Ladataan...
Isyyspakkaus

Mitä itsenäisyys sinulle merkitsee? Sitä, että saa elää rauhallisessa maassa ja turvallisessa ympäristössä ja tehdä itse valintojaan elämässään.

Entä itsenäisyyspäivä? Linnanjuhlia televisiosta, itsenäisyysvastaanottoa ystäville vai jotain muuta? Minun piti ihan katsella vanhoja valokuvia edellisiltä itsenäisyyspäiviltä muistaakseni, mitä olemme tehneet.

* * *

Viime vuonna Anne oli meillä illallisella, ja tyttö oli askarrellut jopa siniristilipun paperista.

Vuotta aiemmin olimme näemmä kotosalla perheen kesken. Tyttö (silloin 2 v) opetteli käyttämään digikameraa ja kuvasi sillä onnistuneesti illan menun: perunoita ja Maku-lehden kuvauksista meille jäänyttä graavikalaa.

Vuonna 2013 itsenäisyyspäivä vaihtui anoppilassa, ja Suomen lippukin pääsi salkoon. Appiukkoni oli erityisen tarkka, että lippu nostettiin sinne kaikkina juhlapyhinä.

...ja joku meistä oli nukahtanut matkalla autoon.

Vuonna 2012 paahdoin ja kuvasin suolapähkinöitä blogiin.

Vuonna 2011 ei tehty mitään valokuvaamisen arvoista, mutta siitä edellisenä vuonna itsenäisyyspäivä oli oiva päivä sahailla hyllyjä makuuhuoneen vaatekaappiin.

Sitä aiempina vuosina, kun kännykässäni ei ollut vielä kameraa, kuvia otettiin vähemmän. Vuonna 2007 olimme kuitenkin Daintreen sademetsässä Australiassa menossa pian Cairnsiin ja sukeltamaan Suurelle valliriutalle.

Ja vuonna 2005 olimme Bangkokissa matkalla Uudesta-Seelannista kotiin.

* * *

Tänään menen tytön kanssa elokuviin, iltapäivällä tapaamme ystäviä ja illalla asetumme perheen kanssa sohvalle - kyllä - katsomaan tv:stä suoraa lähetystä, jossa ihmiset kättelevät toisiaan.

Hauskaa itsenäisyyspäivää, missä sitä vietätkään!

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Arla

Kotitekoinen tuorejuusto on herkku, jota monikaan ei ole varmasti kokeillut valmistaa itse. Saatat yllättyä, miten nopeaa ja helppoa sen valmistaminen on, eikä siihen tarvita edes erikoisia välineitä tai aineita. Lopputulos on ricottajuuston kaltainen tuorejuusto, jota voi nauttia esimerkiksi leivän päällä, mutta juustomassan voi laittaa myös juustomuottiin tiivistymään tiiviimmäksi kotijuustoksi.

Juuston valmistamiseen ei todellakaan tarvita muuta kuin täysrasvaista maitoa ja sitruunamehua, joka toimii sekä juoksutteena että antaa juustoon kivaa sitruunaista makua. Täysrasvaisen maidonkaan ei tarvitse olla itse lypsettyä ja suoraan maitotilalta hinkissä kannettua, vaan Arlan Luomu täysmaito sopii juuston valmistamiseen täydellisesti.

Luomumaito on hyvin vähän prosessoitua: se ei ole homogenoitua, eli siinä maitorasvaa ei ole pilkottu maidon sekaan, eikä siihen ole lisätty D-vitamiinia. Maito on kuitenkin pastöroitua, joten se on turvallista käyttää myös kylmänä. Juuston valmistamisessa maito toki kiehautetaan joka tapauksessa. 

Toinen mielenkiintoinen ero muihin maitoihin verrattuna on, että maidon rasvapitoisuutta ei ole vakioitu. Tämä tarkoittaa, että maidon rasvapitoisuus vaihtelee raakamaidon rasvapitoisuuden ja vuodenaikojen mukaan 3,8 ja 4,4 %:n välillä. Talvella täysmaito on rasvaisempaa kuin kesällä.

Juuston valmistamisen hitain vaihe on maidon kuumentaminen, eikä sekään vie kauaa, mutta itse juuston valmistuminen on varsinaista noituutta. En ollut itsekään uskoa silmiäni, kun ensimmäisen kerran näin, miten maito muuttuu juustoksi ja heraksi sekunneissa siitä, kun sitruunamehu kaadetaan maidon joukkoon. Muuta ei sitten tarvitakaan, ja juusto on valmista nautittavaksi vaikka sellaisenaan. Ripaus suolaa antaa kuitenkin lisämakua, ja varsinkin kesällä tuoreet yrtit kuten ruohosipuli maustavat juustoa mukavasti.

Tässä kuitenkin aivan maustamattoman perusjuuston resepti, joka on koestettu Rouvan keittiössä kymmeniä kertoja. Juustoa tulee tyypillisesti 4 - 6 dl, ja jäljelle jäävä hera käytetään muuhun ruoanlaittoon.

Ricotta-juusto

Ainekset

  • 2 l täysmaitoa
  • 3/4 dl sitruunamehua
  • 1/2 tl suolaa

Valmistaminen

  1. Kaada maito tilavaan, paksupohjaiseen kattilaan. Kuumenna maitoa liedellä jatkuvasti pohjaa myöten sekoittaen - poistumatta kattilan vierestä - kunnes maito alkaa kiehua. Keitä hetkinen jatkaen sekoittamista, kunnes kiehuva maito alkaa kuohua. 
  2. Siirrä kattila liedeltä ja lisää sitruunamehu. Anna maidon seistä kattilassa 15 minuuttia, jolloin juustomassa erottuu herasta.
  3. Nostele juustomassa reikäkauhalla tiheään lävikköön. Voit käyttää lävikössä myös juustoharsoa. Valuta juustoa hetkinen, kaavi se sitten kulhoon ja mausta suolalla. Juusto on valmista nautittavaksi heti jäähdyttyään.

Juustoa voi käyttää tuorejuuston tapaan leivän päälle levitettynä. Juustomassan voi laittaa myös juustomuottiin ja tiivistymään jääkaappiin yön yli painon alle, jolloin juustosta tulee tiiviimpää ja leikattavaa.

* * *

Jäljelle jäävän heran voi puolestaan käyttää esimerkiksi lettuihin tai pannukakkuun.

Pannukakku juuston herasta

Juuston valmistuksesta jää heraa n. 12 - 14 dl. Se on yhteen pannukakkuun liian suuri määrä, joten pannukakkutaikina kannattanee tehdä joko vain litrasta ja käyttää loppu vaikkapa lettuihin, tai paistaa osa taikinasta pienemmässä astiassa. Suhteuta silloin muut ainekset käyttämäsi heran määrään.

Samalla ohjeella tulee luonnollisesti erinomainen pannari myös maidosta sellaisenaan, mutta väitän, ettei kukaan pysty sanomaan, onko sen valmistamisessa käytetty maitoa vai vain maitoheraa.

Ainekset

  • 1 l juustonvalmistuksesta jäljelle jäänyttä heraa (tai maitoa)
  • 4 kananmunaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  • vajaa 1 tl suolaa
  • 50 g voita sulatettuna

Valmistaminen

  1. Sekoita kaikkia aineet isossa taikinakulhossa vispilällä.
  2. Anna taikinan turvota puolisen tuntia
  3. Kaada taikina uunipannulle, joka on vuorattu leivinpaperilla
  4. Paista pannukakkua 200-asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kunnes pannukakku alkaa ruskettua kauniisti.

Herkullisia kokkaushetkiä!

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Uusi Mumin Kaffe -muumikahvila avautui perjantaina Helsingin Kruununhakaan, Liisankadun ja Snellmaninkadun kulmaan. 

Kiinteistössä sijaitsi aiemmin Siwa, joka sulki ovensa aiemmin tänä vuonna.

Kahvila on uuden ketjun ensimmäinen toimipiste, ja sen on tarkoitus laajentua useampaan paikkaan ja myös muihin maihin.

Kuulin uudesta kahvilaketjusta ensimmäisen kerran syksyllä ja muumifanina ilahduin siitä kovasti. Nyt tuntuu jopa ihmeelliseltä, että vastaavaa konseptia ei ole kehitetty aiemmin.

Kävimme tytön kanssa tutustumassa kahvilaan eilen. Ahdas Siwa oli muuttunut yllättävän avaraksi kahvilaksi, jossa on hyvä määrä asiakaspaikkoja ja kiva leikkialue muumikirjoineen.

Tyttö bongasi heti leikkialueella roikkuvat jumpparenkaat, keinun ja puolapuut. Leikkialueella oli myös muumikirjoja ja -sarjakuvia.

Hauska yksityiskohta on leikkialueen vieressä olevat pöydät, joissa pienet asiakkaat voivat istuskella katosta roikkuvissa keinuistuimissa.

Muumeja on käytetty sisustuksessa yllättävän säästeliäästi, mikä on varmasti tietoinen valinta, mutta astioiden, ikkunateippausten ja muutaman muumitaulun lisäksi muumit voisivat olla enemmänkin läsnä kahvilassa. Omasta mielestäni tämän tyyppisissä teemakahviloissa enemmän on enemmän. Myöskään myynnissä olevissa leivonnaisissa muumiteema ei näkynyt.

Kahvilassa tarjotaan mm. Kanniston leipomon leivonnaisia, La Bamban täytettyjä sämpylöitä ja Käpylän Majakan susheja. 

Lisäksi myynnissä on Muumi-tuotteita.

Valitsimme lapsen kanssa jättikokoisen korvapuustin, joka maistui hyvin molemmille. Toinen otettiin vielä kotiin tuliaisiksi Rouvalle.

Yllättävää oli kuitenkin se, että kahvilan erikoiskahvit valmistettiin Nespresso-kapseleista. Olisipa ollut mahtavaa, jos valikoimissa olisi ollut vielä helsinkiläisten pienpaahtimoiden tuotteita, jotka olisi tehty oikealla espressokoneella. Muumiteemaiset leivonnaiset olisivat myös hauska lisä, olisi se sitten marenkihattivatteja, muumimamman pannukakkuja tai muumin muotoisia pipareita.

Kaiken kaikkiaan on hauskaa, että kahvila on kehitetty erityisesti lapsiperheille, ja kyllä meidän 4-vuotiaamme ainakin haluaa päästää uudelleenkin keinumaan ja kiipeilemään. Kahvila varmasti kiinnostaa myös turisteja, ja nytkin useassa pöydässä oli oletettavasti japanilaisia matkailijoita.

Hauska nähdä, mihin suuntaan kahvila kehittyy ja millaisia ketjun seuraavista kahviloista Tehtaankadulla, Mechelininkadulla ja Stockmanilla tulee.

facebook.com/muminkaffe/

Liisankatu 21:n kahvila avoinna päivittäin klo 9 - 17.

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Look by Eskimo

Olen tunnetusti jouluihminen, joka laittaa mielellään joulua ja tekee jopa perinteiset jouluruoat itse alusta asti. Tänä vuonna minulle tarjoutui mahdollisuus elää joulua hieman etukäteen ja tehdä joululaatikoita jo nyt.

Yleensä jouluihimme kuuluu porkkana- ja lanttulaatikot, mutta tällä kertaa ajattelin kokeilla lanttulaatikon sijaan sinihomejuustolla maustettua punajuurilaatikkoa. Porkkanalaatikkoa en kuitenkaan voinut harkitakaan vaihtavani mihinkään muuhun.

Olen tehnyt porkkanalaatikon jo vuosia (kohta voi sanoa 'vuosikymmeniä') mummoni ohjeella, sillä se on mielestäni parasta porkkanalaatikkoa maailmassa. Porkkanalaatikossa kun ei ole lainkaan riisiä vaan ainoastaan porkkanaa, kermaa ja kananmunaa.

Lanttulaatikon ohje olisi peräisin anopiltani, herkullista sekin, mutta nyt kokeilin jotain uutta: punajuurilaatikkoa, johon tulee sinihomejuustoa. Punajuuri on suuri rakkauteni, ja voisin syödä sitä missä tahansa muodossa määrättömästi. Tämä laatikko voi hyvinkin päästä myös jatkossa joulupöytäämme!

Tein laatikot Eskimo-foliovuokiin, joissa ne on kätevä ottaa mukaan vaikkapa jouluvierailulle, jolloin ei tarvitse muistaa ottaa omia astioita mukaan kotiin lähtiessä.

Porkkanalaatikko

Jopa porkkanalaatikkoa aiemmin vihannut Rouvani rakastaa tätä laatikkoa.

Ainekset

  • 1 kg porkkanoita
  • 2 kananmunaa
  • 1/2 dl kermaa
  • 1 rkl fariinisokeria tai siirappia
  • 1 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • korppujauhoja
  • voita 

Valmistaminen

  1. Kuori ja pilko porkkanat ja keitä ne tilavassa kattilassa
  2. Soseuta porkkanat sauvasekoittimella ja lisää kerma, fariinisokeri tai siirappi, kananmunat, suola ja valkopippuri soseen sekaan.
  3. Kaada porkkanasose uunivuokaan ja ripottele soseen pinnalle korppujauhoa. Painele korppujauhoon koloja lusikalla suoriin riveihin.
  4. Laita pinnalle pieniä voinokareita sinne tänne
  5. Paista 200-asteisessa uunissa ensin 15 minuuttia, laske sitten lämpö 150 asteeseen ja jatka paistamista noin tunti.

* * *

Punajuurta olemme tehneet aiemmin monessa muodossa, mutta laatikkona se oli uusi tuttavuus. Päätin kokeilla laatikkoa, jossa keitetyt punajuoret raastetaan ja paistetaan sitten vuoassa sinihomejuuston ja ranskankerman kanssa. Lisää pureskeltavaa annoin karkealla saksanpähkinärouheella.

Vinkki punajuurten keittämiseen: Vaikka ohjeessa neuvotaan keittämään 1 kg punajuuria, kannattaa keittää samalla muutama punajuuri enemmän ja tehdä niistä vaikkapa punajuuririsottoa, johon voi käyttää myös punajuurten keitiliemen! (Huomasin muuten, että en ole koskaan tullut laittaneeksi kyseisen risoton reseptiä blogiini, mikä on häpeällistä ja pitää korjata pikimmiten.)

Punajuurilaatikko

Ainekset

  • 1 kg punajuuria
  • 1 prk ranskankermaa (150 g)
  • 100 g sinihomejuustoa
  • (ripaus suolaa)
  • 1/2 sitruunan mehu
  • 1/2 dl karkeaksi rouhittuja saksanpähkinöitä

Valmistaminen

  1. Pese punajuuret ja laita ne (kuorimattomina) tilavaan kattilaan. Laske kattilaan vettä niin, että punajuuret peittyvät. Keitä punajuuret kypsiksi, kaada keitinliemi pois (säästä vaikkapa risottoon) ja jäähdytä niin, että punajuuret eivät polta käsiä.
  2. Kuori kypsät punajuuret. Kuoret lähtevät hyvin irti, kun lämpimiä punajuuria puristelee käsissä. (Kannattaa käytää kertakäyttöhanskoja, jotta kädet eivät värjäydy.)
  3. Raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi.
  4. Sekoita kulhossa raaste, ranskankerma, murennettu sinihomejuusto ja sitruunamehu sekä puolet pähkinärouheesta. Maista seosta ja lisää tarvittaessa suolaa.
  5. Levitä seos vuokaan ja ripottele loppu saksanpähkinärouhe seoksen pinnalle.
  6. Paista 175 asteessa 30 minuuttia.

Nauti laatikot muiden jouluherkkujen kanssa hyvässä seurassa!

* * *

Eskimo tarjoaa lukijoilleni mahdollisuuden tilata Eskimon verkkokaupasta eskimofinland.fi tuotteita jouluun tai vaikkapa popup-ravintolan pystyttämiseen. Tsekkaa foliovuokien lisäksi esim kauniit muffinssi- ja konvehtivuoat sekä suloiset kakkupaperit!

Saat 15 % alennuksen tilauksestasi koodilla JOULUMIELI. Etu on voimassa Eskimon verkkokauppaan rekisteröityneille jäsenille joulukuun 2016 loppuun saakka. 

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Muistaako joku vielä, mistä bloggaajan urani alkoi?

Ennen tätä blogia kirjoitin nimellä Kimmo T blogia nimeltä Putkiremonttipäiväkirja, jossa kerroin blogin nimen mukaisesti putkiremontista. Se oli vuoden mittainen urakka, jossa uusimme kylpyhuoneen ja WC:n ja siirsimme keittiömme huoneesta toiseen.

Palataan nyt niihin tunnelmiin ja kurkistetaan kylpyhuoneeseemme tänä päivänä.

Kävi nimittäin niin, että kylpyhuoneen vanha suihkumme ei lopulta saanutkaan toivomaamme uutta elämää uudessa kylpyhuoneessa, vaan jouduimme vaihdattamaan sen uuteen. Se tapahtui tällä viikolla. Kuvissa näkyy uusi Hansgrohen suihkusettimme.

Kelataan kuitenkin vielä ajassa vähän taaksepäin.

Olimme tehneet edellisen kylpyhuoneremonttimme vain joitain vuosia ennen isoa putkiremonttia ja ajattelimme, että voisimme säästää melko uuden Dornbrachtin suihkusettimme. Se näkyy esimerkiksi tässä postauksessa Putkiremonttipäiväkirjan puolella.

Meitä varoiteltiin jo etukäteen, että vanhat vesikalusteet kärsivät siitä, että ne ovat kuivina pitkän aikaa ja asennetaan sitten takaisin. En tarkalleen ottaen tiedä, oliko tämä se syy, mutta suihku alkoi vuotaa. Jouduimme lopulta pitämään käsisuihkua kylpyammeen pohjalla, sillä se valutti jatkuvasti. Myös yläsuihku tiputti pienesti aina, kun hanasta valutettiin vettä. Lisäksi toinen suihkun suluista alkoi reistailla muutenkin.

Niin kuin arvata saattaa, tällaisten pienten ongelmien ratkominen voi viedä yllättävän pitkiä aikoja, ja elimme valuttavan suihkun kanssa vuoden... kaksi... no jaa, ehkä neljä vuotta...

Nyt saimme vihdoin aikaiseksi selvitellä asiaa. Tai oikeastaan sekin alkoi jo vuosi sitten, mutta sitten tuli kaikenlaisia käsiongelmia ja vauvoja, ja asia sitten jäi vuodeksi.

Nyt syksyllä otin uudelleen yhteyttä Dornbrachtin maahantuojaan ja tiedustelin mahdollisuutta korjata suihkua. Pitkän kirjeenvaihdon jälkeen päädyimme yhteisesti siihen, että korjaaminen ei kannata, sillä varaosat tulevat maksamaan enemmän kuin uusi suihku.

Se oli iso pettymys, sillä ensinnäkin pidimme suihkun muotoilusta, ja se oli myös ostettaessa melko hintava. Tarkan hinnan olen unohtanut, mutta silloiseen budjettiin se tuntui suhteettoman kalliilta. Se oli kuitenkin silloin, vuonna 2004 tai 2005, ainoa saatavilla oleva suihkusetti, jossa oli sekä yläsuihku, käsisuihku että juoksuputki ammetta varten.

Mutta nyt valikoimaa oli enemmän ja löysimme Netraudan alennusmyynnistä tämän Hansgrohen setin, joka täytti teknisesti kaikki vaatimukset, vaikka vanhan suihkun muotoilu miellyttikin silmää enemmän.

Tässä on kuitenkin muutama ominaisuus, jotka ovat nyt lasten kanssa huomattavasti olennaisempia kuin aiemmin.

Ensinnäkin veden lämpötilan säätö on turvallisempi ja helpompi myös lapsille. Vanhassa sekoittajassa oli omat hanat kylmälle ja kuumalle, ja siinä oli hyvin helppo vahingossa huitaista vesi liian kuumaksi. Uudessa suihkussa on nyt yksi yksi vipu vedelle ja toinen lämpötilan säätämiselle.

Toinen hieno ominaisuus on tämä.

Käsisuihkulle on nyt pidike suihkun pystyputkessa, mikä mahdollistaa puolestaan kaksi asiaa:

1) Vauvan suihkuttelu on huomattavasti helpompaa ja

2) Pieni ihminen voi käydä yläsuihkussa, vaikka ammeen päällä olisi pyykkejä kuivumassa!

Suihku oli tilaan hieman liian korkea, mutta putkimies lyhensi pystyputkea hieman. Iloksemme kiinnitys onnistui täsmälleen samaan kohtaan kuin aiemmalla suihkulla, joten seinään ei tullut ylimääräisiä reikiä. Käsisuihkulle setissä ei ollut seinäpidikettä, mutta päätimme säästää vanhan pidikkeen seinässä.

Uuden setin mukana tulleen muoviletkun vaihdoin kyllä jo tähän metalliseen letkuun, joka on itse asiassa vaihdettu aivan hiljattain, kun edellinen murtui ja alkoi vuotaa. Käsisuihkun kohtaloa harkitsemme vielä, sillä kätemme ovat niin kovin tottuneet vanhaan käsisuihkuun, että saatan vaihtaa sen vielä takaisin.

Ja ammeen pohjalla näet toisen projektin, jota emme ole saaneet aikaiseksi. Amme pitäisi nimittäin pinnoittaa uudelleen. Se tehtiin silloin noin 11 vuotta sitten, mutta pinnoite on alkanut halkeilla pois. Uudelleen pinnoittaminen vaan vaatisi sen, että ammetta ja suihkua ei voi käyttää viiteen päivää, eikä moiseen ole ollut mahdollisuutta aikoihin. Jospa muistaisin hoitaa asian joskus, kun lähdetään johonkin matkalle.

 

Lisää asuntomme remonteista voit lukea esimerkiksi näistä postauksista: 
1: Asunnon ostaminen
2: Asunnon pohjaratkaisu
3: Mallintaminen SketchUpilla
4: Remontinhallinta
5: Lautalattiat
6: Seinien pohjatyöt
7: Sähkötyöt
8: Halkeileva katto
9: Seinien maalaaminen
10: Lattialistojen ja ovien kunnostaminen
11: Kymmenen kysymystä tapetoinnista
12: Kymmenen ideaa keittiöremonttiin
13: Kymmenen ideaa kylpyhuoneeseen
14: Neljä säilytysratkaisua

Share

Pages