Sarjauniversumin mystinen päätös ja sekasotku

Suosikkisarja: Justified.

Justified
Kuva: FX / Amazon Prime

Ihminen tekee yhden päivän aikana lukemattoman määrän päätöksiä: mitä syön aamupalaksi, mitä laitan päälle, kävelenkö vai pyöräilenkö töihin, menenkö portaita vai hissillä, minne lounaalle, mitä ostan kaupasta, lähdenkö lenkille… ja tämän kömpelön aloituskappaleeni näkökulmasta: mitä katson.

Usein tiedän tiedän tasan tarkkaan syyt sarjavalintani takana: hypetetty sarja, rakastamani sarja, suoratoistopalvelun mainostama sarja, Twitterissä kehuttu sarja, ystävän suosittelema sarja… play-napin painamisella on joku linkki johonkin. Sitten aina välillä tapahtuu niin, ettei mulla ole minkäänlaista käsitystä, miksi olen päätynyt katsomaan tiettyä sarjaa. Joku mystinen sarjauniversumi vain päättää, että sinä muuten painat playtä tuon täydellisen randomisti valikoituneen sarjan kohdalla.

Ilmeisesti tarvitsin kaikki nuo sanat pohjustamaan tätä: aloin tovi takaperin katsomaan Justifiedia eikä mulla ole järkevää selitystä miksi. Vuosina 2010-2015 esitetty sarja ei ole millään lailla ajankohtainen*. En törmännyt sarjaan Twitterissä eikä YouTuben algoritmitkaan olleet heittäneet eteeni Justified-videoita. Kukaan ei ole suositellut sitä mulle, ei nyt eikä koskaan. Sarja löytyy Amazon Primestä (tosin viimeinen, kuudes kausi ei ole katsottavissa Suomessa mikä on pönttöä), mutta ei se ollut supernäkyvästi esillä, kun pysähdyin sen kohdalle. Väkivaltaisena rikosdraamana Justified ei ole ollut millään must see -listallanikaan. Mutta niin vain yksi kaunis tiistai (tai keskiviikko tai torstai tai perjantai, en minä oikeasti muista päivää) päädyin katsomaan juuri sitä.

Ainoa pieni ajatuskela jonka kykenen yhdistämään päätökseni menee näin: hei, Timothy Olyphant (sarjan päätähti), hän oli muuten superhauska Conan O’Brien Needs a Friend -podcastissa! Ja toim. huom. jakso johon viittaan, on julkaistu helmikuussa 2019. Tuoko riitti? Tim Olyphantin näkeminen Justified-promossa Amazon Primen syövereissä ja ”hei se yksi vuosia vanha podcast-jakso joka sai minut nauramaan”? Ilmeisesti. Mind works in mysterious ways.

Anyways… en tiedä pitäisikö kiittää vai kirota sarjauniversumia / vuosien takaista podcast-muistijälkeä / mitä ikinä, koska nyt olen koukussa Justifiediin. Ja hei, Timothy Olyphant on muuten superhauskan lisäksi superkarismaattinen. Ei ehkä ole sataprosenttisen varmaa, oliko Tim Olyphant + Conan O’Brien Needs a Friend -kela oikeasti syy siihen, miksi aloin katsoa Justifiedia, mutta Tim Olyphant on sataprosenttisesti syy siihen, miksi jatkoin katsomista. Justifiedin kaltaiset sarjat joko kaatuvat tai loistavat päätähtensä mukana, ja sillä saralla Justifiedilla ei ole mitään hätää. Tim Olyphant lataa esittämäänsä liittovaltion varasheriffi Raylan Givensiin niin paljon karismaa ja cooliutta, että on hyvin helppoa olla hahmon ja koko sarjan puolella. Myös kiehtovat ja moniulotteiset pahikset saavat pisteitä. Ja se, että väkivallasta huolimatta sarjassa ei ole ankea ja ahdistava sävy.

Eli tuota joo, katsokaa Justified. Koska on äärimmäisen hyödyllistä suositella oikein kehuttua, hyvin tunnettua sarjaa reilun 10 vuoden takaa. Vähän sama kuin olisin että hei, oletteko kuulleet sellaisesta lahjakkaasta muusikosta kuin Taylor Swift?

Justified (miinus kutoskausi) katsottavissa Amazon Primessä.

PS. Aloin kirjoittaa Viime aikojen suosikkiasioita -postausta, mutta koska höpisin 2900 merkkiä päätöksistä, sarjauniversumeista, vanhoista podcast-jaksoista ja Timothy Olyphanteista, ehkä jätän muut suosikkiasiat ensi kertaan. Kiitos ja anteeksi ja paljon onnea jos kykenit saamaan tästä sekasotkusta mitään järkevää irti.

PPS. Oikeasti, Tim Olyphant Conan O´Brien Needs a Friend -podcastissa on huvittavan hölmö kuuntelukokemus. Vahva suositus.

PPPS. Mun oli tarkoitus julkaista tämä onneton sekasotkukirjoitus eilen, mutta putosin Tim Olyphant -YouTube-kuoppaan. Uskoakseni olen nyt katsonut internetin tyhjäksi Tim Olyphant -videoista. Ja tiedättekö, no regrets. Miksei Timothy Olyphant ole vieläkin kuuluisampi? Hänen pitäisi olla A-luokan elokuvatähti.

PPPPS. Tim Olyphant + Conan O’Brien toimivat hyvin podcast-muodossa, mutta vielä paremmin talk show -muodossa. Ovat oikeasti ystäviä, joten heidän läpänheittonsa on sympaattista ja aitoa. Käytin 24 minuuttia elämästäni esimerkiksi tämän ↓ haastatteluvideon katsomiseen. Edelleen, no regrets.

PPPPPS. Kadotin tämän kirjoituksen punaisen langan jossain viidennen lauseen paikkeilla. Ihmisenä, joka kirjoittaa työkseen olisin tietysti voinut harkita oliko tätä postausta tarpeen julkaista. Ja siis harkitsinkin, mutta… oh well, can’t win ’em all.

PPPPPPS. *Hetkinen, onhan Justified hieman ajankohtainen sarja! Internet valisti, että tekeillä on Justified-spin-off Justified: City Primeval, jossa Tim Olyphant nähdään vuosien tauon jälkeen Raylan Givensinä.

PPPPPPPS. Okei nyt lopetan.

LUE MYÖS: 

SEURAA BLOGIA:

Bloglovin // Instagram

kulttuuri leffat-ja-sarjat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *