Ladataan...
Isyyspakkaus

Nyt, kun olen itse hyvin pitkälti vastuussa arkiruoistamme, arvostan yhä enemmän niitä hetkiä, kun pääsen syömään Rouvan valmistamia ruokia. Hän laittaa onneksi edelleen ruokaa viikonloppuisin, ja usein sitä riittää myös seuraavan viikon alkuun. Viime aikoina olen saanut nauttia mm. lindströmin kalapullia, päärynä-suklaakakkua, jättikatkarapu-nuudeliwokkia ja tätä aivan poikkeuksellisen herkullista sipulipiirakkaa!

"Leivoin viikonloppuna pitkästä aikaa sipulipiirakkaa ja taisin tekaista uuden lempipohjan. Kaikki lähti siitä, että voita oli vain 50 grammaa eli liian vähän vakiopiirakkataikinaan. Koska jääkaapissamme on aina turkkilaista jogurttia, päätin luovasti korvata sillä osan. Nypin siis kulhossa 1,5 dl vehnäjauhoja, 1,5 dl kaurahiutaleita, 1/2 tl suolaa ja 50 grammaa kylmää kuutioitua voita sekaisin. Lopuksi lisäsin 1 dl turkkilaista jogurttia ja muotoilin pallon. Painelin sen leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (halkaisija 24 cm) ja reunoille ja nostin jääkaappiin odottamaan.

Kun pohja odotti kaapissa, siivutin viisi isohkoa sipulia ja paistoin pannulla runsaan puoli tuntia, niin että sipulit makeutuivat. Lopuksi lisäsin pannulle 1/2 tl itse kuivattua timjamia. 
Raastoin 150 g cheddaria ja sekoitin kulhossa juuston, yhden kananmunan, sipulin ja 1 desin turkkilaista jogurttia. 

Paistoin pohjaa ensin runsaan viitisen minuuttia 200-asteisen uunin keskitasolla. Sitten levitin täytteen pohjan päälle ja paistoin piirakkaa noin puoli tuntia, kunnes pintaan tuli ruskeita pilkkuja. "Tosi hyvää äiti", arvioi viisivuotias kriitikko, ja poikakaan ei heitellyt lattialle ✨ #sipulipiirakka #pikkunaatti #mininaatti"

"Meitä vaivaa tytön kanssa leipoosi, tuo Olivia-lehden muinoin lanseeraama hieno termi sille, kun on pakonomainen tarve leipoa ja leipoa. Viime viikonlopun leipoosin tulos oli tämä, päärynä-suklaakakku!

Vaahdotimme kulhossa 100 g pehmeää voita ja 1,5 dl kookossokeria. Lisäsimme joukkoon yhden kananmunan ja vatkasimme. Seuraavaksi taikinaan tuli 1 tl leivinjauhetta, 3 rkl kaakaojauhetta ja 1,5 dl mantelijauhoa, jotka vatkasimme nopeasti. Ihan lopuksi lisäsimme taikinaan 2 dl vehnäjauhoja ja 1 dl:n turkkilaista jogurttia vuorotellen ja sekoitimme nopeasti tasaiseksi. Levitimme taikinan leivinpaperilla vuorattuun leipävuokaan. Lopuksi kuorin kaksi päärynää, poistin siemenet, viipaloin ja levitin kakun pinnalle, tyttö oli tässä vaiheessa parhaassa vaiheessa eli kaapimassa taikinakulhoa. Paistoin kakkua 175-asteisessa uunissa puolisen tuntia. Lautasella rivautin pinnalle koristeeksi tomusokeria. 

Mitäs seuraavaksi leivottaisiin? #keittiössänyt #päärynäsuklaakakku #leipoosi #pikkunaatti"

"Kävelin jo eräänä iltana Hämeenkadulla itämaisia elintarvikkeita myyvän Vii Voanin ohi, kun sitten päätin kääntyä ja poiketa pitkästä aikaa sisään. Kauppa on kuin välitön ulkomaanmatka. Hyllyjen purkeista suurinta osaa ei tunnista, ja pakastealtaissa on myynnissä kaikenlaista jännää, kuten kummallista durianhedelmää. Hamstraan täältä esimerkiksi riisiä, nuudeleita, wasabia ja mausteita, ja äyriäisvalikoima on ällistyttävä. Tällä kertaa mukaan tarttui pussillinen jättimäisiä raakoja katkaravunpyrstöjä. 

Sulatin katkaravut hitaasti jääkaapissa, kuorin ja suolistin, marinoin suolalla maustetussa limetti-korianteriöljyssä ja paistoin nopeasti kuumalla pannulla molemmin puolin. 
Seuraksi tein riisinuudeliwokin, johon paistoin purjoa, suippopaprikaa ja korianterinvarsia ja maustoin kevätsipulillla, suolalla ja pippurilla. Lautasella lisäsin päälle vielä uunissa aiemmin paahdettuja cashewpähkinöitä ja runsaasti korianteria. 

Joskus voi vähän näpertää. P.S. Katso Storiesista, kuinka taaperolle maistui #keittiössänyt #jättikatkarapuja"

"Olen kuulkaas viime aikoina rämpinyt välipalasuossa. Jotain pitäisi syödä iltapäivisin, jotta jaksaa iltaruokaan asti, mutta mitä? Tällä viikolla ratkaisin asian keittämällä ison kattilallisen vispipuuroa ja jakamalla sen suoraan purkkeihin ✨ #töissä #välipalahommia #vispipuuro"

"Muistellaanpas vielä hetki viime viikonlopun punajuuripastalounasta. Tehtiin isänpäivänä ravioleja itse tehdystä pastataikinasta, johon olin sekoittanut punajuurisosetta. Ravioleista yli jäänyt taikina vedettiin pastakoneella tagliatelleksi ja kuivatettiin kevyesti. Supersimppeliksi herkkukastikkeeksi sulatin yksinkertaisesti paistinpannulla ison nokareen voita, lisäsin vähän oliiviöljyä, hienonnettua valkosipulia ja nipun tuoretta timjamia ja suolaa, kiehautin hetken ja lisäsin sitten valutetun pastan joukkoon. Lautasella päälle vielä (aiemmin) paahdettuja ja rouhittuja cashewpähkinöitä ja pikkuisen parmesaania ✨ #itsetehtypasta #viikonloppuluksusta"

"Alistuin sotkottamisvaaralle ja tein perheelle banaanijäätelöhköä mustikoista <3 #keittiössänyt #jäätelöhkö #gastronaatti2"

"Lupasin raporttia hapanjuureen leivotuista juustosarvista, siis niistä, joiden hiivataikinaversio oli seiskaluokan kotitalouskirjassa. Onnistuivat loistavasti, paitsi että huomio herpaantui viime metreillä ja sarvet paistuivat pari minuuttia liian kauan. Kaikille grammakauhuisille pahoittelut, tämä(kin) juurileipäohje on nyt niissä.

Sekoitin illalla yleiskoneen kulhossa 250 grammaa vehnäjuurta, 2 tl suolaa, 100 g sulatettua voita, 1 kananmunan, 600 g vehnäjauhoja ja 2 dl maitoa. Yleiskone huhki kymmenisen minuuttia, minkä jälkeen siirsin taikinapallon oliiviöljyllä rasvattuun kulhoon ja peitin. Taikina sai kohota yön huoneenlämmössä. Aamupäivällä jaoin taikinan kahtia. Puolikkaan kaulin jauhotetulla pöydällä ympyräksi, jaoin taikinapyörällä 12 osaan ja täytin sitten paistinpannulla raukeaksi kuullotetulla, hienonnetulla, suolaripauksella maustetulla purjosipulilla ja revityllä mozzarellalla ja kääräisin rulliksi. Sivelin pötkylät maidolla ja ripottelin päälle seesaminsiemeniä. Paistoin sarvia 225-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia, pikkuisen vähemmän olisi hyvin riittänyt. 
Vain pari sarvea jäi seuraavaksi aamuksi, ja koska juuritaikina-asiat säilyvät, nekin maistuivat edelleen hyviltä. 
Toivottavasti te juurileipojat innostutte kokeilemaan!

Niin ja kiinnostaako, mitä toisesta puolikkaasta syntyi? #keittiössänyt #juurileipähommia #maaninenjuurileipoja"

"Viikonlopun lindströmin-haukipullatehdas <3 Tein pullat ensimmäistä kertaa kypsästä hauesta, niin että höyrytin kalan kypsäksi ja sekoitin taikinan vasta sitten. Vältyin huudattamasta pyörryttävän kovaäänistä monitoimikonettamme, Y-ruodot oli helppo nyppiä irti ja pihvien rakenne oli mukavan sattumainen. Maistui tavallisia haukipullia paremmin myös lapsille ✨ #keittiössänyt #haukipullat"

"Koska maa-artisokkien kuoriminen on hirveää, paahdan ne yleensä uunissa kuorineen. Oman mökin yksilöt olivat kuitenkin niin jättimäisiä, että viitsin kuoria niitä muutaman superherkkua, maa-artisokkamuusia, varten ✨ #keittiössänyt #maaartisokka #sadonkorjuu #haukipullat"

"Näin sievät eväät meillä Linnan juhlien katsomossa ✨ #suomi100 #pikkunaatti"

"Osa uunissa lehtineen paahdetusta kukkakaalista pääsi salaattiin: couscousia, pannulla paistettua sipulia, runsaasti korianteria, limettimehua, oliiviöljyä ja suolaa ✨ #keittiössänyt #kukkakaalisalaatti #paahtajanainen"

 

Rouva Instagramissa: @satu_koivisto

Sarjan edelliset osat:

Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #27

Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #26

Gastronaatti: Arjen ruokavinkit #25

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Viime viikolla vietettiin erään pienen mörököllin syntymäpäivää. Tarkemmin sanottuna Pikkiksen, rohkean pikku mörököllin.

Pikkis on Katja Lahden luoma hahmo, joka seikkailee juuri ilmestyneessä kirjassa Pikkis, rohkea pikku mörökölli. Sain Katjalta kutsun kirjan syntymäpäiville, ja ehdimme onneksi piipahtamaan lasten kanssa siellä, vaikka aivan juhlien alkuun emme päässeetkään.

Pikkis on kertomus Pikkis-nimisestä mörököllistä, joka on melkein oikea otus. Mörököllit hoitavat metsän asioita ja jäävät meiltä mänteiltä ja tosikoilta usein huomaamatta.

Jokaisen nuoren mörököllin on ansaittava seitsemän jymykiveä osoittamalla erityistä rohkeutta ja luonteenlujuutta. Kun kivet on kerätty, mörökölli on riittävän noheva yöpymään yksin metsässä.

Pikkis haluaa kovasti saada kerättyä kaikki kivet ensimmäisenä keäsänä, mutta ennen sitä olisi uskallettava tehdä monia asioita, jotka tuntuvat vaikeilta kuten kokeilla jotain uutta, tutustua uusiin ihmisiin ja osata pyytää anteeksi. Kirja on tarkoitettu noin 4 - 8 -vuotiaille ja kirjailijan sanoin jokaiselle

  • jolla menee liian pelottavista örkeistä yöunet,
  • jolla on loputon varasto miksi-kysymyksiä,
  • joka käyttää säännöllisesti maitojunaa,
  • jota naurattaa kommellukset ja peffajutut ja
  • joka rakastaa vesivärejä ja metsää.

Kirja on kirjoitettu iltalukemista varten juuri sopivan mittaisiin lukuihin ja painettu ihastuttavan isolla fontilla ajatellen lukuhetkiä hämärässä valossa.

Hauska yksityiskohta on muuten myös se, että Pikkiksen sukupuolta ei kerrota kirjassa. Pienet kuulijat voivat siis itse kuvitella, onko hän tyttö vai poika - tai olla vapaasti ajattelematta koko asiaa.

Kirjan on kuvittanut Annukka Palmén, ja kuvissa on mörököllien lisäksi kauniita akvarellimaisemia. Jokaisella aukeammalla seikkailee myös Elo-hiiri, jota pienimmät lukijat voivat etsiä kuvista.

Julkkareissa lapset pääsivät värittämään värityskuvia kirjasta ja askartelemaan itselleen omat kirjanmerkit.

Juhlapöydässä oli tarjolla Ossi Palonevan villiruokaherkkuja: pihlajaremmiä, pakurikonvehteja, kuusenkerkkämarmeladia ja vuorenkilpilattea. Kaikki maistui hienosti myös lapsille, ja poika oli erityisen innoissaan vuorenkilpilattesta.

Katja kertoi, miten armotonta yleisöä lapset ovat kirjailijalle. He kun eivät kaunistele asioita. Jos lapsi ei tykkää kirjasta, hän sanoo sen suoraan. Jos taas lapsi sanoo pitävänsä siitä, asiaa ei ole syytä epäillä.

Luettuamme ensimmäiset luvut kirjasta kyselinkin varovaisesti tytöltä, pitääkö hän Pikkiksestä.

"Kyllä, pidän kovasti!"

Mahtavaa! Siispä vielä kerran onnittelut Katjalle!

Jos sinäkin kiinnostuit ottamaan selvää, mitä ovat mörököllit ja miten jymykiviä kerätään, voit tilata kirjan No Tofu Publishingin verkkokaupasta. Katja Lahti on kustantanut kirjan itse, mutta No Tofu auttaa kirjan jakelussa.

Ja kirjaa odotellessasi - tai sen luettuasi - voit lukea Pikkiksen talviseikkailun, joka on jatkoa kirjalle ja löytyy täältä.

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Perheellemme ei ole vielä ehtinyt muodostua juurikaan jouluperinteitä. Toki joulukuusi ja jouluruoat laitetaan samaan tapaan kuin ennen lapsiakin, mutta joulun alusaikaan ja joulunpyhiin liittyviä yhteisiä tekemisiä lasten kanssa on vielä kovin vähän. Vietämme toki vasta toista jouluamme nelihenkisenä perheenä, ja tyttökin on ollut aiempina vuosina vielä kovin pieni.

Jotkin vanhat perinteet menevät myös lasten myötä uusiksi. Esimerkiksi Rouvalla oli lapsuudenkodissaan tapana koristella kuusi aattoaamuna. Minä taas totuin koristelemaan sen aatonaattona. Nyt kuusi on niin tärkeä osa tytön joulutunnelmaa, että pystyttänemme sen tänäkin vuonna jo hyvissä ajoin jouluviikon alussa - ellei sitten peräti ensi viikonloppuna.

En tosin tiedä, miten kuusi sitten koristellaan, sillä utelias ja touhukas taapero ja lasipallot ovat hieman arveluttava yhdistelmä.

Lauantaina Rouva vei tytön katsomaan Pähkinänsärkijä ja hiirikuningas -balettia Kansallisbalettiin ja pohti, että tämän jouluisen baletin katsomisesta voisi hyvin tulla toinen jouluperinteemme. Sehän pyörii baletissa joka vuosi, ja muutaman vuoden päästä voinemme mennä katsomaan sitä jo koko porukalla.

Itse voisin hyvin ottaa perinteeksi myös käydä joissain joulukonserteissa tai kauneimmissa joululauluissa, mutta niihinkin lasten pitää kasvaa vielä hieman.

Yksi perinteeksi muodostuvista asioista jouluissamme on Tuomaan Markkinat. Hassua, miten emme oikeastaan käyneet koko markkinoilla ennen kuin ne joitain vuosia sitten siirtyivät Esplanadin puistosta Senaatintorille, mutta nyt niillä käyminen on jo aivan ehdoton juttu.

Tuomaan Markkinoiden suurimmat vetonaulat lapsille ovat antiikkinen karuselli ja tietysti itse Joulupukki.

Kävin markkinoilla jo kertaalleen lasten kanssa, ja ennen joulua ehtinemme niille yhdessä vielä myös Rouvan kanssa.

Tyttö selitti Joulupukille innokkaasti joululahjatoiveistaan. Hathcimalsit mainittiin edelleen, mutta toiveisiin oli ilmestynyt myös jokin ihmeellinen hamsteritalo. Jälkikäteen tyttö harmitteli, ettei muistanut mainita Barbie ja Ken -toiveitaan.

Mainittaakoon muuten, että Joulupukki on jo tuomassa Ken-nukkea. Se tuntui näistä toiveista järkevimmältä, ja Joulupukki sattui löytämään myös juuri sen surffari-Kenin, joka oli tämän vuoden lelukirjassa. (Hän on tosin alkanut lämmetä jo Hatchimalseillekin. Jos ne ovat oikeasti olleet suurin toive jo useamman kuukauden ajan, onko liian suuri pettymys, että paketista ei paljastukaan sellaista? Kummit: vink vink.)

Muutkin joululahjat on jo hankittu hyvissä ajoin, mistä yllätyin itsekin. Pojalle olisi kiva saada vielä jokin paketti kirjamessuilta ostamani Muumi-kirjan lisäksi, mutta ei hän varsinaisesti tarvitse mitään. Lisää lelujakaan on turha ostaa ennen kuin hän osaa niitä itse pyytää.

Tällä kertaa kävimme Tuomaan Markkinoilla vain karusellissa, Joulupukin juttusilla ja ravintola Kolmos3n kojussa kaakaolla, glögeillä ja pullalla. Mukaan torilta lähti myös pussillinen liperiläisiä karjalanpiirakoita.

Pääsisipä Senaatintorilla myös saunomaan, mutta jätetään se kokemus turistien kokeiltavaksi.

Seuraavalla kerralla sitten tutustumaan ainakin ravintola Grönin kojun tarjontaan! 

 

Tuomaan Markkinat Senaatintorilla 22.12.2017 saakka: tuomaanmarkkinat.fi

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kiusoittelin teitä pari viikkoa sitten kuvalla tästä Gastronaatti II:n jouluporkkanakakusta. Nyt kerron myös, miten se tehdään.

Kakku on siten nerokas, että sen tekemiseen ei tarvita mitään laitteita, ja sen voi todella tehdä vaikka kaikki muut olisivat jo nukkumassa. Todella hiljainen porkkanakakku!

Teimme Rouvan kanssa myös videon, josta näet, miten yksinkertaista tämän jouluisen kakun tekeminen onkaan.

Hiljainen jouluporkkanakakku

Ainekset

  • 200 g voita (plus nokare voita voiteluun)
  • 2 dl täysruokosokeria tai muuta tummaa sokeria
  • 3½ dl tavallisella porkkanaraasteterällä raastettua porkkanaa (2 isohkoa porkkanaa)
  • 2 kananmunaa
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2 tl kanelia
  • ½ tl jauhettua neilikkaa
  • ½ tl jauhettua inkivääriä
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • 1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä

Kuorrute:

  • 1 prk mascarponejuustoa (noin 250 g)
  • 3 rkl tomusokeria
  • ¼ dl rouhittuja pistaasipähkinöitä

Valmistaminen

  1. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohjan ja reunojen väliin. Voitele paperi ja vuoan reunat.
  2. Sulata voi. Sekoita voisula, sokeri, porkkanaraaste, kananmunat, leivinjauhe, kaneli, neilikka ja inkivääri ja sekoita voimakkaasti. Lisää jauhot ja rouhitut pähkinät ja sekoita nopeasti.
  3. Kaada taikina vuokaan. Paista kakkua 175-asteisen uunin keskitasolla noin puoli tuntia, kunnes kakku irtoaa hieman vuoan reunoista. Anna jäähtyä hetki, avaa sitten vuoka varovasti ja nosta kakku jäähtymään ritilän päälle.
  4. Tee lopuksi kuorrute: Sekoita mascarpone ja tomusokeri kulhossa. Levitä seos jäähtyneen kakun päälle rennosti.

Kuten Rouvakin kirjassa kertoo, hän on mascarponeihmisiä, ja itse pidän tymäkämmistä ja makeammista juustokuorrutteista. Mutta kuten arvaat, eipä tätä kakkua muruakaan ole syömättä jäänyt!

 

Resepti löytyy myös Gastonaatti II - Kuinka rakastua ruoanlaittoon -kirjasta. Tilaa kirja itsellesi tai joululahjaksi No Tofu Publishingin verkokkaupasta.

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Ja sitten huomasin jälleen olevani lounaalla Kampin keskuksessa. Kun taivaalta tuli räntää ja lounaalle oltiin muutenkin menossa hieman liian myöhään, Kampin Korttelin Beijing8 oli helppo valinta ja onneksi oikein mainio sellainen.

Kampin Beijing8 on ruotsalaisketjun ensimmäinen dumpling-ravintola Suomessa. Höyrytetyt taikinanyytit ovat melkoista pikaruokaa, ja vaikka edellämme oli useita asiakkaita, emme joutuneet odottamaan annostamme pitkään.

Valitsin 12 dumplingin lounassetin (11,90 €), johon kuului myös nuudelisalaatti ja dippikastike.

Tilasin lisukkeeksi myös höyrytettyä parsakaalia.

Dumplingit olivat hyvin maukkaita, ja myös lapsi söi niitä useamman suullisen. Parhaiten hänelle maistuivat nuudelit, mutta maistoi hän parsakaaliakin. Osassa dumplingeista oli hivene liikaa chiliä lapsen makuun, joten kannattaa tsekata tilausta tehdessä, mitä annos sisältää, jos mukana on pieniä ihmisiä.

Oikein hyvä ja maukas setti pikaiseksi lounaaksi, ja nuudelien ja parsakaalin kanssa syömistä oli riittävästi. Syöttötuolinkin bongasin, mutta väljässä ravintolassa oli hyvin tilaa pöytien välissä ja pöydät olivat niin matalat, että lapsi yletti hyvin syömään ihan omissa rattaissaan istuen. 

Kävisin toisenkin kerran.

 

 

Lisää lounassuosituksia kaupungilta:

Fisken på Disken

Onda Siltanen

Gastro Café Kallio

Hoku

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Tänä vuonna, ehkä ensimmäistä kertaa ikinä, itsenäisyyspäivän juhlinnassa tuntuu olevan mukana enemmän iloa kuin hartautta.

Helsingin kauppatorille on pystytetty hieno sadan Suomen lipun lipputankometsä.

Kaupunki kylpee sinivalkoisessa juhlavalaistuksessa, ja kiva sää houkutteli tuhansittain ihmisiä itsenäisyyspäivän kävelylle.

Tuomaanmarkkinat ovat käynnissä Senaatintorilla.

Myös Helsingin tuomokirkko on valaistu monen muun merkkirakennuksen tavoin sinivalkoiseksi.

Presidentin linna odotti vielä alkuillasta vieraiden saapumista.

"Sininen ja valkoinen värit ovat vapauden."

Hauskaa itsenäisyyspäivää kaikille, ja onnea 100-vuotiaalle!

Share

Pages