4 herkullista leipää + kilpailuhommia
Yhteistyössä HK
Nyt olisi tarjolla kasa leipäreseptejä ja mahdollisuus kisata matkalahjakortista. Minulle annettiin mahdollisuus pykätä kokoon neljän herkkuvoileivän reseptit, jotka sisältävät HK:n uutuusleikkeleitä. Syy miksi lähdin mukaan juuri tähän kampanjaan oli se, että tässä huushollissa asuu leikkeleiden, makkaran ja lihan uskollinen fiilistelijä, eli parempi puoliskoni Lauri. Syön itse harvemmin lihaa ja suosin usein kasvisruokaa, joka näkyy myös täällä resepteissä. Mies on sen sijaan varsinainen Tyrannosaurus ja ruokapöydässä on välillä varsin nihkeä tunnelma, kun olen kasannut lautaselle liikaa kesäkurpitsaa. Tämä postaus onkin pykätty kokoon rakkaudella, hartaudella ja niiden leikkeleiden voimin.
Ihan ranttaliksi en sentään pistänyt vaan kehittelin leivistä omannäköiseni reseptit, meikäläinenhän täällä blogissa kuitenkin on ratissa. Ja kyllä minäkin pidän esimerkiksi meetvurstista ja kurkusta leivän päällä. Se on sellainen makuyhdistelmä, joka tuo aina lapsuuden ja kaikenlaiset retket mieleen. Tiedättehän, pyörät, aurinkoiset kesäpäivät, kaveriporukat, naarmuiset polvet ja uintireissut. Mutta nyt ei olla uintireissulla, vaan kuvitteellisella pubireissulla, mielellään hyvässä seurassa. Huurteinen olut kädessä, lautasella komea voileipä, vieressä kenties suolakurkkuja ja/tai perunalastuja.
Leivät on koottu ajatuksella mahdollisimman helppoa, mutta mausta ei tingitä. Kalkkunatoastissa tomaatit paahdetaan makeiksi, ja voihin ujutetaan basilikaa makua antamaan.Meetvurstileipää viedään italialaiseen suuntaan viikunalla, pippurisella rucolalla ja pehmoisalla mozzarellalla. Joskin viikuna jakoi tässä taloudessa mielipiteitä, sen voi myös jättää pois. Suosittelen muuten tässä leivässä lehmänmaitomozzarellaa, se on kiinteämpää eikä vetistä leipää ja täytteitä.
Itämainen kinkkupatonki on inspiroitunut vietnamilaisesta Bánh mì:sta, eli täytetystä patongista, johon kinkkupasteija sopii mielestäni hyvin. Mukaan voi kinkkupasteijan kanssa halutessaan lisätä myös melkein mitä tahansa lihaa kuten riivittyä, ylikypsää possua, makkaroita, kanaa, paahtopaistiviipaleita tai vaikka paistettua kananmunaa. Ja retiisi sopisi minusta mukaan leipään tosi hyvin, mutta sitä mies ei huolinut leipäänsä. Makkarasandwich saa taas makua oluessa makeaksi haudutetuista punasipuleista, sinapista ja rapsakoista suolakurkuista. Se rapsakka ja kiinteä on minusta tärkeä homma suolakurkussa, jotta leivässä on mukava tekstuuri. Suosin itse karkeaa dijonsinappia, mutta käytä ihmeessä omaa suosikkiasi.
Jos muuten mietit, että mikä oli Laurin suosikki, hän vauhtisokeudestaan toivuttuaan ja kovasti pohdittuaan tykästyi avokadotoastiin. Kovana kakkosena tuli kuulemma kinkkupatonki.
Jokaisessa ohjeessa on raaka-aineet suunnilleen yhteen tuhtiin illallisleipään. Tuplaa, triplaa tai moninkertaista vielä isommalle porukalle. Ja minusta voileipää ei rakenneta gramman tarkkuudella, reseptit ovatkin rennolla kädellä tehtyjä, koska ne on tarkoitus nauttia rennosti.
Kyseessä on tosiaan kilpailu ja minun lisäkseni osallistuvat Lilyn Isyyspakkauksen Tommi sekä White Trash Diseasen Nata. HK:n kisassa on siis mukana yhteensä 12 leipää, joita saa äänestää. Blogi, jonka leipä kerää eniten ääniä, saa arpoa lukijoilleen 1000 euron arvoisen (avoimen, ihan mihin vaan!) matkalahjakortin. Palan tietenkin halusta arpoa sen teille, joten käykää ihmeessä äänestämässä! Aikaa äänestykselle on parisen viikkoa, eli äänestys loppuu 31.3.2014.
HK:n facebook-sivut löytyvät täältä.
Tarkemmat ohjeen kilpailuun (tykkäämällä HK:n facebook-sivusta pääset osallistumaan kilpailuun) ja itse leipäreseptit löydät tästä linkistä.
Luomumeetvurstileipä italialaisittain
Täysjyväpatonkia tai ciabattaa
HK luomumeetvurstia
Kourallinen rucolaa
1 pallo mozzarellaa
1 tuore viikuna
Oliiviöljyä
Sitruuna
Suolaa ja mustapippuria
Balsamicosiirappia
Halkaise leipä ja paahda leikkuupinnat pannulla rapeiksi, sivele leivän sisäpintoihin oliiviöljyä. Pese ja valuta rucola, mausta ripauksella suolaa sekä tirauksella sitruunanmehua ja oliiviöljyä. Viipaloi mozzarella ja viikuna. Kokoa leipä: kerros rucolaa alimmaiseksi, päälle mozzarellaa, luomumeetvurstia ja viikunan viipaleet. Lisää tujaus balsamicosiirappia päälle ja nauti.
Makkarasandwich olutsipulilla ja sinapilla
2 viipaletta ruisleipää
HK juustoista balkaninmakkaraa
2 punasipulia
1 dl olutta
1 rkl ruskeaa sokeria tai hunajaa
Suolaa
Rapeaa salaattia
Suolakurkkuja
Sinappia
Kuori ja viipaloi punasipulit pannulle. Paista sipuleita voissa miedolla lämmöllä, lisää mukaan sokeri ja ripaus suolaa. Kun sipulit ovat pehmenneet, nosta lämpöä ja kaada olut mukaan. Paista kunnes olut haihtuu, varo käräyttämästä sipuleita. Jäähdytä. Kokoa leivät levittämällä sinappia alimmaiseen leipään, nosta päälle sipuliseosta, suolakurkkuja, salaattia ja balkaninmakkaraa. Nosta toinen leipä kanneksi ja nauti.
Kalkkuna-avokadotoast
2 viipaletta paahtoleipää
HK ohuen ohuita loimukalkkunaleikkeitä
Kourallinen kirsikkatomaatteja
Ruskeaa sokeria
Oliiviöljyä
Voita
Nippu basilikaa
1/2 – 1 kypsä avokado1/2 sitruunan mehu
Ripaus sormisuolaa
Pese ja puolita kirsikkatomaatit, lorauta mukaan oliiviöljyä, ripaus ruskeaa sokeria ja hiukan suolaa. Sekoita, nosta uunipellille ja paahda 225 asteessa (grillivastusten alla) noin 20-25 minuuttia tai kunnes ne ovat saaneet väriä. Hienonna basilika joko morttelissa tai veitsellä silpuksi, sekoita suolaripauksen kanssa voihin. Leikkaa avokado viipaleiksi, purista päälle sitruunanmehua. Paahda leipäviipaleet ja levitä hiukan jäähtyneeseen leipään basilikavoi, lado päälle avokadoviipaleet, paahdetut tomaatit ja loimukalkkunaleikkeleet. Koristele lopuilla basilikan lehdillä, leikkaa leipä halutessasi puoliksi ja nauti.
Itämainen kinkkupatonki
1 pieni patonki
HK kinkkupasteijaa
2 porkkanaa
2 vartta kevätsipulia
3 rkl riisiviinietikkaa
1 tl paahdettua seesamiöljyä
1 limen mehu
Suolaa
Nippu korianteria
1 dl majoneesia
1 valkosipulinkynsi
Chilikastiketta (esim. Sriracha)
Kuori ja viipaloi porkkanat ohueksi tikuiksi. Hienonna kevätsipulit. Sekoita kulhossa riisiviinietikka, limen mehu, seesamiöljy ja suola, lisää porkkanat ja kevätsipulit liemeen, anna tekeytyä jääkaapissa tunnista muutamaan tunnin, sekoittaen välillä. Sekoita majoneesin joukkoon hienonnettu valkosipulinkynsi ja maun mukaan chilikastiketta. Leikkaa patonki puoliksi, levitä alimmaiseksi kunnon kerros kinkkupasteijaa, lado päälle marinoidut porkkanat ja kevätsipulit, chilimajoneesi ja kourallinen tuoretta korianteria. Voit halutessasi lisätä patonkiin esimerkiksi paistettua kananmunaa, kypsää kanaa tai lihaviipaleita. Nauti.