Ladataan...
Isyyspakkaus

Terveisiä taas kasvihuoneesta!

Nyt on kurkkua!

Kasvihuonekurkun satoisuus ja uusien kurkkujen kypsymisen tahti ovat yllättäneet todella. Haemme parin päivän välein kasvihuoneesta muutaman kurkun, ja ne ovat vielä melko kookkaita. Yhtenä päivänä Rouva kiikutti kotiin liki puolimetrisen hirviökurkun, joka painoikin yli kilon! Maku oli silti täydellinen eikä kurkku ollut lainkaan ylikypsä tai vetinen.

Tomaatit antavat sen sijaan edelleen odottaa itseään. Muutamia tomaatteja on kyllä poimittu, mutta suurin sato on vielä kypsymättä.

Keltaista chiliä on tulossa kivasti. Hieman lehdissä on ollut kirvoja, mutta chilit eivät vaikuta siitä pahastuneen. Sen sijaan munakoiso on niin kirvoja kuhiseva ja niiden syömä, että omista munakoisoista päästään tuskin nauttimaan. Yksikään kukka ei ole vielä edes kehittynyt raakileeksi, ja ensi kesänä tuskin viitsimme yrittää toista kertaa.

Ulkona kasvatuslaatikossa on koettu ihmeparantuminen. Aiemmin kesällä kanin syömät herneenversot alkoivat kuin alkoivatkin kasvattaa uutta vartta, joten tökkäsin tukikepit laatikkoon ja verkon ympärille estämään pitkäkorvien uudet vierailut. Nyt näkyy jo herneenpalkoja, joten pian päästää maistelemaan näitäkin!

Toisessa laatikossa kypsyvät porkkanat ja palsternakat. Viimeksi kun nyhtäisin yhden porkkanan maasta, se oli vielä aika pieni, joten odotellaan.

Viime päivinä olemme saaneet nauttia marjoista, ja lasten aamu- ja iltapuuroihin ja -jogurtteihin on sekoitettu vadelmia, valkoherukoita, mustaherukoita ja karviaisia. Vadelma-aika on juuri nyt parhaimmillaan, ja käymme poimimassa niitä parin päivä välein lisää. Eilen vadelmaa tuli niin kivasti, että sain jopa pienen pussillisen pakkaseen.

Mustaherukkasato on sangen vaatimaton, karviaisia tulee ihan kivasti, valkoherukkaakin saimme mutta punaherukat menivät ilmeisesti lintujen suihin.

Kylmä alkukesä viivästytti sekä kukkien istutusta että kukintaa, mutta nyt Rouvan daaliat alkavat availla nuppujaan.

Valitettavasti myös kotilot ovat päässeet jälleen villiintymään, ja osa daalioista on kärsinyt niiden vuoksi. Tästä ärsyyntyneenä kävin ostamassa rautakapausta 10 kg:n säkin Ferramol-rautafosfaattia, jota käytetään etanoiden ja kotiloiden hävittämiseen. Aine on vaaraton muille paitsi kotiloille, ja se on hyväksytty jopa luomukasvatukseen.

Ensi vuonna muistamme sitten hoitaa tämänkin asian toisin.

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Oh, miten jännää tämä onkaan! Hanna Gullichsen kertoi, että kirjamme lähti painoon eilen!

Ja siinä on kirjan kansi. Sen nimeksi tuli Gastronaatti II - Kuinka rakastua ruoanlaittoon. Ei sen vähempää luvattu. Kannen kuva on myös yksi kirjassa esiintyvistä annoksista, ja kuva on luonnollisesti omia otoksiani kuten muutkin kirjan kuvat.

Aiemmin epäilimme, että kirja ilmestyisi elokuussa, mutta kirjan paino- ja julkaisuaikataulut ovat niin monen asian summa, että lopulta julkaisuajankohdaksi täsmentyi syyskuun viimeinen viikko. Juuri sopivasti Rouvalle, joka päättää hoitovapaansa siihen ja palaa takaisin työpaikalleen siitä seuraavalla viikolla.

Ja kirjanhan kustantaa No Tofu Publishing, ja koko kirjatiimimme odottaa nyt intopiukeina, että pääsemme näyttämään ja kertomaan siitä lisää!

Miltäs näyttää?

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Libero

Neljän vuoden takaisiin vauvajuttuihin verrattuna blogistani on puuttunut viimeisen vuoden aikana täysin yksi aihe: vaipat. En minä ennenkään vaippojen sisällöistä ole raportoinut, mutta esikoisen vauva-aikoina kerroin useamman kerran siitä, miten käytämme kestovaippoja.

Nyt taitaa olla tunnustettava, että tälle periaatteelle on käynyt viime aikoina vähän huonosti.

Esikoisemme kanssa pidimme kunnia-asiana käyttää kestovaippoja.

Vaippapyykki pestiin joka ilta ja kuorivaipat ja sisukset kuivattiin kylpyhuoneen rättipatterilla seuraavaksi päiväksi. Pidimme kestovaippoja mukana jopa Savon mökkiretkillä ja pesimme niitä anoppilassa, ja myös tytön päiväkodin kanssa sovimme, että kestovaipat ovat OK. Kannoimme joka päivä likaiset vaipat kotiin pestäviksi pienessä kassissa, johon käytetyt vaipat oli pakattu muovipusseihin.

Jouduimme kyllä jo silloin käyttämään öisin kertakäyttövaippoja. Vaikka kuinka laitoimme kestovaippoihin lisäimuja, lapsi heräsi aamuisin usein vaatteet märkinä, joten kestovaipat jätettiin vain päiväkäyttöä varten.

Sitten elämäämme tuli tämä toinen minityyppi. Hänen ensimmäisiin hetkiinsä sisältyi paljon dramatiikkaa, joten päällimmäinen huolemme oli usean kuukauden ajan aivan jokin muu kuin vauvanhoidon ekologisuus. Kun vauvaa vielä ruokittiin pumppumaidolla ja tuttipulloilla muutaman tunnin välein, kaikki ylimääräinen tuntui liikaa vaaditulta pumppausvälineiden ja tuttipullojen puhdistamisen ja jääkaappikylmän maidon lämmittämisen lisäksi.

Mutta siihen loppuvat selittelyt. Suunniteltu siirtyminen kertakäyttövaipoista kestovaippoihin vain siirtyi ja siirtyi... ja lopulta jäi. Tähän päivään mennessä emme ole pukeneet pojalle kestovaippaa yhtä ainoaa kertaa.

Nyt suunnitteilla on ottaa kestovaipat vihdoin käyttöön - osittain. Öisin en vieläkään siirtyisi käyttämään kestovaippoja, ja matkoilla kertakäyttövaipat ovat ehdottomat, mutta ainakin kotioloissa "kestoilu" olisi mahdollista ja vähentäisi jo merkittävästi syntyvän jätteen määrää. 

Kun kertakäyttövaippoja kuitenkin käytetään, niidenkin valinnassa voi kiinnittää huomiota ekologisuuteen.

Sain nyt kokeiltavaksi Liberon uusia Libero Touch -teippivaippoja, ja poikanen on kulkenut niissä muutaman viikon. Liberon vaipat ovat joutsenmerkillä merkittyjä ja kestävän kehityksen FSC-sertifikaatilla sertifioituja, ja Libero kertoo puolittaneensa vaippojensa hiilijalanjäljen kahdessakymmenessä vuodessa.

Housuvaippoja emme ole oppineet käyttämään, ja myös esikoisemme käytti öisin teippivaippoja. Poikanen istuu sen verran rauhallisesti sylissä vaipanvaihdon aikana, että teippien kiinnittämisessä ei ole ongelmaa. Kyllä hän teippejä räplää, mutta vaipat ovat pysyneet toistaiseksi melko hyvin jalassa. Teippivaipat saa myös päälle napakan tukevasti.

Uudessa Touch-tuotesarjassa on kiinnitetty erityistä huomiota pehmeyteen ja istuvuuteen. Pehmeys olikin ominaisuus, johon kiinnitin ensimmäisenä huomiota. Vaippa on hyvin pehmeä ja joustava, ja se istuu hyvin.

Vaipan etuosassa oleva raita vaihtaa väriä ja kertoo, milloin on vaipanvaihdon aika. Tätä ominaisuutta en ole kuitenkaan hyödyntänyt, sillä vaipasta tuntee muutenkin aivan hyvin housujen läpi tunnustelemalla, milloin on vaipanvaihdon aika.

Minkäänlaisia ohi- tai ylivuotoja ei ole ehtinyt tähän mennessä tapahtua. Vaipoissa on seisty, istuttu, kävelty, juostu, kieritty, kiipeilty ja läiskähdetty pepulleen.

Sitä ei laskettane, että poikanen oppi jokin aika sitten riisumaan sekä vaatteensa että vaippansa itse aamulla herättyään, emmekä huomanneet asiaa ennen kuin hänen siskonsa huusi meidät eräänä aamuna noukkimaan alastoman veljen sängystään. Vahinko oli jo ehtinyt tapahtua.

Öisin puemme kertokäyttövaipan päälle myös kestovaipan kuoren, ihan varmuuden vuoksi. Kilpailevan vaippamerkin kanssa on käynyt pari kertaa niin, että vaippa on tullut yksinkertaisesti täyteen ja päästänyt loput läpi, mutta Libero Touchin kanssa näin ei ole käynyt kertaakaan.

Mihinkäs nyt matka?

Hetkinen, alas sieltä! Tuo ei näytä kovin turvalliselta!

Liberon tuotteista löydät lisää tietoa osoitteesta libero.fi. Käy kurkkaamassa myös Liberokerhoa, johon liittymällä saat etuja ja mm. pääsyn Vanhempien jutut -foorumille jakamaan ajatuksia muiden vanhempien kanssa.

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Myimme hiljattain kirpputorilla pois isot kassilliset tarpeettomiksi tai pieniksi käyneitä lastenvaatteita ja muita tavaroita, ja mukana oli myös tyttösen leluja. Saimme neuvoteltua hänen kanssaan, että jos hän laittaa myyntiin omia tavaroitaan, hän saa ostaa niiden myyntituotoilla itselleen jotain kivaa lelukaupasta. Ihan mitä vain.

Tarkat myyntitulot per tavara eivät olleet tiedossani, mutta päätimme, että 20 euroa on sopiva summa.

Lähdin hänen kanssaan siis kaupungille jännittäen, mitä hän lelukaupasta löytäisikään. 

Tein tietysti selväksi, että rahaa on sen 20 euroa, ja sen pitää riittää. Sillä voi ostaa yhden tai useamman asian, mutta ne eivät saa maksaa yli 20:ta euroa.

Valinta osoittautukin yllättävän vaikeaksi. Ei hän todellakaan kahminut hyllyistä kaikkea, mitä näki, vaan harkitsi ja punnitsi asioita ja katseli hintoja. Sitten mietittiin riittävätkö rahat ja mitä jotkin tuotteet maksaisivat yhdessä.

Kerran hän jo sanoi, että haluaisi pinkit pom pomit, 11,99 €, mutta taisin näyttää niin hölmistyneeltä, että kysyttyäni vielä "Mitä ihmettä sä niillä oikein teet? Haluatko sä ihan oikeasti tuollaiset? Mitä varten?" hän totesi itsekin, että voisi hän katsella vielä jotain muutakin.

Sitten hän huomasi toisessa hyllyssä Tuhkimon peruukin, alennuksessa 7 €, ja se todettiin hyväksi löydöksi, kun Tuhkimon asukin oli jo kotona olemassa. Vaan mitä tehdä lopuilla rahoilla?

Samassa hyllyssä peruukin kanssa oli Frozen-koruja, ja hän tarrautui johonkin susirumaan rihkamapakkaukseen, 11,99 €. Silloin minun oli kuitenkin jo hieman peräännyttävä tästä "osta mitä vain"-ajatuksesta.

Selitin parhaani mukaan, että tätä täsmälleen samanlaista krääsää tulee joka kuukausi Prinsessa-lehden mukana, ja nämä kyseiset korut ovat aivan suhteettoman kalliit. Kerroin myös, että ei ole mikään pakko ostaa mitään, vaan rahat voi myös säästää. Ja että jos säästää pidempään ja laittaa säästöön useamminkin, voi joskus ostaakin jotain isompaa ja kalliimpaa, johon tämä alkuperäinen 20 euroa ei olisi riittänyt.

Ja kuinka ollakaan.

Poistuimme kaupasta peruukin ja 13 euron vaihtorahojen kanssa.

Loistopäätös!

Onko se nyt ihana?

Voi miten voikin tyttö olla niin kaunis ja viisas!

Katsellaan toiste sitten jotain muuta, kun on säästetty rahaa vähän enemmän.

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Tavallista arkea on takana jo kaksi viikkoa, joten on hyvä palata myös arjen ruokavinkkien pariin pienen kesätauon jälkeen. Mitä kaikkea pöydässämme onkaan nähty viime viikkoina?

"Maustoin retiisit, porkkanat ja eiliset potut oliiviöljyllä, suolalla ja oman mökin rakuunalla ja työnsin uuniin paahtumaan. Lautasella valutin päälle vielä pikkuisen korianteriöljyä. #keittiössänyt #pikaruokaa #kesäruokaa"

"Tämän syksyn (?) eka mustaherukkavispipuuro. #keittiössänyt #lempiruokaa"

"Pitkästä aikaa tätä herkkua! #keittiössänyt #mysliä #paahtajanainen"

"Paahtajanainen on lomaillut heinäkuun ja keitellyt uusia perunoita, mutta nyt hän on tekemässä paluuta! Viipaloin oman mökin kesäkurpitsat puolen sentin siivuiksi, maustoin oliiviöljyllä ja suolalla ja levitin pellille yhteen kerrokseen. Vajaa vartti 175-asteisessa uunissa, kunnes olivat napakan kypsiä. Sekoitin yrttiöljyn hienonnetusta lehtipersiljasta, oliiviöljystä, suolasta ja sitruunamehusta ja pistin lämpimät kesäkurpitsaviipaleet kylpyyn. Taapero söi, kesäkurpitsakriittinen viisivuotias ei. #keittiössänyt #kesäkurpitsahulluus #puutarhamökki #kesäruokaa"

"Taapero rakastaa munakasta niin kovasti, että tulee muiden lautasille syötyään ensin oman annoksensa. Olkoon munakas siis tämän sateisen maanantain lounas, välissä lehtipersiljaa ja pinaattia mökiltä sekä goudaa. #keittiössänyt #pikaruokaa #lounashommia"

"Täällä valmistuu syksyn (?) eka kantarellipiirakka. Täytteessä sienien lisäksi kesäsipulia varsineen, oman mökin kesäkurpitsaa mehevöittämässä, pikkuisen basilikaa, tilkka maitoa, kananmuna, goudaa, suolaa ja mustapippuria. Nam! #keittiössänyt #kantarellipiirakka"

"Paistan kasvispihvit aina uunissa, koska inhoan käryä. Tänään päätin olla välittämättä siitä, ja voi miten hyviä pihvit olivat. Rapea paistopinta on kerrassaan herkullinen. 

Keitin huuhdeltuja punaisia linssejä pienessä vesimäärässä kattilassa hienonnettujen sipulin ja kahden valkosipulinkynnen kanssa muhjuksi. Raastoin kolme porkkanaa ja yhden pienen oman kesäkurpitsan raasteeksi ja puristelin nestettä vähän pois. Sekoitin kaikki aineet kulhossa, lisäsin kourallisen hienonnettua lehtipersiljaa, suolaa, mustapippuria ja leivänmurut leikkuulaudalta ja paistoin pihveinä oliiviöljyssä pannulla muutaman minuutin per puoli. Lautasella seuraksi pääsivät varhaiskaalin kanssa paistettu riisi ja basilikatahnalla maustettu jogurtti. Hyvin maistui, kaikille neljälle. #keittiössänyt #kasvispihvit"

"Paistoin eilen mökkievääksi tomaattipiirakan: suolaisen murotaikinan päälle porkkanannaattipestoa, tomaattia, basilikaa ja munamaito, jossa kananmunan ja maitotilkan lisäksi goudaa ja mustapippuria. Lämmitys uunissa mökillä ja kylkeen vielä salaatti omista pinaateista ja basilikasta. #puutarhamökillä #gastronaatti"

"Tein harvennusporkkanoiden terhakoista naateista tahnan: ladoin kannuun kolme hienonnettua valkosipulinkynttä, pienen kourallisen cashewpähkinöitä, runsaan litran pestyjä porkkanannaatteja, teelusikallisen suolaa ja puolitoista desiä rypsiöljyä ja surautin tahnaksi. Ihanaa esimerkiksi uusien perunoiden kanssa. #keittiössänyt #porkkanannaatit #kesäruokaa #gastronaatti"

"Mies kävi kaverinsa kanssa lounaalla Teurastamolle keväällä avatussa Tukkutorin Kalassa ja toi tuliaisiksi ahvenfileitä. I-ha-naa! Maustoin ne sitruunalla ja suolalla, paistoin nopeasti uunissa ja lorottelin lopuksi päälle tilliöljyä. Voi miten hyviä siiklien kanssa. #keittiössänyt #kesäruokaa"

"Nykäisin loput retiisit maasta ja pistän ne etikkakylpyyn. #keittiössänyt #kesäruokaa"

"Sadepäivän puuhia: nämä korianteri-limettiöljyt lähtevät nyt pakastimeen. #keittiössänyt #sadonkorjuu #maaninensäilöjä"

"Puolet perheestä lähti uimaan, joten illallinen kahdelle. Sekoitin spagetin joukkoon ison lorauksen tilliöljyä (tilliä, sitruunamehua, suolaa ja rypsiöljyä), katkarapuja, paistettua varhaiskaalia ja ruohosipulia ja sain seurata, kun taapero työnsi kaiken suuhunsa kaksin käsin. #keittiössänyt #pikaruokaa"

"Tämä kuva on täynnä kesän merkkejä: siiklejä, retiisejä, herneitä, ihania pioneja (kiitos @vatsasekaisinkilinkolin <3) ja yksi kappale pyöräilyruhjeita. #keittiössänyt #kesäruokaa #pikalounas"

"Viikko alkoi vauvatreffeillä. Haudutin possun lapaa yön yli uunissa, ja tein seuraksi varhaiskaalisalaatin. Paikalla oli pitkästä aikaa myös ihanat @jonna_suolaajahunajaa ja @vatsasekaisinkilinkolin sekä yksi kruunupäinen prinsessa <3 #vauvakerho"

"Lounas matkalla uuniin: keitettyjä pottuja, kirsikkatomaatteja, fetajuustoa, suolaa, pippuria ja oman mökin oreganoa. Kuvan ottamisen jälkeen hoksasin, että onhan meillä myös kesäsipulia ja valkosipulinvartta mökiltä ja heittelin ne päälle. Rakastan tätä yksinkertaisuutta! #keittiössänyt #kesäruokaa"

 

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Sarjan edelliset osat:
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #22
Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #21

Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #20

Share

Pages