WHO RUN THE WORLD – AJATUKSIA TYTTÖJENPÄIVÄNÄ

Tänään 11.10. vietetään kansainvälistä tyttöjenpäivää. Tyttöjenpäivän tarkoituksena on tukea tyttöjen oikeuksia joka puolella maailmassa ja tuoda esiin haasteita joita tytöt kohtaavat päivittäin, mutta myös nostaa se voima ja mahdollisuudet mitä tytöissä on.

Sukupuolensa vuoksi tytöt kohtaavat syrjintää ja väkivaltaa ja etenkin köyhissä maissa tyttöjä uhkaa esimerkiksi lapsiavioliitot, heikko koulutus, lapsikauppa ja raskaudet varhaisessa iässä. Lisäksi ilmastonmuutos vaikuttaa suurimmin jo valmiiksi heikossa asemassa oleviin kehitysmaiden tyttöihin muun muassa heikentämällä tyttöjen ravitsemusta ja hygieniaa.

Yksi kamalimmista tyttöjen kohtaamista vääryyksistä on sukuelinten silvonta, jota tapahtuu erityisesti Afrikassa, Aasiassa ja Lähi-Idässä. Se on julma ja tarpeeton traditio, ihmisoikeusloukkaus joka aiheuttaa kohtuutonta kärsimystä tytöille ja naisille. Traditiota perustellaan usein uskonnon nimissä ja sitä tehdään eri uskontoryhmien sisässä, vaikka mikään uskonto ei vaadi silpomista.

Useissa köyhissä maissa tytöt eivät voi mennä kouluun kuukautisten takia. Ylipäätään tietämys kuukautisista on heikkoa, eikä kaikilla ole varaa kuukautissuojiin. Se tuntuu jotenkin käsittämättömältä, kun itse voi vaan kävellä kauppaan ja laittaa ostoskoriin ne tamponit ja siteet kerran kuussa.

Suomen ajatellaan usein olevan tasa-arvon edelläkävijä ja se on totta monessa asiassa, mutta tehtävää Suomessakin vielä riittää. Sukupuolten välinen palkka-ero on räikeä ja esimerkiksi johtoasemissa on harvoin naisia.

Tyttöjenpäivään tuo tietysti uuden merkityksen se että olen nyt itse äiti. Olen tytön äiti ja olen valtavan onnellinen siitä. Haluan olla tyttärelleni äiti joka rohkaisee häntä olemaan oma itsensä. Haluan kannustaa häntä juuri niiden juttujen pariin joista hän itse pitää, enkä olla sellainen vanhempi joka kieltää häntä tekemästä jotain jonka ajatellaan olevan ”poikien juttu”.

Myönnän että sorrun itsekin joskus stereotypiseen ”tytöt ovat tällaisia ja pojat tällaisia”-ajatteluun. Ehkä se saattaa johtua siitä olen itse aika tyttömäinen tyttö ja vanhempina me edustetaan jossain määrin aika perinteisiä sukupuolirooleja. Mutta kenenkään meistä ei tarvitse mahtua muotteihin, ei varsinkaan tyttöjen. On asioita jotka saattavat olla tytöille vaikeampia, mutta eivät missään nimessä mahdottomia. Me tytöt pystytään mihin vaan!

Ihanaa tyttöjenpäivää!

PS. Jos haluat tukea maailman tyttöjä Tyttöjenpäivänä, suosittelen tutustumaan esimerkiksi Planin Tyttösponssi-ohjelmaan ja Kirkon ulkomaanavun Naisten pankkiin.

Tekstissä käytin lähteenä Planin ja Ihmisoikeusliiton ja nettisvuja.

SEURAA:

Instagram  //  Pinterest

Kommentit (3)
  1. The blog was absolutely fantastic! https://www.myfirstpremiercard.us/ Lot of great information which can be helpful in some or the other way. Keep updating the blog, looking forward for more contents…Great job, keep it up

  2. Kiva kirjoitus!

    Vähän asian vierestä, suosittelen kuukautiskuppia kuukautissuojaksi! Se on tosi mukava ja lisäksi edullinen, kun ei tarvitse ostaa uutta edes viiden vuoden välein.

    1. Kiitos 🙂 kuukuppi ois kyllä todella kestävä ja ekologinen vaihtoehto!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *