Avokadoriisiä ja jättikatkarapuja

avokadoriisi6.jpg

Pinterestissäni on pyörinyt viime aikoina paljon kuvia avokadoriisistä, joka tuntuu olevan kovin suosittu ruokalaji jenkkiruokablogeissa tällä hetkellä. Eilen ehdin pitkästä aikaa vähän kokkailla rauhassa ja päädyin kehittelemään oman versioni kyseisestä herkusta. Avokadoriisi on todella helppo ja nopea valmistaa. Hyödynsin valmistuksessa edellispäivänä keitetyt lastenruoaksi tarkoitetut täysjyväriisin jämät eikä sitä olisi pystynyt arvaamaan millään lopputuloksesta. Niin herkullisen, tuoreen ja hyvän makuista.

avokadoriisi1.jpg

 

Avokadoriisi | kahdelle

  • 5 dl riisiä
  • 1 avokado
  • 1 limen mehut
  • 1 valkosipulinkynsi
  • ½ puskaa tuoretta korianteria
  • suolaa
  • mustapippuria

 

avokadoriisi7.jpg

Laita korkea reunaiseen kulhoon avokadon sisus, murskattu valkosipulinkynsi ja purista päälle yhden limetin mehut. Soseuta tasaiseksi tahnaksi. Silppua joukkoon puolikas puska tuoretta korianteria. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lämmitä riisi ja yhdistä avokadotahnan kanssa. Tarjoile välittömästi.

avokadoriisi4.jpg

avokadoriisi5.jpg

Paistoin avokadoriisin kylkeen vielä chiliöljyssä pyöräytetyt jättikatkaravut, jotka sopivat annoksen makumaailmaan täydellisesti. Tätä voisi kyllä hyvin tarjoilla myös sellaisenaan, mutta silloin pilkkoisin joukkoon vielä ainakin puolikkaan punaisen chilin antamaan siihen vähän potkua.

avokadoriisi8.jpg

Helpoin tapa valmistaa nopea chiliöljy on paahtaa hetki kuivattuja chililastuja ladukkaassa oliiviöljyssä pannulla niin, että sen maut avautuvat. Jos käytät kypsiä, pakastettuja ja hyvin sulatettuja rapuja, ei niitä tarvitse sitten kuin vain nopeasti näyttää kuumalle pannulle.

avokadoriisi (1).jpg

avokadoriisi2.jpg

Koti Ruoka ja juoma

Savulohipasta pinaatista ja fenkolista

lohipinaattipasta3.jpg

Viimeksi ulkomailla ollessani törmäsin yhdessä italialaisessa ravintolassa pastaan, joka sisälsi savulohta, fenkolia ja pinaattia. Ihastuin välittömästi pastan ainesosaluetteloon, vaikka en ehtinytkään sitä maistamaan. Otin kuitenkin menusta kuvan muistutukseksi ja päätin, että teen sitä välittömästi kotiin saapuessani.

lohipinaattipasta4 (1).jpg

Olen aikaisemmin kokeillut tuoreena vähän aniksen tyyppisestä mausta tunnettua fenkolia lohen kanssa vain pastramin pinnalla sekä kirkkaassa lohikeitossa. Kummassakin se on vakuuttanut läsnäolollaan ja kypsennettynä sen makukin mietonee. Pienenä poikkeuksena kuitenkin tyypillisempiin pastaruokiin verrattuna en suosittele tämän kanssa juustoraasteita lainkaan. Jos kaipaat lisämakua pinnalle, suosittelen laittamaan ohjeessani olevaa mausteseosta pieneen kulhoon pöydälle ja lisäämään siitä sitten sormilla omaan annokseesi oman makusi mukaan.

lohipinaattipasta2.jpg

lohipinaattipasta.jpg

 

Lohi–pinaatti–fenkolopasta | 5 annosta

  • 500 g tagliatellea
  • 200 g kylmäsavulohta
  • 160 g tuoretta pinaattia
  • 1 fenkoli
  • 2 dl kermaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 tl fenkolinsiemeniä
  • 1 tl karkeaa merisuolaa
  • 1 tl kokonaisia mustapippureita

 

Valmista mausteseos paahtamalla fenkolinsiemeniä ja mustapippureita hetken aikaa kuivalla pannulla. Siirrä mortteliin, lisää joukkoon karkea merisuola ja murskaa mahdollisimman hienojakoiseksi.

lohipinaattipasta1.jpg

Laita tagliatelle keittymään al denteksi paketin ohjeen mukaan suolaisessa vedessä.

Pilko fenkoli ja kylmäsavulohi pienemmäksi. Huuhtele pinaatti ja jätä valumaan lävikköön. Kuumenna pannu ja freesaa fenkolin palasia minuutti oliiviöljyssä. Lisää kerma ja anna kiehahtaa nopeasti. Lisää vielä lohisuikaleet ja pinaatti. Kuumenna miedolla lämmöllä, kunnes lohi on kypsynyt – tämä ei kestä kauaa. Mausta kastike puolikkaalla annoksella ensimmäiseksi valmistamaasi mausteseosta – säästä loput pöytämausteeksi.

Yhdistä kastike kypsien tagliatellejen kanssa ja tarjoile onnekkaimmille.

lohipinaattipasta5.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma