Jänispasta yllätti ja valloitti

Jänispasta.2.JPG

Jänispasta.9.JPG

Lomailemme melkeinpä vuosittain katalonialaisessa pikkukylässä sukulaisteni luona. Nautin käynneistämme suuresti, sillä pääsen aina kokkailemaan paikallisten kanssa heidän aitoihin espanjalaisiin keittiöihinsä.

Tällä kertaa työmme alla oli ehkä meille suomalaisille vähän harvinaisempi raaka-aine, kani. Vaikka olenkin aikaisemmin maistanut kania paikallisissa ravintoloissa, joissa se on hurjan suosittua ja hurjan maukasta, oli sen valmistaminen omin käsin aluksi vähän jännittävää.

Jänispasta.1.JPG

Muistan aina joskus silloin tällöin nähneeni kaneja myynnissä myös helsinkiläisissä ruokakaupoissa ja kauppahalleissa. Niissä se on ollut lähes aina kokonaisena tarjolla  päineen ja käpälöineen. Ei todellakaan mikään veden kielelle nostava näkymä. Helpotukseni olikin suuri, kun tajusin paikallisessa Hipermarketissa, että kaninlihaa myydään ihan samalla tavalla pakattuna kuin meillä kanaa. Itse asiassa kania tuntui olevan myynnissä espanjalaisten markettien hyllyillä huomattavasti suuremmissa määrin kuin siipikarjaa.

Jänispasta.4.JPG

 

Tomaattinen kanipasta | illallinen neljälle

  • 500 g spagettia
  • 1 kg kaninlihaa
  • 800 g hyviä tuoreita tomaatteja
  • (2 tlk kokonaisena säilöttyjä tomaatteja)
  • 400 g kirsikkatomaatteja
  • 5 dl valkoviiniä
  • 6 kevätsipulin varret
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ sipuli
  • punainen chili
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 puskaa tuoretta persiljaa
  • 1 puska tuoretta basilikaa
  • vastaraastettua parmesaania
  • mustapippuria
  • suolaa

     

Jänispasta.5.JPG

Pilko sipuli, chili ja valkosipuli. Kaada pannulle tilkka oliiviöljyvä ja laita jäniksen palaset ruskistumaan sipuleiden sekä chiliviipaleiden kera. Käyttämästämme kaninlihan määrästä noin puolet olivat luullisia koipipaloja ja puolet luutonta filettä.

Jänispasta.14.JPG

Jänispasta.JPG

Pilko joukkoon tuoreet tomaatit. Korvaa ne tarvittaessa kokonaisilla tölkkitomaateilla, jos tarpeeksi hyviä tomaatteja ei ole saatavilla. Hienonna pannulle myös kevätsipulin varret sekä kevyesti kahtia revityt yrtit. Kaada joukkoon puolet valkoviinistä ja loraus sitruunamehua. Jätä ainekset muhimaan miedolle lämmölle kannen alle noin 30 minuutiksi. 

Jänispasta.15.JPG

Puolen tunnin jälkeen lisää loput valkoviinistä ja mausta ruoka suolalla ja mustapippurilla. Hauduta miedolla lämmöllä vielä 30–40 minuutin ajan, kunnes liha irtoaa luista helposti haarukalla vetämällä. Tarkista maku.

Keitä pasta runsaasti suolatussa vedessä paketin ohjeen mukaan ja yhdistä valmiin kastikkeen kanssa. Huomioi, että kanin luullisissa paloissa on ankanlihan tapaan paljon pieniä osia.

Jänispasta.11.JPG

Teimme kanipastan lisäkkeeksi höyryuunissa haudutettuja munakoisoja, sillä hullaannuin täysin paikallisen viljelijän munakoisovalikoimasta. Saatavilla oli toinen toistaan herkullisempia yksilöitä ja vaikka millä väreillä ja kuvioilla. Nuo valkoiset munakoisot olivat kaikista miedoimpia, eivätkä tarvinneet minkäänlaista käsittelyä ennen valmistusta.

Jänispasta.13.JPG

Jänispasta.7.JPG

Kypsennä munakoisot 200 °C uunissa 15 minuuttia, jonka jälkeen halkaise ja kevyesti viilloita ne. Lisää pinnalle vielä hyppysellinen sormisuolaa ja avot! Voisin elää viikkokausia pelkästään näillä.

Hankalimmaksi kysymykseksi kanipastan suhteen muodostui kuitenkin viinin valinta. Toiset suosittelivat ehdottomasti valkoviiniä, kun taas toiset vannoivat kevyen, mutta mausteisen punaviinin nimeen. Mene ja tiedä.

Jänispasta.12.JPG

Jänispasta.8.JPG

Kulttuuri Ruoka ja juoma Matkat Suosittelen

Testissä: Stadin paras makkara

Yhteistyössä FERI’s Handmade Sausages

stadinparasmakkara2015.JPG

Ferissausages1.JPG

Elokuun 4. päivänä vietettiin ensimmäistä virallista Makkarapäivää Helsingin Sompasaaressa. Tapahtuman yhteydessä kilpailtiin myös Stadin parhaan makkaran -tittelistä ja voittjaksi valikoitu 25 eri makkaran joukosta Feri’s Hungarian Hot Paprika, voimakasmausteinen artesaanimakkara. Pääsin juuri ennen lomareissuani tutustumaan itse makkaranvalmistajaan, Ferenc Vilisicsiin ja siihen, kuinka tuota Makkarapäivän tuomariston napakympiksi ylistämää herkkupalaa valmistetaan.

Ferissausages.JPG

FERI’s Sausagesin perustaja Ferenc Vilisicsin on Unkarista kotoisin oleva ympäristötieteiden tohtori ja toimii myös muun muassa Slow Food Helsingin puheenjohtajana. Ferenc on intohimoinen ruoanlaittaja, ja hän on vuosien varrella sukeltanut koko ajan syvemmälle ruokamaailmaan. Alunperin Vilisics ryhtyi tekemään raakamakkaroita ystäviensä ja vaimonsa kanssa omille illallisilleen. Myöhemmin he ovat osallistuneet myös Ravintolapäivään, jolloin makkaroiden suuri suosio vakuutti siitä, että niiden valmistaminen kannattaisi myös omana toimenaan. FERI’s Handmade Sausages on perustettu vain muutamia kuukausia sitten.

Ferissausages6.JPG

FERI’s makkaroita on tällä hetkellä saatavilla 15 eri tyyppiä, joista jokaisen Ferenc itse valmistaa käsityönä. Makkaroiden raaka-aineet ovat laadultaan parhaita ja hyvin tarkoin valikoituja. Makkaran valmistusprojektia oli itseasiassa erittäin mielenkiintoista seurata, sillä en ole koskaan itse valmistanut omia makkaroita. Vilisics toimii myös kouluttajana Arbisin kautta järjestettävillä makkaranvalmistuskursseilla, jotka ovat olleet huippusuosittuja. 

Ferissausages23.JPG

Ferissausages4.JPGYhden päivän aikana Ferencin keittiöstä valmistuu keskimäärin noin 50–60 kg itsetehtyä raakamakkaraa.

Ferissausages7.JPG

Vierailuni päätteeksi sain mukaani testattavaksi kolmea erilaista FERI’s Sausagea: Hungarian Hot Paprikaa, Filipino Logganisaa ja Feri’s Lamb -lammasmakkaraa. Valmistin ne heti pikemmiten, kun pääsin kotiin, sillä olin ehtinyt maistaa yhtä makkaroista jo keittiöllä ja se oli jotain aivan järkyttävän hyvää.

Ferissausages3.JPG

Maistelin makkaroita hyvin kevyen kaalisalaatin ja kuivattujen omenamurusten kera, sillä halusin nautiskella makkaran omasta mausta mahdollisimman paljon. Sinaappi lautasella oli jopa vähän tarpeeton. Parhaiten se sopi mielestäni Feri’s Lamb -lammasmakkaran kylkeen, jossa maistui myös ihanasti tuoreen rosmariinin maku. Kanssamaistelijoistani tämä makkara oli lopulta kaikista paras, mutta itselleni Hungarian täydellisesti Hot Paprika oli juuri niin hyvä kuin etukäteishehkutukset antoivat odottaa. Yllättävin maku oli taas Filipino Logganistasta, jossa siirappimainen makeus ja chilin voimakas tulisuus yhdistyi suolaiseen porsasmakkaraan. Voisin helposti kuvitella sen olevan grillibileiden puhutuin makupala.

Stadinparasmakkara.JPG

FERI’s Sausageja on mahdollista hankkia ottamalla yhteyden suoraan Ferenc Vilisicsiin. Hänen yhteystietonsa sekä koko makkaravalikoima on löydettävissä yrityksen facebook-sivuilla. FERI’sin nettisivut ovat vielä toistaiseksi työnalla. Makkaroiden kilohinta on veroineen 17 euroa, säilyvyys jääkaapissa 5 vuorokautta ja niitä myydään 700 g pakkauksissa. Ferenc kiertää myös markkinoimassa makkaroitaan ainakin pk-seurun ruokakaupoissa, joten kylmähyllyjä ja tuote-esittelijöitä kannattaa tiirailla aina välillä myös sillä silmällä. Kaupoissa on saatavilla myös pienempiä pakkauskokoja. 

Stadinparasmakkara3.JPG

I think I just found my sausage partner fo’ life!

Kulttuuri Ruoka ja juoma Suosittelen