Erityisherkän elämää

soap-bubble-2003639_1920.jpg

Viime vuosina erityisherkkyydestä on puhuttu paljon ja siitä on jopa tullut jonkinlainen ”muoti-ilmiö”. Tuntuu, että vähintään joka toinen kertoo olevansa erityisherkkä. Erityisherkkyys ei ole sairaus vaan ominaisuus. Erityisherkkyys ei tarkoita pelkästään sitä, että liikuttuu helposti tai kokee asioita voimakkaasti tunteiden tasolla. Erityisherkkyyteen liittyy autonomisen eli tahdosta riippumattoman hermoston herkkä reagointi. Aistihavainnot ovat myös voimakkaita hermoston herkän reagoinnin takia. Aistit itsessään eivät ole parempia kuin muilla, mutta erityisherkkä havaitsee ne tarkemmin. Erityisherkkyyden osa-alueet voidaan jakaa neljään osaan, joita ovat syvällinen tiedon prosessointi, kuormittumisalttius, vahva eläytymiskyky ja tarkka havannointikyky. Millaista on olla erityisherkkä? Yritän valaista asiaa oman kokemukseni pohjalta. En pidä suomenkielisestä termistä erityisherkkä, koska se on mielestäni harhaanjohtava. En ole ”herkkänahkainen” tai tunteiltani ailahtelevainen, vaan erityisen tarkkaavainen.

D – Depth of processing (syvällinen tiedon prosessointi) Erityisherkkä ihminen käsittelee havaintoja ja tietoa syvällisesti. Hän miettii eri vaihtoehtoja, vertaa tietoa aiempaan tietoon tai kokemuksiin ja yhdistää ulkoiset ja sisäiset havainnot kokonaisuudeksi. Olen joskus sanonut, että aivoni ovat yliaktiiviset tai yliajattelevat. Joskus tuntuu, että en saa sisäistä höpöttäjääni millään hiljaiseksi, vaan aivoni raksuttavat ja prosessoivat koko ajan ympäristön tapahtumia tai oppimaani uutta asiaa. Jos esimerkiksi luen jonkin kirjan, jossa on minulle uutta asiaa, yhdistelen tietoa mielessäni aiemmin opittuun, omiin kokemuksiini ja mietin käytännön sovelluksia aiheesta. Saatan pohdiskella lukemaani useiden päivien ajan. Monesti toivon, että saisin aivoni hetkeksi off-tilaan. Olen löytänyt siihen onneksi keinoja. Esimerkiksi metsässä saa hyvin mielen rauhoitettua. Siellä ei ole ylimääräisiä tai keinotekoisia ärsykkeitä. Kirjoitin aiheesta aiemmin blogissani täällä.

O – Overarousability (kuormittumisalttius) Erityisherkkä ihminen stressaantuu liiallisesta aistimus- tai tietomäärästä. Monipuolinen, intensiivinen tai pitkäkestoinen tapahtuma voi viedä hänen voimansa, jotka palautuvat lepäämällä, rajaamalla aistimuksia tai poistumalla tilanteesta. Minulla tämä näkyy siten, että en viihdy kauaa paikoissa, joissa on paljon ihmisiä, melua ja kirkkaita valoja. Ostoskeskuksessa tai messuilla jaksan yleensä olla maksimissaan pari tuntia. Sen jälkeen on olo kuin olisi tehnyt pitkän työpäivän. Kaikki energia on käytetty. Huomaan myös ahdistuvani helposti näissä tilanteissa. Se tuntuu fyysisinä oireina, kuten sykkeen nousuna, otsalle voi nousta kylmä hiki ja ärsyynnyn helposti. Haluan pois tilanteesta. Pystyn kuitenkin hallitsemaan ahdistustani eikä se ole koskaan mennyt paniikin puolelle. Huomaan silti, kuinka kehoni on ylivirittyneessä tilassa. On sellainen ”taistele tai pakene”-tila kehossa. Tämän vuoksi asun maalla enkä kaupungissa. Kaupungissa on liikaa meteliä ja ihmisiä ympärillä. Se tuntuu ympärillä kaaokselta, josta on yritettävä selvitä hengissä. Tuntuu, että minulta puuttuu jonkinlainen suodatin ja imen itseeni kaiken ympärillä tapahtuvan.

E – Emotional intensity (vahva eläytymiskyky) Erityisherkän ihmisen tunteet ja tuntemukset voivat olla voimakkaita. Hänellä on kyky liikuttua, vaikuttua ja asettua toisen asemaan helposti. Aistin helposti muiden tunteita ja tunnistan epäaitouden. Huomaan, jos ihminen ei pidä minusta tai ei viihdy tilanteessa, jossa on, vaikka hän sanallisesti antaisi ymmärtää muuta. Aistin ennen kaikkea negatiivisia tunteita todella voimakkaasti ja huomaan, jos ihmisten välille on syntymäisillään ristiriitatilanne. Ennakoin näitä tilanteita tarkasti ja yritän sovitella. Myös musiikki vaikuttaa minuun voimakkaasti.

S – Sensory sensitivity (tarkka havainnointikyky) Erityisherkän ihmisen aistihavainnot ovat hienovaraisia. Hän tarkkailee sekä ympäristöään että sisäisiä kokemuksiaan, ja tekee niistä tarkkoja havaintoja. Aistiherkkyys ilmenee minulla kaikkien astien kohdalla. Tuntoaistini on todella herkkä reagoimaan. En esimerkiksi voi laittaa pesusta tullutta sukkaa ”väärään” jalkaan, koska se tuntuu pahalle. Joka vaatteesta on myös poistettava pesulappu, koska se alkaa päivän mittaan tuntua niin häiritsevältä, että ei pysty keskittymään muuhun kuin siihen tunteeseen. Kerran talvella laitoin päälleni korkeakauluksisen neulemekon ja se osoittautui pahaksi virheeksi. Ennen puolta päivää olo oli niin tukala, että teki mieli riisua koko mekko pois kesken päivän ja suunnittelin jopa käyväni nopeasti kaupassa ostamassa tilalle jotain muuta vaatetta, jolla voisin olla loppupäivän. Olo oli kertakaikkisen ahdistava. Myös hiusten sähköistyminen tuntuu niin kamalalta, että sitä tunnetta on vaikea sietää. Se ei ole vain sitä, että hiukset leijuu ilmassa hassunnäköisesti, vaan sen sähköisyyden tuntee ja se tunne on äärimmäisen epämiellyttävä. Hajuaistini reagoi myös voimakkaasti. Asuin muutaman vuoden paikkakunnalla, jossa oli paperitehdas. Haistoin sen hajun koko ajan eikä siihen tottunut. Haistan myös heti sisään astuttuani, jos talossa on homehtunut sitrushedelmä. Kauppojen tuoksukynttilä- tai parfyymiosastoilla voin pahoin. Myös joskus julkisissa kulkuvälineissä olo on tukala, kun tuntuu, että jotkut ovat kaataneet päällensä koko hajuvesipullon. Mainitsin jo aiemmin kovasta metelistä ja kuinka se häiritsee. Kovalla oleva musiikki ei niin paljoa häiritse kuin sellainen yleinen meteli, joka syntyy esimerkiksi isossa ihmisjoukossa, kun kaikki puhuvat. Tuntuu, ettei kuule omia ajatuksiaan. En pysty keskittymään keskusteluun, koska huomioni herpaantuu ja alan seurailla ympärillä olevien keskusteluja. Väsyn myös herkästi kovassa metelissä.

Erityisherkkyys voi olla kuormittavaa, mutta näiden piirteiden tunnistaminen ja itsetuntemus auttavat kuormituksen hallinnassa. En vaihtaisi osaani, koska koen herkkyyden vahvuutena. Olen erityisen tarkkaavainen, analyyttinen, pohdiskeleva ja arvostan kokemuksia. Eläimet ovat luonnostaan erityisherkkiä. Ihmisellä tämä ominaisuus on lakannut olemasta vallitseva, koska ihmisen ei tarvitse elää pelkästään vaistojensa varassa ja olla koko ajan valmiina taisteluun. Olen aina tullut toimeen hyvin eläinten kanssa. Rakastan niissä sitä äärimmäistä tarkkaavaisuutta ja kykyä tuntea, milloin on turvassa ja milloin on oltava varuillaan. Eläimet myös vaistoavat toistensa ja ihmisen tunnetiloja. Olen aina tuntenut eläinten kanssa ollessani syvää yhteyttä ja rauhaa. Niiden kanssa ollessa ei tarvitse olla tuntosarvet pystyssä ja tarkkailla tunnetiloja. Ne ovat aina aitoja.

Lähde:

https://www.erityisherkat.fi/

Kommentit (8)
 1. Olen joskus johonkin toiseen blogitekstiin tätä kommentoinut, mutta on mielestäni yllättävää ja mielenkiintoista, kuinka paljon autismilla ja erityisherkkyydellä on yhteistä (vaikkei ehkä tätä heti ensimmäiseksi ajattelisi, jos/kun miettii mielikuvia autismista). Oman autismikirjon diagnoosin saamisen jälkeen tätä on erityisesti tullut pohdittua; erilaisia tapoja käsitellä tietoa ja kuormittumiskynnystä. Naisten ja tyttöjen autismikirjolaisuudesta tiedetään lopulta todella vähän, ja tähän harvemmin lopulta liittyyn minkäänlaisia älyllisiä ongelmia (pitkään on ajateltu, että jos nainen/tyttö on autistinen täytyy myös löytyä merkkejä muunlaisista kehityshäiriöistä/vammaisuudesta. Tania Marshall on tutkinut ja kirjoittanut paljon naisista ja tytöistä autismikirjolla, suosittelen katsastamaan! T. Vasta ”oikean” diagnoosin saanut nuori aikuinen autismikirjon nainen

  1. Kiitos kommentista! Autismikirjon häiriöt ovat todella laaja käsite ja vielä aika lapsenkengissään tutkimus tuolta alalta. Saako kysyä, millä tavoin sinulla tuo tulee ilmi? Erityisherkkyys voi olla yksi altistava tekijä useammalle mielenterveyden häiriölle, esim. ahdistuneisuushäiriöt on uskoakseni aika yleisiä, kun asioita on tapana vatvoa etukäteen ja jälkikäteen. Myös autonomisen hermoston herkkä reagointi vaikuttaa tähän. Tuota jäin miettimään, kun olen ymmärtänyt, että autismille tyypillistä on, ettei kykene ymmärtämään toisten tunteita. Toivottavasti et koe loukkaavaksi kysymyksiäni, mutta olen kiinnostunut aiheesta. Onko sinulla ongelmia huomata/tunnistaa toisten ihmisten tunteita? Erityisherkkyydessä toisten tunnetilat välittyvät erityisen tarkasti. Mietin siis, onko tuossa se erottava tekijä?

   1. Autismi käy ilmi esim. sosiaalisena jäykkyytenä ja siinä, että navigoin sosiaalisia tilanteita enimmäkseen älyllä, en intuitiolla (johon ehkä neurologisesti tyypilliset tosiaan kykenevät?). Autismi ilmenee minussa myös ääniyliherkkyyden muodossa; kovat äänet jne. alkavat ahdistamaan. Lisäksi minulla on yksityiskohtaisia kiinnostuksen kohteita. Tuo on aika yleinen käsitys (vielä) autismista, että on enemmän tai vähemmän haastavuutta huomata ja tunnistaa tunteita, mutta tämä ei päde ainakaan omalla kohdallani. Huomaan ja tunnistan tunteita (välillä jopa ”imen” itseeni kuin pesusieni ihmisten mielialoja) ja silti diagnostiset kriteerit täyttyivät. Mutta onkin todettu, että autismi manifestoituu ”erilailla” naisilla/tytöillä. Ja kirjo on todella laaja. Todella. Olen hyvin herkkä muutenkin; en esim. pysty katsomaan valtavirran väkivaltaelokuvia jne. (ei sillä, että pitäisikään) ilman uupumusta/itkukohtauksia/ahdistusta. Tania Marshall on tosiaan tutkinut ja kirjoittanut paljon huomioistaan naisista ja tytöistä kirjolla, mm.: https://taniaannmarshall.wordpress.com/2013/03/26/moving-towards-a-female-profile-the-unique-characteristics-abilities-and-talents-of-asperwomen-adult-women-with-asperger-syndrome/. Tämä linkki jopa jaettiin nepsyltä diagnoosin jälkeen. Ja lopuksi ehkä pieni ”pro-autistinen” juttu, ja joillekin ehkä pilkunviilausta, mutta olen pyrkinyt puhumaan autismista pelkästään sanalla ’autismikirjo’, koska minua häiritsee sana ”häiriö” kirjon perässä. Autismissa on myös paljon hyvää ja sen on voimavara :).

    1. Kiitos, että selvensit käsityksiäni ja muidenkin käsityksiä! On hyvä, että aiheesta puhutaan. ”Häiriö” tulee puheeseen diagnostiikasta, vaikka mikä sitten on ”normaalia” ja mikä ”epänormaalia”, rajaa on vaikea vetää. Hienoa, että koet ominaisuuden voimavarana, etkä rajoitteena! 🙂

    2. Hei,

     Aistiyliherkkyys on erillinen neuropsykiatrinen häiriö, ei siis autismin ilmenemismuoto vaikka autismiin liittyykin selkeästi kohonnut riski sille, että myös aistiyliherkkyyttä esiintyy.

     Ja korjauksena että taisi olla niin että 50%:lla autisteista on kognition heikkoutta, joten on minusta vähän vääristävää väittää että näin ei olisi.

     t. lääketieteen kandidaatti

     1. Niin no, tästä käydään juuri tällä hetkellä keskustelua, että mikä on ”kehitysvammaisuutta” ja mikä autismia. On liioiteltua sanoa, että autismiin liittyy aina kognition heikkouttua; vrt. ns. high-functioning autism. Mutta tämäkin kommentti osoittaa sen, että työtä pitää tehdä autismitietoisuuden osalta, ja onneksi en ole ko. kommentoijakandin kanssa joutunut tekemään yhteistyötä. Onneksi myös lääkikseen pääsykokeisiin tulee piakkoin laajempia soveltuvuustestejä, osaako kohdata ihmisiä vai ei.

      t. kirjolainen ja neuropsykiatrian ylilääkärin diagnosoima

 2. Saatan olla erityisherkkä tai sitten olen herkistynyt ihmisille ja elämälle kokemusteni kautta. Mietin tätä aika ajoin ja pohdin kumpi oli ensin muna vai kana?

  1. Niin, tuo on vaikea kysymys. Ihminen ei kasva tyhjiössä. Ympäristö vaikuttaa, mutta myös ihminen vaikuttaa ympäristöön. Jo vauvan temperamentti vaikuttaa äidin käyttäytymiseen ja vauva oppii ennakoimaan äidin käyttäytymistä. Tämä vuoropuhelu jatkuu koko elämän. Mikään diagnoosi erityisherkkyys ei ole, joten sillä ei myöskään taida olla (minulla ei ole tietoa, onko tutkittu?) psykopatologiaa. Oleellista mielestäni tässä on itsetuntemus. Jos erityisherkkyyden kuvauksen kautta ymmärtää paremmin itseään ja omia reaktioitaan, ja voi myös paremmin hallita niitä, niin onko sillä väliä, onko kyse synnynäisestä ominaisuudesta vai kokemusten kautta herkistymisestä?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *