HELSINGIN BLINIVIIKOT ALKOIVAT!

ravintolakappeli-blinit-sundayblondie-1.jpg

*Yhteistyössä Kappelin kanssa

 

Tammi-helmikuun kylmät päivät ovat mitä täydellisintä aikaa nauttia talvisesta herkusta, blineistä. Minä ja avomieheni molemmat rakastamme blinejä – niiden täydellistä kuohkeutta ja maukkaita lisukkeita – ja siksi kävimme sunnuntaina nauttimassa Ravintola Kappelin perinteiset blinit.

Bliniperinne saapui Suomeen 1800-luvulla venäläisten ruhtinaiden matkassa. Hoveissa blinien kanssa siemailtiin samppanjaa, mutta nykyisin blinejä nautitaan myös oluen kanssa. Venäläinen perinneruoka on Helsingissä suosittu: talven aikana S-ryhmän pääkaupungin ravintoloissa arvioidaan paistuvan yli 30 000 bliniä.

Ravintola Kappelin blinit valmistetaan perinteisen reseptin mukaan. Tattari- ja vehnäjauhoista valmistetun taikinan annetaan käydä yön yli, jonka jälkeen blinit paistetaan kirkastetussa voissa kuumalla pannulla. Kappelin suosituin bliniannos on blinipaletti, johon kuuluu päältä rapean ja sisältä kuohkean pehmeän blinin lisäksi smetanaa, sipulia, siianmätiä, poromoussea, sillikaviaaria, kylmäsavulohitartaria, sienisalaattia ja suolakurkkua. 

Kappelin blinit lunastavat blininnälkäisen odotukset. Valitsemme suositun blinipaletin, sillä siitä löytyy monipuolisesti erilaisia höysteitä blinin kaveriksi. Siianmäti, smeatana ja sipuli ovat lyömätön kombo, mutta myös poromousse sopii erinomaisesti yhteen blinien kanssa. Sillikaviaari on itselleni uusi tuttavuus, joka sopii erinomaisesti yhteen blinien kanssa. Lisukkeita on yhteen bliniin nähden melko runsaasti, mutta keittiöstä saa halutessaan tilattua toisen blinin.

 

ravintolakappeli-blinit-sundayblondie-2.jpgravintolakappeli-blinit-sundayblondie-5.jpgravintolakappeli-blinit-sundayblondie-4.jpgravintolakappeli-blinit-sundayblondie-6.jpg

 

Kappelin tunnelma on ollut mielestäni aina hurmaava: korkea katto ja koristeelliset yksityiskohdat kuljettavat ajatukset 1800-luvun Helsinkiin. Kappeli sai alkunsa jo vuonna 1840, kun sokerileipuri Jerngren rakennutti Esplanadille leivoksia ja limonaadia myyvän kojun. Tätä ylevää ja hieman kirkkoa muistuttavaa rakennusta alettiin pian kutsua Kappeliksi. Puinen myyntikoju kuitenkin ränsistyi nopeasti, joten sen tilalle rakennettiin tänä päivänä tunnettu Kappeli vuonna 1867.

Jälkiruoaksi valitsemme ravintolan hittijälkkärin, crème brûléen kuusijäätelön ja tuoreiden marjojen kera sekä lämpimän suklaafondantin tyrnisorbetilla. Crème brûléen kuusijäätelö kuulostaa erikoiselta – mieli valmistautuu pistävänmakuiseen jäätelöön – mutta lopputulos on miellyttävän raikas ja makea. Tyrnisorbet ja marinoidut tyrnimarjat raikastvat ihanasti muuten tymäkkää suklaafondantia, ja on ylipäätään virkistävää, että suklaisen jälkiruoan kanssa tarjotaan kerrankin jotakin muuta marjaa kuin vadelmaa. Annoksen kylkeen on aseteltu myös karamellimoussea, jota ilmankin pärjäisi – suklaafondant kun on jo itsessään niin makeaa. Lämmintä ja viileää yhdistelevä jälkiruoka on minun makuuni, joten päätös on mitä täydellisin päivälliselle.

Helsingissä blinejä tarjoilevat Kappelin lisäksi muun muassa ravintolat KaarnaBistro ManuBistro Gimis, Frans & AmélieSalveLoistePlaza Restaurant, Vltava ja Zetor.

 

ravintolakappeli-blinit-sundayblondie-3.jpgravintolakappeli-blinit-sundayblondie-10.jpgravintolakappeli-blinit-sundayblondie-9.jpg

 

lue myös:

illallinen kasvissyöjän tapaan – ravintola kaarna

kesä terassilla – tapas barcelona

sunday date at kappeli

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

hyvinvointi mieli ajattelin-tanaan ruoka-ja-juoma