TYYNY, JOKA MUUTTI ELÄMÄNI – MEET JAMES, MY NEW BOYFRIEND

Kaupallinen yhteistyö: Familon

familon-ergo-kokovartalotyyny-uni-hyvinvointi-joululahja-sundayblondie-1.jpg

Kun sen oikean löytää, sen vain tietää. Sen oikean tyynyn.

Harva tulee koskaan miettineeksi, minkälaiseen tyynyyn päänsä painaa jokaisena iltana. Sitä, että tyynyllä voisi olla joitakin erilaisia ominaisuuksia, tai että se voisi auttaa erilaisiin kiputiloihin. Enpä miettinyt minäkään ennen nykyistä työpaikkaani, Familonia.

Reilu puolen vuoden aikana eteeni on avautunut täysin uudenlainen unen maailma. Olen alkanut kiinnittää enemmän huomiota siihen, minkälaisessa asennossa nukun ja miten se vaikuttaa kehooni. Vietämme lähes kolmasosan elämästämme nukkuen, mutta harva tulee todella panostaneeksi yönaikaiseen elämänlaatuun.

Kun johonkin aiheeseen hyppää täysillä, se onkin sitten menoa. Käytössäni on tällä hetkellä kolme tyynyä: useaan uniasentoon sopiva Familon Gold -untuvatyyny, niskaa tukeva Familon Ergo Futurex -tyyny sekä Familon Ergo Selkä -vartalotyyny. Jokaisella tyynyllä on oma tarkoituksensa: kun kaipaan napakampaa tyynyä, vaihdan pehmeän untuvatyyn matalaan älypehmustetyynyyn ja käytän selkätyynyä, kun kaipaan tukea koko vartalolle.

 

familon-ergo-kokovartalotyyny-uni-hyvinvointi-joululahja-sundayblondie-2.jpgfamilon-ergo-kokovartalotyyny-uni-hyvinvointi-joululahja-sundayblondie-3.jpgfamilon-ergo-futurex-tyyny-uni-hyvinvointi-joululahja-sundayblondie-1.jpg

 

Hyvässä nukkumisasennossa selkäranka on luonnollisen suorassa asennossa, luontaista ryhtiä tukien. Rintaranka on avoin, eivätkä hartiat pääse lysähtämään korviin tai liiaksi eteenpäin. Tyynyillä on iso merkitys unen kannalta: niiden avulla vartalo tuetaan rentouttavaan uniasentoon, jossa on helppo hengittää. Selällään ja vatsallaan nukuttaessa riittää matalampi tyyny, kun taas kylkiasento vaatii korkeamman tyynyn.

Nukkumisergonomiaan erikoistunut työfysioterapeutti Jenni Ahopelto totesi keväällä Helsingin Sanomissa, että ”kaikilla suomalaisilla pitäisi olla vartalon mittainen ergonominen asentotyyny”. Vartalotyynyä onkin hehkutettu: esimerkiksi MeNaiset testasi Familonin selkätyynyn ja kirjoitti siitä niin vakuuttavan arvion, että minun oli pakko päästä testaamaan tyynyä itsekin.

Familonin vartalotyyny on suunniteltu yhteistyössä fysiatrian erikoislääkärin kanssa. Uniasentoa tukeva lisätyyny on hyvä valinta selkä- ja hartiakipuisille nukkujille. 150cm pitkä vartalotyyny tukee koko vartaloa kyljellään nukuttaessa. Boyfriend-tyynyksi kutsuttu vartalotyynyni on saanut jo nimenkin: James, suosikkielokuvatähteni James Deanin mukaan. James on muhkea kaveri, jota on kiva halailla – oma poikakaverini saattaa olla asiasta tosin hieman eri mieltä.

Lähtötilanne ennen vartalotyynyä: Olen pyrkinyt opettelemaan nukkumaan selällään, mutta monesti kiepsahdan kylkiasentoon. Etenkin viileinä iltoina tuntuu turvalliselta käpertyä sikiöasentoon halaamaan peittoa. Pakkaan peittoa polvien ja käsien väliin, mutta se ei tarjoa riittävästi tukea. Lopputuloksena ovat kasaan lysähtäneet hartiat, jotka ovat usein aamuisin jumissa.

 

familon-ergo-kokovartalotyyny-uni-hyvinvointi-joululahja-sundayblondie-3.jpgfamilon-ergo-kokovartalotyyny-uni-hyvinvointi-joululahja-sundayblondie-7.jpg

 

Kaksi viikkoa vartalotyynyn käytön jälkeen: Yllätyin siitä, miten nopeasti totuin nukkumaan vartalotyynyn kanssa – uuden uniasennon omaksuminen kun voi viedä parikin viikkoa. Nukuin heti kaksi ensimmäistä yötä kuin tukki! Vartalotyyny asettuu mukavasti jalkojen väliin, ja kun halaan yläosaa, tukee se paremmin rintarankaa kuin jos nukkuisin ilman vartalotyynyä. Aikaisemmin heräsin aina yön aikana vessaan, mutta nyt takana on useita öitä, jolloin en herää lainkaan vaan nukun täydet 8 tunnin unet. Voisiko vartalotyynyllä olla osuutensa asiassa? Herään myös usein siten, että makaan selälläni. Niskani voivat huomattavasti paremmin kuin ennen, enkä joudu enää venyttelemään niitä aamuisin.

Kokovartalotyynyä kokeiltuani halusin kirjoittaa oman ”hehkutuspostaukseni”, sillä en ole oikeasti nukkunut vuosikausiin yhtä makeasti kuin Jamesin kanssa. Miksi en tajunnut kiinnittää uniasentooni huomiota jo aiemmin! Unella ja sen laadulla on merkittävä vaikutus kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Siksi meistä jokaisen kannattaisi pohtia ja testata, minkälainen tyyny vastaa parhaiten juuri minun tarpeisiini.

 

lue myös:

tavoitteena terveet hampaat

8 tapaa helpottaa stressiä

pieniä oivalluksia parisuhteesta

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (3)
  1. Oooh! Pakko päästä testaamaan. Meille tuli just uus sänky ja nyt tekee mieli hifistellä kaikkien tyynyjen ja peittojen suhteen 😀

  2. Kaverilla oli tällainen tyyny raskausaikana, taisi olla Familonilta sekin. Hän oli tutustunut tyynyyn netissä ja oli tyytyväinen, tyyny auttoi nukkuessa, kun siirtyi mahallaan nukkumisesta kylkiasentoon. Itseäkin tyyny kiinnostaa, mutten ole vielä raaskinut hankkia, vaikka kuten sanoit, kannattaisi unijuttuihin tietysti panostaa. Aika ihanalta unikaverilta tuo nimittäin näyttää, kyllähän tuota olisi kiva halailla 🙂

    1. Oi, hauskaa kuulla, että vartalotyyny oli sinulle jo entuudestaan tuttu ♡ Monet naureskelevat tällaiselle pötkylälle, mutta kun on nukkunut pari yötä vartalotyynyn kanssa, ei paluuta ole! Kylkimakuuasento ilman tyynyä tuntuu nykyisin mahdottomalta ajatukselta :–D

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *