OSTA TYÖTÄ SUOMEEN

ostatyotasuomeen-suosisuomalaista-sundayblondie-1.jpg

Tänään vietetään Osta työtä Suomeen -päivää, jolla halutaan muistuttaa kuluttajia kotimaisen työn tärkeydestä. Suomalaisen työn tukemisella nimittäin on todella merkitystä: jos jokainen suomalainen käyttäisi 10 euroa kuukaudessa enemmän suomalaisiin tuotteisiin ja palveluihin, syntyisi Suomeen vuositasolla 10 000 uutta työpaikkaa.

Pyrin kiinnittämään nykyisin enemmän huomiota siihen, minkälaisten firmojen tuotteita ostoskoriini laitan. Miksi valitsisin ulkomailla valmistetun suihkusaippuan, kun voisin helposti ja yleensä lähes samalla hinnalla tukea suomalaista työtä? Pienilläkin valinnoilla voi olla suuri merkitys.

Suomalaista työtä juhlistavan päivän kunniaksi keräsin pitkän listan yrityksiä, joiden juuret ovat Suomessa. Täytyy myöntää, että listaa kerätessäni häkellyin itsekin siitä, kuinka paljon meiltä löytyy mahtavia sisustus-, muoti- ja kosmetiikka-alan yrityksiä. Päivitän listaa sitä mukaa, kun mieleeni nousee uusia yrityksiä.

Mitkä suomalaiset firmat ovat sinun suosikkejasi, ja puuttuiko jokin niistä listalta? Kuulisin mielelläni ajatuksianne suomalaisesta työstä kommenttikentässä! ♡

Kuvituksena vuoden takaisen postauksen kuvia, joissa esittelin suomalaisten suunnittelijoiden upeita luomuksia: Vejitsin, Miaa Halmesmaan ja Uhana Designin. Kuvat: Eveliina Linkoheimo

ostatyotasuomeen-suosisuomalaista-sundayblondie-3.jpg

SISUSTUS

Arabia. Vuonna 1873 perustettu Arabia on yksi Suomen tunnetuimmista tuotemerkeistä. Tuotanto Arabian posliinitehtaassa aloitettiin vuoden 1874 lokakuussa. Nykyisin valikoimasta löytyy kattava valikoima astioita niin arkeen kuin juhlaan.

Artek. Vuonna 1935 alkunsa saanut yritys perustettiin myymään ja markkinoimaan Alvar Aallon suunnittelemia kalusteita. Artekin alkuperäiset arvot, pitkäkestoisuus ja korkea laatu yhdistettynä puhtaaseen muotokieleen, ovat vieläkin yrityksen toiminnan ytimessä. Funktionalismi ja luonnonmateriaalit tuntuvat ajankohtaisilta yhä tänä päivänä.

Balmuir. Vuonna 2007 Kempeleessä perustettu luksukas lifestyle-brändi. Kaikkea, mitä skandinaaviseen kotiin voi kaivata: kynttilöitä, sisustustuotteita, asusteita, laukkuja. Erityisen tunnettu muhkeista huiveistaan, joita on saatavilla kaikissa sateenkaaren väreissä.

Familon. Vuonna 1966 perustettu sänky-, tyyny- ja peitevalmistaja, valikoimassa nykyisin myös kodintekstiilejä kuten pussilakanoita ja pyyhkeitä. Tyynyt, peitteet ja sängyt valmistetaan Virossa, patjat Suomessa ja Virossa, untuvatuotteet Tšekeissä, vuodetekstiilit Latviassa ja pyyhkeet Turkissa. Tuotekehitys, markkinointi ja logistiikkakeskus Suomessa. Design From Finland -merkki.

Hakola. Suomalaisia, laadukkaita ja aikaa kestäviä design-huonekaluja Pohjanmaalta. Jokainen sohva valmistetaan käsityönä asiakkaan tilauksen mukaisesti. Hakolalla halutaan taistella kertakäyttökulttuuria vastaan valmistamalla tuotteita, jotka kestävät sukupolvelta toisille. Sohvia, tuoleja, pöytiä ja muita sisustustuotteita.

Havi ja Havi’s. Suomen suurin kynttilätehdas Riihimäellä. Toimintaa jo vuodesta 1829 asti, kynttilätehdas ollut Riihimäellä vuodesta 1940 lähtien.

Lapuan Kankurit. Perheyrityksen juuret vuonna 1917 perustetussa suvun ensimmäisessä tekstiilitehtaassa. Oma kutomo Lapualla, tuotannossa käytetään vain luonnollisia raakaa-aineita: pellavaa, tenceliä, puuvillaa, villaa ja mohairia.

Pentik. Anu Pentikin perustama kansainvälinen sisustusmyymäläketju, joka ”haluaa tuoda tuulahduksen pohjoista kauneutta ja kodikkuutta ihmisten ympärille”. Pentikin keramiikkatehdas on maailman pohjoisin: se sijaitsee Napapiirin tuntumassa Posiolla.

Raaka Rå. Suloisia, Leena Kouhian käsin valmistamia keramiikkatuotteita. Kauniita, luonnollisia, rosoisia ja konepesua kestäviä.

Saana ja Olli. Suunnittelijapariskunta ja muotoiluyritys. Aikaa ja käyttöä kestäviä tekstiilejä eurooppalaisesta 100% hamppukankaasta. Kankaat painetaan Aitoossa, tuotteet ommellaan Keikyällä ja tarkastetaan, laputetaan sekä pakataan Turussa. Upeita, suomalaista mielenmaisemaa ja luontoa kuvaavia tekstiilejä.

Iittala. Iittalan lasitehdas perustettiin jo vuonna 1881. Yrityksen perusta on ajaton muotoilu ja kestävyys, ja suunnittelijoiden joukosta löytyy useita suuria nimiä: Alvar ja Aino Aalto, Kaj Franck, Oiva Toikka ja Tapio Wirkkala. Tuotteet valmistetaan omilla tuotantolaitoksilla Suomessa ja sopimusvalmistajilla Euroopassa sekä Aasiassa.

Verso Design. Vuonna 1997 perustettu designfirma Helsingistä. Erilaisia kodinsisustustuotteita kuten mattoja, koreja, torkkupeittoja ja hyllyjä. Valmistusmaista ei löydy yksiselitteistä tietoa, mutta esimerkiksi pärekorit valmistetaan Suomessa.

ostatyotasuomeen-suosisuomalaista-sundayblondie-2.jpg

VAATTEET JA ASUSTEET

Alina PiuVaatesuunnittelija Pauliina Leistin eettiseen muotiin keskittynyt vaatemerkki. Tuotteiden pääajatuksena on laadukkuus, mukavuus, pitkäikäisyys ja eettinen eurooppalainen tuotanto. Superpehmeitä t-paitoja ja kauniita neuleita!

Arela. Äidin ja kahden tyttären, Maija, Anni ja Viivi Arelan pyörittämä perheyritys, joka on keskittynyt etenkin kauniisiin ja laadukkaisiin kashmirneuleisiin. Vaatteista pyritään tekemään sellaisia, että ne imartelevat jokaista suomalaista naista. Upeita värejä, suloisen pehmeitä neuleita ja mukavia unisex t-paitoja. Tuotteet valmistetaan Nepasilla, Latviassa, Kiinassa ja Suomessa.

Biancaneve. Värikkäitä ja sulavalinjaisia urheiluvaatteita naisille. Urheiluvaatemallisto on suunniteltu yhteistyössä tekstiili-, muoti-, ja fitnessalan ammattilaisten kanssa. Yritys valmistaa myös esiintymisasuja taitoluistelijoille ja fitness-urheilijoille. Tietoa tuotteiden valmistusmaasta en löydä.

Costo. Kestävästi tuotettuja pipoja ja asusteita. Materiaalit saadaan esimerkiksi Eurooppalaisten huonekalu- ja muotiyritysten ylijäämästä. Kaikki materiaalit tulevat Euroopasta, suurimmaksi osaksi Suomesta, Tanskasta ja Italiasta. Tuotteet valmistetaan Suomessa ja Virossa.

Globe Hope. Eettisesti ja ekologisesti valmistettuja vaatteita sekä laukkuja. Tuotteet valmistetaan alihankintana erikokoisissa ompelimoissa. Kotimaan lisäksi osa tuotannosta tehdään alihankintana Virossa. Turvavyötuotteet valmistuvat Mikkelissä, banderollituotteet laukkuompelimossa Keski-Suomessa, metallikehyksiset laukut ja -kukkarot Nokialla. Suuri osa vaatemallistosta ommellaan Tallinnassa, kenkämallisto Portugalissa ja luomupuuvillaiset t-paidat Turkissa.

Halla Halla. Merestä kerätystä muovijätteestä valmistettuja bikineitä, joiden kuosia ja väriä voi vaihtaa toisinpäin kääntämällä. Nylon-muovista syntyvä Econyl-kangas saadaan Italiasta, omistajat Salla ja Hanna suunnittelevat uimapukujen printit ja mallit, ja tuotteet valmistetaan Indonesiassa. Tuotteita tehdään pienissä erissä kerrallaan.

Halti. Suomalainen ulkoilu- ja urheiluvaatefirma. Yrityksen sivuilla kerrotaan, että ”ihmisen ja luonnon kunnioitu luovat pohjan kaikelle Haltin toiminnalle”. Tuotteiden alkuperästä ja valmistusmaasta on kuitenkin vaikeaa löytää tietoa. Tämän Suomen Kuvalehden artikkelin mukaan esimerkiksi vuoden 2012 Suomen olympiajoukkueen edustusasut valmistettiin Portugalissa, Turkissa, Vietnamissa ja Kiinassa. Löysin kuitenkin sivun, jolle on listattu Avainlippu-merkin saaneita pipoja ja sukkia. Osassa Haltin tuotteista käytetään kierrätysmateriaaleja.

Joutsen. Vuodevaatetehdas Riihimäellä, untuvatakkien tuotanto Virossa. Tarvittaessa untuvatakkien ompelutyön osalta alihankintaa Kiinassa.

Karhu. Vuonna 1916 Suomessa perustettu tuotemerkki. Tuotevalikoimassa pääasiassa lenkkareita ja tennareita, mutta myös vapaa-ajan ja urheiluvaatteita. Tuotteiden alkuperästä vaikeaa löytää tietoa: jostain bongaan Viron. Tiesitkö, että Karhu käytti kengissään kolmea raitaa jo ennen kuin Adidas oli perustettu? Suomalaiset myivät tuotemerkin nykysummassa 1600 eurolla ja kahdella viskipullolla.

Katri Niskanen. Suomen Project Runway -ohjelmasta julkisuuteen noussut Katri Niskanen perusti vaateyrityksensä vuonna 2010. Sen jälkeen hänen upeita luomuksiaan on nähty monesti esimerkiksi linnanjuhlissa. Juhlavaatteiden lisäksi kattava valikoima klassisia arkivaatteita, jotka rohkaisevat naisia ”rakastamaan itseään missä tahansa tilaisuudessa”.

Lumoan.  Koruja ja vaatteita. Korut suunnitellaan ja valmistetaan käsin Helsingissä Lumoan designstudiossa. Vaatteet suunnitellaan Helsingissä ja valmistetaan Portugalissa. Villavaatteet valmistetaan Suomessa, ateljeetason vaatteet Virossa.

Makia. Vastuullisesti tuotettuja, kestäviä ja ajattomia vaatteita miehille sekä naisille. Tuotteet valmistetaan Turkissa, Kiinassa, Bulgariassa, Portugalissa, Liettuassa, Virossa ja Suomessa. Merinovilla saadaan Italiasta, villatuotteet tehdään Suomessa ja Liettuassa. Yhteistyötä Pure Wasten kanssa.

Marimekko. Vuonna 1951 visionaarisen Armi Ratian perustama designtalo. Tuskin löytyy yhtäkään suomalaista, jolle ikoninen Unikko-kuosi ei olisi tuttu. Vaatteita, asusteita, kodin sisustustuotteita, tekstiilejä. Tarina alkoi juuri kangaspainosta ja vaatteista.

MOIMOI. Kestäviä, ilmeeltään skandinaavisia ja eettisesti tuotettuja nahkalaukkuja, jotka sopivat täydellisesti jokapäiväiseen elämään. Tuotteet suunnitellaan Helsingissä ja valmistetaan Suomessa sekä Espanjassa. Kaikki tuotteet valmistetaan käsityönä kasvisperäisesti parkitusta nahasta.

Month of Sundays. Helsinkiläis-budapestilainen suunnittelustudio, intohimonaan tarinankerronta ja aidon kaunis suunnittelu. Neuleiden tuotanto Budapestissa, muut vaatteet Tallinnassa, asusteet Helsingissä, Budapestissa tai Vilnassa.

Mori Collective. Eettisesti tuotettuja vaatteita ja koruja naisille sekä miehille. Katu-uskottavaan tyyliin! Osa tuotteista valmistetaan Suomessa käsityönä. Tuotannossa käytetään ekologisia ja kierrätettyjä materiaaleja.

Népra. Suomalainen urheiluvaatteiden valmistaja Lahdesta, jonka ideologia perustuu minimalistisuuteen, eettisyyteen ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Vaatteiden materiaali saadaan Italiasta, ja tuotteet valmistetaan Virossa. Kauniita, värikkäitä ja sulavalinjaisia urheiluvaatteita miehille ja naisille.

Noolan. Sulavalinjaisia naistenvaatteita ja -asusteita, jotka ilmentävät Suomen karua mutta kaunista luontoa. Valmistusmaasta ei löydy tietoa nettisivuilta.

Papu. Vuonna 2012 perustettu firma, tyylikkäitä eettisesti tuotettuja lasten ja aikuisten vaatteita.

Poola Kataryna. Suunnittelija Paula Kasurinen sekoittaa koruissaan ja asusteissaan modernia skandinaavista suunnittelua ja koristeellisia slaavilaisia perinteitä. Toiminta tällä hetkellä tauolla.

PURA Finland. Pohjoisen luonto, aitous, rehellisyys, käytännönläheinen kauneus. Nämä arvot yhdistyvät PURA Finlandilla, jonka tuotteissa luonnon vaaliminen on läsnä niin malliston materiaaleissa kuin työtavoissa. Valikoimasta löytyy pääosin suloisen pehmeitä neulevaatteita, mutta myös laadukkaita laukkuja ja kenkiä. Kaikki PURAn tuotteet valmistetaan Suomessa.

Pure Waste100% kierrätysmateriaaleista valmistettuja vaatteita miehille ja naisille. Raaka-aineet ovat leikkuujätteitä vaatteiden valmistuksesta tai ylijäämiä kehräämöistä Kiinassa ja Intiassa, jossa tuotteet myös valmistetaan. 

Raiski. Urheiluvaatteita valmistava tuotemerkki syntyi vuonna 1977 tarpeesta tehdä tyylikkäitä hiihtovaatteita laskettelijoille. Halti osti vuonna 1983 Raiski-tuotemerkin täydentämään lajivalikoimaa. Raiskin sivuilta ei löydy tietoa tuotteiden valmistusmaasta, mutta valmistus on mitä todennäköisimmin ulkomailla kuten Haltilla.

R-Collection. 1978-luvulla ikonisista anorakeistaan tutuksi tullut vaatemerkki. Leikkaamo ja tekstiilipaino Kajaanissa. Perinteiset college- ja trikoovaatteet valmistetaan Orivedellä sijaitsevan kutomon kankaista, muuten kankaat haetaa pääsääntöisesti Euroopasta ja joskus myös Aasiasta.

R/H. Hanna Riiheläisen ja Emilia Hernesniemen perustama vaatemerkki, perustettu 2010. Suurin osa tuotannosta Virossa, osa Suomessa. Leikkisiä vaatteita itsevarmoille naisille.

Riski. Vaatesuunnittelija Liisa Riskin designtalo. Kankaat tulevat Euroopasta, vaatteet valmistetaan Suomessa ja Baltian maissa. Kauniita vaatteita pääasiassa naisille, myös unisex-vaatteita.

SamujiSamu-Jussi Kosken perustama luova studio ja suunnittelutalo Helsingistä. Työ keskittyy konsultointiin ja suunnitteluun: naistenvaatteisiin ja kodin sisustustuotteisiin.

Sopiva. Klassista ja kohtuuhintaista luksusta naisille: vaatteita, asusteita, koruja. Vaatteissa ja asusteissa käytetään kashmir- ja merinovillaa, pellavaa, makeanvedenhelmiä ja luonnonkorukiviä. Suunnittelu Suomessa, valmistus suorakaupalla Kiinassa mahdollisimman vähin välikäsin.

Tauko. Eettisesti ja ekologisesti tuotettuja vaatteita ja asusteita. Tuotanto Suomessa ja Virossa.

Uhana Design. Vuonna 2012 Tampereella perustettu designyritys, joka valmistaa vaatteita ja asusteita.

Vejits. Tyylikäs suomalainen muotitalo, joka yhdistelee vaatteissaan skandinaavista minimalistisuutta ja aasialaista värikkyyttä. Tuotteet valmistetaan pienissä erissä Suomessa ja Thaimaassa. Upeita juhlamekkoja naisille!

ostatyotasuomeen-suosisuomalaista-sundayblondie-4.jpg

KOSMETIIKKA

Aisti. Kotimaisia suihkugeelejä ja ihonhoitotuotteita, jotka suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Tuotteet on kehitetty erityisesti suomalaisille naisille ja uutuustuotteissa on käytetty ainesosia, jotka saavat innoituksensa Suomen luonnosta.

Ekopharma. Kotimainen ammattikosmetiikkasarja, jossa käytetään kotimaisia lähituotettuja raaka-aineita. Tuotteet valmistetaan alusta loppuun Suomessa suomalaiselle iholle. Luonnonkosmetiikan sertifikaatti sekä Avainlippu-merkki.

Mia Höytö. Ylellinen, ekosertifioitu luonnonkosmetiikkamerkki, joka keskittyy ihonhoitotuotteisiin. Tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa, ja myös raaka-aineet saadaan Suomen luonnosta.

Lumene. Suomen tunnetuin kosmetiikkamerkki perustettiin 1970-luvulla. Lumene sai nimensä Kuhmoisissa sijaitsevasta lummenne-järvestä. Latinankielen lumen tarkoitaa valoa. Tuotteista noin 80% valmistetaan Suomessa ja 20% ulkomailla. Tuotteet suunnitellaan Suomessa.

Flow Kosmetiikka. Kosmetiikkayritys sai alkunsa vuonna 2004 halusta luoda kauneustuotteita, jotka vaalivat luonnon alkuperäislajikkeiden parantavia vaikutuksia. Flow’n tuotteet ovat 100% luonnollisia ilman keinotekoisia ainesosia. Raaka-aineet saadaan sekä Suomesta että ulkomailta. Tuotteet valmistetaan Hyvinkäällä omassa tehtaassa, jossa toimii myös tuotekehitys.

Frantsila. Luomuyrttitilan pääpainotus on kotimaisten luomuyrttien viljely, jalostus ja myynti. Frantsilan sukutilan yrttipellot ovat olleet virallisessa luomuviljelyssä jo vuodesta 1977 lähtien. Yrtit kasvatetaan ja jatkojalostetaan kosmetiikkatuotteiksi Kyröskoskella.

LV. Ei Louis Vuitton, vaan Lumivalko. Yrityksen tarina sai alkunsa yli 50 vuotta sitten, kun ihotautiopin professori Sonck kehitti palasaippuan herkälle iholle Lumi Valkon kanssa.  LV:n kosmetiikkatuotteet on kehitetty yhdessä Allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa. Tuotekehitys sijaitsee Helsingissä, ja tuotteet valmistetaan pääasiassa Heinävedellä.

Cutrin. Hiustenhoitoon keskittyneellä Cutrinilla on yli 40 vuoden kokemus pohjoismaisten hiusten ja hiuspohjan erityispiirteistä. Toimipisteet sijaitsevat Espoossa, Pietarissa ja Moskovassa. Tuotekehityslaboratorio sijaitsee Espoon pääkonttorissa, ja tuotteet valmistetaan Lumene Oy:n Espoon tehtaalla.

Supermood. Juontaja Anne Kukkohovin perustama luonnollinen, kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin keskittyvä kosmetiikkabrändi. Kosmetiikkatuotteet valmistetaan ekosertifioidulla tehtaalla Suomessa ja muut tuotteet (kuten suklaa) yhteistyökumppaneilla Suomessa.

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (4)
  1. Kerrassaan loistava postaus! Suosin suomalaista ostoksistani, mutta keräämässäsi listassa oli minulle uusiakin merkkejä. Kiitos niistä. 🙂

    1. Tosi kiva Ilona kuulla, että löysit listalta uusia tuttavuuksia! ♡ Ja ihanaa, että suosit suomalaista. Onneksi ihmiset tuntuvat kiinnittävän asiaan nykyisin entistä enemmän huomiota ostoksilla käydessään. :–)

  2. Ihan loistava postaus! Suosi suomalaista – todellakin 🙂 xx

    1. Voi kiitos Vilhelmiina ♡ Suomesta löytyy kyllä niin paljon mahtavia yrityksiä! :–)

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *