Paprikahummus – kanaa ja couscousia

paprikahummus1.JPG

Tykkään tehdä erilaisia maustetehnoja ruokieni kylkeen. Kehittelen melkeimpä joka kerta aina vähän jonkun uuden version – muutenhan elämä keittiössä kävisi vallan tylsäksi ja mielenkiinnottomaksi. Vuosien varrella olen kuitenkin onnistunut kehittämään myös muutaman sellaisen sekoituksen, ettei niitä enää uskalla mennä pilaamaan.

paprikahummus3.JPG

Yksi helpoiten muunneltavista tahnapohjista on perus hummus. Siihen voi ympätä aikalailla mitä vain mieli halajaa; pinaattia, papuja, oliiveja, kurpitsaa, punajuurta tai vaikkapa pekonia (testilistalle välittömästi). Eilen tekemäni tekemäni paprikahummus kuuluu omalta osaltani niihin edellä mainitsemiini harvoihin ja tarkoin valittuihin vakioresepteihin, joita en enää juurikaan uskaalla muunnella. Se on todellista herkkua. Ehkä jopa parasta hummusta, jota olen koskaan maistanut. Ja tämä todettakoon sanotuksi aikana ennen pekonihummusta.

paprikahummus5.JPG

 

Helpot kanavartaat | uunikypsennys

  • 600 g maustamatonta kanafilettä
  • ½ dl oliiviöljyä
  • ½ sitruunan mehut
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 rkl tuoretta inkivääriä
  • 1 tl kuminaa
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria

 

helpotkanavartaat1.JPG

helpotkanavartaat2.JPG

Valmista kanoille marinadi sekoittamalla kaikki reseptin ainekset yhteen. Jätä maustumaan suljettuun astiaan jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.

Huuhtele kanat marinadista ennen kuin pilkot ne ja pujotat vedessä liotettuihin varrastikkuihin. Rouhaise pinnalle vähän mustapippuria ja merisuolaa. Paista 200 °C uunissa noin 20 minuuttia mahdollisimman ylhäällä suoraan grillivastuksen alla. Näin kanan pinta saa kauniin rusketuksen.

helpotkanavartaat.JPG

 

Paprikahummus

  • 2½ uunissa paahdettua paprikaa*
  • 300 g käyttövalmiita kikherneitä
  • 4 rkl tahinia
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 sitruunan mehut
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1 tl kuminaa
  • suolaa

 

* Paprikoiden paahtaminen on ohjeistettu tässä reseptissä. Voit käyttää myös valmiiksi paahdettuja tölkkisäilöttyjä paprikoita.

paprikahummus2.JPG

Mittaa ja punnitse ainekset korkeareunaiseen kulhoon tai tehosekoittimeen. Soseuta tasaiseksi tahnaksi. Maista ja mausta suolalla oman makusi mukaan.

paprikahummus.JPG

paprikahummus6.JPG

Tarjoiluvaiheessa paprikahummuksen pinnalle voi lorauttaa tilkan oliiviöljyä. Joskus pilkon myös ylijääneitä paprikanpalasia pieneksi silpuksi hummuksen pinnalle.

paprikahummus4.JPG

couscous.JPG

Tällä kertaa paprikahummus ja kanavartaat saivat seuralaisekseen vielä vähän couscousia, johon silppusin alkuviikon paprika–linssi–kookoskeitosta ylijääneet oreganot sekä yhden vähän nuutuneen persiljan. Oregano sopii älyttömän hyvin paprikan kumppaniksi ja persilja taas puolestaan kanan.

paprikahummus8.JPG

P.s. Jos tahinipurkin ostaminen mietityttää, niin tässä on ainakin kaksi muuta kokeilemisen arvoista reseptiä, joihin sitä saa hyvin tuhlattua: seesaminuudelit ja vadelma–tahini–jogurtti.

Koti Ruoka ja juoma

Martha Stewartin mac’n’cheese

Eli aito jenkkiläinen makaroni–juustopaistos

macncheese10.JPG

macncheese.JPG

Mac’n’cheese oli pitkään kokeilemisen arvoisten ruokalajien listalla muistivihkossani. Ensimmäistä lastani odottaessa himoni juustoihin ja makarooniin kasvoi niin suureksi, että päätin siirtää sen vihdoin suunnittelulistalta kauppalistalle. Taisin itse asiassa käyttää muutaman vuorokauden ihan vain täydellisen reseptin löytämiseksi – oi sitä tyhjän ajan määrää ennen lapsiaTämä Martha Stewartin resepti tuli lopulta vastaani jostain New York Timesin jutusta, jossa oli listattu kaikkien aikojen parhaita makaroni-juusopaistosten reseptejä. Lopputulos oli aivan ihana, vaikka tein tätä eilen vasta kolmatta kertaa ikinä.

macncheese9.JPG

 

Makaroni–juustopaistos | 6 hengelle

  • 400 g makaronia
  • 2 paahtoleipää
  • 5 dl vahvaa cheddaria, 24 kk kypsytetty
  • 2½ dl gruyèrea
  • 8 dl maitoa
  • ½ dl vehnäjauhoa
  • 4 rkl voita
  • 2 tl suolaa
  • ½ tl muskottipähkinää
  • ½ tl cayanne-pippuria
  • mustapippuria

 

macncheese8.JPG

Leikkaa paahtoleivistä reunat pois ja kuutioi noin sentin palasiksi. Paista palasia ruokalusikallisessa voita, kunnes niiden pinta on saanut kauniin kullanruskean värin.

macncheese7.JPG

Raasta juustot karkealla terällä.

Kuumenna kattilan pohjalla voi ja lisää joukkoon vehnäjauhot. Anna turvota hetken jatkuvasti sekoitellen, mutta varo ruskistamasta. Lämmitä maito toisessa kattilassa. Kaada kuuma maito vähitellen suurusteen joukkoon koko ajan tasaisesti sekoitellen – näin vältyt kastikkeen paakkuuntumiselta. Lisää valkokastikkeen joukkoon noin ¾ juustoraasteista. Anna niiden sulaa rauhassa. Mausta suolalla, muskottipähkinällä, cayanne- ja mustapippurilla.

macncheese12.JPG

macncheese11.JPG

macncheese2.JPG

Keitä makaroneja puolet valmistajan ohjeistamasta ajasta. Sekoita huolella valutetut puolikypsät makaronit juustokastikkeen kanssa ja kaada makaronijuustoseos voidellulle uunivuoalle.

Lisää seoksen pinnalle juustoraasteiden loput sekä paistetut leipäkuutiot tasaisesti. Paista 200 ° C uunissa noin 30 minuutin ajan.

macncheese3.JPG

macncheese5.JPG

Tarjoilen mac’n’cheesen aina vihreiden lisäkkeiden kanssa. Eilen en jaksanut lähteä kauppaan salaattitarpeita varten, joten laitoin lautaselle vain kaapista löytyneet rucolan versot. Suomalaista twistiä annokseen saa myös laittamalla lautaselle vähän puolukkahilloa. Puolukkahillo ja juustoinen makaroniruoka on aivan täydellinen makupari. Lapsuudenkodissani on itse asiassa syöty aina liha-makaronilaatikkokin vain ja ainoastaan puolukkahilloin kanssa.

macncheese6.JPG

macncheese1.JPG

Koti Ruoka ja juoma