Seksismiä salilla

Olen harrastanut aktiivisesti kuntosalia kohta kahden vuoden ajan. Kuten jo aiemmin olen kertonutkin, ensimmäinen puoli vuotta kului pitkälti eri tunneilla cardion parissa, kun taas nyt olen löytänyt todellisen intohimoni painoilla treenaamisesta. Olen harrastanut painotreeniä tavoitteellisesti noin vuoden ajan: käytin uuden salijäsenyyden avatessani (siis täällä Jenkeissä) PT-sessioni intervallipainotreenin opetteluun, ja varsinaisen punttitreenin olen opetellut treenaamalla lajia jo vuosia harrastaneiden miespuolisten ystävieni kanssa. Olen salilla paljon käyneenä huomannut sen, että jokaisella on vähän omanlaisensa tyyli tehdä samat liikkeet, ja se on ihan ok.

Viime aikoina olen alkanut käydä salilla pikkusiskoni kanssa, joka nyt sattuu olemaan skandinaavisen vaalea, pitkä, hoikka ja näköjään amerikkalaisten keskuudessa varsin huomiotaherättävä kaunotar. En tiedä johtuuko viime aikojen tapahtumaketju siskoni ulkonäöstä vai kenties siitä, että puhumme keskenämme varsin näkyvästi suomea, mutta joka tapauksessa kuluneen kuukauden aikana olemme saaneet kohtuuttoman paljon huomiota salilla. Joka kerta salille mennessä vähintään yksi mies tai miesporukka lähestyy meitä milloin milläkin asialla.

1. Monesti saamme avuliailta kundeilta neuvoja siihen, miten voimme parantaa tekniikkaa. Mikä toki on ihan ok, jos todella olen tekemässä jotain ihan päin persettä. Otan todella mielellään neuvoja ja parannusehdotuksia vastaan silloin, kun ne ovat todella tarpeen. Mutta jos osaan jo liikkeen, en välttämättä tarvitse ympärilleni kolmea pullistelijaa näyttämään, miten se hänen mielestään tehdään paremmin. Enkä varsinkaan alentuvia kommentteja, jotka suorastaan huokuvat niitä keskiaikaisia asenteita, joiden mukaan nainen on heikko ja avuton.

2. Hämmentävän moni tulee salille treffailemaan. Vaikka minulla ei painoja nostaessa olekaan sormuksia, olen silti ihan yhtä paljon naimisissa. Tietysti se ei näy ulospäin, mutta jos minulla on kuulokkeet korvissa enkä ota katsekontaktia, en välttämättä jaksa keskustella random bisnesmiehen kanssa drinksuista perjantai-iltana. Tulen salille ensisijaisesti urheilemaan ja nauttimaan omasta ajasta, en vaihtamaan kuulumisia toisten vakkareiden kanssa tai etsimään seuraa. Siskoni sai tänään jopa ihan suorasukaisen treffipyynnön itseään lähes puolet vanhemmalta kundilta (joka kuulemma oli asialla nuoremman kaverinsa puolesta). Harmi, että systerillä on jo oma kulta Suomessa. Kiva fiilis treenata, kun tuntee silmät selässään. Olettaako joku nykyaikana oikeasti, että tytöt tulevat nostelemaan miesten keskelle painoja vain seuranhaku mielessään? 

3. ”Mitä kieltä te oikein puhutte?” Lähes viikoittain saan pitää kattavan Suomi-esitelmän jollekin innokkaalle. Useimmiten joudun pitämään maantiedon oppitunnin, kertomaan kaksikielisyydestä, Suomen yhteiskuntajärjestelmästä, asuntojen hinnoista, suomalaisten liikuntatottumuksista – you name it. Pahinta on se, että en selviä muutamalla small-talk -kommentilla, vaan joku jää oikeasti tiedonjanoisena roikkumaan kintereille, vaikka kuinka yritän hienovaraisesti vihjata halajavani takaisin treenin pariin.

 

Pahin pohjanoteeraus kuitenkin tapahtui tänään. Kesken ojentajatreenin eräs PT marssi tomerasti luoksemme, ja pyysi saada korjata tekniikkaamme. No siitä vaan. Kuuntelimme päät vinossa tutuksi käyneen luennon, jonka päätteeksi kiitin kohteliaasti ja olin tunkemassa nappeja takaisin korviin jatkaakseni treenin loppuun. Kaveri jatkoi kuitenkin turinointiaan alentuvaan äänensävyyn, kysellen treeniohjelmastamme. Kun kerroin tekeväni nelijakoista ohjelmaa, jossa kolmena päivänä tehdään yläkropan eri lihaksia ja yhtenä jalat, sain takaisin sellaisen kommentin, joka sai kyllä jauhot suuhun. 

 

”You might wanna drop that program unless you want to look like a guy.” 

Öööö… Excuse me?

” I am a Bikini Fitness Coach, and I can get both of you girls on stage.”

 

No sehän on hienoa. Entäpä se, mitä minä potentiaalisena asiakkaanasi haluaisin? Käsittääkseni Personal Trainer on nimensä mukaisesti henkilökohtainen valmentaja, joka tekee ohjelman asiakkaansa tavoitteiden mukaan, ei omien (tässä tapauksessa seksististen) asenteidensa ja ideaaliensa perusteella. Kaikella kunnioituksella Bikini Fitnessin harrastajia ja heidän järjetöntä työmääräänsä kohtaan, kyseinen laji ei minua juuri kiinnosta. En aio laittaa itseäni tiukalle dieetille tai muutenkaan lähteä ulkonäkökeskeiseen treenaamiseen. Pidän tavoitteeni positiivisina, eli tavoittelen fyysistä vahvuutta sen sijaan, että asettaisin negatiivisia tavoitteita, kuten tietty kilomäärä tai senttimäärä painonpudotusta. Eniten kuitenkin korvaan särähti tuo, että lihaksikkaat naiset olisivat miehekkäitä. En toki tavoittele kehonrakentajan kroppaa, mutta nainen lihaksilla ei todellakaan ole välttämättä miehekäs tai maskuliininen. Hyvänä esimerkkinä tästä Lilyn oma ihana A. Sinivaara tai vanha koulukaverini, näyttelijä Venla Savikuja.

Tässäpä sitä miehekkyyttä kerrakseen. 

hyvinvointi liikunta ajattelin-tanaan
Kommentit (11)
 1. Tähän asti mä oon tykännyt tosi paljon ton salin ilmapiiristä, mut viime aikoina on kyllä tullu ihan ihme tyyppejä vastaan. Varmaan se on toi mun platinablondi sisko joka vetää niitä miehiä puoleensa magneetin lailla. Mäkin aluksi kävin miehen kanssa mut sen salitreeni on hyytyny ehkä max. yhteen kertaan viikossa. Voi kun omat lapset vois käyttää näytillä siellä yläkerrassa ni ei tulis ehkä niin paljon innokkaita juttelemaan sen jälkeen. 😀 Harmi et ne jää monelta huomaamatta kun vien tytöt aina suoraan lapsiparkkiin.

  Nyt alan oikeesti ymmärtää niitä naisia jotka käy ”naisten saleilla”, saapahan tehä treeninsä rauhassa ilman päsmäröintiä tai flirttailua. Mä käyn 24/7 Fitnessillä, se on ollu meille lokaation ja hinnan suhteen paras vaihtoehto tähän asti. Mut pitää alkaa katella muualta jos tää meininki ei muutu. Missä sä käyt?

  1. Hanne, Ma en tajua miksi mun kommentit ei nay taalla… tahanki vastasin mutta ei nay…. anyway. Yritin vastata tahan vahan samaa suuntaan kuin ed. Kommentoija.. Harkitse salinvaihtoa, ma kavin ennen tolla samalla salilla ja sama juttu. Miehet kokoajan kimpussa! Vaihdoin mountainside fitnessiin, eika mitaan ongelmia. Tavallista keski-ja ylaluokan porukkaa siella, ja ihan mukavia juttutuokioita. Se on tosin kalliimpi, mutta ei kaukana teista kuitenkaan. Teijan asuinaluehan on tosi hyva, mutta salin hinnoittelu keraa sinne tuota porukkaa. Ne tyyppi olettaa sitten etta kaikki siella kayvat on treffihakusessa.

   Jenkeissa yhteiskuntaluokka-ja asuinalue vaikuttaa sanelee taysin sen, millais is ihmisia tapaat. Kun me ekat 6kk taalla asut tiin apartmenteissa, meinasin repia pelihousuni niiden ihmisten kanssa! Mutta nyt kalliimmalla vanhalla asuinalueella ei kukaan hairitse. Ihan ku ois eri maailmassa, vaikka ihan 20min ajomatkan paassa!

   Onko se Suomessakin jonkinverran sita, mutta ei ehka ihan yhta jyrkasti. Jos kay salilla Westendissa tai itakeskuksessa….

   1. Joo pitää kattoo, Becca ystävineen on jo vaihtamassa johonkin kymppi kuussa -mestaan, en muista nimeä mut kuulemma tosi laadukas ja mukava sali, pääosin naisia. Ärsyttää ees ajatella salinvalintaa sukupuolijakauman perusteella, mutta näköjään tähän on tultu. 😀 Onko Mountainsideja täs Scottsdale / PV -alueella? Ihan mukavia ihmisiä tuolla on ollut, mutta tietynlainen pinnallisuus ja parinhaku sieltä tosiaan paistaa läpi. Varmaan mukava mesta sinkuille 😉 

     

  2. Mä käyn semmosella ku Fitness 19. On ketjuna VIELÄ halvempi ku 24 Fitness 😀 

   Mä eilen spekuloin kaverin kanssa, että miksihän mulle ei yleensä tuntemattomat ja uudet kasvot salilla juttele. Tultiin siihen tulokseen, että oon vissiin näiden mittapuulla jo niin ISO, ettei kukaan halua lähestyä 😀

   1. Joo onhan täällä näitä halpiksia, lähellä on myös semmonen ku YouFit, mikä on kympin kuussa. Mut en tiedä onko siellä sit hyvää lapsiparkkia, se on mulle aika tärkeä (hyvät hoitajat, järkevät aukioloajat, tarpeeksi työntekijöitä ettei tarvitse kääntyä ovelta kotiin). En tiiä onko noita Fitness 19 -saleja täällä, pitää tsiigailla! Kyllä täällä saleista on tarjontaa, kun vaan jaksais ottaa selvää. Meidän perheenjäseniä ja kavereita käy tuolla 24h:lla niin paljon että en kovin mielellään vaihtais, välillä on kiva treenata jonkun tutun kanssa. 

    Haha, sä oot jo selvästi liian PRO 😀 Kauan sä oot muuten harrastanut treenaamista? Mietin vaan et kuinkahan monta vuosikymmentä mun pitäis treenata et olisin lähellekään sun tasoinen 😉

    1. Oonhan mä hinkannu jo pitkään, 8-9 vuotta, mutta suuren osan ajasta vaan ”puuhastellut”. Enemmän tavoitteellisesti oon treenannut nyt 2-3 vuotta ja siitäkin vain pienen osan niin, että olen syönyt riittävästi, että tapahtuis kehitystä 😛

 2. Oh my. Käydään vissiin vähän erilaisilla saleilla 😀 Meidän jenkkisalilla on tosi kiva ilmapiiri, ihmiset kyllä tulee paljon juttelemaan, mutta ei mitenkään iskumielessä vaan ihan muuten vaan. Yleensä käyn kuitenkin salilla miehen kanssa niin ne kaikki vakkarikävijät kyllä tietää, että olen naimisissa. Ja en tiedä, ehkä sitten olen sen näköinen, että ne uudet tulokkaat salilla kyllä katselee joskus pitkäänkin, mutta eivät tule jututtamaan. Ja enemmän se katselu on sellaista uteliasta kuin… no, kiinnostunutta siinä mielessä.

  Sen muutaman kerran, kun joku on selvästi halunnut tulla tekemään tuttavuutta ja tikusta asiaa, on homma edennyt niin, että minulta tullaan kysymään, että kuinkahan sitä ja tätä lihasta kannattaisi treenata. Tai sitten luullaan ihan puhtaasti salin työntekijäksi, traineriksi tai jotain ja kysellään ohjeita. Mutta joo, missään tapauksessa musta ei tunnu siltä, että koko ajan pitäisi olla antamassa pakkeja. Ehkä mä sitten olen kasvanut sen amerikkalaisen naisihanteen ohi, joka on enemmän tuota bikinifitness-luokkaa.

  Mullekin on joskus tultu puhumaan tuosta kisoihin treenauttamisesta, kaupattu kisatraineri-palveluita, mutta kukaan ei ikinä ole yrittänyt sovittaa mua mihinkään sirojen lihasten kastiin vaan noihin vähän suurempien tyttöjen luokkiin, joihin toki tunnen olevani vielä liian pieni 😀

  Ihan mielenkiinnosta, minkä ketjun salilla käyt?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *