Kahden kaalin pähkinäinen slaw

kahdenkaalinslaw5.jpg

kahdenkaalinslaw8.jpg

Erilaiset kaalisalaatit ovat suosikkiruokiani kesäisin. Kun aurinko paistaa ja ruokaa valmistetaan muutenkin avotulella tai kuumilla hiililla, tuntuisi hiilihydraattipitoisemmat lisäkkeet aivan liian raskaille. Kesä ei myöskään ole kesä ilman kunnon makkaraa, joten näiden kahden, kaalisalaatin ja grillatun makkaran, yhdistäminen tulee luultavasti olemaan hyvin tyypillinen päivällisratkaisu aika monessa muussakin mökkikunnassa.

kahdenkaalinslaw9.jpg

Teen useimmiten kaalisalaatin pelkästään varhaiskaalista niinä aikoina, kun tuota jumalten ruokaa on saatavilla. Toisinaan kuitenkin innostun yhdistämään siihen muitakin kaaleja ja ehkä porkkanaa sekä varsiselleriä tai jopa pähkinöitä. Joskus pitäisi varmaan kokeilla heittää joukkoon jotain makeaa tai kirpeää – ehkäpä tuoreen ananaksen palasia tai puolukoita niin kuin peruskoulunruokaloissa aikoinaan.

kahdenkaalinslaw12.jpg

kahdenkaalinslaw3.jpg

 

Kahden kaalin slaw | iso kulhollinen

  • 1 keskikokoinen varhaiskaali
  • 1 keskikokoinen punakaali
  • 2 salottisipulia
  • 1½ sitruunan mehu
  • 2 dl ranskankermaa
  • 1 dl kevytmajoneesia
  • 1 dl pekaanipähkinöitä
  • 1 dl saksanpähkinöitä
  • 1½ rkl tummaa sokeria
  • suolaa
  • mustapippuria

 

kahdenkaalinslaw10.jpg

Hienonna sipulit ja purista niiden päälle yhden sitruunan mehu ja jätä pehmentymään. Poista kaaleista uloimmat lehdet ja kanta. Pilko ohuiksi suikaleiksi ja siirrä isoon kannelliseen kulhoon. Kaada kaalisuikaleiden päälle sipulit ja sitruunamehu. 

Valmista kastike yhdistämällä ranskankerma, majoneesi ja puolikkaan sitruunan mehu. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Kippaa kastike kaali-sipulisuikaleiden joukkoon, sulje salaattikulho kannella ja ravistele varovasti, kunnes kastike on sekoittunut tasaisesti.

pähkinät.jpg

Paahda pähkinöitä hetken ajan kuivalla pannulla – varo ruskistamasta. Anna jäähtyä hetken ajan ja ripottele kevyesti käsillä murskaten valmiin kaalisalaatin pinnalle.

makkarat.jpg

En ole aivan tavallisten grillimakkaroiden suuri ystävä, mutta rakastan raakamakkaroita. Niiden valmistaminen grillillä ja avotulella on myös ihan yhtä helppoa, joskin paistoaika on ehkä vähän pitempi. Raakamakkara on kypsä, kun pinta tuntuu napakalta. Jos kuori räjähtää, on kypsennyslämpötila liian kova. Ylikypsänä raakamakkaran kuoresta tulee kurttuinen.

kahdenkaalinslaw.jpg

Omia suosikkejani grillille ovat voimakkaasti maustetut makkarat, kuten salsiccat ja chorizot, joista ainakin jälkimmäisiä löytyy kivasti lähes kaikista kylämarketeista Saarioisten vakuumipakkauksesta.

kahdenkaalinslaw7.jpg

kahdenkaalinslaw6.jpg

 

Koti Ruoka ja juoma

Appelsiinilohi ja tuunattu pikahollandaise

grillilohi1.JPG

juhannusateria.jpg

Saavuimme mökille jo muutama päivä sitten ja avasimme grillikauden välittömästi. Pihagrillinämme on toiminut täällä jo vuosia yksi 30 euron huoltoasemalöytö eikä loppua ole näkyvissä. Viime kesänä sain kimmokkeen lohimedaljonkien grillaamiseen halsterin avulla ja ruoka onnistuu aina niin loistavasti, että se oli heti ensimmäisenä listalla tänäkin vuonna.

lohethalsterissa.jpg

Halsteri on voittamaton apuväline grillauksessa, mutta kalan kanssa suosittelen käyttämään voipaperia ritilän pinnalla – näin kalan herkkä liha ei tartu metalliin ja se pysyy ehjänä halsteria avatessa. Tällä kertaa valmistin lohimedaljongit raikkaassa sitruuna-appelsiinimarinadissa ja laitoin myös grillattaessa mukaan muutamia sitrusviipaleita kalapalojen molemmin puolin vähän lisämakua antamaan.

grilliparsahollandaise.jpg

Lohen lisäkkeiksi valmistimme vihreitä parsoja ja kesäporkkanoita. Ohuet parsat valmistuvat hyvin sellaisenaan grillissä noin viidessä minuutissa. Porkkanoita esikeitän aina, kunnes terävä veitsi uppoaa niihin helposti, muttei kuitenkaan halkaise porkkanaa kokonaan. Ennen grillausta suosittelen sipaisemaan kasvisten pintaan vielä kevyesti hyvää oliiviöljyä.

grilliparsa.jpg

kesäporkkanat.JPG

Kastikkeeksi grillilohi- ja kasvikset saivat appelsiinisen pikahollandaisen, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että mahdollisimman vaivatonta ruoanlaittoa tavoitellen maustoin vain Knorrin tetrassa myytävän valmishollandaisekastikkeen ripauksella appelsiinin kuorta ja mehua sekä lorauksella kevyesti vatkattua ranskankermaa.

grillilohi.jpg

 

Nopea appelsiinihollandaise | tuunattu pikakastike

  • 1 pkt Knorr hollandaisekastiketta
  • ½ appelsiinin mehut
  • 3 tl raastettua appelsiininkuorta
  • 1 dl ranskankermaa
  • 1 tl suolaa

     

appelsiinihollandaise.jpg

Kuumenna hollandaisekastike paketin ohjeen mukaan ja ota pois levyltä. Notkista ranskankerma ja yhdistä hieman jäähtyneen kastikepohjan joukkoon. Mausta appelsiinin mehulla ja raastetulla appelsiininkuorella. Tarkasta suola. Tarjoile välittömästi.

appelsiinihollandaise.1.jpg

 

Sitruunaappelsiinimarinadi | varaa 150200 g lohta per syöjä

  • ½ dl soijakastiketta
  • ½ dl oliiviöljyä
  • ½ dl vettä
  • ½ dl sitruunamehua
  • 2 rkl appelsiinin mehua
  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 1 rkl ruskeaa sokeria

 

appelsiinilohi2.jpg

Sekoita marinadin ainekset keskenään ja kaada lohifileiden päälle. Anna fileiden marinoitua noin kahden tunnin ajan ennen valmistusta. Jos olet kiireessä on varttikin parempi kuin ei mitään, mutta maku saattaa jäädä aika miedoksi.

appelsiinilohi1.jpg

Asettele lohet halsteriin voipaperin päälle ennen kypsennystä niin, että kalan molemmille pinnoille tulee myös muutama ohut sitruuna- ja appelsiinisiivu. Tärkeää etenkin, jos marinointiaika jää kovin lyhyeksi.

grillilohi3.jpg

Kypsennä medaljonkeja molemmin puolin noin viitisen minuuttia – riippuen vähän lohipalojen paksuudesta. Tarkkaile, että paistolämpötila on tasainen koko kypsennyksen ajan.

Tarjoile ja nauti.

appelsiinilohi3.jpg

appelsiinilohi.jpg

Kun muut poistuivat pöydästä, otin palan leipää käteeni ja hiivin lopettelemaan aivan törkeän hyvin onnistuneen hollandaise(huijaus)kastikkeeni kuvauspaikalle. Se ei säily hyvänä huomiseen eikä sitä tee mieli heittää pois tippaakaan.

appelsiinihollandaise.3.jpg

Hyvää juhannusta!

 

Koti Ruoka ja juoma