Sopranos, Breaking Bad ja muut nolot aukot tv-sarjasivistyksessäni

Suosikkiasia: ilmeisesti ei ainakaan superkehutut, kriitikoiden ylistämät, populaarikulttuuriin vaikuttaneet tv-sarjahistorian merkkiteokset.

Kirjoitus sisältää *mahdollisesti* juonipaljastuksia tai ainakin epämääräisiä juoniviittauksia seuraavista sarjoista: Sopranos, The Wire, Breaking Bad, Game of Thrones, The Office UK, Twin Peaks, West Wing ja Doctor Who.

Game of Thrones, The Sopranos, Breaking Bad, The Wire
Kuvat: HBO & AMC

Kun pubivisassa tulee kysymys tv-sarjoista, ne ovat vähän niin kun mun kysymyksiä. Koska pidän tv-sarjoista, katson paljon tv-sarjoja ja luen tv-sarjoista. Tämä bloginikin noin 95-prosenttisesti käsittelee tv-sarjoja. En ole koskaan ollut kaikkein suurin leffafani, mutta sarjoja fanitan.

Ja kaikesta edellä mainitusta lähtee pohja än, yy, tee, NYT: mun tv-sarjasivistyksessä on ammottavia, noloja aukkoja. En ole nähnyt monia tv-sarjahistorian merkkiteoksia. Sellaisia sarjoja, joita sarjafaniksi itseään kutsuvan pitäisi ilman muuta olla nähnyt.

Puolustuksekseni sanottakoon, että vaikka en ole nähnyt näitä merkkiteoksia, olen kuitenkin jonkin verran perillä siitä, mitä niissä tapahtuu. Tai vähintäänkin tiedostan niiden merkittävyyden.

Tässä kahdeksan sarjaklassikkoa, joita en ole katsonut (eli ilmeisesti Suosikkiasioiden viimeinen postaus, koska tämän jälkeen en voi enää uskottavasti kirjoittaa tv-sarjoista 😀 ):

Sopranos

No niin, kaikkein noloin sarja-aukko ekana alta pois. Lienee melko yleisesti hyväksytty totuus, että Sopranos (HBO) on kaikkien aikojen paras tv-sarja. Se pitää kärkipaikkaa esimerkiksi vuodelta 2016 peräisin olevalla, paljon siteeratulla Rolling Stonen 100 Greatest TV Shows of All Time -listalla. Ja minä? En. Ole. Nähnyt. Jaksoakaan. Jos mulla koskaan oli minkäännäköistä uskottavuutta pätevänä tv-sarjafanina, ei taida olla enää.

Miksi katsomotta: no en minä tiedä! Jos tätä jotenkin pitää yrittää selittää, niin kai siksi, että olin sarjan alkaessa aika pieni. Koska ehei, eihän tässä sittemmin ole ollut kuin sellaiset 20 vuotta aikaa päästä kyytiin (sarja alkoi 1999 ja loppui 2007 eli siitäkin on hitto vie 13 vuotta – skarppaa hyvä nainen!)

Pitänee vedota siihen, että rikossarjat eivät ole lainkaan suosikkiasioitani.

Mitä tiedän: James Gandolfini (rip) on newjerseyläinen mafiapomo Tony Soprano. Hänen vaimoaan, jonka nimeä on tiedä, esittää Edie Falco. Pariskunnalla on kaksi (?) lasta. Tyttären nimi on Meadow Soprano, häntä esittää se tummatukkainen näyttelijä, Jamie jotain (googletin, hän on Jamie-Lynn Sigler). Tony Soprano tekee oletettavasti kaikkia mafiajuttuja, ja sitten hän avautuu niistä mafiajutuista plus muista huolista terapeutin vastaanotolla. En tiedä mitä ne mafiajutut ovat. Tai hetkinen, tietääköhän terapeuttikaan niistä mafiajutuista… ehkä ei?? Mutulla heittäisin, että Tony Soprano on enemmänkin hyväsydäminen mafiapomo kuin kylmäverinen murhaaja, mutta voin olla väärässäkin. Tony Sopranolla on kasa italianamerikkalaisia mafiosokavereita ja hyvin suurella todennäköisyydellä paljon vihollisia.

Ainiin! Tietysti tiedän myös sen kuuluisan tavan, jolla sarja lop

The Wire  (Langalla)

Rolling Stonen listauksessa kakkospaikkaa pitää hallussaan The Wire eli Langalla (HBO). Meitsin kohdalla langat ovat ilmeisen solmussa koska sarja on näkemättä.

Miksi katsomatta: ………….. en osaa sanoa tähän yhtään mitään. Vetoan kai jälleen rikossarja-korttiin.

Mitä tiedän: tiedän, että sarjan näyttelijöihin lukeutui nuori Michael B. Jordan, ja että hänen roolihahmonsa nimi oli Wallace. Ja hei, Idris Elba myös! Siinäpä ne. Tai no; rikoksia, huumekauppaa, jengejä, pahoja poliiseja. Kai.

Breaking Bad

Rolling Stonen listauksessa top kolmosen täydentää Breaking Bad (AMC). Ja noup, pieniä vilauksia lukuun ottamatta sekin on edelleen katsomatta. Surkean tv-sarjafanin hat trick?

Miksi katsomatta: huumeita, väkivaltaa ja parantumattomasti sairas päähenkilö? Ei kuulosta kivalta.

Mitä tiedän: kemianopettaja Walter White (näyttelijä Bryan Cranston) sairastuu parantumattomasti syöpään ja alkaa valmistaa metamfetamiinia (tai ehkä jotain muuta huumetta, mutta luulen metamfetamiinin olevan oikea vastaus). Walter White haluaa varmistaa, että hänen perheensä pärjää taloudellisesti hänen kuolemansa jälkeen. Ehkä. Hän värvää huumehommiin avukseen entisen oppilaansa Jesse Pinkmanin (Aaron Paul). Jesse Pinkman käyttää runsaasti termiä ”bitch”, se on vähän niinkuin joku juttu. Uskoakseni jollain aiemmilla kausilla Jesse Pinkmanin tyttöystävää näytteli Krysten Ritter. Uskoakseni tämä tyttöystävä … kuoli? Kun Walter Whiten huumehommat menevät pieleen, hän soittaa asianajaja Saulille (Bob Odenkirk). Koska miksi muuten sen spinoffin nimi olisi Better Call Saul? (Vähemmän yllättäen en ole nähnyt sitäkään.)

…. plus HEISENBERG! Sekin on joku juttu. Väittäisin, että Walter Whiten alias huumehommissa. Ja keltaiset suojapuvut! Ja ehkä asuntovaunu, jossa niitä huumeita valmistetaan. Tekee myös mieli väittää, että sarjan tapahtumat sijoittuvat Arizonan osavaltioon (olin väärässä, oikea vastaus on New Mexico …. mutta Albuquerquen kaupunki, joten annan A:sta itselleni säälipisteen).

Game of Thrones

Rolling Stonen listan numero kahdentoista eli Game of Thronesin (HBO) osalta olen paljastanut sivistymättömyyteni jo aiemmin –> 20 asiaa, jotka tiedän Game Of Thronesista näkemättä jaksoakaan.

Miksi katsomatta: liittyikö se jotenkin ikkunoiden pesuun??

Mitä tiedän: uskoakseni aiemman kirjoitukseni lopputulemana oli, että tiedän Game of Thronesista KAIKEN. Ja sittemmin olen oppinnut paljon lisää. Muun muassa sen, mitä Richard Maddenille tapahtui. Ja mikä on Jaime ja Cersei Lannisterin (sukulaisuus)suhde.

The Office UK

Tämä nolottaa jopa yllä mainittuja enemmän, koska olen kertonut moneen otteeseen, kuinka paljon pidän komediasarjoista. Ja britti-Office (BBC) nyt vaan sattuu olemaan siinä genressä melkoisen merkittävä tapaus (Rolling Stonen listalla numero 21).

Miksi katsomatta: olen yrittänyt! Mutta joku siinä tökkii. Epäilen, etten ole antanut kunnon mahdollisuutta. Tai sitten brittihuumori vaan on liian hienostunutta minulle. Nyt kun tarkemmin ajattelen, ehkä se on se. Ja varmaankin myös se, että mun päässä The Office on yhtä kuin Steve Carell, ei Ricky Gervais. Vaikka tietysti David Brent oli ennen Michael Scottia.

Miten tiedän: noh, ilmeisesti se on vähän kuin jenkki-Office, mutta MILJOONA kertaa parempi. Ja ymmärsi lopettaa kun oli vielä hyvä. Ricky Gervaisin lisäksi tiedä brittiversion näyttelijöistä vain Martin Freemanin. Hän on käsittääkseni alkuperäinen Jim Halpert (eli näemmä hahmo nimeltä Tim Canterbury).

Twin Peaks

Twin Peaksin (ABC, Rolling Stonen listan numero 17) missaaminen ei puolestaan oikeastaan edes nolota, koska…

Miksi katsomatta: …epäilen, että sarja aiheuttaisi mulle painajaisia. Eli pidän sitä liian ahdistavana ja pelottavana.

Mitä tiedän: Laura Palmer (Sheryl Lee) murhataan. Murhaa saapuu selvittämään Sex and the Cityn Trey. Twin Peaksissä Trey (eli näyttelijä Kyle MacLachlan) on agentti Dale Cooper. Agentti Cooper pitää kirsikkapiirakasta. Laura Palmerin isä on Leland PalmerGilmoren tyttöjen Anna (Sherilyn Fenn) esittää hahmoa nimeltä Audrey HorneRiverdalessa nähtävä Mädchen Amick on mukana myös, mutta en tiedä hänen roolihahmoaan. Epäilen, että Audrey ja kuka ikinä Mädchen Amickin roolihahmo onkaan olivat Laura Palmerin luokkatovereita. Log Lady on joku juttu, Killer Bob on joku juttu, omituiset ja surrealistiset kohtaukset ovat THE JUTTU.

Vahva usko, että tiedän kuka murhaaja on. Sanoisin, että olen 98-prosenttisen varma siitä, kuka murhaaja on (okei googletin, ja luulen että olin oikeassa mutta samaan aikaan en olen varma olinko oikeassa).

West Wing

Rolling Stonen listan sija 15: West Wing (NBC). Minä = noup.

Miksi katsomatta: fiktiivistä politiikkaa? Eikö riitä, että yritän seurata oikean elämän politiikkaa?

Mitä tiedän: sarja, josta on lähtöisin miljoonat Aaron Sorkin -kliseet. West Wingissä seurataan Yhdysvaltojen presidentin (nimeä en tiedä, näyttelijä on Martin Sheen) ja hänen esikuntansa oletettavasti dramaattista arkea. Yksityiskohdista tai tarkoista juonikuvioista ei mitään käryä. Rob Lowe on joku sarjan hahmoista, samoin Allison Janney.

Doctor Who

Olen ehkä kertonut, että saatan joskus pyöritellä silmiäni fantasiasarjoille (ja silti välillä koukutun niihin). Lisään samaan kategoriaan scifin ja kaikki muut yliluonnollisia elementtejä sisältävät sarjat. Avaruusoliot, vampyyrit, kummitukset… kaikki se kama. Ottaen huomioon silmien pyörittelyni, olen kuitenkin kummallisen kiinnostunut scifistä ja fantasiasta. Tai ehkä paremminkin haluaisin olla kiinnostunut, mutta en kuitenkaan ole (nyt pyörittelen silmiä tuolle hyvin täsmälliselle lausunnolleni). Haluaisin, että olisin nähnyt kaikki kuuluisat scifi- ja fantasiasarjat Twilight Zonesta Battlestar Galacticaan, mutta ei vaan kiinnosta tarpeeksi. Toisaalta kun mietin, niin olen kyllä elämäni aikana katsonut esimerkiksi True Bloodia, Luciferia, Siskoni on noitaa, Buffya, Heroesia, just nyt Supernaturalia

Eli joskus scifi ja fantasia kiinnostavat mutta ei aina?  Tsiisus, en enää tiedä mikä mun pointti oli. Onneksi en kirjoita työkseni tai mitään.

Eteenpäin!

Ilmeisesti kaikki tuo peräkkäisten kirjainyhdistelmien sekasotku tarvittiin pohjustamaan sitä, että sarjasivistyksestäni uupuu televisiohistorian pisimpään jatkunut scifisarja, genren klassikko Doctor Who (BBC, Rolling Stonen listan numero 87).

Miksi katsomatta: kuten edellä yritin niin kaunopuheisesti ilmaista; haluaisin olla kiinnostanut, mutta en vain ole.

Mitä tiedän: osaan luetella neljä viimeisintä Tohtoria: David Tennant, Matt Smith, Peter jotain (Capaldi), Jodie Whittaker. Tiedän, että David Tennant oli kymmenes Tohtori, joten tällä hetkellä mennään siis Jodie Whittakerin 13:ssa Tohtorissa. Whittaker on ensimmäinen naisnäyttelijä, joka nähdään Tohtorina, joten hänen roolitustaan seurasi luonnollisesti SKANDAALI.

Tohtori on aina Tohtori, mutta aika ajoin hän käy läpi uudelleensyntymän, reinkarnaation. Silloin uusi näyttelijä hyppää kehiin. Sitä en tiedä, mikä Tohtori oikeasti on. Oletettavasti hän ei ole ihminen. Avaruusolio? Joku yliluonnollinen mutantti? Velho? Kummitus? Onko Tohtorilla taikavoimia? Mitä Tohtori tekee? Pelastaa maailman? Paljon kysymyksiä.

Sen tiedän, että TARDIS on se sininen laatikko, jolla Tohtori liikkuu (mahdollisesti aikakone?). Ja tiedän myös, että näyttelijä Billie Piper oli Tohtorin kaveri kun Tohtorina oli David Tennant.

Että niin. En saa enää koskaan valittaa ettei ole mitään katsottavaa, koska jospa aloittaisin vaikka tuosta kahdeksikosta.

PS. Mun kohdalla kaikkein suurimmat tv-sivistyksen aukot liittyvät suomalaisiin sarjoihin. En edes osaa sanoa, mitkä ovat sellaisia suomalaisia sarjoja, jotka pitäisi olla nähnyt. Metsolat?

PPS. Pitää kirjoittaa osa 2, jäi paljon hyviä, tuoreempia sarja-aukkoja takataskuun.

LUE MYÖS:

SEURAA BLOGIA:

Bloglovin

kulttuuri leffat-ja-sarjat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *