides riitti

Laskeudu maahan miesten punnerrusasentoon, kädet ja jalat lähes hartianlevyisessä asennossa. Aloita sisäänhengitys ja työnnä vartaloasi eteenpäin. Siirrä näin paino käsillesi ja nojaa päätäsi taaksepäin. Vain varpaasi ja kätesi koskettavat maata. Aloita uloshengitys ja nosta takapuolesi ylös suoristaen samalla kätesi ja jalkasi. Näin muodostat kolmion lattiaa vasten. Yritä saada sekä kämmenesi että jalkapohjasi lattiaa vasten. Vedä leuka rintaan.

Kun olet tehnyt kaikki viisi riittiä, makaa vatsallasi jalat yhdessä, kädet levitettynä sivuillesi. Pidä leuka maata vasten ja sulje silmäsi. Kun sykkeesi ja hengityksesi ovat tasaantuneet, laske toinen poski maata vasten ja rentoudu vielä jonkin aikaa hengitellen. LÄHDE 

Kommentit (8)
  1. Hei kiitos tästä, en malta odottaa että pääsen kokeilemaan! Minulla onkin ollut hakusessa jokin hyvä aamujoogarutiini (tai vastaava), joten tämä tuli kyllä nyt kuin tilauksesta 🙂

    1. Noniin loistavaa! Mä oon ihan hurahtanut näihin. Varsinkin jos on aamulla vähän sellainen kankea olo, niin lähtee energiat virtaamaan ihan eri tavalla tämän jälkeen 🙂

  2. Hei, mun papalla oli pieni kirja noista riiteistä! Lainasin sen siltä joskus, mut itelleni ei niistä mitään rutiinia jäänyt. Hyödyllisiä silti, uskoisin:) Se aina aamuisin teki tota tai aurinkotervehdyksiä:D

    1. Ihana! Joo, ihan varmasti on hyödyllisiä! Suosittelen kokeilemaan 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *