American Pie eli omppupiirakkaa

omenapiirakka-_1.jpg

 

Käytiin keräämässä hakemassa anopin pihalta hänen meille keräämiään omenoita. Tarkoitus oli tehdä lähinnä sosetta valmiiksi pakkaseen, mutta koska omenoita oli niin paljon niin päätin myös leipoa niistä jotain. Kotimaiset omput on ihan parhaita ja voisin kaupassa vaan haistella niitä. Ehkä välillä oon niin tehnytkin kunnes saan ihmisiltä pitkiä katseita… No jokatapauksessa päätin leipoa omenapiirakkaa. Ikinä ennen en ole omppupiirakkaa tehnyt ja ohjeen piirakkaan löysin vanhasta läpiluetusta keittokirjaklassikosta, Ruutukokki!

Näitä tarvitset:

voita 200 g

sokeria 2,5 dl

munia 3

puolikkaan sitruunan raastettu kuori

vehnäjauhoja 4 dl

leivinjauhetta 1 tl

maitoa tai kermaa 1 dl

ja koristeluun: omenoita 3-4, sokeria 1-2 rkl ja kanelijauhetta 1 tl

 

Tee näin:

Vatkaa rasva ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon munat yksitellen koko ajan sekoittaen. Taikina saattaa vaikuttaa ryynimäiseltä, mutta se tasoittuu jauhoja lisätessä. Mausta taikina sitruunankuoriraasteella. Yhdistä leivinjauhe jauhoihin, lisää jauhot voivaahtoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää lopuksi taikinaan neste. Levitä taikina voideltuun korppujauhotettuun pyöreään irtopohjavuokaan (halkaisija noin 24 cm). Kuori omenat, poista siemenkota ja leikkaa lohkoiksi. Paina omenalohkot kauniisti taikinapintaan ja ripottele pinnalle sokeria ja kanelia. Paista kakkua 175-asteisen uunin alatasolla 45-50 minuuttia. Anna kakun jäähtyä hieman vuoassa ennen kuin irrotat vuoasta reunat ja siirrät kakun ritilälle jäähtymään. Tarjoa kakku pehmeäksi notkistetun jäätelön tai kermavaahdon kanssa.

omenapiirakka-2_0.jpg

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli DIY

Mummonmehua ja mustikkapiirakkaa

hhaa-1246.jpg

Sadonkorjuun aika! Saimme monta pulloa mummonmehua, punaisista viinimarjoista tehtyä tietty.

On se vaan niin hyvää, ei voi verrata kaupan aspartamiinilla makeutettuja mehuja tähän herkkuun.

Käytiin myös poimimassa mustikoita ja tein niistä piirakan kummitädin syntymäpäivän kunniaksi! Ujo vanilijavaahto kylkeen ja avot.

hhaa-1240.jpg

Tää on oikeesti ehkä maailman helpoin resepti ja nopea tehdä. Marjoina voi käyttää mitä tahansa ja alkuperäinen resepti taitaa ollakin kirsikoille.

Näitä tarvitset:

Pohjaa varten

  • 75 g leivontamargariinia
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 kananmuna
  • 1 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1 tl vaniliinisokeria

Täytettä varten

  • 1/2 l tuoreita marjoja
  • 1 tlk (150 g) ranskankermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1/2 dl sokeria
  • 1 tl vaniliinisokeria
  • 2 rkl sitruunamehua

Tee näin:

  1. Vaahdota margariini ja sokeri. Vatkaa joukkoon kananmuna.
  2. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja vaniliinisokeri keskenään. Lisää jauhoseos taikinan joukkoon. Levitä taikina voidellun piirakkavuoan (halkaisija 24 cm) pohjalle ja hieman reunoille.
  3. Levitä marjat taikinan päälle. Sekoita ranskankerman joukkoon munat, sokerit ja sitruunamehu. Lusikoi seos piirakan päälle.
  4. Paista piirakkaa 175 asteessa uunin keskitasolla 30-35 minuuttia.

hhaa-1248.jpg

 

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Mieli DIY