Budjettiruokia part. 3

 

20131208_133459.jpg

Lilyssä on tällä viikolla ollut kiivas ruokadebatti siitä, onko oikein arvostella toisten syömisiä tai ruokaostoksia. Monelle ruoka ei enää ole vain välttämätön vatsan täyte, vaan tietoinen, eettinen kulutusvalinta tai terveyden määrittävä elämäntapa. Moni vie ”olet mitä syöt” -teesin ylemmälle tasolle, ja antaa ruokavalion määritellä yksilön ihmisenä. Tosiasia kuitenkin on se, että tavallisilla keskituloisilla ihmisilläkään ei aina ole varaa tehdä yleviä valintoja kaupanhyllyllä, kun luomu- ja lähituotanto maksaa maltaita, ja laskutkin on maksettava. Siksi omassa ruokafilosofiassani on tärkeää syödä hyvin, mutta kuitenkin niin, että kauppalaskut eivät paisu suhteettoman suuriksi. Tässä muutamia niksejä, jotka omalla kohdallani toimivat.

1. Tee ruokalista viikoksi kerrallaan. 

2. Tee viikon ostokset kerralla. Ja noudata sitä kauppalistaa.

3. Tee ruokaa vähän enemmän kerralla, jotta edellispäivän jämiä voi hyödyntää lounaalla.

4. Edullisen ruoan ei tarvitse olla epäterveellistä. Keitot, kasvisruoat, salaatit ja laatikot ovat edullisia ja maukkaita kotiruokia.

5. Osta tukusta isompia eriä kerralla (mahdollista ainakin täällä USAssa).

 

Tämä postaus on jatkoa aiemmin aloittamaani Budjettiruoat -sarjaan, jonka aiemmat osat ovat nähtävissä täällä ja täällä.

 

No sitten. Tämä resepti on oma väännökseni kouluajoilta tutusta Lempeästä broilerikeitosta, johon itse ainakin jostain syystä tykästyin kovasti. Liekö osasyynä ollut se, että sen kanssa tarjottiin aina tuoreita sämpylöitä… Valmistin tämän keiton ihan ”mitä kaapista löytyy” -periaattella – eli ihan tutun kaavan mukaisesti. ;) Määrät ovat sitten kaikki aika summittaisia, keitto varmasti onnistuu vaikka ainekset olisivatkin vähän sinne päin.

 

Kanakeitto

400g kanasuikaleita

1,5 dl riisiä 

1 pieni parsakaali

Pari porkkanaa

Tölkki mustapapuja /  pari kourallista vihreitä papuja

Pätkä selleriä

1 sipuli

Purkki ruokakermaa / ranskankermaa

Liemikuutio / valmista lientä

Suolaa, pippuria, paprikajauhetta, chilijauhetta… mitä mieli tekee.

 

Kiehauta vesi ja liemikuutio (tai valmis liemi). Kypsennä kana kevyesti pannulla (se kypsentyy kyllä vielä keitossa, joten älä paista kuivaksi). Lisää riisi ja anna kiehua pakkauksen ohjeen mukaan. Sillä aikaa pilko parsakaali, porkkanat, selleri ja sipuli. Kun riisinkeittoaikaa on vielä noin 7 minuuttia jäljellä, heitä sekaan pilkotut vihannekset, pavut, kana, ruokakerma ja mausteet. Vihannekset saavat jäädä vähän rapsakoiksi, ellei sitten halua niistä ihan pehmeitä. Nauti tuoreen leivän kanssa!

____________________________________________

This week there has been a passionate food debate here in Lily, about whether it´s right to judge people based on what they eat or buy at the grocery store. Food is no longer just something to fill your stomach: it is a conscious, ethic consumer choice or a lifestyle that determines your health. Some people take the ”You are what you eat” -thesis to the next level and let someone´s diet define them as a person. However, it´s a simple fact that not even the ordinary, middle-class people can always afford to make the noble choices at the store: organic, local food is pricy and people still need to be able to pay their bills. According to my food philosophy, I can eat healthy and still make sure my grocery bills don´t skyrocket. Here are a couple of tips that work for me.

 

1. Plan a menu for the whole week.

2. Buy food for the whole week – and stick to that list you made.

3. Cook a little bit more at a time, so you can utilize leftovers for lunch the next day.

4. Affordable food can still be healthy. Soup, veggie food, salads and casseroles are easy, tasty and affordable.

5. Buy wholesale when you can (this is at least possible here in the U.S.)

 

This blogpost is a sequel to the Budget meals -series that I started. The previous parts are available here ja here.

Ok then. This recipe is my interpretation of the famous ”Gentle Chicken Soup” that all of us Finns had in Elementary school. I happened to like it a lot, maybe it had something to do with the fresh buns that were served with it. I prepared this soup by just using the ingredients I happened to have in my fridge – that should be the familiar pattern in my cooking… ;) All the measures are adjustable, so just use whatever amounts you prefer and I´m sure it will turn out.

 

Hanne´s Famous Chicken Soup

1 pound of chicken strips 

1/2 cup of rice 

1 small broccoli crown

A couple of carrots

1 can of black beans /  a couple handfuls of green beans

Celery

1 onion

1/2 cup sour cream

Vegetable broth

Salt, pepper, chili powder, smoked paprika powder… whatever you like.

 

Bring the broth to boil. Cook the chicken lightly on the pan (it will cook more in the pot, so don´t dry it out). Add the rice and boil according to the instructions in the box. Meanwhile, chop the broccoli, carrots, celery and onion. When you have about 7 minutes left with the rice, throw in the veggies, beans, sour cream, chicken and spices. The veggies can stay al dente, unless you prefer them soft and mushy. Enjoy with fresh bread!

 

x Hanne

 

 

koti ruoka-ja-juoma