”I don’t think that I can handle this right now”

Suosikkityyppi: Bo Burnham.

Netflix / Bo Burnham: Make Happy
Kuva: Netflix / Make Happy

Tiedättekö Bo Burnhamin? YouTubessa uransa aloittaneen koomikon, muusikon, näyttelijän (just nyt Promising Young Womanissa), Eighth Grade -leffan käsikirjoittajan ja ohjaajan, Parks and Recin Chipp McCappin (sori)?

Minä olen pudonnut Bo Burnham -YouTube-kuoppaan. Olin kyllä aiemmin jollain tasolla tietoinen hänestä – olen kirjoittanutkin muutama vuosi sitten julkaistusta mainiosta Eighth Gradesta – mutta en ollut koskaan tutustunut hänen uraansa tarkemmin. Tai kiinnittänyt häneen erityistä huomiota. Olisi kannattanut. Hyvin mielenkiintoinen ja lahjakas tyyppi.

Putoaminen tapahtui, kun huomasin että häneltä on pian tulossa uusi komediaspesiaali Netflixiin. Bo Burnham: Inside – A new comedy special shot and performed by Bo Burnham, alone, over the course of the past year, Netflix kertoi. Se on ”tulossa pian”, tarkka julkaisupäivä ei ole vielä tiedossa.

Kuvaus ei välttämättä herättänyt minussa suurta mielenkiintoa. Taas yksi kuuluisa tyyppi, joka  on käyttänyt pandemian ja eristäytymisajan hyväkseen tehdäkseen ”taidetta”, saattoi käydä mielessäni. Päädyin silti mutkan kautta ottamaan selvää, että mikä homma. Ja putosin. Ja koska kuopan pohjalla minusta on tullut Bo Burnham -fani, nyt todellakin odotan Insideä. Olen nyt kartalla Bo Burnhamin urapolustakin, joten tiedän että Inside on vähän niinkuin big deal, ainakin komediapiireissä. Se on hänen comeback komediajuurilleen.

Vuonna 1990 syntynyttä Burnhamia on kutsuttu yhdeksi ensimmäisistä YouTube-sensaatioista. Hän aloitti vuonna 2006 julkaisemaan YouTubessa kotikutoisia komedia- ja musiikkivideoita. YouTube-suosiota seurasivat esiintymiset komediafestareilla ja -klubeilla, lisää suosiota ja Netflixissä julkaistut komediaspesiaalit. Niistä viimeisin – Make Happy – ilmestyi vuonna 2016. Sen jälkeen hän lopetti stand upin ja komedian.

Bo Burnham on tunnettu hauskoista ja nokkelista kappaleistaan. Genre lienee musical comedy. Minäkin törmäsin YouTube-kuopan pohjalla ensimmäisenä mm. Lower Your Expectationsiin, Straight White Maniin, Repeat Stuffiin ja From God’s Perspectiveen. Hauskoja ja fiksuja, välillä syvällisiäkin sanoituksia. Kannatti kuitenkin pudota vielä vähän syvemmälle. Bo Burnhamia, hänen uraansa ja komediaansa, tajuaa vähän paremmin, kun on ajatuksella kuunnellut ainakin Art is Deadin ja Make Happyn päättävän Can’t Handle Thisin. Ei sillä, että niitä tarvitsisi kauheasti analysoida, ovat melko itsestään selittäviä. Ja paljastavat osaltaan sen, miksi Bo Burnham vuoden 2016 Make Happyn jälkeen  lopetti stand upin. Hän on sittemmin kertonut kärsineensä pahasta ahdistuksesta ja saaneensa paniikkikohtauksia lavalla.

Arvostan ja fanitan monia koomikoita. Olen monesti ajatellut, että se on taatusti maailman paras duuni. Saada ihmiset nauramaan, onko parempaa! Sitten kääntöpuolella onkin esimerkiksi Robin Williamsin kohtalo. Sad clown paradox, koomikoiden mielenterveysongelmat, masennusta ja ahdistusta. Naurua ulkopuolella, surua sisällä. En ole koomikko enkä esiintyjä, mutta kyllähän Bo Burnhamin Can’t Handle This oli tämän kaiken huomioon ottaen melko vaikuttava – varsinkin kun se tuli komediaspesiaalin lopuksi:

Part of me loves you
Part of me hates you
Part of me needs you
Part of me fears you
And I don’t think that I can handle this right now

I don’t think that I can handle this right 
Look at them, they’re just staring at me
Like come and watch the skinny kid
With a steadily declining mental health
And laugh as he attempts to give you what he cannot give himself

Netflixissä on kaksi Bo Burnhamin komediaspesiaalia, Make Happy (2016) ja What. (2013). What. on myös kokonaisuudessaan YouTubessa. Inside on ”tulossa pian”.

PS. Joku oli YouTubessa kommentoinut Lower Your Expectations -kappaleesta löytyvää kohtaa ”because prince charming would never settle for you” seuraavasti: Never before have I been so offended by something I one hundred percent agree with.

Vahva sama.

LUE  MYÖS:

SEURAA BLOGIA:

Instagram // Bloglovin

kulttuuri leffat-ja-sarjat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *