KAUNEIMMAT SUOMALAISET SISUSTUSBRÄNDIT

kuva: Hakola

 

Sitä mukaa kun asuntoprojektimme etenee (hitaasti mutta toivon mukaan varmasti), pyörittelen mielessäni yhä enemmän tulevan kotimme sisustusta.

Olen aina ihastellut tanskalaisten tapaa sisustaa, sellaista huoletonta skandinaavista minimalismia, jossa on lämpöä – esimerkiksi Tine K, House Doctor ja  Bloomingville ovat tästä hyviä esimerkkejä. Mutta osataan meillä Suomessakin!

Suomalainen design on ollut aina vähäeleistä ja niukkalinjaista, mutta nykyisin boheemi trendi näkyy suomalaistenkin brändienkin suunnittelussa. Puu on suomalaisille tuttu materiaali jo vuosisatojen takaa, mutta sen rinnalle on tullut muitakin kauniita luonnonmateriaaleja kuten rottinki ja hamppu.

Listasin yhteen kauneimmat suomalaiset sisustusbrändejä, joita ihailen. Tästä listauksesta eivät löydy todellakaan kaikki suomalaiset brändit, eikä se ole tarkoituskaan. Mieluusti kuulisin myös teidän suosikeistanne! <3

 

Adea. Huonekaluvalmistaja joka tunnetaan ajattomista ja raikkaista huonekaluistaan, joissa kauneus ja käyttömukavuus ovat täydellisessä tasapainossa. Sohvia, nojatuoleja, raheja, pöytiä, hyllyjä ja mattoja. Upea The Botanic Shelf -hylly on varmaan sinullekin tuttu sisustuslehtien sivuilta.

Anno. Vuonna 2007 perustettu suomalainen sisustusbrändi, jonka juuret ovat syvällä skandinaavisessa elämäntavassa. Minimalistisen tyylikkäitä mutta lämminhenkisiä sisustustuotteita kohtuuhintaan. Anno pyrkii tietoisesti irtaantumaan sesonkikeskeisyydestä ja lisäämään ekologisesti valmistettujen tuotteiden määrää. Valikoimassa muun muassa mattoja, sisustustekstiileitä, astioita, raheja ja koreja.

Artek. Suomalaisen designin ikoni, jonka perustivat vuonna 1935 Alvar ja Aino Aalto, Maire Gullichsen ja Nils-Gustav Hahl. Nämä muotoilun innovaattori olivat tuolloin vielä nuoria idealisteja, jotka halusivat myydä huonekaluja ja edistää muun muassa näyttelyiden avulla nykyaikaista asuntokulttuuria. Artekin huonekalut valmistetaan edelleen Alvar Aallon alkuperäisen näkemyksen mukaan modernia tuotantotekniikkaa ja käsityötaitoa yhdistämällä.

Balmuir. Oulusta lähtöisin oleva Balmuir on kasvanut nopeasti suureksi muoti- ja sisustusbrändiksi, jonka arvoja ohjaavat tuotteiden laadukkuus, pitkäikäisyys ja kestävyys. Ylellisiä kodintekstiileitä, kynttilöitä, huonetuoksuja ja kristallituotteita.

Familon. Suomalaisten mukavin petikaveri vuodesta 1966. Familon tunnetaan etenkin pehmeistä tyynyistään, peitoistaan, patjoistaan, sängyistään ja tänä päivänä myös vuodevaatteistaan. Ajan myötä käytössä vain paranevat Familon Princess -pellavalakanat  ovat meillä käytössä joka päivä (tai pikemminkin joka yö).

 

kuva: Saana ja Olli

 

Fanni K. Suloinen sisustusbrändi Tampereelta. Fanni K:n tuotteissa yhdistyvät hienostunut luksus ja naisellinen boheemius. Valikoimasta löytyy esimerkiksi mattoja, kodintekstiileitä, pieniä huonekaluja, astioita ja sisustustavaroita.

Finarte. Mattovalmistaja jo toisessa polvessa, minkä visio ja arvomaailma ovat edelleen saman kuin yrityksen perustamishetkellä 1980-luvulla: Finarte haluaa luoda kauniita, persoonallisia mattoja, joissa yhdistyvät suomalainen design, ekologiset ja kestävät materiaalit sekä käsinkudottu perinteitä nykypäivään yhdistävä estetiikka.

Gauhar Helsinki. Gauhar Helsingin tuotteissa yhdistyvät lempeät saaristomaisemat ja urbaani Helsinki. Mallistoon lukeutuu elegantteja lifestyle-tuotteita kuten pyyhkeitä, kylpytakkeja, vilttejä, saippuoita, huonetuoksuja ja kynttilöitä. Näiden lisäksi saatavilla on vaatteita ja koruja.

Hakola. Jurvalainen huonekaluvalmistaja, joka tunnetaan ennen kaikkea kauniista ja mukavista sohvistaan ja nojatuoleistaan. Näiden lisäksi Hakolan mallistosta löytyvät esimerkiksi ruokapöydät ja tuolit, hyllyt sekä kodin piensisustustavarat. Värit ovat pääosin ajattomia ja neutraaleja, mutta vaihtuvat kausivärit tuovat hymyn huulille – esimerkiksi tämä vaaleanpunain Lazy Wool -sohva on aikast dreamy.

HAVI’S. HAVI’S on perinteikkään kynttilävalmistaja Havin trendikkäämpi tuotemallisto, jonka kynttilät ja kodin piensisustustuotteet ihastuttavat ajattomuudellaan ja pehmeillä värisävyillään. Kynttilöiden lisäksi mallistosta löytyy laadukkaita sisustustekstiileitä, lyhtyjä, saippuoita ja huonetuoksuja. Esimerkiksi tämä kolmen pikkukynttilän tuoksulahjapakkaus on ihana lahjaidea mihin tahansa vuodenaikaan!

HEMPEA. HEMPEA valmistaa Suomessa ekologisesta hampusta luotuja tekstiilejä makuuhuoneeseen, keittiöön, kylpyhuoneeseen ja lastenhuoneeseen. Hamppu on luonnollisesti ympäristöystävällinen materiaali, sillä sen kasvatuksessa ei tarvita torjunta-aineita, lannoitteita eikä keinokastelua. HEMPEAn hamppukangas tulee Romaniasta ja tuotteet ommellaan Rovaniemellä sekä Ivalossa pienissä ompelimoisssa.

Iittala. Ajattomasta muotoilustaan tunnettu Iittala on valmistanut astioita suomalaisten koteihin jo vuosikymmenten ajan. Iittalalle ovat suunnitelleet tuotteita monet tunnetut suunnittelijat kuten Timo Sarpaneva, Aino Aalto, Alvar Aalto, Oiva Toikka ja Tapio Wirkkala. Ihastelen sitä, miten Iittala vuosi toisensa vuosikymmentenkin takaiset tuotteet (esimerkiksi tällä hetkellä Ultima Thule) tuntuvat raikkailta ja tyylikkäiltä.

 

kuva: Innolux

 

Innolux. Valaisinvalmistaja ja tukkuliike, jonka valikoimaan lukeutuvat muun muassa Suomessa valmistetut, nimekkäiden muotoilijoiden suunnittelemat designvalaisimet ja kirkasvalolaitteet. Yksi Innoluxin tunnetuimmista tuotteista on suomalaisten rakastama Lokki-valaisin.

Kuusilinna. Kotimaisten nahka- ja kangassohvien erikoisliike vuodesta 1941. Sohvien ohella mallistoon lukeutuu designmattoja ja valaisimia sekä muuta piensisustustavaraa.

Lapuan Kankurit. Pellava- ja villakutomo, jonka kudonta- ja materiaalitaitoja on hiottu huippuunsa vuosikymmeniä. Lapuan Kankurit käyttää tuotteissaan vain luonnollisia raaka-aineita kuten pellavaa ja villaa. Pyyhkeitä, keittiötekstiilejä, pehmoisia torkkupeittoja ja liinavaatteita.

Lokal Helsinki. Lokal on pieni taidegalleria ja konseptimyymälä Helsingin Punavuoressa, joka haluaa esitellä suomalaisten taiteilijoiden ja muotoilijoiden töitä. Lokalin myymälässä ja verkkokaupassa on myynnissä kaunista käsintehtyä keramiikkaa, kodintekstiilejä, puutuotteita sekä printtejä. Itse olen haaveillut jo pari vuotta tästä VINO 60 Brass -peilistä, jonka aion vielä jonain päivänä hankkia – kenties ensi vuonna uuteen kotiin!

Lundia. Huonekaluvalmistaja, joka tunnetaan etenkin Lundia Classic -hyllyistä – tällainen löytyy monen suomalaisen kotoa. Lundialta löytyy niin hyllyjä, kaappeja, sänkyjä, valaisimia kuin piensäilytykseen soveltuvia laatikoita.

Marimekko. Tekstiili- ja vaatetusalan muotitalo, joka on inspiroinut suomalaisten sisustamista jo vuosikymmenet. Itse olen tykästynyt erityisesti Marimekon astioihin, joissa on aina leikkisyyttä ja kiinnostavia väriyhdistelmiä, kuten myös graafisempaa mustavalkoista.

 

kuva: Hakola

 

Matri. Perniöstä alkunsa saanut sänkyvalmistaja, jonka tunnusmerkiksi ovat viime vuosina nousseet rottinkiset Lempi-sängynpäädyt. Näiden lisäksi Matrin valikoimasta löytyvät sängyt, patjat, vuodevaatteet, päiväpeitteet, tyynyt ja peitot sekä työpöydät ja penkit.

Nikari. Nikari valmistaa korkealaatuisia puuhuonekaluja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kunnioitus puumateriaalia ja luontoa kohtaan ohjaa monin tavoin Nikaria yrityksenä. Upeita design-tuoleja, -nojatuoleja, -sohvia ja -pöytiä.

Parolan Rottinki. Laadukkaita rottinkikalusteita, jotka valmistetaan käsityönä aidoista luonnonmateriaaleista. Tuoleja, pöytiä, sohvia, sängynpäätyjä, riippukeinuja… Kaikkea, mitä rottingista voi kuvitella tehtävän.

Pentik. Klassinen sisustusmyymäläketju, joka haluaa tuoda tuulahduksen pohjoista kauneutta ja kodikkuutta ihmisen ympärille. Pentikin keramiikkatehdas sijaitsee Posiolla. Keraamisia tuotteita kattaukseen, kodintekstiileitä, kynttilöitä ja piensisustustavaraa.

Poiat. Poiat on suomalainen, kolmen nuoren arkkitehdin perustama arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto. Yritys tuli tunnetuksi etenkin minimalistisella Lavitta-mallistollaan, johon lukeutuu tuoleja, penkkejä ja pöytiä. Itse himoitsen Poiatin upeaa, tammista Bastone-kaappia, joka on kuin taideteos.

Raaka Rå. Taiteilija Leena Kouhian rouheat, käsityönä tehdyt Raaka Rå -sarjan astiat ovat ihastuttavan viimeistelemättömiä. Jokainen astia on uniikki, kuin taideteos, jota katsellessa mieli lepää.

 

kuva: Finarte

 

Saana ja Olli. Palkittu muotoilijaduo Turusta, joille tärkeää on ajattomuus. Saana ja Olli valmistaa esimerkiksi 100% hampusta valmistettua tekstiilimallistoa, joka tehdään Lounais-Suomessa. Upeita, kansallishenkisiä kuoseja, jotka kuljettavat ajatukset alkuaikojen Suomeen. Yritys on tehnyt yhteistyömallistoja muun muassa Uniqlon, Stockmannin ja Finarten kanssa.

Sera Helsinki. Sera Helsinki valmistaa puhtaista luonnon raaka-aineista käsin villamattoja ja puuvillapyyhkeitä. Tuotteissa yhdistyvät suomalainen suunnittelu ja satoja vuosia vanhat etiopialaiset käsityöperinteet. Sera Helsinki kouluttaa ja työllistää haavoittuvaisimpia ryhmiä, sokeita, yksinhuoltajaäitejä sekä vammaisia artesaaneja Addis Abebassa.

Tapio Anttila Collection. Sisustusarkkitehti ja muotoilija Tapio Anttila suunnittelee kodinkalusteita, valaisimia ja sisustustuotteita. Niistä on poimittu tuotteita Tapio Anttila Collectioniin. Kun esineiden taustalla on sama suunnittelija, ovat kaikki malliston tuotteet samanhenkisiä. Huonekaluja ja valaisimia on helppo yhdistellä sisustuskokonaisuuksiksi.

Woodnotes. Woodnotes yhdistää suomalaisen luonnon inspiroiman taiteellisen luovuuden kehittyneeseen teknologiaan. Woodnotesin tuotteissa hyödynnetään suomalaisia perusraaka-aineita: puuta ja paperia. Valikoimasta löytyy pääasiassa huonekaluja ja mattoja.

 

lue myös:

talotoimittajan valinta

tauluilla uutta ilmettä kotiin

lempeää valoa pimeimpään vuodenaikaan

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

koti paivan-tyyli sisustus vastuullisuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *