Asioita, jotka ärsyttävät tv-sarjoissa

Suosikkiasia: valittaminen. Ja sarjat. Ja sarjoista valittaminen.

Kotona kirjassa -blogissa oli tovi takaperin juttu Kirjamarinoita, jossa kirjoittaja Ranja kävi läpi kirjoihin ja lukemiseen liittyviä ärsytyksiään. Koska valittaminen on (välillä) oikein pätevä suosikkiasia, sallinet Ranja että lainaan postausideaasi. Hieman soveltaen: olen parempi valittamaan katsomastani kuin lukemastani, joten valitan sarjoista.

Osa liittyy katsomiskokemukseen, osa sisältöihin. Kaikki ärsyttävät – enemmän tai vähemmän.

Iniseminen alkakoon!

1. Tekstitysten käännösvirheet. Mulla ei tietenkään ole mitään käsitystä kääntäjän työstä, joten tämä on epäreilua ininää – taatusti on aikataulupaineita ja deadlinekiireitä siinä(kin) työssä. Tämä tieto ei kuitenkaan estä minua pyörittelemästä silmiäni tekstitysten käännös- ja kirjoitusvirheille. Kaikkein pahinta on, jos virheellinen käännös muuttaa tarkoituksen täysin. Tai jos on jotain spesifiä sanastoa, josta kääntäjä ei ole saanut otetta, ja koko käännös menee täysin metsään sen vuoksi. Tai englanninkielinen sanonta, joka on käännetty ihan väärin. Edelleen, kaikki kunnia ja kiitos kääntäjille! Ei olisi minusta siihen hommaan, kunhan pitää päästä pätemään ja jupisemaan.

2. Käsikirjoituksen huolimattomuusvirheet. Siis että vaikka ykköskaudella on julistettu, että hahmolla ei ole sisaruksia ja sitten vitoskaudella kuvaan hyppääkin kolme siskoa. Hei käsikirjoittajat, miten minä muistan nämä asiat mutta te ette?

3. Kun hahmo on muka tosi köyhä, mutta asuu New Yorkissa kivan avarassa tiiliseinäisessä loft-asunnossa. Ja vastaavat, kysymysmerkkejä herättävät, todellisuudesta irtaantuneet valinnat. Tosin pääsen näistä yleensä aika nopeasti yli. Koska mitä hiton väliä sillä on, jos fiktiivisissä maailmoissa tienataan vähän ja asutaan kauniissa asunnoissa ja ostellaan merkkivaatteita nollabudjeteilla?

4. Tarpeettomat kuolemat. Tietysti ymmärrän, että sarjakuolemat ovat tärkeä ja tarpeellinen tapa edistää juonta, mutta välillä hahmoja tapetaan ihan turhaan. Tuntuu, että käsikirjoittajat haluavat vain saada hahmot – ja katsojat – kärsimään. Esimerkiksi: kuinka monta Jack Bauerin vaimoa / tyttöystävää / läheistä naistuttavaa 24 tappoikaan? Teri, Michelle, Audrey, Renee… Jack Baueria kidutti terroristi toisensa jälkeen, kyllä hän kärsi ihan tarpeeksi ilman että joka kaudella pahis murhasi hänen tyttöystävänsä! Ja anteeksi nyt vaan, mutta jos haluatte heivata naisen Jack Bauerin elämästä, eroaminenkin on vaihtoehto. Lähettäkää nainen vaikka toiselle puolelle maailmaa työkomennuksen perässä! Ei häntä aina tarvitse tappaa. Damn it.

5. Ei lopputekstejä. Tämä liittyy lähinnä telkkariin; antakaa mun katsoa lopputekstit ennen kuin alatte rullaamaan mainoksia! Monesti haluan tsekata vaikka jonkun näyttelijän nimen jota en saa päähäni, mutta eipä onnistukaan koska mainokset.

6. Koostejaksot. Hyvä luoja että vihaan niitä! Siis tiedättehän, esimerkiksi Frendien jaksot, joissa vanhoista jaksopätkistä leikataan ja liimataan täysin tarpeeton täytejakso. MINÄ OLEN NÄHNYT NÄMÄ KOHTAUKSET  JO!

7. Edelliseen liittyen: vihaan myös vaihtoehtoinen todellisuus -jaksoja, niitäkin on esimerkiksi Frendeissä. Ei minua kiinnosta, mitä olisi voinut tapahtua.

8. Jos joku odottamani kohtaus tapahtuu off screen. Buu! Tai jos välittömästi sen odottamani kohtauksen jälkeen tapahtuu aikahyppy.

9. Jos joku sarja, jonka haluan nähdä, ei ole katsottavissa missään Suomen suoratoistopalvelussa tai tv-kanavalla. HALUAN KATSOA HAPPY ENDINGSIN MISTÄ VOIN KATSOA HAPPY ENDINGSIN???

10. Luonnollisesti se, jos joku rakastamani sarja päättyy ihan väärin. En minä aina kaipaa onnellisia loppuja (okei tuo oli valhe), mutta  väärä loppu voi pilata vuosikausien rakkaussuhteen. Siis että minä tuhlasin tähän sarjaan tunteja elämästäni, ja se loppuu näin. Mitä?! Esimerkki: viime vuonna putosin Supernatural-kuoppaan. Katsoin about miljoona jaksoa sitä sarjaa, olin sataprosenttisesti Team SPN – ja sitten VIHASIN viimeisiä jaksoja ja loppuratkaisua. Oikeasti, 15 kauden ja 15 vuoden jälkeen tuo on se tapa jolla päätätte lopettaa sarjan?

11. Jos joku tylsä, ihmisten mieliin pesiytynyt kummallisen vaikutusvaltainen mielikuvitusportinvartija pääsee määrittelemään sitä, mitkä ovat cooleja, katsomisen ja hypettämisen arvoisia sarjoja. Ja mikä on noloa guilty pleasure -sisältöä, jonka katsomisesta pitää puhua häpeillen. Ihan sama! Katso mitä katsot, pidä mistä pidät, rakasta just niitä sarjoja kuin haluat. Ihan sama mitä joku hienosteleva tyyppi Twitterissä ajattelee. Tai mitä mieltä sisäinen coolius-mittarisi on. Ei ihmisten tarvitse katsoa vain Successionia, vaikeaselkoisia brittidraamoja ja vähän liian fiksuja kulttikomedioita. Roswell, New Mexico on täysin pätevä ja hyväksyttävä sarja, vaikkei se voitakaan yhtään Emmyä!

… mahdollisesti katson parhaillaan Roswell, New Mexicoa.

PS. Team Malex. IYKYK.

LUE MYÖS:

SEURAA BLOGIA:

Bloglovin // Instagram

Kuvat: NBC, The CW, Fox, ABC.

kulttuuri leffat-ja-sarjat
Kommentit (8)
 1. Katariina Kuronen
  2.12.2021, 19:33

  Siis jep! Niin ärsyttävää 🤣

  1. Oli varsin puhdistavaa inistä julkisesti! Yleensä jupisen vaan tv-ruudulle 😀

 2. No nyt oon ihan kiitollinen, kun en ole vieläkään ehtinyt katsoa Supernaturalia loppuun, kiitos muun elämän. 😅🙈

  1. Voi ei spoiler alert spoiler alert!! 😀 … mutta siis silmiin osuneet somekommentit ovat kertoneet, että joidenkin mielestä Supernatural loppui just niin kuin pitikin. Ja ilmeisesti sarjan luojan Eric Kripken mielestä se loppu oli oikea valinta. Joten mitä minä mistään tiedän!

   1. No siis, aina kun sarja päättyy, niin väistämättä osa faneista pettyy. Eikä mikään kuitenkaan voi koskaan olla niin hirveetä kuraa kuin True bloodin loppu; vielä vuosienkin jälkeen ihmettelen et WTF, mitä mä katoin?!? 😅🙈

    1. Hahaa! Mun piti ihan tsekata että olinko katsonut True Bloodin loppuun asti. Ja olin, mutta ilmeisesti se vika jakso oli todellakin niin WTF-tekele, että olin kai blokannut sen mielestäni. Mutta palautui mieleen – ainakin osa siitä – kun luin mitä siinä tapahtuikaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *