VASTUULLISEN SUKLAANYSTÄVÄN VALINTA

tonyschocolonely_suklaa_sundayblondie_2.jpgIPCC:n raportin myötä ympäristökatastrofin uhka ja ympäristöuutiset ovat saaneet minut päivittäin ahdistumaan erilaisista asioista. Voinko enää matkustaa? Uskallanko ostaa vaatteita ketjuvaateliikkeistä? Mitä voin syödä hyvällä omallatunnolla?

Suklaa (ja etenkin suklaajäätelö) on ollut aina yksi lempiherkuistani. Samaan aikaan suklaa on kuitenkin yksi niistä ruoista, jonka syöminen voi aiheuttaa omantunnontuskia – iso osa maailman kaakaosta kun tuotetaan edelleen epäeettisesti.

Länsi-Afrikan kaakaoviljelmillä työskentelee tälläkin hetkellä orjia, joista monet ovat lapsia. Monet kaakaonviljelijät elävät äärimmäisessä köyhyydessä. Vaaralliset työolot, aliravitsemus ja lukutaidottomuus ovat heille arkipäivää.

Voitot jakautuvat epätasaisesti suklaan toimitusketjussa, joka alkaa miljoonista kaakaota tuottavista maanviljelijöistä ja päättyy miljardeihin suklaata nauttiviin kuluttajiin. Välikätenä ovat jättiyritykset, jotka pyrkivät hyötymään mahdollisimman alhaisista kaakaon ostohinnoista. Minimihintojen seurauksena maanviljelijät joutuvat elämään köyhyydessä, mikä johtaa lapsityövoiman ja orjien käyttöön.

tonyschocolonely_suklaa_sundayblondie_4.jpgtonyschocolonely_suklaa_sundayblondie_1.jpg

Yksi suklaasuosikeistani on suomalainen Goodio, joka valmistaa raakasuklaata tuottajia kunnioittaen. Vaikka raakasuklaasta tykkäänkin, ja pyrin suosimaan vegaanisia vaihtoehtoja, on toisinaan mukavaa syödä maitosuklaata ja käyttää sitä leivonnassa.

Lokakuun alussa suurimpiin K-ryhmän kaupoihin ja Ruohonjuuren myymälöihin rantautui herkullista ja vastuullista maitosuklaata tuottava Tony’s Chocolonely, joka työskentelee aktiivisesti 100% orjatyöstä vapaan suklaan puolesta. Tony’sin missio on tehdä yhdessä tuottajien ja kuluttajien kanssa orjatyöstä vapaasta suklaasta normi – eikä ainoastaan Tony’sin suklaan vaan koko maailman suklaan osalta. Yrityksellä onkin oma etenemissuunnittelmansa, joka korostaa tietoisuuden lisäämistä, esimerkillistä toimintaa sekä toimintaan inspiroimista.

Tony’s Chocolonelyn vapaan kaakaon resepti perustuu viiteen hankintaperiaatteeseen: papujen jäljitettävyyteen, korkeampaan hintaan, vahvoihin viljelijöihin, pitkäjänteisyyteen ja parempaan laatuun sekä tuottavuuteen. Voit lukea lisää hankintaperiaatteista täältä.

No, miltä tämä Tony’sin suklaa sitten maistuu? Omaan suuhuni erittäin hyvältä. Suomessa on saatavilla tällä hetkellä neljä makua: maitosuklaa, tumma suklaa, karamellia ja merisuolaa sisältävä maitosuklaa sekä mantelia ja merisuolaa sisältävä tumma suklaa. Vaikka yleisesti ottaen rakastan tummaa suklaata, Tony’sin suklaista oma suosikkini on suolaisen makea karamellisuklaa.

Ihailen Tonys’in tavoitteellisuutta ja halua parantaa maailmaa. Juuri tätä nykypäivän yrityksiltä tarvitaan: rohkeutta ottaa kantaa sekä taitoa brändätä tuotteensa kiinnostavasti niin, että se tuottaa lisäarvoa ympäristölle. Mutta jotta Tony’sin resepti toimisi, täytyy kaikkien olla valmiita tekemään muutoksia.

tonyschocolonely_suklaa_sundayblondie_3.jpgMitä minä voin tehdä?

Vastuu vapaan kaakaon käytön lisääntymisestä ei ole ainoastaan yrityksillä ja tuottajilla. Hallitukset, vähittäistavarakaupat ja kuluttajat voivat omalta osaltaan vaikuttaa asiaan. Tony’s kehottaa kuluttajia ottamaan selvää syömästään suklaasta, vaatimaan yrityksiltä avoimuutta ja tekemään tietoisia valintoja. Kampanjoiden tukeminen, addressien allekirjoittaminen ja hyvien valintojen jakaminen somessa ovat myös yksinkertaisia tapoja viedä eteenpäin sanomaa. Korkeampi hinta voi tuntua aluksi vaikealta sulattaa, mutta itse ajattelen, että laatu korvaa määrän.

* Suklaa saatu näkyvyyttä vastaan Sugar Helsingiltä

Lähteet: Tony’s Chocolonely, Ruohonjuuri

FOLLOW ME ON FACEBOOK / INSTAGRAM / PINTEREST

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *