ALKOHOLITONTA, KIITOS!

americanbartorni-mocktail-helsinki-sundayblondie-1.jpg

*Yhteistyössä Raflaamon kanssa

Lauantai on bilepäivä! Vai onko?

En muista, milloin viimeksi olisin humaltunut tai ollut darrassa. En juo humalahakuisesti, sillä en pidä siitä, millainen olo minulle tulee useamman juoman jälkeen – enkä etenkään perusta seuraavana päivänä vaivaavasta huonosta olosta.

90% Instagram Storyissani näkyvistä cocktaileista on mocktaileja. Minulla ei ole mitään alkoholijuomia vastaan – rakastan raikasta aperol spritziä kuumana kesäpäivänä, pirskahtelevaa rieslingiä ja mehevää punaviiniä risoton kera. Minulle riittää kuitenkin mainiosti yksi lasillinen ruoan kanssa kokonaisen pullon sijaan. Nykyisin valitsen yhä useammin alkoholittoman juoman, sillä en kaipaa alkoholia sen itsensä vuoksi ja tiedän, että yksikin alkoholiannos vaikuttaa unenlaatuun. Monesti mieleni tekee jopa enemmän mocktailia kuin cocktailia.

En ole koskaan pitänyt vahvojen alkoholijuomien mausta. Pidän kepeän sitruksista ja raikkaista cocktaileista, joissa alkoholi on vain sivujuonne. Siksi tykästyinkin nopeasti mocktaileihin: ne kun ovat täydellisiä sellaisenaan.

americanbartorni-mocktail-helsinki-sundayblondie-3.jpgamericanbartorni-mocktail-helsinki-sundayblondie-7.jpgamericanbartorni-mocktail-helsinki-sundayblondie-2.jpgamericanbartorni-mocktail-helsinki-sundayblondie-4.jpg

Mocktaileissakin on kuitenkin eroja. On väärä olettamus ajatella, että alkoholiton juoma olisi automaattisesti hyvänmakuinen. Liian monet kerrat olen hörppinyt sitruunalla ryyditettyä mocktailia, jossa ei ole makeudesta saatikka muista nyansseista tietoakaan. Toisinaan juoma on ollut vetistä litkua. Ja ei, se, että sekoittaa mehua ja vissyvettä ei yleensä riitä herkulliseen mocktail-elämykseen. Tylsimmillään mocktail tarkoittaa sitä, että saat alkoholittoman version mojitosta. Great imagination.

Onneksi ilmassa on muutoksen tuntua. Nuorten alkoholinkäyttö on vähentynyt ja terveysbuumin myötä mocktailien kysyntä on kasvanut, mikä on huomattu myös Helsingissä. Nykyisin asiansa osaavista baareista löytyy jo oma mocktail-listansa tai vähintään mocktail-versiot tarjolla olevista cocktaileista ovat mahdollisia.

Osallistuin viime viikolla American Barissa hauskaan mocktail-kouluun, jossa opettelimme mocktailien valmistamista. Workshop oli todella kiinnostava ja opettavainen: tähän asti olen juonut vain muiden valmistamia mocktaileja, mutta mocktail-koulun myötä ymmärsin, että tyylikkäistä ja hyvänmakuisia mocktaileja voi valmistaa helposti myös itse kotona. Baarimikko Villen johdolla pääsimme paitsi seuraamaan cocktailien tekoa ja maistamaan erilaisia cocktaileja myös itse valmistamaan omat juomamme.

Hyvän mocktailin matematiikka on lopulta yksinkertainen: onnistuneeseen juomaan tarvitaan…

…sopivasti makeutusta (sokeri / hunaja / siirappi)

…sopivasti hapokkuutta (esimerkiksi sitruuna / lime / greippi)

…maku, joka nostetaan esille (esimerkiksi marjat / mehu / yrtit)

Näiden lisäksi tulee panostaa tuoreisiin raaka-aineisiin, joka on kaiken A ja O. Tuoreet marjat ovat jo itsessään niin mahtavan makuisia, että on selvää, että niistä saa aikaan maukkaan drinkin oikeilla höysteillä! Makupareja voi lähteä yhdistelemään omien mieltymysten mukaan rohkeastikin ja kokeilla asioita, jotka eivät tulisi ensimmäisenä mieleen: esimerkiksi ripotella mustapippuria drinkin päälle.

Oma suosikkini maistelemistamme drinkeistä oli viehkeä Vogue, joka saa inspiraationsa Cosmopolitanista. Punaisia viinimarjoja sisältävä juoma on maultaan samaan aikaan suloisen täyteläinen ja raikas. Ja tämä mocktail oli myös äärettömän helppoa valmistaa kotona! En raaskisi hankkia ainakaan ensimmäisiin mocktail-kokeiluihini paljon kalliitta raaka-aineita, joten siksi drinkki oli mitä täydellisin aloittelijalle: juoma sisältää sokerisiirappia, tuoretta sitruunamehua, karpalomehua ja tuoreita punaherukoita. Voit napata Vogue-mocktailin reseptin talteen täältä.

Mocktail-koulu osoitti, ettei hyvään mocktailiin siis vaadita paljon! Mikäli mocktailit kiinnostavat ja haluat aloittaa mocktailien maistelun baarista, jossa drinkit valmistetaan pieteetillä, suosittelen suuntaamaan American Bariin tai johonkin toiseen Raflaamon ravintolaan – esimerkiksi Loisteessa voi nauttia kesäaikaan mocktailin lisäksi hienosta näköalasta Helsinkiin. Raflaamon ravintoloissa mocktailien hinnat ovat myös erittäin kohdillaan: mocktailit maksavat seitsemän euroa.

Kun on kerran hyvää mocktailia maistanut, ei tee mieli juoda yhtäkään väljähtänyttä mojito-mocktailia! Siksi aionkin ottaa itselleni mission: mikäli saan vielä ravintolassa tai baarissa eteeni vetisen juoman, annan palautetta, sillä sitä kautta me kaikki pääsemme nauttimaan maistuvista mocktaileista.

americanbartorni-mocktail-helsinki-sundayblondie-8.jpgamericanbartorni-mocktail-helsinki-sundayblondie-5.jpgamericanbartorni-mocktail-helsinki-sundayblondie-6.jpgKuvat minusta: Kathrin Deter / Luminoucity

lue myös:

helsingin bliniviikot alkoivat!

illallinen kasvissyöjän tapaan – ravintola kaarna

kesä terassilla – tapas barcelona

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (2)
  1. Näistä kuvista tuli älytön hinku opettelemaan erilaisia cocktaileja, siis että pääsisi kunnon cocktail-kouluun opettelemaan! Vaikka oon työskennellyt baarin puolella aikanaan ja tehnyt joitain drinkkejä, mutta en oikeastaan mitään ”hienoja” tai kuvien edes kaltaisia. Vitsi! Se olkoon uusi toiveeni, jonka vielä toteutan! Kotona olisi ihana tehdä ystäville sitten drinkkejä tulevaisuudessa. 🙂 Hyvää itsensä sivistämistä, mä kun oon sellanen että haluaisin osata vähän kaikkea eri osa-alueilta. 😀 Holittomat drinkit on best, ei se aina tarvitse sitä alkoholia osakseen! Ainakin minä osaan viettää bile-illan ilman holia. 🙂

    1. Ihanaa kuulla, että tunnelma välittyi kuvista! Oli kyllä ihan mahdottoman hauskaa päästä kokeilemaan mocktailien tekoa ammattilaisen opastuksella. Suosittelen siis lämpimästi varaamaan paikan mocktail/cocktail workshopiin! :–) Siinäpä hauska tavoite tulevalle vuodelle – ja ystävätkin hyötyvät <3 Nämä olivat kyllä ehdottomasti parhaita holittomia drinkkejä, joita olen itse maistanut!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *