Ladataan...
Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Tarramonsteri

Päiväkodin aloitus tuo mukanaan yhden tehtävän, jonka työläys saattaa yllättää ensikertalaisen. Se on vaatteiden nimikointi. Joka ikinen vaatekappale, joka lapsen mukana kulkeutuu päiväkotiin, on nimettävä, jos sen haluaa varmasti palautuvan myös takaisin kotiin.

Ei voi luottaa siihen, että "kyllä minä oman lapseni vaatteet tunnistan" tai "ei kenelläkään ole juuri tällaista samanlaista" tai "niitähän säilytetään vain lapsen omassa lokerossa". Vähän väliä päiväkotimme vanhempien Facebook-ryhmässä kysellään kadonneiden vaatteiden perään tai pahoitellaan, että mukaan on lähtenyt juuri samanlaiset kengät kuin omalla lapsella on, ja vasta kotona on huomattu, että kenkiä onkin nyt kaksi paria.

Itsekin harmittelin kerran, kun tyttö pudotti haalarinsa hupusta yhden hanskansa johonkin päiväkodin alueelle, eikä sitä enää koskaan löytynyt. Hanska oli unohtunut nimikoida, ja uskon, että se olisi päätynyt takaisin oikealle omistajalleen, jos siinä olisi ollut nimi.

Jopa hyvin helposti tunnistettava Angry Birds Stella -huppari oli vaarassa kadota pysyvästi, kun se oli kerran riisuttu pois jossain väärässä paikassa ja jätetty johonkin, mihin se ei kuulu. En ollut huomannut hupparin puuttumista, eikä tyttökään kaivannut sitä, mutta löysin hupparin sattumoisin ennen kesälomaa, kun kurkistin aivan toisen ryhmän löytötavaralaatikkoon.

Toisaalta olen joskus itse miettinyt päiväkodin löytötavaralaatikolla, onko jokin tutun näköinen mekko tai paita ollut meidän, kun siinä ei ole ollut nimeä. Seuraavaksi on ollut etsittävä vaatekappaleita kotoa. 

Nimikointia helpottaa, että se on mahdollisimman helppoa. Käytännössä olen käyttänyt pian viisi vuotta Tarramonsterin Mini Pilkku -tarroja, joissa on lapsen nimi ja jotka ovat riittävän pieniä liimattavaksi vaatteiden niska- ja pesulappuihin. Niillä on nimetty myös unikaverit ja lelupäivänä mukaan otettavat lelut.

Tarrat ovat omasta mielestäni huomattavasti kätevämmät kuin kangastussit, varsinkin kun vaatteita kierrätetään useammalla lapsella. Inhoan sitä, miten vaatteessa lukee jonkun toisen yliviivattu nimi, ja toisaalta jos sama haalari on vaikkapa neljällä lapsella, isommastakin pesulapusta loppuu vähitellen tila. Tarran voi irrottaa tai jos ei jaksa tehdä sitä, uuden tarran voi liimata edellisen päälle.

Aivan ensimmäisiä tarroja lukuun ottamatta niiden suunnittelu on ollut myös hauska yhteinen ohjelmanumero tytön kanssa. Tarroihin voi valita haluamansa taustavärin ja kuvion. Tähän mennessä on nähty jo sinistä, valkoista, vaaleanpunaista ja violettia. Kuvioina on ollut ainakin sydämiä, tähtiä, kukkia ja lumihiutaleita. Uusimpiin tarroihin tuli violetti tausta ja pinkki tähti.

Veljelleen hän valitsi turkoosin taustan ja autokuvion. Ei siksi, että auto olisi erityisesti poikien kuvio, vaan siksi, että pikkuveli yksinkertaisesti pitää kovasti pikkuautoista, ja hän arveli veljen ilahtuvan siitä. Oikeassa oli. "Auto!" poika kiljahtaa nähdessään tarran.

Mini Pilkut ovat olleet käytössä hyvin kestäviä. Sukkiin niitä on aika mahdoton kiinnittää, ja joistain kengistä ne ovat irronneet käytössä, mutta vaatteiden niska- ja pesulappuihin kiinnitettyinä ne ovat kestäneet ainakin kymmeniä pesuja.

On näitä vaatekappaleita kuitenkin nimikoitavana sen verran, että tovi siihen vierähtää. Onneksi vanhemmasta lapsesta se on sen verran hauskaa puuhaa, että hän auttaa mielellään, ja nimikoi myös omat vaatteensa itse. Kun vaan muistaa muistuttaa asiasta.

Tarroilla voi toki nimikoida myös harrastusvälineitä, ja olen kuullut monien tilaavan Tarramonsterilta isompia tarroja sitä varten. Itse tilasin nyt omalla nimelläni ja puhelinnumerollani varustettuja Mini Pilkkuja ja liimasin niitä esineisiin, joilla on vaara sekoittua muiden tavaroihin. Näitä ovat esimerkiksi laulukamat ja varsinkin puhelimien laturit ja läppärin virtalähteet.

Valkoista valkoiselle ja mustaa mustalle!

Jos pidät tarroista, hyödynnä heti alennuskoodi ISPA18! Saat sillä 15 % alennuksen Tarramonsterin verkkokaupasta. Mutta pidä kiirettä: koodi on voimassa vain 26.3.2018 saakka!

Tarramonsterin verkkokauppaan pääset vaikkapa tästä: tarramonsteri.fi.

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Viime viikolla juhlistettiin Jenni Häyrisen ja Saara Atulan Brunssikirjan - Brunch All Day (Tammi 2018) julkaisua Kahvila Blossomissa (Tehtaankatu 23).

Jenni on tunnettu Liemessä-ruokablogistaan, ja Saara kirjoittaa omaa kasvisruokablogiaan, Viimeistä murua myöten. Toisensa työpari löysi, kun Jenni etsi itselleen assistenttia bloginsa ruokakuvauksiin. Hommat synkkasivat ilmeisen hyvin yhteen, sillä viime keväänä naiset kertoivat aloittavansa yhteisen kirjaprojektin.

Ja hienoa, että aloittivat! Juuri julkaistu Brunssikirja on yksinkertaisen upeaa työtä. Kirja sisältää reilut sata reseptiä, joissa brunssiklassikoita, puuroja, leipiä, salaatteja, tahnoja, suolaisia ja makeita vohveleita, brunssijälkkäreitä ja -juomia. 

Kivojen reseptien lisäksi kirja ihastuttaa kuvillaan, jotka ovat häkellyttävän kauniita. Pelkästään kirjan kansi on kauneimpia kirjan kansia, joita muistan nähneeni. Kansi on tunnelmallinen, herkullinen ja herkkä, ja se kertoo yhdellä silmäyksellä, mistä kirjassa on kyse.

Kirjan kuvissa nähdään miljöinä mm. Suomenlinnaa, Lehtisaaren metsiä, Lohjan järvimaisemia ja Kaisaniemen kasvihuoneita. Kaikki paikat ovat tekijöille merkityksellisiä, ja on hienoa kuulla, miten kuvauspaikatkin ovat ollet viimeisen päälle harkittuja.

Kirjan kuvissa on ruokien lisäksi myös ihmisiä, sillä Jenni ja Saara pyysivät ystäviään kuvauksiin brunssimalleiksi. Järjestivätpä he yhdet kuvaukset myös blogiensa lukijoiden kanssa, ja saivat hetkessä pöydän täyteen innokkaita ja nälkäisiä faneja.

Kirjan julkkareissa oli kolmisenkymmentä vierasta. Kahvila Blossom oli itselleni uusi paikka, ja se oli hyvin viihtyisä. Kahvila sijaitsee Agricolan kirkon sisäpihalla kirkon tiloissa, mutta sen toiminta ei sinänsä liity lainkaan kirkkoon.

Laseissa kuohui kuplajuoma, ja Kahvila Blossom paistoi vieraille suolaisia ja makeita vohveleita. Maistoin molempia, ja mieleni valtasi akuutti vohvelirautakuume.

Lapsille löytyi kiva leikkinurkkaus.

Natan saapuminen julkkareihin oli ihana yllätys tytöllemme.

Vielä suurempi yllätys oli, kun äitikin ehti mukaan juhlien loppuvaiheessa, joten saimme edustaa tällä kertaa oikein koko perheen voimin!

Kiitos vielä kerran kutsusta Jenni ja Saara ja uudet onnittelut kirjavauvasta! Se on kyllä upea!

 

 Brunssikirja - Brunch All Day on saatavilla esimeriksi Adlibriksestä.

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Viime perjantain illallinen Tallinnassa nautittiin ravintola Saltissa (Vase 14, Tallinn). Salt sijaitsee kävelymatkan päässä vanhasta kaupungista ja Viru-keskuksesta Kadriorgin suuntaan, ja ravintola mainitaan usein yhtenä kaupungin parhaista.

Meille Salt oli uusi tuttavuus, ja menimme sinne ensijaisesti Natan suosituksesta. Suositus meni kutakuinkin näin: "Kai te olette Saltissa käyneet?" No emme olleet, joten asia piti korjata!

Paikka oli myös suositusten arvoinen! Pienessä ja idyllisessä ravintolassa on vain 28 asiakaspaikkaa, mutta saimme onneksi pöydän, vaikka kyselin sen perään vasta torstai-iltana. Taisin olla kuitenkin liikenteessä viime hetkellä, sillä jokainen pöytä täyttyi illallisemme aikana. Lauantaille pöytää ei olisi enää saanut.

Vaikka olimme liikenteessä taaperon kanssa, joka ei ollut nukkunut päiväunia, uskaltauduimme syömään sekä alku- että pääruoat. Tarjoilija toi saman tien pöytään piirustuspaperit ja kynät, joilla lapsia viihdytettiin illallisen ajan.

Ravintola tarjoaa fuusioruokaa (käytetäänkö tällaista termiä yhä?), jota on vaikea sijoittaa erityisesti mihinkään maanosaan. Tarjolla on ainakin mereneläviä ja aasialaisia makuja mutta myös välimerellistä tunnelmaa ja paikallisia raaka-aineita.

Alkuun valitsimme "punajuuriraviolit", friteeratut tiikeriravut ja kampasimpukat.

Ravut tarjoiltiin retrohenkisesti katkarapucocktailin muodossa. Simpukat lepäsivät yuzu-merilevälisukkeen päällä.

Poika yllätti syömällä kampasimpukoita useamman suullisen. Tytölle niiden rakenne oli liian erikoinen, mutta hän rakasti tiikerirapuja. Pidin itse molemmista annoksista.

Yuzu-merilevälisuketta olisi kuitenkin voinut olla simpukoiden kanssa hieman maltillisemmin, ja kuten joku arvaakin, söisin rapuni mieluummin niin, että niihin ei tarvitse koskea sormin. Maut ja kypsyys olivat molemmissa kohdillaan.

Punajuuriraviolit olivat hivenen yllättävät. Luin nimittäin "raviolin" listalta liian kirjaimellisesti, ja annoksessa raviolit olikin tehty ohuista punajuurisiivuista. Soija-wasabikerma ja curry-jogurtti olivat kivan makuisia, mutta annos kokonaisuutena ei ollut suosikkiemme joukossa.

Pääruoat olivat illallisen paras osuus.

Tyttö halusi itselleen karitsan kareita nähtyään niitä viereisessä pöydässä. Hän söi hyvällä ruokahalulla kaksi ja autoin mielelläni häntä syömään loput. Todella mureaa lammasta, kirsikkakastiketta, valkosipulikreemiä ja vaahterasiirapissa karamelisoitua ananasta! Vesi tulee uudelleen kielelle, kun tätä kirjoittaa!

Itse valitsin grillattua mustekalaa ja perunasalaattia, ja myös siinä olivat sekä kypsyys että maku kohdillaan.

Kolmas jaettava pääruokamme oli musta mustekalarisotto, ja se oli todella hyvää. Juuri sellaista kuin risoton kuuluu ollakin.

Jälkiruokia emme uskaltaneet enää tilata, sillä taapero alkoi loppuvaiheessa muuttua jo kurpitsaksi. Pakkasimme siis pian pääruokien jälkeen molemmat lapset kärryihin - toisen eteen ja toisen taakse - ja suuntasimme takaisin kohti vanhaa kaupunkia ja hotellia.

Kiitos siis Natalle suosituksesta, ja olkaa hyvä kaikki muut: saatte suositukset eteenpäin! Plussaa muuten myös siitä, että lapselle löytyi syöttötuoli. Pieneen ravintolaan ei olisi rattaita saanut mahtumaankaan.

Yksi huomio kuitenkin: luin jo ennen illallista jonkin tekstin, jossa kerrottiin ravintolan olevan todella kuuma. Niin se oli nytkin, joten toisen kerran menisin ravintolaan t-paitasillani.

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Kaupallinen yhteistyö: Slurp.coffee

Kahvi taas lopussa? Eipä suinkaan, sillä pussillinen uusia papuja kolahti juuri sisään postiluukusta! Ai että mitä? Odotapas, niin kerron hieman tarkemmin, mutta aloitetaan kuitenkin taustoista.

Olemme ostaneet jo vuosikaudet pelkkiä pienpaahtimoiden kahveja ja hakeneet ne valmiiksi jauhettuna läheisestä kahvikaupasta. Alussa kohottelin kulmiani kahvin kilohinnalle, mutta sitten ajattelin, että eipä sitä kahvia kilokaupalla juoda. Käytännössä keitämme kotona kaksi espressokupillista päivässä mocca-pannulla, joten kahvi voi olla laadukkaampaakin kuin perusmarkettien merkit ilman, että se vaikuttaa merkittävästi talouteemme.

Mutta sitten kahviliike sulkeutui, ja jouduimme pohtimaan, miten ja mistä ostamme kahvimme jatkossa. Aiemmin käyttämiämme merkkejä saisi kyllä tilattua verkkokaupasta, mutta kahvi kannattaisi silloin tilata isommissa erissä ja papuina, joten tarvitsimme kahvimyllyn.

Olimme jo aiemmin harkinneet kahvimyllyn hankkimista, sillä valmiiksi jauhettua kahvia ei pitäisi muutenkaan säilytellä pitkiä aikoja. Pitkän harkinnan jälkeen ostimme viimein ensimmäisen sähköisen kahvimyllymme, tyylikkäästi muotoillun Kitchen Aidin laitteen, ja joimme loppuun viimeiset valmiiksi jauhetut kahvimme. 

Ja nyt päästään papuihin ja Slurp.coffee-palveluun.

Kokeilin jo viime vuoden puolella Slurpin Kahvielämystä. Slurp on Tero Rehulan, Manuel Linnankosken ja Rafael Linnankosken vuonna 2014 perustama kahvitilauspalvelu, joka toimittaa pienpaahtimoiden kahveja suoraan kotiin. Siis aivan suoraan postiluukusta sisään (ellei sitten postilaatikko sijaitse ulkona).

Vaikka Suomeen on viime vuosina perustettu useita pienpaahtimoita, niiden tuotteet ovat saaneet vain vähän tilaa markettien hyllyistä. Slurp haluaa tuoda nämä tuotteet helpommin saataville ja uskoo ihmisten rakastuvan huippulaatuisiin kahveihin, kun he vain saavat mahdollisuuden maistaa niitä.

Kahvielämyksen tilaaja saa Slurpilta lähetyksen joko kahden tai neljän viikon välein, ja paketti sisältää Slurpin tarkasti valitseman kahvin jostain sen yhteistyöpaahtimosta. Kahvit tulevat 20 pienpaahtimosta, joiden joukossa on muun muassa Helsingin Kahvipaahtimo, Kaffa Roastery, Pirkanmaan Paahtimo, kouvolalainen Inka paahtimo ja Turun kahvipaahtimo. Pidin kovasti sekä kahveista että palvelusta, mutta pysyin kuitenkin uskollisena omalle kahvikaupalleni.

Mutta nyt kuu ja tähdet sattuivat oikeaan asentoon, ja juuri samoihin aikoihin, kun kahvikauppani lopetti ja hankin kahvimyllymme, Slurp kyseli, kiinnostaisiko Kahvielämys yhä ja haluaisinko kirjoittaa siitä blogiini. No mikä jottei!

Tilasin siis uudemman kerran Slurpin kahvielämyksen, ja saan nyt joka toinen viikko jonkin pienpaahtimon kahvin kotiini ilman, että minun tarvitsee erikseen muistaa käydä ostamassa lisää papuja. Tällä kertaa yllätyspaketista paljastui Turun kahvipaahtimon Brazil Santos Barbosa Gold -kahvi.

Tilasin kahvini papuina, mutta ne voi tilata myös valmiiksi jauhettuina. Papukahvissa on nyt tietysti se etu, että voin halutessani jauhaa pavut myös vaikkapa pressopannulle, jos haluan juoda kahvini pidempänä.

Pidän tummapaahtoisista kahveista, joten olen valinnut tilaukseeni vain tummia kahveja. Tilaukseen voi valita myös pelkkiä vaaleapaahtoisia kahveja tai vuorotellen tummia ja vaaleita. Slurp kertoo, että eniten heiltä tilataan juuri tummapaahtoisia kahveja, ja ne toimitetaan useimmiten papuina.

Kahvielämyksen tilaus maksaa 200 g:n erissä postikuluineen 10,88 €/lähetys. Saatavilla on myös isompia toimituskokoja, ja esimerkiksi 400 g:n erissä tilaus maksaa 17,88 €/lähetys. Kahvit voi tilata kotiin kahden tai neljän viikon välein.

Slurp kertoo myös kehittävänsä tekoälyyn perustuvaa palvelua, joka jatkossa mahdollistaa sen, että Kahvielämys kehittyy asiakkaan maun mukaan ja optimoi näin toimitettavien kahvien makumaailmoja. Tämä palvelu tullaan lanseeraamaan vielä tänä vuonna.

Kahvielämyksen lisäksi valikoimassa on satoja yksittäiskahveja Slurpin yhteistyöpaahtimoilta ja myös teetä sekä erilaisia kahvin ja teen valmistukseen tarvittavia laitteita.

Jos innostut kokeilemaan palvelua, saat alekoodilla "isyyspakkaus" 7 euron alennuksen Kahvielämyksen ensimmäisestä kahvista. Koodi on voimassa kesäkuun 2018 loppuun.

"Slurp!"

5-vuotias kuvasi isänsä juomassa kahvia.

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

Tänään on se päivä, kun poikamme aloittaa matkansa läpi systeemin. Aloitamme siis päiväkotiharjoittelun, ja se alkaa kahden viikon pehmeällä laskulla.

Ensimmäisenä päivänä käymme yhdessä päiväkodin pihalla ulkoleikeissä. Huomenna osallistumme myös aamupäivän sisäleikkihin, ja keskiviikkona poika syö päiväkodissa lounaankin. Ensimmäisen kerran hän jää ilman minua päiväkotiin torstaina, mutta silloinkin vain ulkoleikkien ajaksi. Jännää.

Olen kyllä aivan varma, että hoidon aloittaminen sujuu kivuttomasti. Hän on viihtynyt hyvin kotonamme käyneiden hoitajien seurassa, ja hänellä on tietysti myös isosisko turvanaan. 

Tyttö odottaa kovasti, että saa pikkuveljen päiväkotiin. Siitä on puhuttu paljon, ja hän itse pitää tätä päivää juhlapäivänä. Olisi halunnut tavallista hienomman kampauksenkin. 

Itsekin odotan jo kovasti töihin paluuta. Juttelin viime viikolla esimieheni kanssa puhelimessa ja kuulin, mihin projekteihin pääsen mukaan. Töissä on tapahtunut puolessa vuodessa yllättävän paljon, ja on kiva päästä taas mukaan kuvioihin. Luvassa on täysin uuden tuotteen kehitysprojekti ja siinä sivussa toisen tuotteen ylläpitoa. Hyvä yhdistelmä siis!

Pitäisikö hoitovapaan päättymisestä tuntea jotain surua tai kaihoa? Itse olen ainakin iloinen siitä, että elämä palautuu taas normaaliksi ja pääsemme muodostamaan uusia arkirutiinejamme, enkä ole ajatellut lainkaan, että voi kunpa olisin voinut olla vielä vähän pidempään kotona. Puoli vuotta kotona tuntui sopivalta ajalta, ja poikakin osaa jo jonkin verran kommunikoida puhumalla.

Nyt siis päiväkotiin ja jännän äärelle!

Share

Ladataan...
Isyyspakkaus

"Oho, wau!" oli ensimmäinen spontaani reaktioni, kun astuin rattaideni kanssa ulos hissistä Tallinnan Lentosataman Merimuseossa (Vesilennuki 6, Tallinn).

Entiseen vesilentokoneiden hangaariin vuonna 2012 avattu museo on sisältä paljon suurempi kuin mitä rakennuksen julkisivu antaa olettaa. Olin kyllä kuullut, että museossa on esillä kokonaisia veneitäkin, mutta sen mittasuhteet yllättivät silti.

Museo on kuin jättimäisen valaan vatsa, joka on nielaissut kaiken, mitä merellä on vastaan tullut. Valtavien holvien alle mahtuu poijuja, laivan hylky ja kokonainen sukellusvenekin! Katossa (alla oikealla) roikkuu jäljennös sellaisesta vesilentokoneesta, joita hangaarissa on joskus säilytetty.

Kierros alkaa kakkoskerroksesta merenpinnan päällisistä asioista, ja yläkerran kierroksen jälkeen laskeudutaan pinnan alle.

Huomion varsinainen keskipiste on toisen maailmansodan ajoilta peräisi oleva Lembit-sukellusvene, johon pääsee tutustumaan myös sisälle.

Kiehtova peli, mutta aika lailla pitäisi maksaa, että lähtisin moisen vekottimen kyydissä oikeasti pinnan alle.

Museon alakerrassa on useita interaktiivisia näyttelykohteita kuten lento- ja venesimulaattorit sekä kauko-ohjattavia laivoja.

Virolaisia laivoja esitellään useilla pienoismalleilla, joiden joukossa on mm. Tallinkin Megastar, jolla saavuimme kaupunkiin tällä kertaa.

Museorakennuksen ulkopuolella on nähtävillä vielä jäänmurtaja Suur Tõll, mutta sen sisätiloihin tutustumiseen ei pienillä museovierailla ollut enää energiaa. 

Jos siis sinullakin on Tallinnan Merimuseo vielä näkemättä, hyvin lämpimät suositukset sille! Museo oli varmasti yksi vaikuttavimmista ja visuaalisimmista museoista, joissa olen koskaan käynyt. En oikeastaan tiennyt lainkaan, mihin olin menossa, joten museo yllätti kaikin puolin vain positiivisesti.

Myös tyttömme oli museosta innoissaan ja olisi viettänyt siellä pidemmänkin ajan kuin mitä sallimme. Museossa on paljon näkemistä, tekemistä ja koskettelemista lapsille, ja taaperonkin voi päästää tutkimaan paikkoja museon alakerrassa. Rattaiden kanssa oli myös hyvin helppo liikkua.

Merimuseoon kuuluu Lentosataman lisäksi vanhankaupungin muurin Paks Margareeta -tykkitorni, mutta se on suljettu kunnostuksen vuoksi ensi vuoteen asti. Sinne siis toisella kerralla!

Share

Pages