KUUKAUDEN KIRJA: HERE I AM

kirja-arvostelu-jonathan-safran-foer-here-i-am-sundayblondie-1.jpg

Rakastan lukemista, ja jokavuotisena pyrkimyksenäni on lukea vähintään yksi kirja kuukaudessa. Olen jo kauan sitten todennut kirjan kuukaudessa mukavaksi ja realistiseksi tavoitteeksi: kiireenkin keskellä olen aina löytänyt aikaa kirjojen lukemiselle, toisinaan tuhasivuisille tiiliskiville, toisinaan kevyemmille teoksille.

Tykkään lukea niin uusia kuin vanhoja kirjoja, suosikkikirjailijoiltani (Siri Hustvedt, Zadie SmithHaruki Murakami, Paul Auster, Elena Ferrante) sekä itselleni täysin tuntemattomilta kirjailijoilta. Kirjaan lukemani kirjat nykyisin ylös Goodreadsiin, jotta pysyisin paremmin kärryillä siitä, minkälaisia kirjoja olen viime vuosien varrella lukenut.

Tämän vuoden tavoitteeni on kertoa lukemistani kirjoista myös täällä blogin puolella. Koska kukapa meistä ei kaipaisi toisinaan vinkkiä kirjahyllylle!

Yksi suosikkikirjailijoistani on yhdysvaltalainen Jonathan Safran Foer, josta on vähitellen tullut yksi tämän päivän merkittävimmistä nykykirjailijoista. Hänen tunnetuimpia teoksiaan ovat muun muassa tietokirja Eating Animals (2009), esikoisromaani Kaikki Valaistuu (2002) sekä Extremely Loud and Incredibly Close (2005).

Tutustuin Foerin tuotantoon ensimmäistä kertaa lukioikäisenä, kun luin hänen kirjansa Eating Animals. Se oli omalla tavallaan käänteentekevä kirja: tuolloin ymmärsin ensimmäistä kertaa, minkälaista tuskaa tehoeläintuotanto eläimille tuottaa. Foer oli poukkoillut koko elämänsä sekaruokavalion ja kasvisruokavalion välillä, mutta kun hänestä tuli isä, Foer päätti ottaa asioista selvää ja tutkia, minkälaisen prosessin eläimet käyvät lävitse ennen kuin ne päätyvät lautasellemme. Eating Animals käsittelee suhdettamme ruokaan ja kertoo kaunistelematta amerikkalaisesta tehoeläintuotannosta.

Toisen suosituksen saa romaani Extremely Loud and Icredibly Close. Kirja kertoo sydäntäsärkevän tarinan syyskuun 11. päivän tapahtumista lapsen näkökulmasta. Teos on yhtäaikaa herkkä, surullinen, hauska ja ajattelevainen. Kuten Eating Animals, se herättää suurta epätoivoa, mutta tarjoaa myös lohtua ja saa myös uskomaan parempaan huomiseen.

Here I Am on puolestaan kertomus murtuvasta perheestä kriisin hetkellä. Samaan aikaan kun Washingtonissa asuvat Jacob ja Julia kohtaavat erimielisyyksiä haluamiensa ja olemassa olevien elämiensä välillä, käynnistää katastrofaalinen maanjäristys nopeasti kasvavan konfliktin Lähi-idässä, jossa Jacobin juutalaiset sukulaiset asuvat. Samaan aikaan, kun Israel tuntuu luhistuvan, luhistuu myös Jacobin perhe, jonka merkitys on uhattuna. Perheen merkityksen lisäksi kirja käsittelee laajasti juutalaisuutta: mitä Israel tarkoittaa Amerikan juutalaisille? Mitä on olla juutalainen?

Yleisesti ottaen rakastan kirjoja, joissa käsitellään eri kulttuureita ja ihmisten välisiä suhteita. Here I Am -kirjan parisuhdetta ja perhettä käsittelevät kysymykset koskettavat meistä jokaista jossakin elämänvaiheessa. Minkälaisena näen kumppanini ja minkälaisena hän näkee minut? Minkälaista elämää luulen haluavani elää – mutta minkälaista elämää oikeasti haluaisin oikeasti elää? Mikä elämässä on todella tärkeää? Foerin 600 sivuinen jötkäle onnistuu jälleen ravisuttamaan lukijaansa elämän perustavanlaatuisilla kysymyksillä.

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

hyvinvointi mieli kirjat ajattelin-tanaan

5 ASKELTA VEGAANIPAINOTTEISEEN RUOKAVALIOON

vegaani-vegaaniruokavalio-dateandkale-helsinki-sundayblondie-1.jpg

Tammikuussa vietetään Veganuarya eli vegaanista tammikuuta, joka kannustaa kaikkia vegaaniruokavalion pariin.

Pyrin noudattamaan vegaaniruokavaliota tammikuun ajan – joskaan en kampanjan innoittamana. Jätin kanan syönnin puolitoista vuotta sitten, ja kolme kuukautta sitten jätin sian sekä naudan lautaseltani. Kalaa, kananmunia ja maitotuotteita olen syönyt edelleen kohtuudella.

Arvostan valtavasti ihmisiä, jotka heittäytyvät vegaaniaatteeseen intohimolla ja jättävät kaikki eläinkunnan tuotteet. Tosiasia nimittäin on, ettemme voi jatkaa lihansyömistä samaan malliin: maapallomme rajat tulevat vastaan. Toisekseen kasviksia suosivan ruokavalion noudattaminen on terveellistä.

Itsestäni kuitenkin tuntuu, etten ole ainakaan vielä valmis heittäytymään 100% vegaaniksi. Miksi? Koska koen, että on ruoka-aineita, joille ei löydy vielä tarpeeksi hyvää vegaanista vastiketta. Koska haluan esimerkiksi maailmalla matkustaessani maistaa paikallisia makuja. Koska koen, että jos syön pääsääntöisesti vegaani- ja kasvisruokaa, voin juhlahetkinä nauttia hyvällä omallatunnolla lohta sisältävää sushia tai margeritapitsan oikealla mozzarellalla.

Monet lähipiirissäni ajattelevat samoin tavoin. Mutta paljon löytyy myös niitä, jotka eivät mieti lainkaan sitä, minkälaisia vaikutuksia heidän suuhunsa laittamalla ruoalla on ympäristöön ja eläimiin.

Kaikki eivät tulekaan kääntymään vegaaneiksi. Siksi toivoisinkin, että ihmisiä kannustettaisiin veganismia helpommin omaksuttavaan fleksitarismiin. Suuressa mittakaavassa olisi nimittäin tärkeää, että me kaikki vähentäisimme lihansyöntiä. Yksikin vegaani- tai kasvisruokaan vaihdettu ateria on askel kohti parempaa.

Äärimmäisyyksiin menevät ruokavaliot eivät sovi kaikille: jos kokee kieltävänsä itseltään asioita, voi elämänmuutos päätyä nopeasti ojasta allikkoon. Tiedän myös ihmisiä, jotka kokevat ahdistusta vegaaniruokavaliota kohtaan muiden ihmisten luoman painostuksen vuoksi. Kun nämä ihmiset kuulevat jonkin ruoan olevan vegaanista, nousee heidän mieleensä ensimmäisenä negatiivinen mielikuva ja vastustus vegaaniruokaa kohtaan.

Omasta mielestäni onnistuneet elämänmuutokset tapahtuvat aina ilon kautta. Siksi kannustankin kaikkia kokeilemaan vegaaniruokavaliota omalla tavallaan.

Aiheen innoittamana kokosin yhteen viisi askelta vegaanipainotteiseen ruokavalioon:

vegaani-vegaaniruokavalio-dateandkale-helsinki-sundayblondie-2.jpgvegaani-vegaaniruokavalio-dateandkale-helsinki-sundayblondie-3.jpg1) Ota selvää asioista. Netistä löytyy valtavasti tietoa veganismiin liittyen. Myös dokumenttien katseleminen on helppo tapa tutustua aiheeseen: esimerkiksi Netflixistä löytyvä Cowspriracy kertoo suorasukaisesti rehoeläintuotannon ympäristövaikutuksista. What the Health -dokumentti puolestaan kertoo lihapainotteisen ruokavalion vaikutuksesta terveyteen. Kirjoista suosittelen näitä kahta: Jonathan Safran Foerin Eating Animals sekä Elina Lappalaisen Syötäväksi kasvatetut – miten ruokasi eli elämänsä. Molemmat kirjat kertovat tehoeläintuotannosta: toinen Amerikasta, toinen Suomesta. Sanonta ”tieto lisää tuskaa” pitää paikkansa: kun saat lisää tietoa siitä, miten eläimiä kasvatetaan, ymmärrät, miten kestämätöntä lihansyönti on niin ympäristön kun eläinten hyvinvoinnin kannalta.

2) Aloita pienin askelin. Jos olet tehnyt aiemmin ruokavalioosi radikaaleja muutoksia, jotka eivät pitkällä tähtäimellä onnistuneet tai olet tottunut syömään paljon eläinkunnan tuotteita, aloita muutos pienin askelin. Jos olet esimerkiksi tottunut syömään eläinkunnan tuotteita jokaisella aterialla, aloita korvaamalla yksi ateria kokonaan kasvisperäisellä ravinnolla. Vaihda esimerkiksi lihapitoinen lounas tai päivällinen vegaaniversioon.

3) Suunnittele. Uuden elämäntavan omaksuminen vaatii aina suunnitelmallisuutta. Vegaaniruokien valmistaminen voi aluksi vaatia resepteihin tutustumista, mutta kun olet kokeillut samaa reseptiä pari kertaa, alkaa homma sujua. Vegaaniruokavalio ei ole rakettitiedettä: kokeile tehdä arjen suosikkiruoistasi vegaaniversioita. Mene kauppaan ruokalista mukanasi ja tutustu rauhassa vegaanituotteisiin niin kotisohvalla kuin kaupassa. Kaurakermalla korvaat maidosta valmistetun kerman keitoissa, ja ravintohiivalla tuot makua laatikoihin juuston sijasta. Esimerkiksi vegaanituotteet.net -sivustolle on koottu kattavasti kaupoista saatavat vegaaniset tuotteet.

4) Tee vegaaniruokavaliosta kiva asia. Toisin kuin monet luulevat, runsaasti kasviksia sisältävä ruokakin voi olla herkullista ja maukasta – epäterveellistäkin, kuten Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmä osoittaa. Kukaan ei pakota sinua puremaan pelkästään porkkanaa! Tee uudesta ruokavaliosta kiva asia: kokkaile yhdessä ystävien tai rakkaasi kanssa, loihdi viikonloppuna vegaanibrunssi, nauti raakakakkua tai vegaanista pullaa paikallisessa kahvilassa. Oma asenne on kaiken A ja O: jos ajattelet, että veganismi on paskaa, se varmasti myös on sitä.

5) Tee valintoja omasta tahdostasi. Muutoksenhalun on lähdettävä sinusta itsestäsi. Jos haluat, että asiat elämässäsi todella muuttuvat, sinun on oltava valmis noudattamaan uusia arvoja. Siksi on tärkeää, että ymmärrät, miksi muutosten tekeminen on tärkeää sinun itsesi ja oman hyvinvointisi kannalta – kuten myös tässä tapauksessa ympäristön ja eläinten kannalta.

vegaani-vegaaniruokavalio-dateandkale-helsinki-sundayblondie-4.jpgvegaani-vegaaniruokavalio-dateandkale-helsinki-sundayblondie-5.jpgvegaani-vegaaniruokavalio-dateandkale-helsinki-sundayblondie-6.jpg

Nämä kuvat on otettu Kampissa sijaitsevassa DATE + KALE -ravintolassa, joka tarjoaa värikästä ja maukasta vegaaniruokaa. 

DATE + KALE
Kampin Kortteli
Urho Kekkosen katu 1
ma
pe 1020, su 1117

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

hyvinvointi liikunta ajattelin-tanaan ruoka-ja-juoma