Yökukkujasta aamuvirkuksi

Edelliseen postaukseeni tuli pari toivetta, joissa pyydettiin kertomaan siitä, miten olen onnistunut kääntämään unirytmini. Olin aikaisemmin varsinainen yöihminen ja nukuin helposti yli puolen päivän viikonloppuisin. Miten siis nykyään herään ilman kelloa kuuden jälkeen?

En tiedä, olenko hyvä antamaan mitään neuvoja tähän, varsinkin kun monet tekevät kolmivuorotyötä ja haluavat juhlia viikonloppuisin. Nämä ovat kuitenkin niitä asioita, jotka minulla toimivat.

source

1. Pyri heräämään joka aamu samaan aikaan, vaikka sinulla olisikin mahdollisuus nukkua pidempään. Jos aamulla on kamala väsy, nouse silti. Mene sinä iltana aikaisemmin sänkyyn.

2. Sammuta TV, radio, tietokoneet ja muu elektroniikka viimeistään puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Monet ihmiset sanovat, ettei heillä ole ”aikaa” mennä nukkumaan vielä kymmeneltä. Olen itse huomannut, että  televisio on aikamoinen aikavaras. Tietokonetta en juuri käytä kotona, mutta sarjoja on tullut iltaisin katseltua. Olen tietoisesti vähentänyt tätä TV-aikaa, ja tuntuu kuin olisin saanut monta tuntia iltaani lisää.

3. Hämärrä valaistusta iltaisin ja tee viimeinen tunti jotain rauhoittavaa. Käy esimerkiksi lämpimässä suihkussa ja venyttele/meditoi. Vältä rankkaa urheilua iltamyöhäisellä, jos se tuntuu laittavan kroppasi kierroksille. Itse menen joka ilta sänkyyn lukemaan siinä yhdeksän jälkeen.

4. Vältä raskasta ruokailua illalla. Ennen söin päivän mittaan kevyesti. Aamupala jäi usein väliin ja illalla tuli syötyä paljon. Nykyään syön päivän mittaan todella paljon ja kuuden aikaan ”illallisen” .Sen jälkeen jotain todella kevyttä iltapalaa. Välillä en syö iltapalaa ollenkaan, jos olen syönyt koko päivän tukevasti ja illalla ei ole nälkä.

5. Mene myös viikonloppuisin aikaisin nukkumaan. Vapaapäivistä saa paljon enemmän irti, kun herää aikaisin. En itse pystyisi pitämään tällaista rytmiä, jos kerran viikossa valvoisin aamuyöhön. Välillä olen melko myöhään töissä tai valvon esimerkiksi juhlien takia. Koska sitä tapahtuu harvoin, herään silti nykyään aikaisin ja seuraavana iltana tulee aikaisemmin uni.

6. Älä juo kofeiinipitoisia juomia puolen päivän jälkeen. Itse jätin kokonaan kahvinjuomisen, jolla voi olla vaikutusta siihen että illalla tulee uni helpommin.

7. Aamulla on helpompi nousta ylös, kun joku mukava asia odottaa sinua. Tee esimerkiksi joka-aamuinen herkullinen smoothie tai joku kiva rutiini, minkä pariin haluat heti herättyäsi. Helpottaa nousemista aamulla, silloin kun rytmi ei ole vielä ihan kohdillaan. Se voi olla mikä vain, mikä saa sinut hyvälle tuulelle heti aamusta. Esimerkiksi joku energinen biisi, minkä laitat soimaan heti ensimmäisenä/ sarja jonka katsot aamupalaa syödessäsi/ aamu-urheilu kuten jooga / vaikka lempiblogien lueskelu. Itse otin aina Iholla-sarjan nauhalle ja katsoin sen aamulla aamupalaa syödessäni. Olenkin nyt ihan toimeton aamuisin kun se loppui.

Siinä oli minun vinkit unirytmin kääntämiseen. Löytyykö lujioilta lisää vinkkejä? Saa jatkaa listaa kommenttiboksin puolella.

Iloista viikon alkua kaikille! 🙂

Kommentit (28)
  1. Mulla on ehdottomasti ongelmana tuo iltapainotteinen syönti 🙁 Meen töistä suoraan salille ja sieltä kun pääsen kotiin, kello onkin jo kahdeksan. Pyrin menemään kymmeneltä nukkumaan, niin noiden kahden tunnin välille pitäisi päivällinen ja iltapala vielä mahduttaa. Tein aikamoisen anti-ekoteon ja ostin auton, niin saan pois aamu- ja iltabussirumbasta kaksi lisätuntia päivääni. Vielä, kun se auto toimisi… :DMukavaa keskiviikkoa!

    1. Oletko kokeillut, että jättäisit iltapalan kokonaan pois? Söisit vaikka ennen salia jonkun tuhdimman välipalan, jolloin päivän kalorit pysyisivät samana? Ja sitten salin jälkeen vain kunnon ruoka heti kun mahdollista. Kivaa keskiviikkoa myös sinulle! 🙂

    2. Toisinaan tulee jätettyä iltapala pois, mutta enpä ole tosiaan sitä tuohon välipalaan lisännyt… Siinä onkin ideaa, nimittäin iltapalattomia päiviä seuraavana aamuna on tosi kökkö olo, kun edellisen päivän kalorit olleet niin pienissä. Kiitti vinkistä 🙂

  2. Tosi hyviä vinkkejä! Itse aikoinaan sain rytmin käännettyä miehen työvuorojen takia. Hänen piti mennä aina klo 19-21 nukkumaan ja herätä klo 2-4 aamuyöstä, niin oli paljon mukavampi mennä itsekin samaan aikaan nukkumaan, koska ei sitä oikein yksin viitsinyt kukkua yömyöhään hereillä. 😀 meillä on tapana aina iltaisin höpötellä päivän kuulumiset ennen nukahtamista, enkä halunnut tästä luopua. 😀 Nykyään herään itsekin jo viideltä ja nukkumaan menen yhdeksän jälkeen, jotta saan kunnon yöunet ja jaksan opiskella. Kaverit aina naureskelee, kun kerron meneväni niin aikaisin nukkumaan, mutta pilkka osuu omaan nilkkaan, sillä olen aina heitä paljon virkeämpi, ja ehkä hyvät kouluarvosanatkin selittyvät osin tällä 😀

    1. Se on totta! Mun mielestä siinä ei ole mitään naureskeltavaa 😉 Enemmän minua ihmetyttää ne ihmiset, jotka ovat aina väsyneitä ja valittavat etteivät osaa mennä aikaisemmin nukkumaan 😀 Sulla on hyvä rytmi! Ja sitä on varmasti helppo pitää, kun miehesikin menee niin aikaisin nukkumaan 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *