PIMP YOUR CALENDAR – 8 vinkkiä tehokkaaseen ajanhallintaan

rootshelsinki-sundayblondie-2.jpg

 

Kerroin aiemmin riittämättömyyden tunteesta, joka vaivasi minua alkuvuodesta. Töitä tuntui (ja tuntuu vähän edelleenkin) olevan aivan liikaa, ja työhön liittyvät ajatukset pyörivät mielessäni monesti vapaa-ajallakin. Olen tunteellinen suorittaja, joka nauttii työnteosta mutta myös imee paljon itseensä.

Tämä kevät onkin kulunut omaa ajanhallintaa pohtien. Periaatteessa tiedän, miten omat aikataulunsa olisi järkevää järjestää. Mutta käytännössä omat opit monesti unohtuvat, kun innostun haalimaan kalenteriini liikaa menoja. En voi todellakaan väittää olevani mikään ajanhallinnan guru.

Koska kertaus on opintojen äiti, päätin kirjata ylös ajatuksiani ajanhallinnasta – kenties näistä vinkeistä voisi olla hyötyä sinullekin ♡

 

rootshelsinki-sundayblondie-1.JPG

 

8 vinkkiä tehokkaaseen ajanhallintaan 

 

Tee todo-lista. Kirjoita kaikki muistiisi tulevat, tehtävät asiat ylös – joko paperille, jota pidät työpöydälläsi, tai tiedostoon, jonka on koneesi työpöydällä. Aina kun saat vietyä yhden asian maaliin, yliviivaa se pois todo-listalta.

Aseta asiat tärkeysjärjestykseen. Älä yritä tehdä kaikkea kerralla. Tee todo-listastasi taulukko, jossa on kaksi osiota: TÄNÄÄN ja TULEVAISUUDESSA. Nämä osiot kertovat siitä, millä painotuksella tehtävät tulee hoitaa.

Jaa päivä aikalohkoihin. Tietyn aikarajan asettaminen voi helpottaa työn saamista valmiiksi. Kuka tahansa pystyy keskittymään tunnin ajaksi yhteen asiaan! Tämän tunnin aikana et saa käydä jääkaapilla, höpötellä työkavereille, selata somea tai juosta vessassa. Mikäli työskentelet avotoimistossa, lyö luurit korvillesi tai vetäydy erilliseen huoneeseen. Näin pystyt keskittymään työhösi tehokkaasti.

Pyri tekemään yksi asia kerrallaan. Multitaskaaminen on hieno taito, mutta se ei ole aina paras tapa saada asioita nopeasti valmiiksi. Siksi suosittelenkin keskittymään yhteen asiaan kerrallaan. Jos luet sähköpostin, vastaa siihen heti – nimimerkki hävettää, kun tajuat neljä viikkoa myöhemmin, ettet koskaan vastannut siihen yhteen tärkeään meiliin.

 

rootshelsinki-sundayblondie-4.JPGrootshelsinki-sundayblondie-5.jpg

 

Varaa kalenterista aikoja omille työprojekteillesi. Tuntuuko toisinaan siltä, että juoksevat palaverit imevät kaiken aikasi kalenterista? Varaa siis aikaa myös omaan työskentelyyn: näinä hetkinä et hyväksy muita kalenterivarauksia. Mikäli koet olevasi tehokkaimmillasi heti aamusta, kerro se kollegoillesi ja pyydä heitä varaamaan palaveriajat mieluiten iltapäivään.

Erottele työ- ja vapaa-aika. Tämä on toisinaan vaikeaa, sillä työasiat voivat hiipiä ajatuksiin vapaa-ajallakin. Pyri kuitenkin siihen, että sinun ei tarvitsisi raahata työkonettasi illaksi kotiin. Väsyneenä töiden tekeminen sitäpaitsi heikentää työn laatua. Tämän takia on tärkeää, että virkistäydyt ja ajattelet välillä muita, työhön liittymättömiä asioita.

Merkkaa myös treenit kalenteriin tai henkisesti mieleesi. Näin et tule luistaneeksi liikunnasta, joka on ensiarvoisen tärkeää jaksamisen kannalta. Itse pyrin liikkumaan vähintään neljänä päivänä viikossa sekä hyötyliikkumaan mahdollisimman paljon. Hyvä treeni ei vaadi paljon aikaa: esimerkiksi puolen tunnen mäkijuoksutreeni pistää hien virtaamaan.

Päätä pari päivää, jolloin näet ystäviä. Jos olet sosiaalinen tyyppi, joka suostuu helposti jokaiseen rientoon, voi olla paikallaan harkita menojaan tarkemmin – siis siinä tapauksessa, jos menoja tuntuu olevan liian paljon ja ne alkavat tuntua painostavilta. Itse saan kavereista valtavasti iloa ja voimaa, ja siksi tykkäänkin varata ainakin 1–2 päivää viikosta ystävieni näkemiselle. Tunnin kahvittelukin parantaa jo ihmeesti maailmaa.

 

rootshelsinki-sundayblondie-3.JPG

 

+ Ja mikä tärkeintä: muista, että elämä ei ole pelkkää suorittamista.

Varaa aikaa levolle ja itsellesi! Varaan viikostani ainakin yhden päivän (yleensä sunnuntain) vain sille, että saan viettää aikaa itsekseni ja poikaystäväni kanssa rauhassa kotona. Silloin vain oleskelemme kotona, käymme kävelemässä tai pyöräilemässä ja katsomme illalla leffaa. Ja se on ihanaa.

Näissä kuvissa vilahtaa ihanan Roots Helsingin vegaaninen aamiainen – lämmin suositus niin kahvilalle kuin aamiaiselle, 10/10!

 

lue myös:

kun mikään ei riitä

hyvällä tavalla itsekäs

rakkaudesta metsään

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (4)
  1. Tosi tärkeitä vinkkejä – etenkin viimeinen! <3 Kiitos näistä muistutuksista rakas. <3

    1. Tavallaan peruskauraa, ja sitten kuitenkin. <3 

  2. Tosi hyviä vinkkejä tai itelle paremmin ehkä todella hyviä muistutuksia, että näin sitä omaa ajan käyttöään kannattaa välillä miettiä 😀 Aivan ihanat kuvat myös tähän postaukseen räpsit 🙂

    1. No näinpä, välillä on hyvä muistuttaa itseään! Yleensä kiireen huomaa vasta sitten, kun on jo myöhäistä 😀 Siksi olisi ihan hyvä oppia ennakoimaan ja järjestämään kalenterista aikaa myös itselle ja rentoutumiselle. <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *